Objasni mi postupak, nisam sigurna na sta mislis. Zar ovo nije specijalitet crnogorski ili pak hercegovacki?Toto wrote:jes mezila cicvaru sa krompirima
Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#301 Re: Krajiski specijaliteti...
- Toto
- Posts: 8115
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#302 Re: Krajiski specijaliteti...
u pravu si da cicvaru sa krompirima smatraju hercegovackim specijalitet, ali kad moze biti bihacki japrak sa vinovom lozom, a u cijeloj krajini njema dva trsa vinove loze-jos divlje, onda i cicvara od krompira moze biti krajiska ...Digla_da_kreci wrote:Objasni mi postupak, nisam sigurna na sta mislis. Zar ovo nije specijalitet crnogorski ili pak hercegovacki?Toto wrote:jes mezila cicvaru sa krompirima
a ja sam je jeo i u krajini
recept po Aliji lakisicu
60 dkg krompira, 10 dkg masla, 10 dkg kajmaka, 10 dkg mladog ili polumasnog sira, kašičica pšenična brašna, 2 dkg mladog masla (maslaca), so, ako kajmak nije dovoljno slan. Krompir se skuha, oguli i istuče. U tavu se stavi maslo, doda kašičia brašna, promiješa, doda sir i kajmak, te sve rastopi, a zatim pusti da provrije. Na ovo se saspe krompir
i izmiješa.
Cicvara se stavlja na tanjire, razmjerno rasporedi i kašikom naprave lokvice. Začini se uzavrelim mladim maslom.
mlacenica moze i od ove varenike samo ne znam koliko cu mlada masla iscerat iz nje ...ovi kauboji imju nakvih marifetluka sa verenikom ni mrve masnoce nejma u njojzi
evega 3D stap
- ljubav_aha
- Posts: 15082
- Joined: 03/04/2008 19:25
- Location: TURKISH COFFEEBATH
#303 Re: Krajiski specijaliteti...
ulivaca,vrlica,popara znaci,to su imena za isti specijalitet jao,ja stvrano nemam pojma o kuhanju
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#304 Re: Krajiski specijaliteti...
Dobar design Haj cim smlavis nesto javiToto wrote:mlacenica moze i od ove varenike samo ne znam koliko cu mlada masla iscerat iz nje ...ovi kauboji imju nakvih marifetluka sa verenikom ni mrve masnoce nejma u njojzi
evega 3D stap
Hvala za recept...pa ta cici vici je nesto kao pire krompir.
- Toto
- Posts: 8115
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#305 Re: Krajiski specijaliteti...
pure krompir je ko cicvaraDigla_da_kreci wrote:Dobar design Haj cim smlavis nesto javiToto wrote:mlacenica moze i od ove varenike samo ne znam koliko cu mlada masla iscerat iz nje ...ovi kauboji imju nakvih marifetluka sa verenikom ni mrve masnoce nejma u njojzi
evega 3D stap
Hvala za recept...pa ta cici vici je nesto kao pire krompir.
o cicvari su i slavni putopisci -prije par stoja godinica- pisali, dok su prohodili kroz BiH
tako da ovi pire krompir mozes komotno ostavit negdje u Burgundiji
-
- Posts: 2015
- Joined: 27/09/2010 12:09
#306 Re: Krajiski specijaliteti...
Lijepo izgleda ali nikad nisam cuo za vrilicu. Jel to slatka ili slana pita? Nema toga u Krajini . Bar ja nisam nikad cuo za vrilicu.Not My Idea wrote:vrilica
Digla_da_kreci wrote:Haj sad da vas vidim Ima li ovog u vasem kraju i kako se zove?
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#307 Re: Krajiski specijaliteti...
Slana je pita Zato sam i postavila sliku da vidim ima li toga u Krajini i kako se zove.
Brasna i soli...zamijesiti vrelom vodom, prebaciti u tepsiju i fino je utabanati da nije debela...napraviti rezove kasikom i peci..Preliti mlijekom i maslacem.
Brasna i soli...zamijesiti vrelom vodom, prebaciti u tepsiju i fino je utabanati da nije debela...napraviti rezove kasikom i peci..Preliti mlijekom i maslacem.
- Hemel
- Posts: 6605
- Joined: 08/11/2003 00:00
- Location: prije i poslije tobe ista
#308 Re: Krajiski specijaliteti...
je li kukuruzno brasno ili psenicno...Digla_da_kreci wrote:Slana je pita Zato sam i postavila sliku da vidim ima li toga u Krajini i kako se zove.
Brasna i soli...zamijesiti vrelom vodom, prebaciti u tepsiju i fino je utabanati da nije debela...napraviti rezove kasikom i peci..Preliti mlijekom i maslacem.
meni lici (ako je kuruzno) na uljevacu a ako je psenicno (vrelom vodom ) kljukusa obarenusa...
-
- Posts: 2015
- Joined: 27/09/2010 12:09
#309 Re: Krajiski specijaliteti...
Jah lici malo na ulivacu/uljevacu. Bice da je kuruzno brasno. More komotno proci .
-
- Posts: 2015
- Joined: 27/09/2010 12:09
#310 Re: Krajiski specijaliteti...
A gdje je vrilica najpopularnija? Jel srednja Bosna, Posavina, Podrinje, Hercegovina?Digla_da_kreci wrote:Slana je pita Zato sam i postavila sliku da vidim ima li toga u Krajini i kako se zove.
Brasna i soli...zamijesiti vrelom vodom, prebaciti u tepsiju i fino je utabanati da nije debela...napraviti rezove kasikom i peci..Preliti mlijekom i maslacem.
Zasto trebaju biti rezovi na kori i jel se rade iskljucivo kasikom?
- ladyada
- Posts: 1460
- Joined: 05/04/2008 13:38
- Location: Germany
#311 Re: Krajiski specijaliteti...
otkud ti to naumpade , rahmetli nana je samo pravila sicani burek, nikad nije kupovala mljeveno meso .....i danas se sjecam kad sjedne i sa sjekiricom obradi meso......kaze da su oni u mesari pesinjavi i ne operu meso kako treba........StLouis wrote:A znate li sto je to sicani burek, ili sicana pita s mesom i kompirima?
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#312 Re: Krajiski specijaliteti...
Psenicno je brasno..hahaha cuj obarenusaHemel wrote:je li kukuruzno brasno ili psenicno...meni lici (ako je kuruzno) na uljevacu a ako je psenicno (vrelom vodom ) kljukusa obarenusa...
Ime je i dobila jer se radi bas vrelom vodom - vrilica...moja prva ova pita je bila napravljena hladnom vodom pa sam na kraju dobila beton
Ne bih ti znala reci gdje je najpopularnija, valjda da je u srednjoj BosniHodidid wrote:A gdje je vrilica najpopularnija? Jel srednja Bosna, Posavina, Podrinje, Hercegovina?
Zasto trebaju biti rezovi na kori i jel se rade iskljucivo kasikom?
Rezovi se prave da se fino ispece, da porumene pa to bude hrskavo...da mlijeko ljepse upije kad ima rupa i tako...a ne mora samo kasikom, neko radi i iglom u obliku kocki.
- StLouis
- Posts: 2969
- Joined: 07/03/2004 00:00
- Location: USA
#313 Re: Krajiski specijaliteti...
ladyada wrote:otkud ti to naumpade , rahmetli nana je samo pravila sicani burek, nikad nije kupovala mljeveno meso .....i danas se sjecam kad sjedne i sa sjekiricom obradi meso......kaze da su oni u mesari pesinjavi i ne operu meso kako treba........StLouis wrote:A znate li sto je to sicani burek, ili sicana pita s mesom i kompirima?
moj stari i mama su bili pravi krajiski gurmani. imali smo masinu za mljevenje mesa, i svakakvih djakonija i pomagala, druzio se s mesarima non-stop i kao macak znao odabrati najbolji komad mesa ali sicani burek je bio nesto drugo, nesto sasvim drugo..trebalo je to isicati na komadice, do profinjenosti tako da meso zadrzi onu prirodnu aromu..evo mi sline na usta..sicano meso, sicani crveni luk, bijeli luk, biber i so i tanka juhka pa u pekaru
ja se pozelio nase hrane a sada je sezona pecuraka i vrganja ako se ne varam..burek s pecurkama a jooojjjj nane zigova meten'de taj burek u pekaru uh
- alternativna
- Posts: 168
- Joined: 09/06/2011 15:47
- Location: u Njegovom hladu
#314 Re: Krajiski specijaliteti...
mmmmm moja mama i dan danas pravi taj burek od sjecanog mesa, ali pocesto sa puretinom. Njamiiii.
A kako se zove ona pita sa piletinom: skuhas pile, ogulis svu bjelinu. Razvijes jufke, u srednji sloj staviti svo bijelo meso,pa opet jufke. I sve preliti sa onom kokosijom juhom i peci.
Uhhh, jes' dobro.
A kako se zove ona pita sa piletinom: skuhas pile, ogulis svu bjelinu. Razvijes jufke, u srednji sloj staviti svo bijelo meso,pa opet jufke. I sve preliti sa onom kokosijom juhom i peci.
Uhhh, jes' dobro.
- HomeSweetHome
- Posts: 1456
- Joined: 27/10/2010 12:35
#315 Re: Krajiski specijaliteti...
tirit pita?
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
#316 Re: Krajiski specijaliteti...
ccc. Kljukusa OBARUSA, kakva obarenusaHemel wrote:je li kukuruzno brasno ili psenicno...Digla_da_kreci wrote:Slana je pita Zato sam i postavila sliku da vidim ima li toga u Krajini i kako se zove.
Brasna i soli...zamijesiti vrelom vodom, prebaciti u tepsiju i fino je utabanati da nije debela...napraviti rezove kasikom i peci..Preliti mlijekom i maslacem.
meni lici (ako je kuruzno) na uljevacu a ako je psenicno (vrelom vodom ) kljukusa obarenusa...
Mozda misli na dukmu
- Digla_da_kreci
- Posts: 4437
- Joined: 01/05/2010 19:03
#317 Re: Krajiski specijaliteti...
Vec sam mu odgovorila, radi se sa psenicnim brasnom
@LONGMAN, sta je dukma?
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
#318 Re: Krajiski specijaliteti...
Nesto ko tvrda kljukusa od kukurzovog brasna Njam.
- Papirna
- Posts: 87
- Joined: 20/10/2011 17:33
#319 Re: Krajiski specijaliteti...
Kod nas se to zove LIVAČA. Pretpostaljam od rijeci lijati/livati (ikavica nije rijtekos u Bosanskoj Krajini).LONGMAN wrote:Nesto ko tvrda kljukusa od kukurzovog brasna Njam.
Ne sjecam se kad sam zadnji put to jela. Mljac!
- asbosanac76
- Posts: 75
- Joined: 31/01/2012 09:10
- Location: evropa
#321 Re: Krajiski specijaliteti...
kljukusa brate po tome smo poznati,imas raznih vrsta.kljukusa sa sirom ,kljukusa sa kiselim mlijekom,sa slatkim uz prilog luk,crveni ili bijeli,kako ko voli,kjukusa sa krompirom,poznatija kao ulivaca.ledena kjukusa,kjukusa sa pleha,imas ih naruciti i u nekim restoranima po krajini
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
- Toto
- Posts: 8115
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#323 Re: Krajiski specijaliteti...
mozel recepat za krajisku jahnijuLONGMAN wrote:JAHNIJA
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
#324 Re: Krajiski specijaliteti...
Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
- Toto
- Posts: 8115
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#325 Re: Krajiski specijaliteti...
.. to ja papaz jahnisi ili po naski papazjanija, koja je preko osmanlija u BiH dosla iz GrckeLONGMAN wrote:Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
sta je njoj krajisko