Ponoviću ti ponovo sinko, dipl. ing. elektroenergetike sam, iako je rasprava irelevantna za temu o krađi strujenino90 wrote:Dje si pamet svijetaUltrasNaBaterije wrote:gdje ste svu tu pamet pokupili pa znate sva rješenja ovog svijeta, baš me zanima... Sreća pa imamo teoretičara na preskok i u vladi i na forumu. Veće gluposti od ove da možeš termoelektranom udaljenom 50 km riješiti grijanje grada od 500 000+ stanovnika nisam čuo, ali eto neko je dao fix ideju prije nekoliko god i sad se o tome prica na sav glas.nino90 wrote:sto se grijanja tic, mnogo bolje rijesenje bi bilo da su usput dok su autoput ovaj gradili, od kaknja prema sarajevu postavili cijevi i koristili toplotnu energiju tamosnje termoelektrane da se zagrijavaju domacinstva u Sarajevu. Tako se kakanj grije.
Bila je ideja da se ovo realiZuje, medjutim politicko pitanje "a gdje sam tu "ja nije vjerovatno bilo zadovoljeno, a i lobiji ovih sto prodaju plin je bio prisutan.Da je to napravljeno dqnas bi imali u citavom gradu grijanje mnogo jeftinije nego sto je trenutno i ne bi bilo zagadjenja.
Sent from my iPad using Tapatalk
Ljudi u Bosni misle da je topla voda nus-produkt u termoelektranama, pa bila je prije 100 godina kad nije postojao zatvoreni ciklus razmjene toplote, i vrela, tek kondenzovana voda se puštala u rijeke da pobije sav živi svijet. Danas to nije tako, tehnološka voda je pod pritiskom do cca. ~20 bara, temperatura pare oko 300 Celzijusa i uz pomoć nje se pokreće turbina nakon čega se voda kondenzuje i hladi u velikim radijatorima. Drugi zatvoreni sistem sastoji se od tople vode cca 50-60 stepeni koju je ugrijala tehnološka voda i on se odvodi u rijeku ili dalje se kondenzuje dok ne bude pogodan za to. 60 stepeni u radijatorima jedva da može i blago ugrijati neki stan, ako ne računaš gubitke u prenosu topline, konvekciji kroz cijevi u okolinu itd.
Niko se ne može grijati na TE Kakanj ili bilo koju drugu termoelektranu, osim na način da se odvoji dio aktivne snage sa turbine koji će vrelu vodu odmah isporučiti korisniku. Tako se Kakanj danas grije, ali to je cijena toga što udišu čađ već 70 godina, pa eto imaju jeftino grijanje, i opet loš zrak.
Ja govorim sto znam jer se bavim Elektroenergetikom. To sto govoris za zagadjenje je iz razloga sto nemaju (kako je meni poznato) dobre filtre. U termoelektranama na zapadu, tacnije znam za jednu u Berlinu koja ima takve filtre da je zagadjenje svedeno na fakticki nula (ne moze se upotpunosti zaustaviti ali moze biti toliko da nema znacajan utjecaj na okolinu), sva cadj se pokupi i transportuje industriji koja se nalazi odmah do termoelektrane i dalje se koristi za neke druge proizvode ( mislim da cigle prave ili nesto slicno)
evo da naucis nesto novo
http://en.wikipedia.org/wiki/District_h ... combustion
Moze se vrsiti zagrijavanje zgrada i kuca pomocu toplote iz termoelektrane. Eh sada koliko bi kostalo, i koja bi bila efikasnost ne moze se nista reci jer nema nikakvih studija izvodljivosti.
Grijanje Tuzle ==>http://www.grijanjetuzla.ba/?p=9
"istribucija vrele vode iz Termoelektrane Tuzla do podstanica vrši se putem vrelovodne instalacije koja se u principu može podijeliti na dva nivo:
› magistralni vrelovod
› vrelovodni ogranci
Nazivni temperaturni režim vrelovodne instalacije je 145/750C i nazivnog pritiska do 25 bara. Sistem je zatvorenog oblika, odnoso sva isporučena vrela voda iz TE Tuzla nakon predaje energije po pojedinim podstanicama se ponovo vraća u TE Tuzla. ..."
aktivna snaga sa turbine je nešto što ti ulažeš, što rudari kopaju, obogaćeni izotopi urana, plin, nafta, drva itd. Ako ti nije mrsko otiđi slobodno do TE Kakanj, e-mailom se najaviš i upitaj ljude kako sve radi. Pa da se tako može grijat Evropa bi se grijala tako. U Tuzli je slična izvedba, opet kažem, nikakav nus produkt, samo posljedica socijalističkog društva koje je mislilo na građane, dalo im jeftino grijanje na toplanu na ugalj tj. TE TuzlaNiko se ne može grijati na TE Kakanj ili bilo koju drugu termoelektranu, osim na način da se odvoji dio aktivne snage sa turbine koji će vrelu vodu odmah isporučiti korisniku. Tako se Kakanj danas grije, ali to je cijena toga što udišu čađ već 70 godina, pa eto imaju jeftino grijanje, i opet loš zrak.
Što se filtera tiče, emisija je značajno smanjena u Kaknju, ali zaboravljaš da je to čitav sistem proizvodnje, od površinskih i jamskih rudnika, prevoza, odlaganja jalovine, pepela itd. Puno je tu više smeća nego što se čini.