Prije zalijevanja potrebno je kljukušu iskidati na veličinu zalogaja.Diona wrote:Ma bolje da mislis da je jelo, jer rijec je skroz ubi boze.flora.sa wrote: a ja mislila da je to naziv za neko jelo...
ego ona trazi recepte, valja li ti ovaj?
Krajiska kljukusa
Potrebno:
1kg psenicnog crnog brasna
1 jaje
200g maslaca
1/2 l kiselog mlijeka
1dl kiselog vrhnja
10g cesnjaka
soli po zelji
Priprema:
Brasno prosijemo, dodamo jaje i so i mlakom vodom lagano mutimo do gustoce meda, a onda smijesu izlijemo u vec pripremljenu pomascenu tepsiju. Smjesu pecemo pola sata. Kada je pecena, prelijemo smjesom ranije umucenog kiselog mlijeka, vrhnja i sitno skosanog cesnjaka. Prije posluzivanja kljukusu pomastimo ucvrcalim maslacem. Posluzujemo toplo.
Samo ja ovu ne volim, ljepsa je sa sirom.
Malo je nezgodno budući da se kida dok je vruća.( simpa kad se zaljepi za prste )
A, da.. kad je izvadiš iz šporeta malo je popršći sa vodom ( onako sa prstiju)
pokrij krpom da potišti ( otpusti, smekša gornja kora )
Možeš umjesto kiselog mljeka koristiti slatko na slijedeći način:
Pustiš da prokuha i unutra dodaš isjeckani češnjak, maslac i vrhnju. Posoliti po želji.