KOS u redovima ARBiH

User avatar
dakine
Posts: 691
Joined: 09/01/2013 13:26
Location: strogi centar

#1 Ševe-Tajna antiteroristicka jedinica!

Post by dakine »

Naletio sam na jedan vrlo interesantan video, koji je u meni probudio radoznalost ali i ljutnju izmedju ostalog zbog izjave voditeljice na RTRS u dva navrata, kako se u sarajevu desila "navodna" okupacija grada...jos vise me je zaintrigiralo, kakva je to, kako je nazvase, tajna muslimanska teroristicka organizacija pod nazivom Ševe koja je "navodno" ubijala Srbe tokom rata u Sarajevu...Da li je neko vise upoznat sa istom, da li je postojala i ako da, sta mslite o njoj?

Video:

Last edited by dakine on 08/03/2013 13:22, edited 1 time in total.
Djuro11
Posts: 429
Joined: 12/02/2013 18:13

#2 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by Djuro11 »

Jos jedna od brojnih sprskih mitomanija :oops:
User avatar
covjekizsjene
Posts: 229
Joined: 04/01/2013 15:12

#3 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by covjekizsjene »

Boze dragi , sta taj narod sve nece izmislit :lol: od teroristickih muslimanskih jedinica do toga da je sevdalinka srpskog porijekla :lol:
MirtolaDas
Posts: 930
Joined: 05/11/2011 15:40
Location: dje me nadje

#4 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by MirtolaDas »

Pa dobro nije samo muslimanska tajna jedinica, ali definitivno jeste jedna od kriminalnih jedinica osnovanih od strane oligarha da stvaraju pometnje na prostorima bivse SFRJ.
PM72
Posts: 17540
Joined: 30/04/2012 16:54

#5 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by PM72 »

Smišljena provokacija koju otvoreno podržava Avaz i drugi ratnoprofiterski lobiji u obračunu sa SDA i državom Bosnom i Hercegovinom.Ja mrzim SDA iz dna duše i mislim da su dobro zaslužni za sva predratna/ratna/posljeratna sranja i pljačke.Ali iako ih mrzim ovo što im se pripisuje jednostavno nema veze sa zdravim razumom.Ispašće da smo samo sebi ubili 11 000 ljudi,da smo smislili Markale,sve snajperske incidente,ubistva,granatiranja itd a toga majmuni poput ministra sigurnosti nisi svjesni.Namjerno daju publicitet kretenima poput Garaplije koji laže ko pas i smišlja kojekakve terorije i zavjere.Ja sam davno napisao na ovim stranicama kako će samozvani ekspert za protivpožarnu zaštitu Garaplija tražiti "zaštitu" i izmještanje u treću zemlju (po mogućnosti Norvešku i Dansku gdje su i ostali "pokajnici" tipa Erdemović ili Herenda).

Svaka zemlja i sistem imaju organizacije ili jedinice koje odrađuju prljave poslove za državu.Ševe niti su bili neka organizacija niti jedinica nego grupica poslušnika i poltrona koji su služili za unutar stranačke obračune u MUP-u i vrhu stranke.Niti su bili specijalci niti su bili nešto naročito sposobni.Dokaz za to imate u činjenici da je taj isti samozvani ekspert Garaplija pucao u Herendu i to "drito u glavušu" i opet ga nije ubio.Herenda pucao u Ćelu za 30 metara i nije ga ubio.Dakle,amateri kojima su se ruke tresle od straha a to se pravim profesionalcima nije moglo desiti.Onaj što je rokno Đinđića je primjer profesionalca a ne ovi "naši" klošari koji su došli u MUP početkom rata da ne idu u Armiju jer bi mogli zaglaviti na liniji.

četnička propaganda će dobro iskoristiti te majmune a ovi naši će vatru gasiti benzinom.Ne bi me čudilo kad bi još nekom pripadniku Ševa palo na pamet da progovori "istinu" zarad smještaja i posla u Norveškoj...
User avatar
JoseMujica
Posts: 27432
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#6 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by JoseMujica »

prvo: izmjenite naslov...Ševe nisu bile nikakva muslimanska jedinica, već privatna garda Princa Neonka.

Ovaj naslov bi čak i ja smatrao islamofobičnim
sokkia
Posts: 2777
Joined: 23/08/2010 15:19

#7 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by sokkia »

odakle ti ideja da je ovo bila "muslimanska" jedinica :x
ako je bila u Sarajevu zato je "muslimanska"? ? ?

gdje to nisu postojale slicne jedinice u tim vremenima ?

da se razumijemo, ne opravdavam ševe ni u kom slucaju niti ih podržavam, ali odakle sad to posta veci problem od ostalih na drugim stranama koje su cinili daleko vece zlocine.
User avatar
dakine
Posts: 691
Joined: 09/01/2013 13:26
Location: strogi centar

#8 Re: Ševe-Tajna muslimanska jedinica!

Post by dakine »

Pozdrav, sto se tice naslova, kao sto sam vec i naveo, nisam upoznat sa sevama, niti ko su bili i sta su radili, zbog toga sam naslov na osnovu videa napisao, kako je to u njemu navedeno...
User avatar
Gojeni H
Posts: 10228
Joined: 28/04/2012 09:54

#9 Re: Ševe-Tajna antiteroristicka jedinica!

Post by Gojeni H »

Mene jebe tvoj datum registracije, providni avatar, a pogotovo ono "muslimanska".
Suplje, suplje...
User avatar
karanana
Posts: 47117
Joined: 26/02/2004 00:00

#10 Re: Ševe-Tajna antiteroristicka jedinica!

Post by karanana »

Pa ako prominentni bosnjacki politicar, lider, neimar i opcenito samoproklamovani najuspjesniji bosnjak u istoriji bosnjastva, ako on prije par noci kaze da su seve tajna muslimanska jedinica, zasto cudjenje da je tako zovu i neutralci a posebno karadzicevi sljedbenici.
User avatar
Gojeni H
Posts: 10228
Joined: 28/04/2012 09:54

#11 Re: Ševe-Tajna antiteroristicka jedinica!

Post by Gojeni H »

karanana wrote:Pa ako prominentni bosnjacki politicar, lider, neimar i opcenito samoproklamovani najuspjesniji bosnjak u istoriji bosnjastva, ako on prije par noci kaze da su seve tajna muslimanska jedinica, zasto cudjenje da je tako zovu i neutralci a posebno karadzicevi sljedbenici.
De ba "jebac na prvom sastanku", za koga "prominentni"? Za tebe i za mene?
Da je rek'o srpska jedinica, bolila bi me trepavica za tim.
Mene ovi iz cyber 63-e padobranske tangiraju.
User avatar
JoseMujica
Posts: 27432
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#12 Re: Ševe-Tajna antiteroristicka jedinica!

Post by JoseMujica »

cyber socijalci od Niš...bem ih u padeže :D
User avatar
Creasy
Posts: 2980
Joined: 27/11/2010 08:33

#13 Istina o "Ševama"

Post by Creasy »

Semir Halilović nastavio svjedočenje

Tužilaštvo BiH istražuje po čijem su nalogu „Ševe“ ubijale

Tužilaštvo BiH, osim zločinima koje su počinili pripadnici „Ševa“ - poput „Velikog parka“, pokušaja atentata na Sefera Halilovića, prilikom kojeg su poginuli generalova supruga i njen brat, i mnogih drugih, intenzivno istražuje i postoji li politički umišljaj u likvidacijama koje je izvela ova teroristička jedinica, saznaje „Dnevni avaz“.

Akcija "Zolja"

Očekuje se, saznajemo, da bi, osim generalovog sina Semira Halilovića, koji ovih dana daje iskaz o saznanjima koja ima o pokušaju atentata na njegovog oca, uskoro na saslušanje trebali biti pozvani i bivši pripadnici Službe državne bezbjednosti (SDB), ljudi iz tadašnjeg Predsjedništva BiH, MUP-a... Tužilaštvo je, naime, u posjedu obimne dokumentacije o zločinima ove jedinice, koja dokazuje da postoji i politički umišljaj u djelovanju „Ševa“.

Jedan od dokaza Tužilaštva BiH pokazuje da je Enver Mujezinović prvi dan nakon što je zasjeo na mjesto načelnika sektora SDB-a izdao naređenje za praćenje načelnika Vrhovnog štaba Armije RBiH Sefera Halilovića. U obrazloženju je navedeno da je Sefer Halilović poslije postavljanja na mjesto načelnika ŠVK „počeo vršiti opstrukcije odluka Predsjedništva RBiH, posebno u domenu realizacije odluka i naloženih mjera“.

Mujezinović je u tom dokumentu, naime, predložio primjenu „Zolja“ i „Agava“. Kako saznajemo, „Zolja“ je bilo kodno ime za akciju prisluškivanja, a „Agava“ za ugradnju prislušnih uređaja u mjestima na kojima general Sefer Halilović boravi.

Nekoliko dana kasnije pokušan je atentat na generala Halilovića, čija porodica i danas tvrdi da su bombu u njihov stan postavili pripadnici „Ševa“. Upravo je o tome govorio Semir Halilović ove sedmice u zgradi Tužilaštva BiH, te je nastavio s davanjem iskaza u vezi s pokušajem atentata na njegovog oca, za koji optužuje pripadnike jedinice "Ševe".

Nakon što je prije nekoliko dana ispričao svoja saznanja koja se tiču perioda do same eksplozije, Semir Halilović ovog je puta govorio o eksploziji u porodičnom stanu, istragama koje su slijedile nakon toga, nestručnim vještačenjima koja su obavljana i zabrani pristupa informacijama kojima je porodica Halilović izložena skoro 20 godina.

- Dostavio sam ogroman arhiv Tužilaštvu BiH. Govorio sam o danu kada se eksplozija desila, o 7. julu 1993., i policijskim istragama koje su vršene taj dan - tvrdi Semir Halilović.

Ključna priča

Na predmetu eksplozije, dodaje, svoj izvještaj završava i haški ekspert za balističku artiljeriju, te se, navodno, već došlo do nalaza da u stanu nije eksplodirala granata već bomba.

- To je ključna tačka na kojoj se slama priča koja traje 20 godina, a u koju nas uvjeravaju, tvrdeći da mi od tragedije naše porodice pravimo politiku. Ne, mi od toga pravimo pravni slučaj. Zašto se oni toga boje, nadam se da će se saznati uskoro - tvrdi Semir Halilović.

Komesar Ćosić priznao da su nestali dokumenti!

Kada su u pitanju istrage koje su provođene o pokušaju atentata na Halilovića, Semir kaže da je u ponedjeljak u MUP-u Kantona Sarajevo preuzeo dopis u kojem ga je policijski komesar Vahid Ćosić zvanično obavijestio da je fotodokumentacija lica mjesta u stanu Halilovića nestala iz arhiva MUP-a.

On dodaje da je MUP-u već podnio novi zahtjev za objašnjenje kako je nestala dokumentacija, jer „ni na pijaci se stvari ne uzimaju tako, a kamoli da u MUP-u KS nestane dokumentacija“.


http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tuzilas ... ve-ubijale
User avatar
karanana
Posts: 47117
Joined: 26/02/2004 00:00

#14 Re: Istina o "Ševama"

Post by karanana »

sarajmen, moze li malo bekgraunda o ovim spisima i kakve veze oni imaju sa temom? ko je ovaj sevo? je li pripadnik seva?
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#15 Re: Istina o "Ševama"

Post by nosara »

Sarajmen wrote:Ma nekog graha se najedoh jučer, pa da se malo olakšam...pa nađoh zgodno mjesto . Hvala @Creasy-u , voli on malo naprđivati tu i tamo, pa rekoh da se ne osjeća usamljenim. Odoh malo do Grbavice da vidim šta bi sa ovim ''havajcima'' što pređoše Miljacku, da se ne nahladiše jbt-e . Al' ima na Jevrejskom dobra bajta i furuna ''zdrvima''...a i romanijske šume ne manjka...Nije mog'o svak' na čet'ri točka preći iz opkoljenog grada, a tek u grad ući... :)

Il' bih prije na temu o snajperistima , da posthumno postavim sliku ruskog dobrovoljca Olega, roknuo ga neko na Ozrenskoj. Ševo ili Ševa , ko će mu ga znat' , on ponajmanje. Jer ne može se biti mrtav i pitat' istovremeno. Il' onog načelnika MUP-a RS-e što ga ubiše pred kapijom ''Energoinvesta'' ...

A jesam se najeo hagra , pa se patim k'o paćenik...ne zamjerite .
Image
Prejako... Ocekujem da ce nakon ovog tvog posta problem "seva" nestat k'o rukom odnesen... Sve ce, opet, postat ruzicasto... :-)
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#16 Re: Istina o "Ševama"

Post by nosara »

Sarajmen wrote:''U hali, kenjam na pristalice neoliberalnog ali i kapitalizma opcenito''

Bar me ti razumiješ :thumbup:
Pa i ne bas...
trocadero
Posts: 2418
Joined: 14/03/2013 13:57

#17 Re: Istina o "Ševama"

Post by trocadero »

Сарајмен,молба...
Ајд постави транскрипт телефонског разговора Неда Шеве и Јуке, вјерујем да ти то имаш негдје...Веома занимљиво 8-)
Bodkin
Posts: 21490
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#18 Re: Istina o "Ševama"

Post by Bodkin »

Bio je vec na forumu taj transkript
User avatar
karanana
Posts: 47117
Joined: 26/02/2004 00:00

#19 Re: Istina o "Ševama"

Post by karanana »

malo sam spor od jutros, sarajmen, je li poenta da su seve stvorene od strane srpskih obavjestajnih/kontraobavjestajnih agencija?

koja je ovo knjiga?
User avatar
dr.gog
Posts: 4943
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: S@nitet-X
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#20 Nedžad Ugljen, 17 godina od ubistva-Slobodna Bosna

Post by dr.gog »


Četvrtak, 20. Juni 2013 u 12:17 | Izdanje: 867

Pripremila i napisala Suzana Mijatović, Slobodna Bosna

Istraga o ubojstvu bivšeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Nedžada Ugljena ponovno je aktivirana nakon višegodišnjeg mirovanja. Kako Slobodna Bosna doznaje iz izvora bliskih Tužiteljstvu BiH, „dosje Ugljen“ je nedavno preuzet od Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, budući da dosadašnja istraga, koja je zvanično otvorena još u jesen 1996., nije dala nikakvih rezultata. Paralelno s ovim procesom, Državno tužiteljstvo vodi istragu o pripadnicima Specijalne (anti)terorističke jedinice Ševe, kojom je do smrti rukovodio Nedžad Ugljen. Prema nezvaničnim informacijama, Tužiteljstvo BiH je trenutno u potrazi za Nedžadom Herendom, ključnim svjedokom u dvije odvojene, ali istodobno usko povezane istrage, koji je nevjerojatnim spletom sretnih okolnosti u junu '96., poslije otmice i teškog ranjavanja, ostao živ. Herenda, ozloglašeni ubojica iz Specijalne jedinice tadašnjeg MUP-a RBiH, odnosno Službe državne bezbjednosti, lociran je u jednom nizozemskog gradu, gdje živi otkako je u aranžmanu američkih obavještajaca sigurno napustio BiH. Prethodno se Nedžad Herenda, najmanje tri puta, u Sarajevu sastao s „američkim diplomatama“, kojima je, kako se pretpostavlja, detaljno referirao o ratnom angažmanu Ševa.

STROGO KONTROLIRANA ISTRAGA

Nedžad Ugljen je, podsjetimo, ubijen 28. septembra 1996., u sarajevskom naselju Aneks, dok je parkirao automobil ispred zgrade svoje ljubavnice i radne kolegice Atije Muftić. Još uvijek nepoznati ubojica usmrtio ga je s dva hica iz pištolja - jedan metak ga je pogodio sleđa, drugi mu je ispaljen u usta. U nalazu vještaka-balističara navedeno je da je ispaljen još jedan, treći metak, koji je razbio staklo automobila i odbio se od zid zgrade. Svi dokazi koji su pronađeni na mjestu zločina upućivali su da je u atentatu na Ugljena sudjelovalo više ubojica. No, iako je Nedžad Ugljen u danima prije ubojstva zasigurno bio pod nadzorom operativaca AID-a, naknadno nije pronađen niti jedan dokaz koji bi potvrdio da je pomoćnik direktora bio meta praćenja i prisluškivanja. Pretpostavlja se kako su svi tragovi uklonjeni prije nego što se s pozicije direktora AID-a povukao Ugljenov šef Kemal Ademović.

„Ugljen je znao da ga prate i da se sprema njegova likvidacija. Govorio je da ga optužuju da je Amerikancima dao informacije o kampu na Pogorelici, da je dojavio pravac kretanja šejha Envera Šabana, direktora Islamskog kulturnog centra u Milanu, kojeg su 1995. kod Žepča ubili pripadnici HVO-a“, prisjeća se jedan od bližih Ugljenovih prijatelja, koji je zamolio da ga ne imenujemo. Isti je sugovornik potvrdio da je Nedžad Ugljen u to vrijeme bio blizak s američkim partnerima-kolegama, i da su mu Amerikanci, poslije pokušaja ubojstva Nedžada Herende, nudili da u njihovom aranžmanu napusti BiH. Umjesto da u bijegu potraži spas, Nedžad Ugljen je u danima prije smrti promijenio fizički izgled, obrijao brkove i panično tražio zaštitu od svojih političkih pokrovitelja. Događaji koji su uslijedili potvrdit će da je već bio otpisan.
„Dosje Ugljen“ sadrži više od 600 dokumenata, prikupljenih u dosadašnje tri istrage koje su po naredbi Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, odnosno Federalnog tužiteljstva vođene 1996., 2002. i 2006. godine. Osim službene dokumentacije u međuvremenu ugašenog AID-, foto, fono i video zapisa, Tužiteljstvo BiH morat će ponovno saslušati na desetke svjedoka, do čijih je ranije datih iskaza došla i Slobodna Bosna. Neka od sačuvanih svjedočenja uistinu su šokantna, zastrašujuća, jer iz prve ruke otkrivaju kako je, zapravo, u (post)ratnom periodu funkcionirala bošnjačka civilna, a i vojna obavještajna služba pod političkom kontrolom SDA. U tom smislu treba napomenuti da su prvu istragu o smrti Nedžada Ugljena, umjesto MUP-a Federacije BiH, najvećim dijelom vodili istražitelji AID-a, kako bi istražni proces imali pod svojom kontrolom. S istim je ciljem, prikrivanja, a ne otkrivanja ubojica, bivši direktor AID-a Kemal Ademović, uz odobrenje bivšeg ministra policije Bakira Alispahića, formirao nekoliko grupa, koje su predvodili iskusni, njemu lojalni obavještajci Amir Ahmić, Boriša Delić, Arif Bektić, Faik Špago, Edhem Godinjak i Fikret Mašić. Epilog njihovog rada je manje-više poznat.
U izjavi koju je istražiteljima dala neposredno nakon ubojstva Nedžada Ugljena, njegova ljubavnica i kolegica Atija Muftić govorila je, između ostalog, i o planovima za likvidaciju Envera Mujezinovića, tadašnjeg savjetnika direktora AID-a. Mujezinović je, navodno, nakon što je saznao da se sprema njegovo ubojstvo, o svemu obavijestio Ugljena. Ugljen je, potom, kontaktirao Ramiza Delalića Ćelu. „Nedžad je razgovarao s licem koje je trebalo likvidirati Mujezinovića i odvratio ga od ubistva. Zbog toga mu je bilo drago“, kazala je istražiteljima AID-a Ugljenova ljubavnica. Nepunih šest godina kasnije, u proljeće 2002., kada je istraga o smrti bivšeg pomoćnika direktora AID-a po drugi put aktivirana, Atija Muftić je ponovno saslušana. Svoju je izjavu tada dopunila novim detaljima navodeći kako joj je Nedžad Ugljen povjerio da je Ramiz Delalić ubojstvo trebao izvesti po naredbi Senada Šahinpašića Šaje.

UBIT ĆE ME ONI OD KOJIH SAM SE NAJMANJE NADAO

Prisjećajući se perioda od pokušaja likvidacije Nedžada Herende (od juna do septembra '96.), Atija Muftić je izjavila da je Ugljen znao da ga prate, kao i da je imala osjećaj da je poznavao te ljude i da ih je dovodio u vezu s Kemalom Ademovićem. „Kemo će me ubiti!“, jadao se Ugljen svojoj prijateljici. Znala je i da se mjesec dana prije tragične smrti Nedžad Ugljen požalio vojnom bezbjednjaku Safetu Šubi, u to vrijeme jednom od najbližih operativaca šefa Vojne bezbjednosti Jusufa Jašarevića (danas je Šubo privatni poduzetnik, vlasnik tvrtke Dino company), da ga prate i da mu prijete ubojstvom. Šubo mu je, prema tvrdnjama Atije Muftić, ponudio svoje ljude da ga čuvaju, ali je Ugljen odbio pomoć. „Šubo je kasnije stalno insistirao na tome i bio je sve ljubazniji prema Nedžadu“, objašnjavala je Atija Muftić. Ugljenova je prijateljica potvrdila informacije da je on, poslije razgovora s Herendom kojeg je u bolnici posjetio nakon ranjavanja, kopirao pet, šest kazeta i dao ih prijateljima od povjerenja. Između ostalih, tadašnjem uredniku magazina Dani Senadu Pećaninu, bivšem gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću i nekadašnjoj guvernerki Hercegovačko-neretvanskog kantona Fatimi Leho. Ona je ispričala i da Kemal Ademović tražio od Nedžada Ugljena kazetu, ali je nije dobio. „Kemo će morati pobiti sve te ljude da bi sakrio istinu“, govorio je Ugljen prijateljici. Posljednjih mjeseci života Nedžad Ugljen nije vjerovao ni da će Komisija koja je formirana kako bi se ispitao slučaj otmice Nedžada Herende ikada rasvijetliti taj slučaj. U tom je smislu tvrdio da je jedan od njegovih najbližih suradnika Asim Dautbašić, kao član Komisije, dobio zadaću da zataška tko je naredio otmicu i ubojstvo Herende. Dautbašić je, bez sumnje, nekoliko mjeseci kasnije imao važnu ulogu u opstrukciji istrage o atentatu na Nedžada Ugljena.

U iskazu koji je dao agentima AID-a kasnije preminuli oficir Uprave vojne bezbjednosti Izet Mustafić tvrdio je da pravu istinu o ubojstvu Nedžada Ugljena zna Asim Fazlić, dugogodišnji pomoćnik direktora INTERPOL-a, koji je kao pomoćnik federalnog ministra policije za kriminalitet vodio istragu poslije atentata. Mustafić, nekoć bliski prijatelj i suradnik i Ugljena i Fazlića, otkrio je kako ga je Asim Fazlić nakon ubojstva pitao da li je Nedžada Ugljena likvidirao Safet Šubo. U vrijeme dok je istraga još trajala (sredinom oktobra 1996.) Asim Fazlić je napisao službenu zabilješku. „U razgovoru sa J.M. informisan sam da je isti, pet-šest dana prije ubistva, sreo Nedžada Ugljena ispred zgrade FMUP-a i da mu je u kratkom razgovoru Nedžad rekao: 'stari, prijete mi ubistvom, ubit će me oni od kojih sam se najmanje nadao.' J.M. je primijetio da je Nedžad Ugljen bio jako uzrujan i rastresen. Pošto je Ugljen žurio, brzo su se rastali. Poznavajući J.M. smatram da je ovaj podatak pouzdan,“ zaključio je Asim Fazlić.

Mustafić je kao nalogodavca atentata na Ugljena naveo Jusufa Jašarevića, a kao izvršitelje pripadnike Vojne bezbjednosti Armije BiH Safeta Šubu i Esnafa Kastrata.

Treći saslušani svjedok, kontroverzni biznismen Kabaš Krasnići, koji je u Federalnoj obavještajno-sigurnosnoj službi (FOSS) i federalnom MUP-a iskaz davao u tri navrata, govorio je o sastanku s Bakirom Alispahićem, na kojem se razgovaralo o Ugljenovom ubojstvu. Krasnići je izjavio da je pred svjedocima pitao Alispahića (sa kojim je bio u bliskim prijateljskim i poslovnim relacijama) ko je ubio Ugljena. Alispahić mu je odgovorio da su to uradili „Kemal Ademović i Vojna bezbjednost, na čelu s Jusufom Jašarevićem.“ Krasnići je, potom, ponovio ista saznanja kao i Izet Mustafić, objašnjavajući da su fitness klub u prostorijama FIS-a, koji je nakon rata držao Safet Šubo, posjećivali Nedžad Ugljen i Atija Muftić, te njihove bivše kolege iz AID-a Boriša Arnaut i Dijana Čaušević. (Atija Muftić i Dijana Čaušević su ove informacije poslije potvrdile u pisanim izjavama.) Prema Krasnićijevoj verziji, Safet Šubo i Esnaf Kastrat su u fitness klubu upoznali Ugljena, pratili ga i operativno pokrivali, sve dok ga nisu likvidirali. U aprilu 2002. Kabaš Krasnići je dao izjavu da mu je nekoliko dana ranije Boriša Arnaut otkrio da je Ugljen poznavao svoga ubicu, da se radi o čovjeku visokom oko dva metra, i da misli kako je to Esnaf Kastrat.

UGLJEN SE NAJVIŠE PLAŠIO ADEMOVIĆA I ALISPAHIĆA

Nakon ubojstva Nedžada Ugljena jedan od saslušanih svjedoka izjavio je kako je vidio bijeli automobil i susjeda Senada Hotića, s uperenom rukom, kao da drži pištolj. Isti je svjedok kazao kako je potom čuo prigušeni pucanj, što je bio razlog da sarajevska policija ubrzo uhapsi Hotića. Iako mu je određen pritvor u trajanju od 72 sata, Senad Hotić je ubrzo pušten na slobodu, navodno, zbog nedostatka dokaza. Dodajmo tome da je istragu protiv Hotića vodila tužiteljica Medžida Kekić, ali se u slučaj ubrzo uključio Amir Jaganjac, u to vrijeme sudac Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je i oslobodio prvoosumnjičenog. Početkom oktobra iste godine Ugljenov susjed iz naselja Breka obavještava policijske istražitelje da se, neposredno prije ubojstva, nepoznati muškarac ispred njihove zgrade raspitivao gdje stanuje pomoćnik direktora AID-a. Na temelju detaljnog opisa koji je dao Ugljenov susjed izrađen je fotorobot, a onda i identificiran Sanin Musa, kojeg će svjedok prepoznati kao čovjeka koji se raspitivao za Ugljena. U nastavku istrage će se pokazati kako Musa nije imao pouzdani alibi za vrijeme Ugljenovog ubojstva (tvrdio je da je klanjao u mesdžidu na Ciglanama), da bi tijekom poligrafskog testiranja pozitivno reagirao na pitanja vezana za likvidaciju Ugljena. Osim toga, otkriveno je i da se u to vrijeme, kao član Aktivne islamske omladine (bio je sljedbenik vehabijskog pokreta) intenzivno družio s agentima AID-a Harisom Pezom i Edinom Garaplijom, koji su skupa s Refikom Muranom, bili optuženi za otmicu i pokušaj ubojstva Nedžada Herende. Utvrđeno je i da je Musa, u to vrijeme student orijentalistike na sarajevskom Filozofskom fakultetu, ranije pokušao Pezi dati lažni alibi, kako bi ga spasio optužbi za otmicu Herende. Međutim, premda je Sanin Musa bio na granici da, suočen s čvrstim dokazima, prizna da je bio dio grupe koja je pripremala likvidaciju Nedžada Ugljena, nakon pauze tijekom saslušanja, neočekivano je promijenio iskaz. Musa je poslije diplomirao na Fakultetu za islamske studije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Indikativno je, također, da je Nedžad Ugljen, prema svjedočenju njegovih prijatelja, ponavljao kako će ga „ubiti vehabije, ali da iza njih stoje neki drugi ljudi“?! Njegovi su prijatelji također tvrdili da je, poslije otmice Herende, Ugljen najviše sumnjao u Kemala Ademovića, ali i u Bakira Alispahića. Koliko je Ugljen strepio od Alispahića najbolje svjedoči podatak da je prije smrti u njegovu kuću došao naoružan.

JAVNA I TAJNA KAMPANJA

Kemal Ademović je za potrebe predizborne kampanje SDA Muji Kaloši „posudio“ 50 operativaca AID-a

U službenoj zabilješci koju je 16. oktobra 1996. dostavio Asimu Fazliću, tadašnji direktor AID-a Kemal Ademović negirao je svaku vezu s otmicom Nedžada Herende. „Tačno je da sam od rahmetli Nedžada Ugljena tražio da mi dostavi spisak pripadnika Specijalne jedinice Ševa, koji sam pokazao samo Irfanu Ljevakoviću. Međutim, moram da naglasim da jedan veći broj ljudi koji su u SDB-u od početka rata zna njihov identitet: Alija Delimustafić, Jozo Jozić, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić“, branio se Ademović. Objašnjavaju kako se Edin Garaplija našao u AID-u, nekadašnji je direktor priznao da je Herendin otmičar jedno vrijeme bio angažiran u predizbornoj kampanji SDA, i to na zahtjev njihovog zajedničkog prijatelja Mustafe Hafizovića zvanog Mujo Kaloša, jednog od čelnika stranačke paraobavještajne službe, koji je, prema svim naznakama, Garapliji i dao nalog za likvidaciju Herende. Garaplija je tokom istrage i suđenja priznao da je oružje iz kojeg je pucao u Herendu dobio (zadužio) od Hafizovića. Kemal Ademović je, pojasnimo, Muji Kaloši pred izbore 1996., osim Garaplije, na raspolaganje stavio još pedesetak operativaca AID-a, službena vozila i svu potrebnu logistiku?!

AMERIČKI ŠPIJUN

Ugljena su iranski instruktori optužili da je Amerikancima odao informacije o kampu na Pogorelici

Osim operativaca AID-a i inspektora federalnog MUP-a, istragu o ubojstvu Nedžada Ugljena mjesecima su zasebno vodili i predstavnici međunarodne zajednice, posebice Ambasade SAD-a u Sarajevu. Prema njihovim saznanjima, a do istovjetnih su nalaza 2002. došli i agenti FOSS-a, Ugljen je ubijen iz osvete, nakon što je prokazan kao američki špijun koji je odao povjerljive informacije o iranskim instruktorima na Pogorelici. Poznato je, naime, da je, nakon što su vojnici IFOR-a početkom '96. upali u kamp na Pogorelici, jedan od uhapšenih iranskih instruktora kojeg su zvali Ali, zaprijetio Nedžadu Ugljenu. „Ugljene, ti ćeš za ovo platiti“, kazao je Iranac pred više svjedoka u zgradi federalnog MUP-a. Slučajno ili ne, u arhivama AID-a ostala je zabilješka da je, nekoliko dana prije Ugljenove smrti, u Sarajevu boravio Mohamed Pur Saleh, iranski instruktor koji je mjesecima ranije trebao napustiti BiH.
http://www.slobodna-bosna.ba/
User avatar
agent_zero
Posts: 10478
Joined: 27/01/2010 23:58
Location: tamni vilajet SDA zlotvora!

#21 Re: Istina o "Ševama"

Post by agent_zero »

Svašta...

Neprijateljski špijuni neometano izviđali po gradu... Šta reći, kakvu posluku porati?
User avatar
nosara
Posts: 22695
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#22 Re: Istina o "Ševama"

Post by nosara »

agent_zero wrote:Svašta...

Neprijateljski špijuni neometano izviđali po gradu... Šta reći, kakvu posluku porati?
Ne vadit glave iz guzica, dok se boje ne rastope... :bih:
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#23 Re: Istina o "Ševama"

Post by Nekako s proljeća »

Neprijateljski vojnici su zarobljeni na dobrinjskom ratištu. Njihovo ubistvo u Velikom parku je ratni zločin.
Image
Image


Image

O ratnim događanjima na dobrinjskom ratištu , pa i onom što su stanovnicima ovog sarajevskog naselja radili neprijateljski vojnici koji ''nisu zarobljeni'' , se može više saznati na temi :
http://www.klix.ba/forum/dobrinja-1992- ... s2025.html


Taj dan , 22 Aprila 1992 godine su vođene borbe za Ilidzu. Više o tim događajima se može naći na temi :
http://www.klix.ba/forum/napad-na-ilidz ... 09983.html



A o ''Ševama '' i ''Ševi'' ,bi se moglo prikladnije pisati na temi :
http://www.klix.ba/forum/grbavica-vraca ... 7s925.html


Nikom' nije glava u guzici, osim onim koji na tim temama nisu napisali ukupno ni desetak komentara.
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#24 Re: Istina o "Ševama"

Post by Nekako s proljeća »

Creasy wrote:Semir Halilović nastavio svjedočenje

Tužilaštvo BiH istražuje po čijem su nalogu „Ševe“ ubijale

Tužilaštvo BiH, osim zločinima koje su počinili pripadnici „Ševa“ - poput „Velikog parka“, pokušaja atentata na Sefera Halilovića, prilikom kojeg su poginuli generalova supruga i njen brat, i mnogih drugih, intenzivno istražuje i postoji li politički umišljaj u likvidacijama koje je izvela ova teroristička jedinica, saznaje „Dnevni avaz“.

Akcija "Zolja"

....

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/tuzilas ... ve-ubijale
Po tebi su onda u to vrijeme Arkanova SDG-a protivteroristička jedinica... :)
Image

Pa tako i ubistvo Predsjednika Vlade Bosne i Hercegovine , rahmetli Hakije Turajlića je antiteroristički čin... :)
Image

Samo ti nastavi.... :wink:

Image
trocadero
Posts: 2418
Joined: 14/03/2013 13:57

#25 Re: Istina o "Ševama"

Post by trocadero »

Ах ,па ваљао је Недо Шево и вама , за Главаше сте добили камион пун муниције а за остале још штошта. Па није он извлачио њих на лијепе очи :shock:

У документу изнад ..... Ефендић и Доко, или су крајње лицемјерни или немају благе везе шта потписују?
Post Reply