Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
-
- Posts: 13
- Joined: 01/12/2011 15:26
#326 Re: Krajiski specijaliteti...
Ajoj kljukuša, kljukuša obaruša, dukma, olivača
-
- Posts: 8483
- Joined: 26/12/2009 15:23
#327 Re: Krajiski specijaliteti...
Toto wrote:.. to ja papaz jahnisi ili po naski papazjanija, koja je preko osmanlija u BiH dosla iz GrckeLONGMAN wrote:Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
sta je njoj krajisko
pa sta od nase kuhinje nije tursko bogati?
- Toto
- Posts: 8108
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#328 Re: Krajiski specijaliteti...
pa rekoh da papazjahnisi nije tursko jelo vengo grcko jelotheTruePath wrote:Toto wrote:.. to ja papaz jahnisi ili po naski papazjanija, koja je preko osmanlija u BiH dosla iz GrckeLONGMAN wrote:Hjoj ne znam da ima neki special recept, al stavis luka i meso (junetina il teletina na komade), zacine, i da se malo uprzi, i onda stavis casu vode (ako ne volis rijetko), i smaknes na kraj sporeta i neka se polahko kuha oko pola dana, eh onda je spremna za jesti, kad se onako dobro iskuha meso da se skoro pa samo razdvaja, i friskog kruha za umociti.
(a neko doda i sampinjona, i djuveca onog iz bocuna)
Mljac.
sta je njoj krajisko
pa sta od nase kuhinje nije tursko bogati?
papaz je grcka rijec i znaci pop
nastalo je prije nastanska osmanlijskog carstva; pilavi, pirjani nisu turska jela, vec su nastala u Mezopotamiji prije skoro 4000 godina
pilav je u grcku donijela Roksana (Sabaha) perzijska princeza i supruga Ace makedonskog prije 2300 godina;
cevap je nastao prije osmanlija i vuce korjene iz Perzije, a preko mongola i krimskih tatara je sireno prema turskoj i europi
osman je carevao i osnivao imperiju haman pa skoro kad i nas Kulin Ban
sto se tice jahnije mislio sam da ima neka posebna iz krajine, jer je tema krajiski specijaliteti
jahnija je jelo od mesa i sezonske kombinacije povrca
jedino je papaz jahnija specijalna, jer od povrca ide samo crveni luk i to jako mnogo sitno isjeckanog crvenog luka
u Bihacu sam, u proslom stoljecu, jeo jahniju od jagnjeceg mesa, crvenog luka, paradajza, paprike, malko krompire i suhih sljiva mislio sam da je to krajiska maksuzija iz jahnijskog reda -zbog suhih sljiva
- arzuhal
- Posts: 20826
- Joined: 03/06/2008 11:26
- Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"
#329 Re: Krajiski specijaliteti...
Jah, eto princeza pa pravila pilav...Nosala sepet pilava do grčkih polisa, maksuz...Toto wrote: pilav je u grcku donijela Roksana (Sabaha) perzijska princeza i supruga Ace makedonskog prije 2300 godina;
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
#330 Re: Krajiski specijaliteti...
Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
Btw. znate li sta su "zdribci"
- Toto
- Posts: 8108
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#331 Re: Krajiski specijaliteti...
ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
- ljubav_aha
- Posts: 15082
- Joined: 03/04/2008 19:25
- Location: TURKISH COFFEEBATH
#332 Re: Krajiski specijaliteti...
Toto wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
a nijedno spomenuto jelo nije isto,interesantna moda
- LONGMAN
- Posts: 3248
- Joined: 28/02/2009 18:20
- Location: Odmah iza VIOLETE
#333 Re: Krajiski specijaliteti...
Znaju vrli znalci sta je prva jahnija
- Toto
- Posts: 8108
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#334 Re: Krajiski specijaliteti...
nisu svi poklonici tradicione kuhinje i tradicionalizma.. iako smo malehna zemlja imamo snazan regionalizam, pa se zna desiti da isto ime jela imaju dva dosta razlicita jela..ljubav_aha wrote:Toto wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecLONGMAN wrote:Ja kome god sam van krajine spomenula jahniju nije znao sta je
Btw. znate li sta su "zdribci"
a nijedno spomenuto jelo nije isto,interesantna moda
- ljubav_aha
- Posts: 15082
- Joined: 03/04/2008 19:25
- Location: TURKISH COFFEEBATH
#335 Re: Krajiski specijaliteti...
LONGMAN wrote:Znaju vrli znalci sta je prva jahnija
- ljubav_aha
- Posts: 15082
- Joined: 03/04/2008 19:25
- Location: TURKISH COFFEEBATH
#336 Re: Krajiski specijaliteti...
nisu svi poklonici tradicione kuhinje i tradicionalizma.. iako smo malehna zemlja imamo snazan regionalizam, pa se zna desiti da isto ime jela imaju dva dosta razlicita jela..[/quote]Toto wrote:ljubav_aha wrote:ne zna ti ni vecina krajine sta je jahnija, svi su se modernizovali i presli na gulas, i djuvecToto wrote:
Btw. znate li sta su "zdribci"
a nijedno spomenuto jelo nije isto,interesantna moda
ali nepravilno moj Toto
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#337 Re: Krajiski specijaliteti...
Jahinja RULES u mojoj kuhinji.ljubav_aha wrote:LONGMAN wrote:Znaju vrli znalci sta je prva jahnija
Sve vrste jahnije.
Samo da napomenem, da sam nedavno razgovarala sa starom (80+), i zena veli da se prava krajiska jahnija spremala s'puno luka i mesa (ostalo povrce je bilo po godisnjem dobu) i bez persuna, s'nimalo, ili vrlo, vrlo malo mrkve.
Sve u svemu, recept slican bosanskom loncu, osim sto tiho, tiho, pihtija na stednjaku,
umjesto da se pece u peci.
Upravo, naglasila je kako se persun slabo koristio u starinskoj krajiskoj kuhinji.
Kad i jesu zacinjavali jela s'necim zelenim, onda je to kio kopar.
ps. jahnija se puno jede u krajevima Grcke gdje su doselili Grci iz Anatolije.
Inace, naziv jela je iz perzijskog.
Sto se tice zacina za jahniju, ovisno od mesa i luka, tradicionalno se moze metnut i mali karanfilic, i mirodjija (zanzibarski klincic).
A ako i kad se pravi jahnija sa dunjom ili suhim sljivom, onda se moze dodat i malko cimeta.
A u Krajini je nekad bilo puno tih autenticnih, pravih anatolijskih jela za koja slabo znaju u drugim krajevima BiH.
Isto kao kod turskih nomada Joruka,i moja nane je skoro svako jelo prelijevala jogurtom, ili povlakom.
Did je pio ajran k'o vodu. A svako jelo se zavrsavalo s'malo jogurta. Pekle se jufke na sacu.
Spremale se i djuzleme, mantije.
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#338 Re: Krajiski specijaliteti...
Sad mi na'm'pade cimbur sa mladom proljetnom zarom i pastrmom.
A more i sa prasom i sudzukom.
Odoh ja kupit sudzuka. Imam prase. Pa cu sebi ispec pravi cimbur.
A sad je proljece....ima prase i pilica.
Idealno za pitu s' prasom i piletinom.....
A more i sa prasom i sudzukom.
Odoh ja kupit sudzuka. Imam prase. Pa cu sebi ispec pravi cimbur.
A sad je proljece....ima prase i pilica.
Idealno za pitu s' prasom i piletinom.....
- nOrMaLaC
- Posts: 1151
- Joined: 27/07/2011 15:17
- Location: BelaruS
#339 Re: Krajiski specijaliteti...
[youtube]PrWYvg2olRE[/youtube]
Prijatno
Prijatno
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#340 Re: Krajiski specijaliteti...
Je'l' bi ti mogao ispravit taj link?nOrMaLaC wrote:[youtube]PrWYvg2olRE[/youtube]
Prijatno
-
- Posts: 2015
- Joined: 27/09/2010 12:09
#341 Re: Krajiski specijaliteti...
Sta jel ovdje raja prestala jesti?
-
- Posts: 1233
- Joined: 16/08/2013 16:59
#342 Re: Krajiski specijaliteti...
Jes' malo sutra, ja svaki dan nadiljam pastrme i popravim stolicu sa trahanom
- Toto
- Posts: 8108
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#343 Re: Krajiski specijaliteti...
jeli pastrma pasla travu, il' je kakva gospoja simentalka hranjena sojom i kukurzom marke Bayer sto uz GMO djeli Aspirin gtatis.VCorp wrote:Jes' malo sutra, ja svaki dan nadiljam pastrme i popravim stolicu sa trahanom
- Toto
- Posts: 8108
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#344 Re: Krajiski specijaliteti...
ima li koji novi?
- schleewoon
- Posts: 3
- Joined: 09/11/2020 13:41
#345 Re: Krajiski specijaliteti...
Je li zna neko šta je OŠAP ili OŠEP?
-
- Posts: 81697
- Joined: 10/02/2010 07:54
- Location: Bunker :D Saj ops
#347 Re: Krajiski specijaliteti...
gdje u bihacu mogu pojesti dobru tarhanu? i sta bi mi jos preporucili od domacih delicija? s mesnim sastojcima?
-
- Posts: 614
- Joined: 02/08/2020 01:18
#348 Re: Krajiski specijaliteti...
Prvo, koće nečje,:D Što se tiče mesa samo treba kupiti i lagano uzunu...mada to vridi iz prvo istosumirprimus wrote: ↑22/01/2021 14:59 gdje u bihacu mogu pojesti dobru tarhanu? i sta bi mi jos preporucili od domacih delicija? s mesnim sastojcima?
- Analiticarr
- Posts: 2005
- Joined: 15/02/2019 23:24
#349 Re: Krajiski specijaliteti...
Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju
- Quaresma
- Posts: 6698
- Joined: 19/07/2010 16:37
#350 Re: Krajiski specijaliteti...
auh brete, potkriza mi je mozda najdraze jelo, kad dodjem svoje obaći, mater mi to maksuz praviAnaliticarr wrote: ↑24/02/2021 02:18 Zena sa kojom zivim je Krajiskinja. Volio sam je od prvog dana ali kad mi je napravila nesto sto se zove POTKRIZA zaljubio sam se do usiju
nego kakvu ti je potkrizu pravila, jel s pogacom? jer sam cuo da neki to s kruhom prave