Kraljevi ex-yu kosarke

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
golman

#530 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by golman »

Ovde je navedeno da je Paspalj imao prosjek u Olimpijakosu u jednoj sezoni čak 34 poena po meču. Da to nije malo previše? To je ipak prosjek.
stakasa

#531 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by stakasa »

golman wrote:
Ovde je navedeno da je Paspalj imao prosjek u Olimpijakosu u jednoj sezoni čak 34 poena po meču. Da to nije malo previše? To je ipak prosjek.
Car je to. Najveci
radostan dan

#532 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

da se sastavi petorka, ja ih zovem - zglobni-...ono...malo su nekoordinisanih pokreta... :mrgreen:

1. ćosić
2. paspalj
3. čutura

dajte još dva...
stakasa

#533 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by stakasa »

radostan dan wrote:da se sastavi petorka, ja ih zovem - zglobni-...ono...malo su nekoordinisanih pokreta... :mrgreen:

1. ćosić
2. paspalj
3. čutura

dajte još dva...
Kukoc je No1
kakavdanakneiskustvu

#534 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by kakavdanakneiskustvu »

golman wrote:

33.7 tacnije,druga su to vremena bila
kakavdanakneiskustvu

#535 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

stakasa wrote:
radostan dan wrote:da se sastavi petorka, ja ih zovem - zglobni-...ono...malo su nekoordinisanih pokreta... :mrgreen:

1. ćosić
2. paspalj
3. čutura

dajte još dva...
Kukoc je No1

:thumbup: :thumbup:

ono se ne rađa više,sa onakvom visinom imati onakvu tehniku
radostan dan

#536 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

1986.

Image

divac-savović-zaboravio-koprivica-paspalj

đorđević-obradović-zaboravio-grbović-zaboravio
kakavdanakneiskustvu

#537 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

tad se još igralo sa dva centra,danas to malo ko igra
kakavdanakneiskustvu

#538 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Image

nešto mi teško povjerovati da je branko vukičević bio toliko dobar da bude u tadašnjoj repci,sjećam ga se kroz maglu,znam da je igrao na ovoj olimpiadi,ne mogu se sjetiti ko je tada mu još bio konkurencija
zijancer

#539 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zijancer »

piplovi sori :P , mozda nije pitanje za ovu temu, ali neki dan je pisalo o 14 godisnjici ubistva harisa brkica..
svi neprestano spominju i opisuju njegov legendarni produzeni dvokorak, oko kojeg su sudije lupale glavu da li su koraci ili nisu, pa su na kraju usaglasili da nisu koraci
zna li iko pojasniti kako to izgleda? i postoji li negdje snimak tog dvokoraka?
kakavdanakneiskustvu

#540 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

ja prvi put čujem za to
zijancer

#541 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zijancer »

evo par citata, ima ih more
Košarci je poklonio dvokorak sa svojim potpisom. Zvali su ga "Harisov ulaz". Taj produženi korak teško se branio. Uspio je podijeliti košarkaške sudije, pa su pravljene analize, kako bi se u konačnici zaključilo da se ne radi o "grešci u koracima". Kad god bi Haris krenuo s loptom na koš, dok je jednom nogom dva puta "naskakao" protivnički igrači, ali ni saigrači, nisu znali šta će uraditi. Nekad je asistirao, nekad poentirao, rijetko griješio.
a zbog specifičnog ulaska pod koš u košarci se pojavio jedan novi izraz "Brkićev korak". Haris nije pravio pometnju svojim suparnicima nego i sudijama kojima je trebalo mnogo vremena da shvate kako ne pravi korake nego ima specifičan korak kojim prolazi svoje protivnike.
Njegov produženi dvokorak nešto je najlepše što sam uživo gledao, a često sam ostajao sam u školskom dvorištu vežbajući da ponovim to.
Produženi dvokorak koji je ovaj Sarajlija patentirao u lijepoj igri loptanja pod obručima, možda je i najljepši dvokorak u svijetu košarke.
Za vas mladje: bio je cuven po produzenom dvokoraku i odlicnom ulazu, a bio je i strasan suter i atleta (da se videti na fotografiji). Uglavnom, bek bez mane.
"Haris je bio neviđeni talenat. On i Dule Vukčević. Oni su sa Grbavice. Igrali su uličnu košarku, znali su ono što mnogi sada ne znaju, podvaliti, isfolirati, prevariti... U njihovoj košarci bilo je nečeg posebnog. U trenerskoj karijeri nikad više nisam vidio košarkaša kao što je Haris Brkić. Znao je sve, bio je fakin, pravi mangup, onaj pozitivni, njegova košarka je bila čarolija.
vryzas

#542 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by vryzas »

zijancer wrote:piplovi sori :P , mozda nije pitanje za ovu temu, ali neki dan je pisalo o 14 godisnjici ubistva harisa brkica..
svi neprestano spominju i opisuju njegov legendarni produzeni dvokorak, oko kojeg su sudije lupale glavu da li su koraci ili nisu, pa su na kraju usaglasili da nisu koraci
zna li iko pojasniti kako to izgleda? i postoji li negdje snimak tog dvokoraka?
Ameri taj dvokorak zovu eurostep...imas masu nekih klipova na youtubu. Moze se izvesti na dva-tri nacina, a Brkic je taj dvokorak usavrsio jos u mladjim kategorijama.
zijancer

#543 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zijancer »

ne mogu to naci...help, na kojem klipu se to vidi dobro? imas li neki link
Last edited by zijancer on 27/12/2014 11:26, edited 2 times in total.
zijancer

#544 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zijancer »

pogledah 5-6 klipova o eurostepu, ali to je u sustini klasicni dvokorak.. samo malo karikiran cik-cak fintom
mislim da to nije ovo o cemu gore govore
ne znam :cry:
drag_gost

#545 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by drag_gost »

Ne, nije "eurostep". "Eurostep" je takozvani cik-cak korak. Brkicev korak je nesto sto se u NBA ligi svira kao koraci. Ako je desna "stajna noga", naskace se opet na desnu nogu, pa onda na lijevu. Ako je lijeva stajna, onda obrnuto. "Cik-cak" korak se ne radi tako. Strasno tezak za nauciti, jer krsi zakone motorike, ali meni licno, pored Dzabarovog horoga, najbolji potez u kosarci. Unikatan, a nevjerovatno ucinkovit, jer izbaci iz ravnoteze svakog cuvara. Haris Brkic je legenda.
vryzas

#547 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by vryzas »

drag_gost wrote:Ne, nije "eurostep". "Eurostep" je takozvani cik-cak korak. Brkicev korak je nesto sto se u NBA ligi svira kao koraci. Ako je desna "stajna noga", naskace se opet na desnu nogu, pa onda na lijevu. Ako je lijeva stajna, onda obrnuto. "Cik-cak" korak se ne radi tako. Strasno tezak za nauciti, jer krsi zakone motorike, ali meni licno, pored Dzabarovog horoga, najbolji potez u kosarci. Unikatan, a nevjerovatno ucinkovit, jer izbaci iz ravnoteze svakog cuvara. Haris Brkic je legenda.
Mislim da se ovo ranije nije sviralo u NBA, a da su komentatori zvali taj dvokorak eurostep ili nesto sl. :roll: ...doduse ne pratim NBA jos od ere Bulsa tako da nisam 100% siguran.

U svakom slucaju tvoj opis je tacan, :thumbup: a Haris je ovaj dvokorak izvodio savrseno.

@zijancer evo pa pogledaj kako to izgleda...bas si me zadevero, "preoro" sam po interneta da nadjem pravi primjer. :D

Image

Image

Prvi korak; desno stopalo, desno stopalo

Drugi korak: desno stopalo, lijevo stopalo

Cini mi se da ovaj dvokorak vecinom koriste igraci sa ex-Yu prostora...
drag_gost

#549 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by drag_gost »

vryzas wrote:
drag_gost wrote:Ne, nije "eurostep". "Eurostep" je takozvani cik-cak korak. Brkicev korak je nesto sto se u NBA ligi svira kao koraci. Ako je desna "stajna noga", naskace se opet na desnu nogu, pa onda na lijevu. Ako je lijeva stajna, onda obrnuto. "Cik-cak" korak se ne radi tako. Strasno tezak za nauciti, jer krsi zakone motorike, ali meni licno, pored Dzabarovog horoga, najbolji potez u kosarci. Unikatan, a nevjerovatno ucinkovit, jer izbaci iz ravnoteze svakog cuvara. Haris Brkic je legenda.
Mislim da se ovo ranije nije sviralo u NBA, a da su komentatori zvali taj dvokorak eurostep ili nesto sl. :roll: ...doduse ne pratim NBA jos od ere Bulsa tako da nisam 100% siguran.

U svakom slucaju tvoj opis je tacan, :thumbup: a Haris je ovaj dvokorak izvodio savrseno.

@zijancer evo pa pogledaj kako to izgleda...bas si me zadevero, "preoro" sam po interneta da nadjem pravi primjer. :D

Image

Image

Prvi korak; desno stopalo, desno stopalo

Drugi korak: desno stopalo, lijevo stopalo

Cini mi se da ovaj dvokorak vecinom koriste igraci sa ex-Yu prostora...
Svaka cast za klipove. :thumbup: "Eurostep" je nas "cik-cak korak". Harden ga izvodi savrseno. Brkicev korak je nesto sto uspjesno izvode sada igraci sa prostora bivseg Sovjetskog Saveza, ali se u NBA sviraju kao koraci. Posljednji put u NBA, a intenzivno je pratim, kada je Mirza stigao u NBA Gruzijac Shengelia je na jednoj utakmici izveo to, izbacio dva cuvara i zakucao. Naravno svirani su mu koraci i sudije su ostale u cudu. :mrgreen: :mrgreen: Komentatori su samo iskomentarisali da je to nesto sto su par puta vidjeli u NBA. Unikatan potez, a valjda ce jednog dana biti uveden u NBA kao legalan. Brkic je bio genijalac.
Post Reply