Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BISCANIN2 wrote:Musketir ti ko da si iz abdićeva štaba , jarane oktobar 93 je prošao ima skoro 15 god , sad je 2007 god.
Šta je sa hercegovinom ,šta je sa goraždem , bugojnom , Ti vala ko s kruške.
koliko vas Krajisnika ima u federalnim i drzavnim institucijama,koliko vas je Ambasadora,koliko je Krajisnika na vaznim resorskim mjestima u federaciji i na nivou B-H-a institucija.
daj ti nama Krajinu pokazi u ljepsem izdanju,ne buni se Lipovaca bez razloga,nego s razlogom.
ako neko pokusa da ukaze na neke nevaljale stvari,odmah ga etiketirate kao abdicevca,
iz kojeg si ti biscanine staba,jel' iz SDA?
Sta si se ti vise digo, mozete samo biti ljubomorni. Ako je iko ne zadovoljan
svojim gradom to su onda Sarajlije, al malo je danas onih koji su prave Sarajlije, vecina je dosla.
Lipovaca je covjek koji je za napredak, al opet se dosta onih mjesa u posao
i probleme Krajine, a nisu u Krajini ni bili.
Najmanje trazimo od Sarajeva, a najmanje smo i dobili, sami smo se
izborili za ovo sto danas imamo i to nam niko ne moze osporiti.
Iskerno mislim da su svi jedna djubrad koji hoce da huskaju narod u BiH
izmedju sebe. Kakvo je to sad hvaliti okulinu istocne Bosne i Sarajeva, a
omalovazavati daleke djelove kao sto je zapadna Bosna i Bosanska Krajina
koja je krasi
Uprkos svemu tome, Krajisnici vole i Bosnu i Sarajevo, mozda cak i vise
od onih koji tamo zive. Nek svak zapamti da tudje necemo, a svoje nedamo,
a vala nismo ni dali.
U boj, u boj, u boj,
boj za narod svoj,
mi smo sila nebeska
5. Korpus Armije BiH
Evo malo ljepota gradova seher Bosanske Krajine u slikama:
BISCANIN2 wrote:Musketir ti ko da si iz abdićeva štaba , jarane oktobar 93 je prošao ima skoro 15 god , sad je 2007 god.
Šta je sa hercegovinom ,šta je sa goraždem , bugojnom , Ti vala ko s kruške.
koliko vas Krajisnika ima u federalnim i drzavnim institucijama,koliko vas je Ambasadora,koliko je Krajisnika na vaznim resorskim mjestima u federaciji i na nivou B-H-a institucija.
daj ti nama Krajinu pokazi u ljepsem izdanju,ne buni se Lipovaca bez razloga,nego s razlogom.
ako neko pokusa da ukaze na neke nevaljale stvari,odmah ga etiketirate kao abdicevca,
iz kojeg si ti biscanine staba,jel' iz SDA?
Sta si se ti vise digo, mozete samo biti ljubomorni. Ako je iko ne zadovoljan
svojim gradom to su onda Sarajlije, al malo je danas onih koji su prave Sarajlije, vecina je dosla.
Lipovaca je covjek koji je za napredak, al opet se dosta onih mjesa u posao
i probleme Krajine, a nisu u Krajini ni bili.
Najmanje trazimo od Sarajeva, a najmanje smo i dobili, sami smo se
izborili za ovo sto danas imamo i to nam niko ne moze osporiti.
Iskerno mislim da su svi jedna djubrad koji hoce da huskaju narod u BiH
izmedju sebe. Kakvo je to sad hvaliti okulinu istocne Bosne i Sarajeva, a
omalovazavati daleke djelove kao sto je zapadna Bosna i Bosanska Krajina
koja je krasi
Uprkos svemu tome, Krajisnici vole i Bosnu i Sarajevo, mozda cak i vise
od onih koji tamo zive. Nek svak zapamti da tudje necemo, a svoje nedamo,
a vala nismo ni dali.
U boj, u boj, u boj,
boj za narod svoj,
mi smo sila nebeska
5. Korpus Armije BiH
Evo malo ljepota gradova seher Bosanske Krajine u slikama:
dobro,cak prije pedeset godina te prirodne ljepote su bile jos ljepse,
a vidim da si ti zesci borac,
nego,ne odgovori ti meni koliko je vas Krajisnika na veoma vaznim mjestima u federaciji,drzavni nivo,u delegacijama koje su ispred BiH u Europskim institucijama kad zatreba i po potrebi.nesto vas nema,ili nemate pametnih ljudi,ako su vam svi pametni kao onaj Alaga Topic iz Cazina koji je u Parlamentu bio samo za segu i sprdnju,dvorska luda,onda sa vama nije nesto u redu.
Musketir, baš zato što nema Krajišnika na visokim državnim funkcijama država nam je u ovakvom q.cu.
Ti si očigledno pun stereotipa o Krajišnicima. To što smo mi najbolji ratnici ne znači da smo barbari, divljaci i sl. Mi smo se u svim ratovima za odbranu BiH pokazali od 1699god. kad smo čuvali granice Bosanskog ejaleta do posljednjeg rata kad smo u enklavi Bihać trpijeli danonoćne napade sa svih strana. Dok su Sarajilije uglavnom napuštali BiH, to su Krajišnici pješice dolazili iz Hrvatske i Slovenije da brane svoju domovinu.
U sred rata, jedna Buzimska susa' Veladzic, zet Cengicev je orila-gorila, jedna budalesina kao sto ga spomenu ovaj musketir, Alaga Topic, sirovina jedna, begovska, se pitala, jedan traktorista i UDBAS Fikret "Agrokomerc - glavni sponzor SDA u vasoj avliji" se nasao vracati po Krajiskom narodu dug - sto ga efendije i Mlado Muslimani - izjebase u zdrav mozak, a on im nije dlaku mogao odbiti, sto, pa nije Fikro od te fele.
Dodje mehka struja SDA, Irfo Ljubijankic, rodjeni Biscanin i doktor, s ovakvim mangama, sjedne budala u helikopter da zamjeni Harisa Silajdzica na poziciji ministra vanjski poslova, a ovaj nam postade - Premijer. Oni podvukli refu pa skontali. Sad je on blizi capcanju glavne sise, od nas, a to nije zdravo po bubrege, nego hajmo ga cmeknuti, i nama i onima prijeko cetaljima s kojima svercamo - dobro.
A Krajsnici sute. Pola Krajine - dijaspora, koja je zavrsila u RS. Dio koji nije - je ko puzzle. DNZovska Kladusa. SDA-ovski Cazin. I Bihac, u kojem na jedvite jade, SDP pobjeduje, s Lipovacom. I taj je Lipovaca unuk Pozderca, pa eto - meni je drago da se vazda vrtimo - u starim krugovima, nema nista "novo".
Dotle kaze neki Cazinnjani, pro - AP ZB, koje to u Sarajevu, iz Krajine. Moj je otac, doktor nauka, iz Krajine, u Sarajevu 20+ godina zivjeo, nije nikad mogao od giganata kao "Ejup Ganic", "Todora Dutina" maknut zeru. Sarajevo je grad - satkan od ljudi s istoka BiH. To je drukcija malo Bosna. Sandzak, Hercegovina, Podrinje i Istocna Bosna. Gdje je tu mjesto za Krajsnike? A ja, nadjes par, budalesina ko iz gornjeg primjera, pa onda, preko njih - vladas ti, s onim narodom prijeko, a ne suprotnog da narod iz Krajine - moze sam o svom gipsu, u svojoj krajskoj zemlji da odlucuje. Ali zato i imao - sistem koji guta 60% finansija, i u kojem se ceka 2 i pol godine u Seheru - da dodje neki tajkunas, kojem je u interesu kopat gips, i donese da zadjene hediju nekom u padze. To se ceka, bolan. Posto ga nema - onda - sisaj motku i stiti eko-turizam, rijeku Unu i slicno ono - najbolje je da se nista ne dira i uzurpira jer su to ljepote, takve ljepote - od kojih pola Krajine vise ne zivi u Krajini, jer nema od cega da zivi, a djeca se ne skoluju u BiH - vec gledaju na Zapadu, jer ce opet - biti manevarska municija - gdje god da odu, a u Krajinu da se vrate - kad nema posla za fizikanera, koliko to ima posla za fakultetski obrazovane? Znam ja, po sebi. Zato sam i rodjen, u Sarajevu. Jer mi dodjose roditelj "medju moj narod" mjesto sto mi stara mati, budala ne ode u Rijeku da zivi, poslje studija u Zagrebu a otac ne ode u Celje, da radi za Gorenje. Bolje i za Gorenje nego za Americko Gorenje kako ispade na kraju. Al' to je ta ubleha - "svog naroda". Bolan, nema toga, osim kad te ne zovu, da te zajebu.
Al' polako, svakom je njegovo najgore i najbolje ce mu prisjesti.
nego,ne odgovori ti meni koliko je vas Krajisnika na veoma vaznim mjestima u federaciji,drzavni nivo,u delegacijama koje su ispred BiH u Europskim institucijama kad zatreba i po potrebi.nesto vas nema,ili nemate pametnih ljudi,ako su vam svi pametni kao onaj Alaga Topic iz Cazina koji je u Parlamentu bio samo za segu i sprdnju,dvorska luda,onda sa vama nije nesto u redu.
Jesam borac, jer se ponosim odakle sam i kakvom mentalitetu pripadam.
Kad nas je svak jahao, kad nas je komsija izdao, preko svega smo presli i
posvetili se odbrani nase Bosne jedne, jedine.
Nema veze sto Krajisnika nema na tim visokim stolicama, jer kad se uzme za
primjer da oni koji bas i sjede u foteljama zgrcu samo sebi a boli ih dupe za
druge. Vazno je da smo jaki jer smo zajedno i to nas je spasilo u najgorim
trenutcima koje smo prevazisli. Sve sto danas imamo, sve sto smo izgradili,
mozemo zahvaliti svojim rukama s kojima smo to stekli. Nismo se zaduzili,
nikom nista ne dugujemo, to je najvaznije i mirna Bosna
Bosanski_kralj wrote:Musketir, baš zato što nema Krajišnika na visokim državnim funkcijama država nam je u ovakvom q.cu.
Ti si očigledno pun stereotipa o Krajišnicima. To što smo mi najbolji ratnici ne znači da smo barbari, divljaci i sl. Mi smo se u svim ratovima za odbranu BiH pokazali od 1699god. kad smo čuvali granice Bosanskog ejaleta do posljednjeg rata kad smo u enklavi Bihać trpijeli danonoćne napade sa svih strana. Dok su Sarajilije uglavnom napuštali BiH, to su Krajišnici pješice dolazili iz Hrvatske i Slovenije da brane svoju domovinu.
da, Sarajlije jesu napustale Bih prije rata,u toku rata i poslije rata.mahom s razlogom ali isto tako je i ostao ogroman broj ljudi koji nisu htjeli otici iako su znali sta se sprema.Sarajevo je bilo u gorem polozaju od Krajine,Sarajevo je dano-nocno gadjano iz teske artiljerije sa okolnih brda a na Krajinu je ispaljen zanemarivo mali broj granata.Krajiski gradovi prakticno nisu osteceni a kamo li razruseni.prosao sam kroz Bihac,Cazin,V.Kladusu,jedino je B.Krupa malo vise ostecena.vi jeste bili,kako kazes opkruzeni sa svih strana ali niste nista ni postigli,osim sto ste se branili.
Jesam borac, jer se ponosim odakle sam i kakvom mentalitetu pripadam.
Kad nas je svak jahao, kad nas je komsija izdao, preko svega smo presli i
posvetili se odbrani nase Bosne jedne, jedine.
Nema veze sto Krajisnika nema na tim visokim stolicama, jer kad se uzme za
primjer da oni koji bas i sjede u foteljama zgrcu samo sebi a boli ih dupe za
druge. Vazno je da smo jaki jer smo zajedno i to nas je spasilo u najgorim
trenutcima koje smo prevazisli. Sve sto danas imamo, sve sto smo izgradili,
mozemo zahvaliti svojim rukama s kojima smo to stekli. Nismo se zaduzili,
nikom nista ne dugujemo, to je najvaznije i mirna Bosna
ma nisam te pitao da li si borac iz rata,nego sam napisao da si zesci borac kad se pise o Krajini.Krajinu sacinjavaju svi njezini stanovnici koji vjerujem nemaju svi jedinstveno misljenje o proslim dogadjajima i dogadjajima i vodjenjem poslijeratne politike iz Sarajeva prema Krajini.t si borac samo jedneod opcija koje su se pokazale nazalost katastrofalne po Krajinu ili kako se ispravno naziva Cazinska Krajina.sta je to izgradjeno u Krajini?
sve sto je izgradjeno u Krajini je sadaka Medjunarodne zajednice,citaj(donacije)-primjecujem da volis uzivati u iluzijama i u ne postojecem stanju.cuj,mozda vasi krajiski kadrovi nebi krali kao ovi sarajevski,jer cuveno je krajisko postenje.
Saopćenje za javnost SDA USK-a: Rifet Hozanović isključen iz SDA; Nermin Ogrešević - pred isključenjem
06.07. (19:04) - Kantonalni izvršni odbor SDA USK-a , nakon jučer održane redovne sjednice, oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističu da je zbog ukupne političke štete, a u cilju očuvanja jedinstva Stranke i Vlade USK-a sastavljenje od kadrova SDA, IO SDA USK-a prihvatio je prijedlog Političkog savjeta i jednoglasno usvojio disciplinske mjere za aktere posljednjeg skupštinskog zasjedanja. Usvojene su disciplinske mjere i to mjera isključenje iz SDA za Rifeta Hozanovića, aktuelnog predsjedavajućeg OV Cazin i člana KO SDA USK-a i za Admira Hadžipašića, predsjedavajućeg Skupštine USK-a i člana GO SDA BiH. Mjera predisključenja izglasana je za Nermina Ogreševića, načelnika općine Cazin i predsjednika OO SDA Cazin, a odlukom je predloženo i uvođenje povjereništva u OO SDA Cazin. « Ova odluka je upućena je Predsjedništvu Stranke na potvrdu , a Kantonalni izvršni odbor SDA očekuje od Predsjedništva SDA , kao i od građana , a posebno građana Cazina da maksimalno podrže ove mjere . Upoznajemo članstvo da se na terenu od strane nekih mešetara i političkih profitera već zagovara odcjepljenje od SDA i formiranje neke nove stranke, a riječ je o istim ljudima i pojedincima kojima je cilj stvaranje haosa na Kantonu i rušenje Vlade USK-a « - navodi se između ostalog u saopštenju IO SDA USK-a. Kako ističu u IO SDA USK-a, ocjena svih članova IO SDA USK-a je da je savez poslanika SDA Cazin, DNZ BiH i djela S BiH direktan udar na jedinstvo i organizaciju SDA , te da za cilj ima rušenje Vlade USK-a i KO SDA USK-a i uvođenje DNZ BiH još direktnije u vlast. [forum] [komentari]
-----------------------------------------------
Musketir, mnogo smo mi postigli, spasiti toliki broj stanovnika, da se ne desi nešto ko u Srebrenici je veliki uspjeh. Morali smo se braniti,svim i svačim, jer ipak je ovo bio odbrambeno-oslobodilački rat.
Znam da je u Sarajevu ipak bila teža situacija, snajperi i slično, ali sam i ja svaki dan trpio granatiranje sa četničkih položaja. Od linije razgraničenja ja sam bio udaljen nekih 10km, te sam mogao čuti četnike sa razglasa kako govore da će nas poklati i poubijati.
Nama Srbi nisu mogli ništa (džaba što su dovodili svoje specijalne jedinice,i profesionalce popue Legije) , ono što su na brz i iznenadan način na početku rata zauzeli to je bilo to od njih. Mnogo teže nam je bilo ratovati sa autonomašima, broj poginulih naših vojnika u borbama protiv njih je 1700(u 2,5god.) a protiv Srba 1300 vojnika (od 92-95).
Ja sam ponosan na cijelu ARBIH, jer nije mala stvar odbraniti se od treće sile u Evropi, pomoću lovačkih pušaka i pištolja.
musketir wrote:vi jeste bili,kako kazes opkruzeni sa svih strana ali niste nista ni postigli,osim sto ste se branili.
To sto je po tebi "nista ni postigli,osim sto ste se branili", je nesto najvece jer
decko Bosanska Krajina je uprkos svemu tome obranjena.
Nesto si uzjahao previse, glumis nekog neutralca, a svaki ti post sadrzi
materijal koji bi se mogao cuti iz usta svakog neprijatelja BiH. Meni je vazno
da zivim u miru, rahatluku, a ti bjednice pogledaj malo sebe pa onda drugom
prisivaj. Cilj ti je omalovazavati pojedine djelove BiH nebi li doslo do vece
merznje, ali crkni od pakosti - Bosanska Krajina je ponos zapadne Bosne, ima
svoje sinove i kcerke koji su je odbranili, te koji vole i zive za svoju Bosnu i
Hercegovinu
musketir wrote:vi jeste bili,kako kazes opkruzeni sa svih strana ali niste nista ni postigli,osim sto ste se branili.
To sto je po tebi "nista ni postigli,osim sto ste se branili", je nesto najvece jer
decko Bosanska Krajina je uprkos svemu tome obranjena.
Nesto si uzjahao previse, glumis nekog neutralca, a svaki ti post sadrzi
materijal koji bi se mogao cuti iz usta svakog neprijatelja BiH. Meni je vazno
da zivim u miru, rahatluku, a ti bjednice pogledaj malo sebe pa onda drugom
prisivaj. Cilj ti je omalovazavati pojedine djelove BiH nebi li doslo do vece
merznje, ali crkni od pakosti - Bosanska Krajina je ponos zapadne Bosne, ima
svoje sinove i kcerke koji su je odbranili, te koji vole i zive za svoju Bosnu i
Hercegovinu
--------------------------------------
ja misim a i siguran sam 100% da ti nisi u tom ratu ispalio ni jednog jedinog metka,jer obicno su oni koji nisu ucestvovali u ratu najbucniji,jer osjecaju post-ratnu griznju savjesti zbog vlastitog kukavicluka.znam mnoge ljude koji su bili borci i proveli sav ratni period na linijama i rovovima da uopce ne zele da o tome govore a ne da pisu po kojekakvim forumima o svom junastvu.
bosanac_21,vidim i citam da si branio Krajinu od cetnika i abdicevaca,mozes li mi kao osoba koja je ucestvovala u tom ratu kazati,onako iz prve i prave ruke,ko je kriv za medju-Bosnjacki sukob u Krajini?
ako se smatras kompetentnim da mozes odgovoriti,izvoli.
musketir wrote:bosanac_21,vidim i citam da si branio Krajinu od cetnika i abdicevaca,mozes li mi kao osoba koja je ucestvovala u tom ratu kazati,onako iz prve i prave ruke,ko je kriv za medju-Bosnjacki sukob u Krajini?
Mrzim SDA iz dna duse > lopovi i lazovi , hrsuzi i izdajnici ali zar nije Babo Fikret proglasio autnomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i i priznao tzv rs i tzv herceg bosnu i sa Karadjicem i Milosevicem licno ( ja ga gledao na tv ) sve to stavio na papir , muhor i paragraf .Zar njegove snage nisu skupa rame uz rame sa cetnicima iz tzv SAO Krajina ( Martic i Babic ) pucale po 5-tom Korpusu .Zapovjedni i logisticki kadar vojsci tzv AP Zapadna Bosna su bili Marticevi cetnici plus Freni Simatovic , Cuperak i kako li su vec zvali one snage srbijanskog MUP-a koje su odradjivale zadatak .Ponavljam SDA ne valja ali sta su ovi htjeli ?
musketir wrote:bosanac_21,vidim i citam da si branio Krajinu od cetnika i abdicevaca,mozes li mi kao osoba koja je ucestvovala u tom ratu kazati,onako iz prve i prave ruke,ko je kriv za medju-Bosnjacki sukob u Krajini?
Nemam ja tebi sta pricati, ti si ocito neki Hercegovacki Kroata kojem smeta neki
dio Bosne i Hercegovine s kojim istocna i juzna BiH nije imala velikog dodira.
Stalno nesto zapitkujes, pa polako ubadas, sta ti je razlog? Mozda ti je krivo
sto se Bosna i Hercegovina odbranila, jeste jer tvoji su postovi dokaz, al
mozes crknuti jer koliko god su dusmani Bosnu i Hercegovinu napadali uvijek
je postojala i postoji sve vise. Stoljecima se branila i cak '92 se odbranila s
ponosom - ima ljiljana kojima srce i dalje kuca za svoju Bosnu. Krajisnici se
nikad
nisu mjesali u tudje stvari, vec gledali sebe i svoje. Izmedju sebe samih smo
rascistili i u ratu imali sansu da vidimo ko je kome privrgnut, Armija BiH je bila
vodeca sila.
Pominjes Hrvatsku cesto, sa zapadnim djelom BiH, tacnije Bos. Krajinom, nije
bilo hampe koja je bila u Hercegovini. U Krajini ima Hrvata koji se daju na
dvije ruke izbrojati, tu Hrvatska nema neke teznje jer i kad je bila "Oluja",
sve se zavrsilo s zapadnom granicom s Bosnom. Hercegovina je druga prica,
jer tu ima veci postotak Hrvata koji glume vece Hrvate od onih u Hrvatskoj.
To su ti koji su etnicki cistili Hercegovinu od ne-Hrvata, te ti kojima je palila
Tudjmanova pomoc.
Bosanski_kralj wrote:Musketir, baš zato što nema Krajišnika na visokim državnim funkcijama država nam je u ovakvom q.cu.
da, Sarajlije jesu napustale Bih prije rata,u toku rata i poslije rata.mahom s razlogom ali isto tako je i ostao ogroman broj ljudi koji nisu htjeli otici iako su znali sta se sprema.Sarajevo je bilo u gorem polozaju od Krajine,Sarajevo je dano-nocno gadjano iz teske artiljerije sa okolnih brda a na Krajinu je ispaljen zanemarivo mali broj granata.Krajiski gradovi prakticno nisu osteceni a kamo li razruseni.prosao sam kroz Bihac,Cazin,V.Kladusu,jedino je B.Krupa malo vise ostecena.vi jeste bili,kako kazes opkruzeni sa svih strana ali niste nista ni postigli,osim sto ste se branili.
Musketir ovo nije fer reci a evo i razloga. Prvo da ne zaboravimo krajisnici su ustali sa lovackim puskama, pistoljima, grabljama, vilama, roguljama i zaustavili odmah kod B.Krupe nadiranje dalje govana i odmah su se zaletili na brda i poceli praviti liniju jer su znali do kojeg je kurslusa doslo. Zato molim te u ime onih svih mrtvih koji su se trudili da drze bradonje dalje od nas da vise nikada ovo ne kazes kao argument jer jednostavno krajsika volja i prkos su stali i branili se od svega sto su im donijeli jer su znali ako prodje ista odose im porodice kod kuce zbog kojih se toliko zarko bore. I jos jednom te molim da zbog tih ljudi makar ne spominjes to. Geografski polozaji samih gradova su bili takvi da nije bas bilo tako lako gadjati Cazin koji da je ikada dosla vojska bilo koja do njega i Krajina je osla u k... ali zato su rame uz rame i biscana i buzimljana i kladuscana i krupljana i bilo je nesto sanjana i kljucana koji su kod nas bili izbjegli borili se nekada i goloruki protiv njih ali su se borili kao lavovi da bi nase zivote, koji smo u toplini doma sjedili, sacuvali.
Evo me zivim u Sarajevu, djevojka mi je sarajka, prosao sam brda oko Sarajeva eto bio sam na spicastoj stjeni, bio na trebevicu, bio na Bjelasnici bio na Palama, isao sam citav taj put preko tranzita i mogu reci da je bilo zajebano i to pravo jer ko je to vidio rekao je da je kamen a ne oruzje bilo sasvim dovoljno ali vecina ljudi koji ovdje pricaju nije bila kod nas nije upoznala teren, nije jednostavno vidjela svojim ocima nista da bi mogla tvrditi drugacije tj. kako je kod nas bilo i sta su nasi ljudi uradili da bude tako.
Sada na glavnu temu tj. kako se Krajina moja osjeca odsjecenim udom od ostatka tjela i onako dok se na zemlji mlatara ostatak tjela ga jednostavno gleda i kladi se sa ostatkom koliko ce to potrajati. Kod nas kada se ode gore svaki dan je pomalo kriznije i jedini nas kontakt sa Federacijom i BiH je kada dolaze da nas muzu a to jest kada nam posalju svakojake inspekcije da ono kaznjavaju nas i to je uvijek uspjesan lov. Mi nismo bas slijepo crijevo eto mi smo taj ud jer ipak ako mi pocnemo da talasamo ima da bude svasta a morat cemo jebiga jer ipak nije nam dobro. Evo neka se javi neko i neka napise koliko je stambenih zgrada napravljeno u zadnje vrijeme u gradovima Krajine, eto i to smece nas jebe max dajte ljudi da se to jednom za svagda rijesi taj problem, jeli se itijedna poslovna zgrada napravila ono tipa 10 i vise spratova, imali ikakvih novina, dolaze li ljudi iz Sarajeva na Unu na rafting (naravno da ne i ako dodju imaju sigurno u drustvu nekog krajisnika ), .........
Jebiga ja sam jednostavno isfrustriran sa svim ovim ali sta mogu eto imamo jedan dvorac koji je jos uvijek makar sa vanjske strane ocuvan ai ako ne bude pomoci od strane drzave nece biti jos dugo dok ne pocnu polako i zidine da padaju u zaborav, eto ko nije bio na Ostrozcu i vidio Unu nije vidio prirodne ljepote . Tesko mi je kada sve skontam ali sta cu kada je realnost takva tuzna i siva.
Sellam brate BOSANAC_21, ma pusti ih neka seru i dalje zna se ko im je gradove oslobodio dok su oni punili svoje djepove profitirajuci a i dan danas bivaju zaljepljeni za svoje futelje, krajisnike mrze jer im je to nametnuto sa laznom srpskom istorijom kojoj i dan danas vjeruju. Sve su to prodane duse koje prodaju Bosnu samo dabi sa kumom cetnikom ispijali kafu i napravili mjesani brak tako da Mile jebe Fatu, ali neka sve ce se to popraviti sve cemo ih sunatiti akobogda isanla.
Evo samo nekoliko video snimaka kako krajisnik voli Bosnu i nikad je nece prodati kao sto ste je vi prodali, da su se pitali krajisnici nebi bilo jebenih entiteta i dejtonskog sporazuma vec ste je za kavijar i pizzu prodali jer vam je bilo dosta ratnih dana bez cuge i kumovog rodjedana. Zato bagro izdajnicka zivite u grjehu jer ste nas izdali i krajinu i podrinje i posavinu sve je to vas ucinak i sad prosipate neko veliko Bosnjavstvo... http://www.youtube.com/watch?v=EJx1fZmTkhY http://youtube.com/watch?v=FF_0wnVXulM http://youtube.com/watch?v=fjNeRZy7-4s http://youtube.com/watch?v=Vy2GisBz-x4 http://youtube.com/watch?v=eBeaMfarckQ
Ima toga jos, ovom prilikom zelim da podsjetim kumove da su na spisku i da cu im ebati terma kad za to dodje vrjeme.
Otiso iz Sarajeva u Krajinu pa skonto malo, da tamo gdje je Sarajevo bjezalo 1992-ge do dan danas, Krajina je krenula 1950-te. Evo ja sam Krajsnik. Jedan did zaradio penziju kod Svabe a umro kod Davy Croketta. Bolan meni je sve jasno - kad pogledam ko je do sad vladao, ko se potpisao na Dayton, i ko su Krajsnici istaknuti do sada, od Divjaka Jovana vlaha ciji je otac iz Svilija kod Bos. Krupe - preko Mustafe Hajrulahovica Talijana, do Dudakovica i Alagica, koji su - nesto Bosne i oslobodili, a nisu samo sjedili u stabu, jebavali seljanke za tri Feta sira, i glumili uniformisane foteljase, koji odbranise nekog, a u 9 od 10 akcija - narctanih flomasterom jer nisu se udostojili da izadju na prvu liniju uopste, su zavaljivali nam momke ljevo i desno da idu ginuti da bi neko stekao cin nakon raporta glavnom stabu.
To sto pricas o Hrvatima ti Bosnjo - nije istina. U Bihacu zivi 6000 Hrvata. Oni iz grada Bihaca - su Bosanci kao i ja. Branili su koliko su smjeli i koliko im je pamet nalagala jer im je bilo jasno u kojem smo sosu zajedno. Oni iz sela Hrvatski koja su cista su bili mnogo osjetljiviji na frekfenciju nacionalnog talasa Franje Tudjmana, i tome su i stremili. Cobani doduse iz nasih sela su mislili - da je ovo borba za Ummet i da cemo opet okruziti Bec, pa me zato i ne cudi - ako je igdje ostala ta podjela u komunizmu na to ko si, sta si i kakav si - to je po selima, gdje su uvijek bili nasi i njihovi, i znalo se ko si i sta si, od Kulina Bana. Ja u svemu im mogu reci samo, hvala za oruzije koje smo dobili - preko Coralickog aerodroma, i sto ipak na kraju ne dodjose Pancir trupe ovakvih Sarajlija ko Musketir s tocno - koji bi svako da ispita gdje je bio i na kojem polozaju - nego opet dodjose neki Dalmatinic u 4 Gardijskoj i Zagrebcani u 1 Gardijskoj, neka su ustase kolike god, meni su glavu spasili, ne moramo se nikad voljeti, ali ja ne mogu te ljude pljuvati radi nekog ekstrema majmunolikog koji govori tisuca, tocka, tocno, vlak a zivi u Istocnoj Bosni, tj. u Sarajevu. Jer nazalost, to je ono sto se silo - Zapadna Srbija i Istocna Bosna, Kosmet, i Kinezi. Covjece niko sa Zapada da dodje a i ako dodje u taj grad, dodje ne sto ga voli, i sto mu dobro zeli. Zalosno, u svemu tome - nadjes podjebavati djecu i jadnike iz Krajine bez imalo obzira da je Krajina uvijek i vazda - bila bastion neke borbe, s Krajskih ti je sela - gradjanine sloboda dosla u to polje Sarajevsko, donjele je frljave glave seljacina koji nisu skontali - o cemu se ovdje radi - da je ovo borba za devizu, fotelju, i snadji se da ti valja i pase. Takve iste jade zavrsise u okruzenju od 75 km a drugi dio Krajine po logorima i u masovnim grobnicama. Sta ti znas - ubleho jedna - kako se je branilo jedno selo u opstini Kotor Varos koje je pobijeno, kako je u Kozarcu digao se narod pa su ga pobili, kako je su u Prijedoru momci drzai dio grada, ali nisi mogao i imao s cim, iz okruzenja u kojem si bio.
I sad - namjesto da se Krajsnici smiju tebi - Sarajlio koji si srao u fisek novinski pa sa balkona to baco, nisi vode imao, ni struje, 1/3 Sarajeva sve cetnik do cetnika, 1/3 pobjeze u pizdice, 1/3 zavalise i opljackase domaci svercer i popljackase glavni grad bez da je cetniki usao - sve je opljackano, a blokada se nije mogla deblokirati bez da Srebrenicanima padnu glave, bez da u Daytonu mi vracamo Krajinu bolan, cijeli Mrkonjic Grad, djelove opstina Kljuc, Bos. Petrovac. Sanski Most. Drvar. Sipovo. Sve je to moralo biti vraceno da se namiri za Vogoscu, Ilijas, Ilidzu i Grbavicu. I na kraju - umjesto da se tebi Krajsnici smiju - jer najozbiljniji napad koji se je desio da se deblokira grad Sarajevo su izveli mujahedini koji su dosli do starog Ilijasa - i mogli i dalje da ih nisu nase domace balije zavalile i izdale - pa ljude su pobili tu, i od tad - normalno da nisu htjeli da se infilitriraju u nase zavaljene bekan odrede u kojima je svako guro drugog ispred sebe "naprijed" a ja cu za tobom, il' nazad braco a ja cu ispred vas ti si nasao - nesto Krajini reci? Pogledaj bolan - gdje je bio od Avnoj 1, Avnoj 2, ZAVNOBIH, i ko je u Sarajevo Ustasko gnjezdo opet usao - Srbin iz Pljevlja zvani Valter Peric.
Pitas sta je sruseno. Jajaro - sto nisi sjeo pa obisao Bosnu, kao ja u Decembru 1995-te, kad mi je trebalo 24 sata da se iz Bihaca probijem do Sarajeva, sto tad nisi isao i snimao sta je sruseno, sta oslobodjeno i ko je oslobodio, nego si danas nazor na pamet dosao, da odes i iz ljubomore i osjecanja da si bolji nekog ponozivas i pricas o "griznji savjesti", a znas da vrlo dobro da ako iko boluje od toga, bolujes ti.
Govoris kako je bilo, ne kazes da te 800 metara i potpis ozgo djelilo od slobode, ne kazes da su te tri i pol godine hranili iz Avijana, ne pricas i ne spominjes ko je sve Saraejvo obisao i da je grad bio tri i pol godine na tv stanicama sirom svijeta. Ko je u Krajinu tad dosao? Dva bataljona UNPROFOR-a. Jedan iz Bangledsa dosao u bermudama i mi ih hranili. Drugi iz Kenije - civilizirani ljudi sto ne muzu krave vec ih malo kolju pa im krv piju iz lavora. S takvima nam nije humanitarna pomoc 3 godine usla, nikako. Nasekirao se ti pravo. Kao i to - sto nam ne ispostavi racun filijala iz Sarajeva gdje odose sve pare zna se koje bio po arbeitma, baustelima, i po svijetu - Krajsnici - i zna se koje davao i koliko je davao, znam ja - jer me isti ti Krajsnici s baustela - prehranise cijeli rat, ne zna se doduse - ko je potrosio i na sta je, ali u Krajini nije ostalo. A ti si mogao komotno zakucait na Visnjiku u bjelu zgradu Izetbegova, sa cuvarnicama i odredom policije - pa upitaj njih - gdje ode, i sta bi sa parama. Znas onim - za koje Alija nije vjerovao Harisu, a kamoli kome drugom.
Moja familiaj je po svijetu - vec 50 godina. Meni nije nista otici iz BiH - to me ne traumatizira kao neke Podrinjce i iz Istocne Bosne i Sarajlijce s pedigreom pudlice, i nista mi nije vratiti se. Nije nista nemati, jer bilo je da se nije ni imalo, ja znam odakle sam potek'o. A nije nista ni imati - imao sam dvije kuce i stan u Sarajevo, kad je taj grad nesto vrijedio. Nije mi nista sa frljavim glavama autonomasa sjediti jer i oni su iz te Bosne. A ni sa doktorima nauka po Americi. Ja gdje god odem, radi Sarajlija koji sa svakim zivim ratuju i imaju "lokal" patriotske price da prepricaju a negdje su iz pizdica, sto rece jedna forumasica neki dan - pitala konobaricu odakle je, kaze iz Sarajeva, pa kaze koji dio, kaze - Doboj. E ti. Ti, ti. Radi tih me sramota reci da sam rodjen na Jezeru i u Sarajevu i proveo 18 godina zivota tu. Jer takvi nam nalaze posla na svakom koraku a svugdje prolaze s devizom ja sam Sarajlija. Prodaju se i cetnicima i ustasama i balijama - kad kazes da si Sarajlija - dobrodosao si svugdje. To ja znam, pazi nisam bolan - blehur. Kad kazes da si Bosanac ili Krajsnik ili ovaj ili onaj - e, to vec malo teze. Onda imas - samo svoje. Zasto je to tako? Zato - sto su oni koji su - "Sarajlije" - dakle koji se s tim ponose, kao da je to neki bogati - titula, diploma, ne znam ti sta - uvijek ovaj rat nazivali ratom seljana a ne gradjana. Pa zbog toga, za njih nije sukob ni personificirani. Kako bi i bio kad je 80% grada bilo "na radnoj obavezi" kao i danas sto je na radnoj obavezi - sta rade - sto kaze Pejakovic - brinu. Oni se satrase od brige kako ce to nama biti a na kraju je ispalo da je isao onaj ginuti - kojem je bio ceif i sto je volio - da spava po sumama i gorama, a ne sto je morao, dok su drugi mobilizirali sve sto je moglo ici, pa cak je i mene zapalo da s 15 godina u Krajini prolazim osnovu vojne obuke jer nije vise bilo niko drugi da pusku nosi - to je u Sarajevu smijesno. Ne smijesno - zalosno i ne pojmljivo kad je mogao najSarajliski od svih Kirbe sjediti a da ga niko pucom nije odveo na kopanje rovova, prvi u Bosnjaka Ekavicar Hejub, koji je podjelio pasose pa nam 30% emigranata iz Bosne ispade - Sandzaklije koje su u Bosni bile samo preko vikenda ako ikako, ti i takvi danas donose lovu i sagradise od Hrvatskog Stupe i Srpske Ilidze najnoviji Pazar, nista to nikome ne smeta bolan, i svaka cast Sandzaklijama i potomcima istih u Sarajevu, branili su ga za nijanasu vise od svih, al' u svemu ima mjera a zna se kad se je s cim prekrdasilo. Jos na to da dodam Pristinskog doktora nauka, sina efendija iz Sarajevkse dzamije - Harkana Silajdzica, i pita neko - sto su u Krajini se klali. Klali se - opljackale efendije i SDA sve, uzeli od Krajsnika, dali im 40 pusaka da odbrane 1/3 Bosne, nekima logor, a drugima okruzenje od 75 km u kojem ko je imao mozga - ubio se je, kao gradonacelnih Bihaca, sto - jer sanse nase da prezivimo su bile, minimalne. I sad pitas - sto smo se klali. Klali se radi toga sto smo budale koje su htjele da im je glavni grad Sarajevo a ne Zagreb, Banjaluka ili Kladusa. Eto sto. Da bi nam zahvali na svakom koraku do dana danasnjeg - i kad Dudaka pozivaju u Hag kaze neki "Sarajlijca" sto je zeni medju nogama proveo vise vremena nego na liji "ko je god kriv nek odgovara". Cuj bogati. A kad cete vi odgovarati i za sta i ja sa vama, jer i ja se vodim, da sam rodjen u tom gradu, al' nisam se odavno, nesto zaibretimo ni sogan dolmama, ni meckama, ni sisama, ni facama, ni nicim drugim, pa valjda - nesto sa mnom nije odavno u dure, a sto god da nije u dure - i to sam pokupio u ratu koji provedoh u Krajini, da sam bio u Sarajevu ostao bih normalan, davno bih paralo Njemacki, guzio Svabice i Skandinavdjake, i glumio zrtvu nepravednog rata koji unisit moj grad vise nego bilo koji drugi bez da sam ikad rijeci ili djelom - ista uradio da to zaustavim. Ovakvih je - nazalost vecina. A sto - jer su skontali - da sto god je Sarajevo izgubilo - dobilo je status glavnog grada. I ma kako tesko, plate su u njemu vece. I kako god, standard zivota je bolji. I na kraju dana - kad imas faks pred nosom i 90% preduzeca u koja se moze uvalti s vezom ili bez, sta je dobio onaj frljave glave Krajsnik kojem se smijes?
I trebas da mu se smijes. I da zajebavas i podjebavas. I sve kase skuhane tu - dvije tri stanice busem ili trolom - da njemu pripises, i onda da ga pitas - sta se je to zdogodilo, kao - to je tebi nejasno, u Sarajevu, nisi dobro informiran, kao u Beogradu sto su oni vikali - a ko to puca na Sarajevo, a pucali oni s Dedinja, i sto vi pucate na nasu vojsku, i sto kazu - ma gdje je srusen grad, vidi grada Sarajeva danas, kod nas je gore bombardovanje NATO pakta iz 1999-ge bilo. Bilo, bilo. Svakom je njegovo najgore. I ne bih ti ovo - ni napisao, da nisam zivjeo i u jedno i u drugom setu prilika. U Sarajevu je rat zavrsio 1992-ge. Kad je grad se odbranio. A onda lezi i zapomazi te djecurliju zavali, a gledaj pa se ispali. Kukuleci na tv-u, dobij tone pomoci i donacije. A tamo neki otocic Bosanaca. Ma ko ga bolan jebe - vidjeo si tretman Srebrenice. E, taj smo svi - opkoljeni imali - ko jebe vas i mi smo opkoljeni. U potpisu - Predsjednistvo iz Sarajeva, s dva tunela prokopana rudarskim sakama, od 800 metara, i aerodorom na koji je dolazilo X herkulesa svaki dan.
I na kraju sve sto zelim reci je ovo.
Ako ces zivjeti u glavnom gradu, i to smatrati privilegijom onda neka ti to bude i obaveza. Obaveza da stanes ispred kriminala, sitno-duslja, mini-vizura, placenika, korupcije, mita, ispred oni koji hoce da te kupe - s kiflom i vodom ispred Begove dzamije da im budes saucesnik. Takvi nas uhelacise, kozu nam oderase, i ko sto rece onaj - za Jevreje, kad su vodili Jevreje, suto sam, kad su vodili Cigane suto sam, kad su dosli po mene - nije niko ni ostao da kaze ista. E to je ono sto prijeti, da se dogodi. Sarajevo su sjebali, i sjebace ga jos vise, jedina je razlika sto ce biti zadnje u poredenju sa svim ostalim. A kad od njega ne ostane nista vise - otici ce i ostaviti i njega u govnima. Pa vi gospodo, kao i ja, uzivajmo neka nam je halal vjera, i svaka cast.
Last edited by Nosferatu on 07/07/2007 09:51, edited 1 time in total.
musketir wrote:da, Sarajlije jesu napustale Bih prije rata,u toku rata i poslije rata.mahom s razlogom ali isto tako je i ostao ogroman broj ljudi koji nisu htjeli otici iako su znali sta se sprema.Sarajevo je bilo u gorem polozaju od Krajine,Sarajevo je dano-nocno gadjano iz teske artiljerije sa okolnih brda a na Krajinu je ispaljen zanemarivo mali broj granata.Krajiski gradovi prakticno nisu osteceni a kamo li razruseni.prosao sam kroz Bihac,Cazin,V.Kladusu,jedino je B.Krupa malo vise ostecena.vi jeste bili,kako kazes opkruzeni sa svih strana ali niste nista ni postigli,osim sto ste se branili.
He he he musketir je kao i sto sam mislio ubaceni element.
Jebiga pored onoliko izgubljene teritorije ,ljudstva i tehnike ostaje ti da na panjkavaš .
A usput našim susjedima oslobodili smo plitivice , korenicu pa do slunjskih brda , to je bio naš poklon njima .
Stara udbaška škola još prolazi
Novi_Nick wrote:Izgleda da su tzv bosnjacki politicari namjerno izolavali Krajinu i da taj dio teritorije zele prepustiti tzv "herceg Bosni" i Hrvatskoj. Vjerovatno je to u nekom projektu tzv bosnjackih politickih i vjerskih predstavnika razmjene teritorija sa Hrvatima ako uspiju da razbiju teritorijalno jedinstvenu BH teritoriju i podijele je u 3 federalne jedinice. Nadam se da im to krajisnici i Krajina nece dozvoliti.
Zbog trenutne politike Sarajeva koja sva sredstva prebacuje na razvoj Istočne Bosne, kolike god patriote mi u Krajini bili, radije bi bili u Hrvatskoj gdje bi nam 100x bilo bolje