KRAĐA STRUJE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
LUCK IS HERE

#101 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

Dojava ima raznih , cak brat brata prijavi da krade struju ...
Kad se pojavimo na adresi U 90 posto slucajeva na samom covijeku vidimo sve ( po njegovom ponasanju ) :-? :-? :roll: :roll:

Desavalo se da znamo sigurno da krade ( po ponasanju ), al ga odmah ne otkrijemo ... Zato slijedeci put bude donji

Mi ovaj posao radimo svakodnevno , I UVIJEK CE BITI KRADZA ... Al kad tad padnu skoro svi i to najjjmanje kad se nadaju te plate za zadnjih 5 godina....
drugi_profil

#102 Re: KRAĐA STRUJE

Post by drugi_profil »

Evo da nesto upitam.
Prije dvije-tri godine promijenili su vecini u haustoru brojila. Od tog casa meni je racun za struju skocio sa 70-80 na 110-120 maraka.
Hajd kontam nije brojilo valjalo, zato su ga i promjenili.
I pocenmo mi stediti, bojler, masine samo kad je jeftina struja. Sve stedne sijalice pozavrtao i racun nebitno manji, 7-8 max 15 maraka.
Prosli mjesec, racun 85 maraka za period od 29 dana. jedino sto se promijenilo jeste da su u stanu cije je brojilo do mog, iseljeni podstanari, i mjesec dana majstori renovirali. Niko nije zivio u njemu. JA nisam nista bitno promijenio u navikama u odnosu na mjesece prije.

Sad mi se suhva vezala da ja nisam placao i tu struju ili bar dio te struje. Sad ne mogu ni provjeriti iskljucivanjem svih svojih sklopki, jer tamo jos uvijek niko ne stanuje.
je li ovo moguc scenario i kako se moze traziti provjera ovoga?
LUCK IS HERE

#103 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

Tacno je za nove digitalne satove . U narednih 4 godine ce se postaviti u 90 posto fedacije ...
TRENUTNO SU POSTAVLJENI NA NEKOLIKO LOKACIJA PO OPSTINAMA . I u novim zgradama

Znaci u Trafo stanici je postavljen kao glavni server koji prati sva brojila sa tog trafoa .. Preko njega na daljinski se mogu ocitat brojila , iskljuciti te ukljuciti .. Ako neko dira brojilo te skine poklopac isto se evidentira vrijeme i adresa...

Brojila su u PILOT PROJEKTU ZADNJIH 1,5 godinu i pokazala su se OK ... Tako da sad ide tender o postavljanju istih ..
To za nase ocitace ne ide u prilog jer ce POŠTA preuzeti dijeljenje racuna ... :!:

I ZA KOJU GODINU ,,, OVO CE BITI MENANđERSKA FIRMA A NE ELEKTRICARSKA ,,, hehhehee :run: :run: :run:
LUCK IS HERE

#104 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

drugi_profil wrote:Evo da nesto upitam.
Prije dvije-tri godine promijenili su vecini u haustoru brojila. Od tog casa meni je racun za struju skocio sa 70-80 na 110-120 maraka.
Hajd kontam nije brojilo valjalo, zato su ga i promjenili.
I pocenmo mi stediti, bojler, masine samo kad je jeftina struja. Sve stedne sijalice pozavrtao i racun nebitno manji, 7-8 max 15 maraka.
Prosli mjesec, racun 85 maraka za period od 29 dana. jedino sto se promijenilo jeste da su u stanu cije je brojilo do mog, iseljeni podstanari, i mjesec dana majstori renovirali. Niko nije zivio u njemu. JA nisam nista bitno promijenio u navikama u odnosu na mjesece prije.

Sad mi se suhva vezala da ja nisam placao i tu struju ili bar dio te struje. Sad ne mogu ni provjeriti iskljucivanjem svih svojih sklopki, jer tamo jos uvijek niko ne stanuje.
je li ovo moguc scenario i kako se moze traziti provjera ovoga?
Znaci satovi imaju vijek trajanja do 12 godina ... U sebi imaju jedan lezaj koji kad ode uspori brojilo . I mi kao firma smo tu uz gubitku , te kad postavimo novo brojilo onda kod ljudi nastaju problemi ....

Sto se tice vaseg komsije , mi kao firma ne mozemo tu nista ( na sudu )... Od sata do vaseg stana bi trebao biti kabal iz jednog komada , e sad ima mogucnost da Vam se neko usput prikljuci samo je to tesko izvodljivo jer treba lupat i stemat po haustoru ili oko Vasih vrata da vam na ocigled prikljuci kabal i krade od Vas ... I kad kradu takvi ovi Bas kradu i preko 50KM mjesecno
To bi trebao UPRAVITELJ DA SE POZABAVI TIME ... JER JE TO U SKLOPU ZGRADE ... I to se sve desava iza brojila El. Distribucije :!: :!: :!: Ako se desava ... :zoka:

Sad procitah 29 dana izmedzu ocitanja ... Nekad se desi i 32 dana ,,, tako to ne zvuci nista novo ali to je 10 / posto razlike izmedzu racuna i sad je Maj duzi mijesec 31 dan te ce se odmah to i osijetiti umijesto 85 bit ce 95 jbg
motorola01

#105 Re: KRAĐA STRUJE

Post by motorola01 »

Laki, a sta se desi kad to digitalno brojilo ne radi i ne moze se ocitati jer je na tom trafo podrucju los signal? A to da ce za 4 godine pokriti cijelu FBIH-a, dabogda druze jer koliko sam cuo na velikoj vecini trafo podrucja treba svasta nesto zamijeniti da bi se stvorili uslovi za daljinsko ocitanje.
LUCK IS HERE

#106 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

motorola01 wrote:Laki, a sta se desi kad to digitalno brojilo ne radi i ne moze se ocitati jer je na tom trafo podrucju los signal? A to da ce za 4 godine pokriti cijelu FBIH-a, dabogda druze jer koliko sam cuo na velikoj vecini trafo podrucja treba svasta nesto zamijeniti da bi se stvorili uslovi za daljinsko ocitanje.
Hahahhaa lose si informisan ... Znaci nisa rekao u Trafo stanici je server sa BiH NET KARTICOM te je internetom vezan sa nasim glavnim serverom... Znaci treba da ima signal mobitela BIH NET a

NISMO NI MI TIME ODUSEVLJENI JER CE NAS SAMO IMATI MANJE NA POSLUUU
motorola01

#107 Re: KRAĐA STRUJE

Post by motorola01 »

LUCK IS HERE wrote:
motorola01 wrote:Laki, a sta se desi kad to digitalno brojilo ne radi i ne moze se ocitati jer je na tom trafo podrucju los signal? A to da ce za 4 godine pokriti cijelu FBIH-a, dabogda druze jer koliko sam cuo na velikoj vecini trafo podrucja treba svasta nesto zamijeniti da bi se stvorili uslovi za daljinsko ocitanje.
Hahahhaa lose si informisan ... Znaci nisa rekao u Trafo stanici je server sa BiH NET KARTICOM te je internetom vezan sa nasim glavnim serverom... Znaci treba da ima signal mobitela BIH NET a

Moguce da sam lose informisan, ali eto znam da je kod vecine tih novih brojila los signal pa su postavljena, ali se ne ocitavaju. U zgradi do moje su postavljena prije dvije-tri godine ta nova digitalna brojila koja nikad nisu ocitana daljinski nego ih dodje covjek ocitati, a zgrada se nalazi u samom centru grada! Eh sad se postavlja pitanje kako ce tek u nekim vukohebinama uspjeti ocitati to brojilo daljinski, kad nisu to u stanju uraditi u centru grada?!

A da ne govorimo o zamjeni nekih milion brojila (vremenski) i ukupnoj toj investiciji i uvezivanju u sistem kad opet kazem, nisu u stnaju ocitati i to malo brojila sto su postavili.
Last edited by motorola01 on 27/05/2013 22:41, edited 1 time in total.
shiljak

#108 Re: KRAĐA STRUJE

Post by shiljak »

pa hoće li taj tutorial kako ukrast komšijinu struju, stvarno ne kontam ovu temu :D
LUCK IS HERE

#109 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

motorola01 wrote:
LUCK IS HERE wrote:

Moguce da sam lose informisan, ali eto znam da je kod vecine tih novih brojila los signal pa su postavljena, ali se ne ocitavaju. U zgradi do moje su postavljena prije dvije-tri godine ta nova digitalna brojila koja nikad nisu ocitana daljinski nego ih dodje covjek ocitati, a zgrada se nalazi u samom centru grada! Eh sad se postavlja pitanje kako ce tek u nekim vukohebinama uspjeti ocitati to brojilo daljinski, kad nisu to u stanju uraditi u centru grada?!

A da ne govorimo o zamjeni nekih milion brojila (vremenski) i ukupnoj toj investiciji i uvezivanju u sistem kad opet kazem, nisu u stnaju ocitati i to malo brojila sto su postavili.
MI POSTAVLJAMO SAD BROJILA , ONOLIKO KOLIKO IMAMO .... ALI AKO NIJE KOMPLET PODRUCIJE POSTAVLJENO NE STAVLJAJU SE TAKOZVANI serveri , te sad izgleda da ne funkcionisu... i DOK JE GOD TO IŠARANO NECE BITI U FUNKICJI ...
Mozda je to nekome i u interesu , ako se recimo nekad bude tu sta privatizovalo da bude spremno u vecini slucajeva ... Jedan primjer , našeg funkcionisana drzave jbg :bih: :bih: :bih: :lol: :lol: :lol: Ovo su moja nagadzanja ...
motorola01

#110 Re: KRAĐA STRUJE

Post by motorola01 »

Jesu nagadjanja jer znam da u drugom dijelu grada funkcionise daljinsko ocitanje u samo jednoj zgradi, dok sve zgrade oko nje imaju ova stara brojila. Oni vrse zamjenu ovih starih sa novim brojilima zadnjih par godina i nisu ni jedan posto zamjenili. Toliko o tome da ce za 4 godine sve zamijeniti i da ce ocitavati daljinski..
LUCK IS HERE

#111 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

motorola01 wrote:Jesu nagadjanja jer znam da u drugom dijelu grada funkcionise daljinsko ocitanje u samo jednoj zgradi, dok sve zgrade oko nje imaju ova stara brojila. Oni vrse zamjenu ovih starih sa novim brojilima zadnjih par godina i nisu ni jedan posto zamjenili. Toliko o tome da ce za 4 godine sve zamijeniti i da ce ocitavati daljinski..
Gore sam Vec napisao da su komplet Trafo podrucija u pojedinim Opstinama postavljeni i da sve funkcionise OK...
Ostalo postavljamo u nedostatku klasicnih brojila , ali CE UBRZO IĆI TENDER
I firma iz Tuzle vecinom dobija taj posao . DELING. O ZAMIJENI VECINE BROJILA :roll: :)
4m3l

#112 Re: KRAĐA STRUJE

Post by 4m3l »

Dobro lucky sad nam reci kako da ustedimo i kako da krademo struju :D
elvirelvir

#113 Re: KRAĐA STRUJE

Post by elvirelvir »

Stvarno mi niste jasni.
Gledajte svog posla.Ako krade krade je sebi.Jel drzava otima od nas? DA!
Zasto mi nebi od njih?
Ako je on uspio svaka mu čast jer on samo uzima ono sto je njegovo a to sto nam drzava otima ne spominjete u ovom kontekstu.Da smo Bog do svi snalazljivi pa da mi otimamo od drzave a ne obrate.I vidim neki se parave FIIIIIIINI i PAMEEETNI pa kao ne valja a prvi bi da mogu isto radili.Zavidi Bosanski um je jedinstven u svijetu.DEVIZA : AKO NEMAM ILI NE MOGU JA ONDA NEK NE MOZE NIKO DRUGI!!! E zato nam je drzava kakava jeste jer smo nikakav narod.Ovo se naravno ne odnosni na sve jer ovaj komšija dokazuje drugačije.Šta on treba ovu tužibabu od komšije da čeka da on nešto promjeni.TI druže kao prvo nisi pošten nego si u zabludi,probudi se malo i uzmi stvar u svoje ruke a ne kukaj kao što se radi kod nas.Neki ljudi već pokušavaju naći riješenje a ko neže pa Bože moj ima i dalje ovaj forum JADA pa se družite i dalje duše poštene ;) pozdrav
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#114 Re: KRAĐA STRUJE

Post by stetoskop »

4m3l wrote:Dobro lucky sad nam reci kako da ustedimo i kako da krademo struju :D
Nešto kontam, da je kakve hemijske plinove puštati u brojilo, tako da ubrzaju oksidaciju tih ležajeva, ili možda zaparivati. :D
dragan.s

#115 Re: KRAĐA STRUJE

Post by dragan.s »

LUCK IS HERE wrote:JA RADIM U EDS SARAJEVO KAO ELEKTRICAR , na pronalasku kradza i otklanjanju problema .. Vise od 20 godina

Tacno je za magnete i razne vrste kradza , al kad te nadzu kazna je za domacinstvo od 1.500 KM do 8.000 KM dok je za radnje sve UDUPLO ...

Prosijek potrosnje u BiH po glavi stanovnika oko 150 do 170 kw mjesecno . Znaci 4 clana porodica 600 do 680 kw treba da trosi , pa se nadzite tu ako ste iznad prosijeka ili ispod...
Dosta ima znacaja sijalice stedne , A klase uredzaji , da se gasi bojler , te isto koliko imate kompjutera u stanu i koliko rade , jedan kompjuter napojna 450 w + ekran ima sigurno ukupno 500 w TO VAM JE POLA KILOVATA
a ringla sporeta ima 800 w a na njoj ne kuhate preko sat dva dnevno :lol:
naspram kompjutera koji radi dnevno po 10 ili 12 sati..... :sad:
Ako se električar onda bi znao razliku između instalisane i korištene snage. Ako računar ima napojnu od 450W to ne znači da kompjuter u svakom momentu vuče 450W, već je to samo maksimalna snaga koju može povući. Stvarno potrošena snaga zavisi od onoga šta se na kompjuteru radi + gubitci koji kojih ima uvijek. Prosječan kompjuter tokom surfanja ne troši više od 60-70W + potrošnja monitora gdje CRT monitori troše znatno više struje nego LCD.
Ukoliko kompjuter ima jaču grafičku kartu onda je potrošnja u idle-u oko 100 W, a tokom igranja igrica može izaći i na 500W (za novije grafičke karte).
dede merdzane

#116 Re: KRAĐA STRUJE

Post by dede merdzane »

Ovo me podsjeca na onaj vic.

- Gospodjo, biste li vi spavali sa mnom za 5000 eura?
- Pa, bih, sto da ne.
- A biste li za 5 eura?
- Sram vas bilo, za sta to vi mene smatrate!?
- To smo vec utvrdili, sad samo pregovaramo oko cijene.

Lopov je lopov, i jedina razlika izmedju onih koji kradu vodu i struju i onih koji uzimaju na tenderima je pozicija na kojoj su. Nije ni cudo sto smo tu gdje jesmo.

:bih: :run:
motorola01

#117 Re: KRAĐA STRUJE

Post by motorola01 »

elvirelvir wrote:Stvarno mi niste jasni.
Gledajte svog posla.Ako krade krade je sebi.Jel drzava otima od nas? DA!
Zasto mi nebi od njih?
Ako je on uspio svaka mu čast jer on samo uzima ono sto je njegovo a to sto nam drzava otima ne spominjete u ovom kontekstu.Da smo Bog do svi snalazljivi pa da mi otimamo od drzave a ne obrate.I vidim neki se parave FIIIIIIINI i PAMEEETNI pa kao ne valja a prvi bi da mogu isto radili.Zavidi Bosanski um je jedinstven u svijetu.DEVIZA : AKO NEMAM ILI NE MOGU JA ONDA NEK NE MOZE NIKO DRUGI!!! E zato nam je drzava kakava jeste jer smo nikakav narod.Ovo se naravno ne odnosni na sve jer ovaj komšija dokazuje drugačije.Šta on treba ovu tužibabu od komšije da čeka da on nešto promjeni.TI druže kao prvo nisi pošten nego si u zabludi,probudi se malo i uzmi stvar u svoje ruke a ne kukaj kao što se radi kod nas.Neki ljudi već pokušavaju naći riješenje a ko neže pa Bože moj ima i dalje ovaj forum JADA pa se družite i dalje duše poštene ;) pozdrav
Sto ti je seljacka politika. Cuj sta njega briga sto krade i zato nam je ovakva drzava jer je njemu krivo sto ovaj krade, a on ne moze :-) . Zemljo otvori se :run:
drugi_profil

#118 Re: KRAĐA STRUJE

Post by drugi_profil »

Upravo je obratno. Drzava nam je ovakva jer seljacki mentalitet vlada gdje je prioritet nesto dobiti dzaba, preko stele, ukrasti, ne platiti...
I druze elvirelvire, znam da ti ne vjerujes iz svog mentalnog sklopa da ima nas dosta sto ne bi ukrali nikad nikome nista jer cijenimo red, rad, trud i zakon.
marshall_bug

#119 Re: KRAĐA STRUJE

Post by marshall_bug »

drugi_profil wrote:Upravo je obratno. Drzava nam je ovakva jer seljacki mentalitet vlada gdje je prioritet nesto dobiti dzaba, preko stele, ukrasti, ne platiti...
I druze elvirelvire, znam da ti ne vjerujes iz svog mentalnog sklopa da ima nas dosta sto ne bi ukrali nikad nikome nista jer cijenimo red, rad, trud i zakon.
:thumbup:
LUCK IS HERE

#120 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

stetoskop wrote:
4m3l wrote:Dobro lucky sad nam reci kako da ustedimo i kako da krademo struju :D
Nešto kontam, da je kakve hemijske plinove puštati u brojilo, tako da ubrzaju oksidaciju tih ležajeva, ili možda zaparivati. :D[/

U svakoj Poslovnici postoji sluzba logicke kontrole ... Tako da se sve NELOGICNOSTI POGLEDAJU .. Moze biti nagli rast potrosnje te i pad potrosnje , te onda izdaju naloge za kontrolu potrosaca... U vecini slucajeva je da je pad potrosnje , gdje su ljudi odselili ili slicno ... Ali se nadze i neispravnih brojila kao i KRADZA ili uticaja na brojilo ( da bi manje pokazivalo )
LUCK IS HERE

#121 Re: KRAĐA STRUJE

Post by LUCK IS HERE »

dragan.s wrote:
LUCK IS HERE wrote:JA RADIM U EDS SARAJEVO KAO ELEKTRICAR , na pronalasku kradza i otklanjanju problema .. Vise od 20 godina

Tacno je za magnete i razne vrste kradza , al kad te nadzu kazna je za domacinstvo od 1.500 KM do 8.000 KM dok je za radnje sve UDUPLO ...

Prosijek potrosnje u BiH po glavi stanovnika oko 150 do 170 kw mjesecno . Znaci 4 clana porodica 600 do 680 kw treba da trosi , pa se nadzite tu ako ste iznad prosijeka ili ispod...
Dosta ima znacaja sijalice stedne , A klase uredzaji , da se gasi bojler , te isto koliko imate kompjutera u stanu i koliko rade , jedan kompjuter napojna 450 w + ekran ima sigurno ukupno 500 w TO VAM JE POLA KILOVATA
a ringla sporeta ima 800 w a na njoj ne kuhate preko sat dva dnevno :lol:
naspram kompjutera koji radi dnevno po 10 ili 12 sati..... :sad:
Ako se električar onda bi znao razliku između instalisane i korištene snage. Ako računar ima napojnu od 450W to ne znači da kompjuter u svakom momentu vuče 450W, već je to samo maksimalna snaga koju može povući. Stvarno potrošena snaga zavisi od onoga šta se na kompjuteru radi + gubitci koji kojih ima uvijek. Prosječan kompjuter tokom surfanja ne troši više od 60-70W + potrošnja monitora gdje CRT monitori troše znatno više struje nego LCD.
Ukoliko kompjuter ima jaču grafičku kartu onda je potrošnja u idle-u oko 100 W, a tokom igranja igrica može izaći i na 500W (za novije grafičke karte).
TACNO JE SVE STO STE NAVELI ... Ja sam naveo maximum a Vi minimum ...
Samo sam htijeo pojednostaviti ljudima da u stanovima imamo svaki dan nesto novih potrosaca ,
Ne moze sve ni napisati kad nam stoje punjaci mobitela konstantno upaljeni na uticnici pa svi uredzaji koji su ugaseni na daljinski TE TAKOREC STOJE U STENDBAJU od DVD , TV , SATELITSKE , RESIVERA , RUTERA , BEZICNOG INTER. +++
To su bezazleni potrosaci ali kad se sabere ... +++ :-) :-) :-)
blue033

#122 Re: KRAĐA STRUJE

Post by blue033 »

motorola01 wrote:
LUCK IS HERE wrote:

Ta nova brojila su odavno u upotrebi. Medjutim ima jedan problem, ne bi spominjao firme, ali umjesto jednog dokazano dobrog i provjerenog sistema u EP je jedan drugi neprovjereni sa kojim svi imaju problema. Medjutim to je kod nas sve tako da ni ovo ne čudi. Moguće da će to nekad i proraditi kako treba.
dragan.s

#123 Re: KRAĐA STRUJE

Post by dragan.s »

LUCK IS HERE wrote:
TACNO JE SVE STO STE NAVELI ... Ja sam naveo maximum a Vi minimum ...
Samo sam htijeo pojednostaviti ljudima da u stanovima imamo svaki dan nesto novih potrosaca ,
Ne moze sve ni napisati kad nam stoje punjaci mobitela konstantno upaljeni na uticnici pa svi uredzaji koji su ugaseni na daljinski TE TAKOREC STOJE U STENDBAJU od DVD , TV , SATELITSKE , RESIVERA , RUTERA , BEZICNOG INTER. +++
To su bezazleni potrosaci ali kad se sabere ... +++ :-) :-) :-)
Da, tačno tako. To zovu "vampirskom" potrošnjom i nastoji se novim regulativama EU da se smanji na minimum. Svi ti ispravljači cijelo vrijeme "sišu" struju, a većina nas to i ne konta. Čak i računari kad nisu upaljeni, a uključeni su u struju troše neku struju.
elvirelvir

#124 Re: KRAĐA STRUJE

Post by elvirelvir »

Sto ti je seljacka politika. Cuj sta njega briga sto krade i zato nam je ovakva drzava jer je njemu krivo sto ovaj krade, a on ne moze :-) . Zemljo otvori se :run:[/quote]

Komičar si zar ne :)
Jedna specifična stvar kod nas je to što kada ljudi nemaju šta reći onda se prave kao komičari ili neki je sarkazam u pitanju.Jeste ima vas finih i poštenih i koji cijene rad ,red i disciplinu tako jeeee :) ali vas nigdje na vidjelu :)
A tebi komičaru jedno pitanjE,zašto se uopste spominje komšija :) AKo ga konkretno interesuje oko krađe onda neka spomene da li ima načina da se ukrade struja ili u tom smislu ali neeeeeeee pošteni Bošnjo mora spomenuti svog komšu a sutra će prvi sa njim kafu popiti.Koliko znam to su neke od odlika licemjerstva ali ne,sve sto ne valja " vama pojedincima" valja.Što ima jedna izreka " KAKO DA PRIHVATE ISTINU KADA JE LAŽ JEDINO ŠTO ŽELE ČUTI " ;) VELIKI POZZ
kerima1

#125 Re: KRAĐA STRUJE

Post by kerima1 »

Imam jedno pitanje,a nema veze sa temom pa se izvinjavam.Danas procitah negdje da ce se od sad uz placanje struje morati pokazati licna karta i nemoze se platiti struja za nekog drugog!! Ako ko zna zanima me zasto je ovo napravljeno ? :cry: Problem za podstanare se moze riejsiti tako da naprave ugovor sa gazdom da ide struja na podstanarovo ime,s tim da se to masno placa u EP!jel sad njima u interesu ta naplata ili da stisnu one koji zive vani,a drze podstanare ovdje?!
Post Reply