Krajiski specijaliteti...

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...
User avatar
Toto
Posts: 7598
Joined: 21/04/2009 11:09

#351 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Toto »

Quaresma wrote: 30/06/2021 23:43
Analiticarr wrote: 24/02/2021 02:18 Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju :D
auh brete, potkriza mi je mozda najdraze jelo, kad dodjem svoje obaći, mater mi to maksuz pravi :D

nego kakvu ti je potkrizu pravila, jel s pogacom? jer sam cuo da neki to s kruhom prave :-?
Jelo o kome govorite pripada u grupu raznih pečenja na tiritu, odnosno na ičiji ili sličnim podlogama (prilozima).
U Krajini i nekim drugim mjestima Bosne ove ičiji se nazivaju i potkriža. Po negdje se tiriti nazivaju i tukac na pirjan, "janjetina pirjan ", a u Gradačcu slično jelo zovu i "bibac na dolmi".
Negdje se tiriti i ičije poistovjećuju, a u pojedinim krajevima Bosne ičijom smatraju mrve od pogače, a tiritom pržene mrvice.
Ono što je potkriža u Bosni, to je ičija u Hercegovini.
Potkrižu neki nazivaju i "nakore".
User avatar
Analiticarr
Posts: 2005
Joined: 15/02/2019 23:24

#352 Re: Krajiski specijaliteti...

Post by Analiticarr »

Quaresma wrote: 30/06/2021 23:43
Analiticarr wrote: 24/02/2021 02:18 Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju :D
auh brete, potkriza mi je mozda najdraze jelo, kad dodjem svoje obaći, mater mi to maksuz pravi :D

nego kakvu ti je potkrizu pravila, jel s pogacom? jer sam cuo da neki to s kruhom prave :-?
Sa pogacom. I to nije obicna pogaca nego neka tvrda koja mora prenociti pa se onda sjece/kriza. Njammm njammm
Post Reply