Kotlovi na pelet-iskustva, savjeti, servisiranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
velaxsa
Posts: 378
Joined: 12/04/2005 06:53
Location: Sarajevo
Contact:

#1 Kotlovi na pelet-iskustva, savjeti, servisiranje

Post by velaxsa »

Pozdrav svima,

temu pokrećem sa molbom za savjet tj.pomoć. Nakon maltretiranja sa grijanjem na ugalj odlučio sam izvršiti prepravku peći na čvrsta goriva i u Vokelu sam kupio Ferroli plamenik. Nakon par godina patnje sa tim plamenikom ( svake sezone par grijača-jedan košta cca 90 Km, problemi sa dozerom/pužom, problemi sa elektronikom) odlučio sam kupiti orginalni kotao za pelet.

Nakon mnogo diskusija, savjeta, preporuka, iskustava korisnika odlučio sam se za Kovan Easyline 35 KW kotao koji je kupljen u oktobru 2017. Kotao je jako kvalitetan (335 kg težine) rađen od debelog lima i obložen gusom iznutra. Kotao je praktično nov i pod garancijom ali od oktobra do februara sam već pet puta mijenjao grijač. Samo u zadnjih mjesec dana sam tri puta morao zvati servis i svaki put grijač. :shock: :roll: Kotao je sa fabričkim postavkama, podešen od strane Kovan-a, sva elektronika radi kako treba tj.izgleda da radi (kotao se pali putem sobnog termostata, temperatura vode podešena na 60 stepeni, pumpa se pali na 40). Elektronika svakako nema mnogo parametara koji se mogu podešavati. Poznajem ljude koji godinama nisu promijenili grijač ili ga zamijene jednom u par godina. Kod mene za četiri mjeseca otišlo pet grijača (gorionik čistim dva puta dnevno za svaki slučaj). :shock:

Da li ne neko imao ili ima slična iskustva i da li znate šta bi mogao biti uzrok ovog problema? Ja sam ok dok je kotao pod garancijom ali šta kad bude bez garancije? :sad:
Hvala unaprijed.
User avatar
Maraschino
Posts: 18997
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...

#2 Re: Kotlovi na pelet-iskustva, savjeti, servisiranje

Post by Maraschino »

Ti si pravo naheb'o. :-)
Jedan kotao ne valja pa drugi...hm
Ja to prvi put cujem da toliki grijaci crkavaju a pogotovu kod Kovana.
Dva puta cisti za svaki slucaj...jesi razmisljao da se ponovo vratis na ugalj. Bar nema grijaca. :D
harkan69
Posts: 13
Joined: 15/04/2009 15:04

#3 Re: Kotlovi na pelet-iskustva, savjeti, servisiranje

Post by harkan69 »

Drug probaj bez sobnog termostata. Ja sam ga licno izbacio jer je pec palio I gasio precesto, nezavrsi paljenje cestito a on prebaci da gasi I obrnuto. mada to nebi trebo biti razlog crkavanja grijaca. Meni je pec tad puno cadila,bilo puno sljake I jednostavno nije odradzivala cjeli process punog paljenja I gasenja. Termostat je fabricki podesen na 1 stepen +/- od zadate temperature.
Poz.
P.S- Imam istu KOVAN pec.
velaxsa
Posts: 378
Joined: 12/04/2005 06:53
Location: Sarajevo
Contact:

#4 Re: Kotlovi na pelet-iskustva, savjeti, servisiranje

Post by velaxsa »

Hvala na savjetima, mislim da sam konačno dobio rješenje problema. Uspio sam doći do ovlaštenog servisera koji je utvrdio da je grijač zbog fabričkog propusta izbačen 2 cm previše u plamenik :shock: . Uglavnom, potrebno je podmetnuti neki nipl ili sl. kako bi se grijač uvukao za ta dva cm jer je po trenutnom stanju vrh grijača konstantno u žaru peleta i zato pregori. Uglavnom, bio sam prilikom testiranja i sve ostalo je besprijekorno. Serviser je fakat bio profesionalan i detaljno je sve testirao (došao iz Gračanice direktno). Za svaki slučaj promijenjena i elektronika...sad čekam taj nipl da se postavi i valjda malo odahnem. Javim vam kakvo je stanje... :) . Hvala za savjete. Pozzz.
User avatar
anex
Nindža revizor
Posts: 3729
Joined: 20/02/2007 13:25
Location: Grad sa željezarom bez dima
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam
Contact:

#5 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anex »

Zna.li neko, kakvi su kotlovi Centrometal?

I zanima me šta znači kotao SA i kotao BEZ bojlera za sanitarnu vodu?
Post Reply