Korporacije vladaju svijetom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

agnostic_front

#26 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

TheMule wrote:
agnostic_front wrote:
TheMule wrote:
I taj podatak o Americkoj vojnoj industriji nije vazan, jer Amerika ima malu industriju, ta vojna industrija je gotovo sve sto imaju, sve ostalo se proizvodi u Kini.

:D :D :D

I?

Nemam pojma sta ovo znaci. Nivo komunikacije na forumu se sad srozo sa pola recenice na 0 recenica
Pa šta će značiti, nego da se smijem na ovu izvalu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
TheMule

#27 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by TheMule »

agnostic_front wrote:
TheMule wrote:
agnostic_front wrote: :D :D :D

I?

Nemam pojma sta ovo znaci. Nivo komunikacije na forumu se sad srozo sa pola recenice na 0 recenica
Pa šta će značiti, nego da se smijem na ovu izvalu.

Smijes se na "izvalu", a ja radim u Americi, u jednoj od Fortune 500 korporacija, znam da im je industrija samo 20% ekonomije i znam kolke su im industrijske mogucnosti i u kojem su sektoru uglavnom te mogucnosti koncentrisane??
Zlatko Dizdarević je izvuko informaciju iz konteksta da bi napravio neku poentu i prozvan je od strane nekog ko zna bolje.

Ali u redu, nastavi ti klixati. :thumbup:
agnostic_front

#28 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

I šta kažu u Fortune 500 kompaniji, 20% od 17 triliona je sve vojna industrija?

TheMule

#29 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by TheMule »

Industrijski kapacitet Amerike nije 20% of 17 triliona (GDP-a) "dzizuz krajst" :lol:

Stavljam na ignore, idi nekom drugom pisati polu- recenice i smajlile
Stoner

#30 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Stoner »

Muhamed Đakmić wrote:Po kojim je parametrima ovo najprosperitetnije vrijeme :D
Pa po svim.

Nikada nije bilo manje siromaštva, nikada nije bilo manje ratova i nasilja, nikada nije bilo više sloboda.
Životni standard manje-više čitavoj planeti raste. Tehnološki napredak je evidentan.

Ne kontam šta se tu ima objašnjavati, mislio sam da većina ljudi ovo zna i lako je provjeriti na internetu.
agnostic_front

#31 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

TheMule wrote:Industrijski kapacitet Amerike nije 20% of 17 triliona (GDP-a) "dzizuz krajst" :lol:

Stavljam na ignore, idi nekom drugom pisati polu- recenice i smajlile
A kad smo pisali o kapacitetima?

Russki

#32 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Russki »

Stoner wrote:
Pa po svim.

Nikada nije bilo manje siromaštva, nikada nije bilo manje ratova i nasilja, nikada nije bilo više sloboda.
Životni standard manje-više čitavoj planeti raste. Tehnološki napredak je evidentan.

Ne kontam šta se tu ima objašnjavati, mislio sam da većina ljudi ovo zna i lako je provjeriti na internetu.
Nikad nije bilo manje siromaštva veliš ? Pa 2 % bogataša drže 90 % bogatstva planete, bankari, porodice i ostala škvadra, nikad veći jaz nije bio između bogatih i siromašnih...Države grcaju u dugovima, bankari dolaze po svoje, oduzima se ljudima sve živo neživo...Zakon je sklopljen takav da odgovara bogatima i to je tako. Srednji stalež sve brže i brže izumire....Šta pričaš ti čovječe?

Nikad manje ratova nije bilo? Kako nije? Mali, Bliski Istok, raznorazne pobune u islamističkim državama poput Nigerije, Sierra Leona i sl. financiranih od strane raznoraznih korporacija, bankara i sl? Masovna jebena depopulacija na svakom koraku. Rat je jebeno organizirano ubojstvo u kojem profitiraju organizatori. Tisuće i tisuće nevinih ljudi gine svaki dan pod opravdanjem da se svijet bori protiv terorista? Tko su teroristi? Neki tamo zamotani u špiljama bogu iza nogu? Daj ba...
Last edited by Russki on 13/10/2014 23:14, edited 2 times in total.
agnostic_front

#33 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

Russki wrote:
Stoner wrote:
Pa po svim.

Nikad nije bilo manje siromaštva veliš ? Pa 2 % bogataša drže 90 % bogatstva planete, bankari, porodice i ostala škvadra, nikad veći jaz nije bio između bogatih i siromašnih...Države grcaju u dugovima, bankari dolaze po svoje, oduzima se ljudima sve živo neživo...Zakon je sklopljen takav da odgovara bogatima i to je tako. Srednji stalež sve brže i brže izumire....Šta pričaš ti čovječe?
Priča činjenice.
Stoner

#34 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Stoner »

Russki wrote: Nikad nije bilo manje siromaštva veliš ? Pa 2 % bogataša drže 90 % bogatstva planete, bankari, porodice i ostala škvadra, nikad veći jaz nije bio između bogatih i siromašnih...Države grcaju u dugovima, bankari dolaze po svoje, oduzima se ljudima sve živo neživo...Zakon je sklopljen takav da odgovara bogatima i to je tako. Srednji stalež sve brže i brže izumire....Šta pričaš ti čovječe?

Nikad manje ratova nije bilo? Kako nije? Mali, Bliski Istok, raznorazne pobune u islamističkim državama poput Nigerije, Sierra Leona i sl. financiranih od strane raznoraznih korporacija, bankara i sl? Masovna jebena depopulacija na svakom koraku. Rat je jebeno organizirano ubojstvo u kojem profitiraju organizatori. Tisuće i tisuće nevinih ljudi gine svaki dan pod opravdanjem da se svijet bori protiv terorista? Tko su teroristi? Neki tamo zamotani u špiljama bogu iza nogu? Daj ba...
Gle, niko ne govori da je sada savršeno ali je činjenica da je 21.vijek najbolje i najljepše vrijeme poznato čovjeku posmatrano sa historijskog aspekta.

Ove tvoje škrabotine su na nivou teorije zavjere i dosta toga što si napisao jednostavno nije tačno.
Muhamed Đakmić

#35 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Muhamed Đakmić »

Ima milion argumenata kojima se može ta idealistička slika svijeta u potpunosti negirati, ali stvarno nemam namjeru sve ih iznositi.

Ja tvrdim da je trenutno stanje apsolutno neodrživo na dugoročnoj osnovi.
Zatamnjena stakla

#36 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Zatamnjena stakla »

Slazem se sa Đakmom!

Sa mooooog!
Muhamed Đakmić

#37 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Muhamed Đakmić »

Brat moj!
Šveđanin

#38 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Šveđanin »

Stoner je u većini stvari u pravu, ne slažemo se ideološki.. ali ovo što priča je OK.
Morate znati da narod voli priče kako se srednja klasa topi, kako je nikad veće siromaštvo, bijeda, kako je sve gore i gore. Narod se za takve priče lijepi, to je mamac, narod u tom crnilu uživa.

Da ponovim još jednom:

Siromaštva u ljudskoj istoriji nikad manje nego danas u 2014 godini.
Prosječan čovjek u svijetu nije živio nikad bolje nego sad u 2014 godini, pazi ne Bošnjo, nego prosječan čovjek ove planete.
I nastavite niz.

Vi ove žalopojke gore posmatrate kao građani bivše zemlje koja je nekad bila jaka, država iscjepana, neuspjela tranzicija, divlji kapitalizam, totalni haos. Ekonomija se preliva. Težišta idu sa jedne strane na drugu, a uslovi života su generalno bolji i bolji. Na primjer... Kad sretnete Estonca, pitajte ga jel mu bilo bolje 1984 ili 2014. :wink: Već ste i sami čuli, težište moći iz zapadnog svijeta postepeno ide ka istoku..
Muhamed Đakmić

#39 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Muhamed Đakmić »

Logično je da svaki pojedinac materijalno ima više, samo je to pojedinačno više u nekoj široj slici ustvari puno manje. Ali ne moram vam to objašnjavati, jer je očigledno da se nećemo složiti. Ja tvrdim da je bilo i sretnijih vremena. Danas robujemo kapitalizmu, ako vam je to vrhunski, ja vam neću smetati :D
agnostic_front

#40 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

Muhamed Đakmić wrote:Ima milion argumenata kojima se može ta idealistička slika svijeta u potpunosti negirati, ali stvarno nemam namjeru sve ih iznositi.

Ja tvrdim da je trenutno stanje apsolutno neodrživo na dugoročnoj osnovi.
Nije problem naći argumente, ja ti vjerujem da ih možeš naći, nijedan sistem nije savršen, to niko ne tvrdi. Ali prvo i osvnovno što mnogi izbaciju historiju iz ove priče i zanemaruju ogroman napredak. Nekako se stvari postave da je prije bilo savršeno i onda došao kapitalizam i sve se uništilo.
Drugo, šta je rješenje da nađemo još bolji sistem od trenutnog. Komunizam je ostavio rezultate tako katastrofalne da meni nije jasno da to neko uopšte uzima u obzir. Evropski sistem sa socijalnim izdavanjima se već polako smanjuje.

Dakle, zar ti misliš da su ljudi tek tako spremni zamijeniti nešto što je relativno dobro, najbolje dosad, sa nečim što će neko predložiti jer će to donijeti ekonomsku jednakost, i te ostale ljevičarske parole?

Činjenica je da broj stanovnika od 1990. g. narastao za 1,6 milijardi, a ekstremno siromaštvo se smanjilo za pola (a svi znamo šta se desilo krajem 80-ih i početkom 90-ih).

Ti ako misliš da postoji način da svi postanemo bogati i da ne moramo raditi i brinuti se o parama, ja bih to vrlo rado prihvatio, ali neću nikad prihvatiti nekakve socijalne programe, neko izjednačavanje nečega što se ne može izjednačiti, jer to vodi u propast cijelog društva.
Muhamed Đakmić

#41 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ja nigdje nisam ni rekao to što tvrdiš. Međutim, smatram da mora bolje i od ovog.

Ma vrijeme će pokazati, ja recimo smatram da je kapitalizam autodestruktivan u osnovi, mada se slažem da je najlakše pričati, a ne nuditi alternative. Skontat ćemo kad nam voda do grla dođe šta i kako dalje.
agnostic_front

#42 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by agnostic_front »

OK :thumbup:

A kako je kapitalizam autodestruktivan?
Šveđanin

#43 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Šveđanin »

A šta vi forumaši mislite, da li je kapitalizam doživio svoj peak*?

*Najveći vrhunac, najvišu tačku koju može dostići, a poslije koje slijedi stagnacija te blaži ili žešći pad..
Stoner

#44 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Stoner »

Šveđanin wrote:A šta vi forumaši mislite, da li je kapitalizam doživio svoj peak*?

*Najveći vrhunac, najvišu tačku koju može dostići, a poslije koje slijedi stagnacija te blaži ili žešći pad..
Naravno da nije.

Motor kapitalizma je inovacija. Informatička revolucija je generisala trilione dolara za čitav svijet.
Radna snaga koja je input također drastično raste, a to znači i veće tržište, odnosno veći profit, investicije, štednja i potrošnja.

Temelji kapitalizma su vladavina prava i demokratija, onda pogledaj Bliski Istok, Afriku i Rusiju i Venecuelu. Daleko ispod svojih proizvodnih mogućnosti.

Osim toga, Berlinski Zid je tek pao nema ni trideset godina.

Sa čisto ekonomskog stajališta, ako posmatramo planetu kao jednu veliku državu onda se nikako ne može reći da je kapitalizam doživio svoj vrhunac.
BlackSteel

#45 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by BlackSteel »

Mislim da u srzi kapitalizam kao takav i nije frka i problem toliki. Ali jest zloupotreba istog. Meni je neshvatljivo kako na prvi pogled inteligentna raja guta sa merakom pricu o politici i uredjenju politickog sistema ma kakav da je, demokratija, socijalizam, komunizam klinac palac, monarhija, kraljevina sta god. To ni sekunde nije evoluiralo. Imas feudalce koji drkaju tuki i kmetove koji placaju feudalce da drkaju. Ni mrve se to nije promjenilo do dana danasnjeg. I to dok insan ne skonta, nece sekunde evoluirat. Vecina zloupotreba i sjebova dolazi bas iz toga obscelitnog sistema. A mi u Bosni imamo najbolji primjer zastarjelosti tog sistema. Ni u Americi nije nista bolje stanje. Kad skontas ko tamo i kako glasa. U biti oni sami sebe biraju, narod obicni kod njih nit se pita nit glasa. Al eto das ovcama privid da glasaju i ko biva svima potaman. Mislim da je debilno glavu pod pjesak tako gurat i padat na duminu da je takav sistem jedini validan i moguc. Sistem u kojem ja kao gradjanin moram sebi cobana izabrat da mi pise regulative, koje btw na kraju sprovodi narod. I tako placam moderne feudalce, lozimo se da smo kao evoluirali a nismo mrdnuli iz srednjeg vjeka. Presmjesno.

Poslo sa njakog hepeka, vazdan nesta bibiche.
Cybernetic

#46 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 02:22, edited 1 time in total.
Stoner

#47 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by Stoner »

Cybernetic wrote:
Ti izgleda jos uvijek camis u bunaru i ucis napamet brosurice Cato instituta. :lol:

Inovacija je motor svakog napretka i kapitalizam je davno postao kocnica svakog napretka. Tebi je Google recimo nekakva informaticka revolucija ili kojekakve aplikacije? Ili sto Apple svake pola godine prodaje neki novi iPhone?

Ovo mi je najbolje: "Kapitalizam je vladavina prava i demokratije". :lol: Nema tog iskrenog "libertarijanca" koji vjeruje u demokraciju, a jos manje pravo. Najekstremniji primjer takvog jednog "libertarijanca" je Hans-Hermann Hoppe.

U Detroitu su zavrnuli vodu 40% gradjana. Kaze tamosnji sudac da voda nije ljudsko pravo. To je nedavno izjavio i CEO Nestléa. Samo zato sto korporacije kupuju zakon i mijenjaju ga u svoju korist, ne znaci da zivimo u vladavini prava i, mozes misliti, demokracije.

Najveci prosperitet, najveci zivotni standard, najmanje siromastva..... u kojem ti covjece svijetu zivis? Na bazi kojih podataka donosis takve zakljucke? Na porukama gospe iz Medjugorja?
Wow, kakva argumentacija. :mrgreen:

Šta hoćeš reći ti?
Da se svi pobornici kapitalizma ne slažu sa apsolutno svime vezanim za isti?
Da filozofi i ekonomisti imaju različita mišljenja?

Libertarijanci mogu biti i socijalisti.
Najinovativnija društva su kapitalistička društva.
Informatička revolucija traje decenijama, i da, Google i Apple jesu dio iste.

Unutar ekonomske nauke postoje svakakve škole i načini razmišljanja o istoj, neke premise se razlikuju pa su drugačiji i zaključci, ono što je bitno je da se svi uglavnom slažu da je kapitalizam trenutno najefikasniji sistem privređivanja. Izuzetak su jedino marksisti.

Navodiš šta je rekao ovaj, šta onaj, kakav je kapitalizam ovdje, kakav ondje, šta radi ova država a šta ona. Da nisi licemjer i da tako rezimiraš komunizam uklonio bi sociologa sa avatara.

Ako te interesuju podaci lako ih je pronaći na internetu. Preporučujem Hansa Roslinga.
BlackSteel

#48 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by BlackSteel »

De ba ljudi razmisljal ovde ko svojom glavom il morate te mutavce citirat i po njihovim tezama se ravnat i prepucavat ovde. Podsjecate me na odrasli ekvivalent onih furki moj tata je jaci od tvog tate njanjanja. Hajmo malo svojom glavom razmisljat i realno ogolit stvar do srzi. Bez uplitanja tih kvaziucenjaka i njihovih trulih teza za ovcice.

BlackSteel

#49 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by BlackSteel »

Obojica imate u neku ruku pravo. Mislim da je pogresno mislit da je danas insan bogatiji sto prima, bubnucu 1500 dolara mjesecno, naspram 10 dolara prije 100 godina. Sa 10 dolara prije sto kuka si mogao i obuc se od glave do pete, platit rezije, kurcit se i jos da ti ostane a danas sa 1500 u ovakvom sistemu mozes samo bit gladan haman. A sve mi se cini da je to glavna uzdanica tih vrlih ekonoma i statisticara kad kazu da nikad nije bilo manje siromasnih. Fukare vazda ima i mislim da je jos frapantnije da je ovoliko fukarestine i gladnih na planeti uprkos tehnoloskom napretku i svim blagodatima koje imamo. Uvezanost planete, izgradjena infrastruktura, itd. Frapantno je da se moze gradit jbeni plinovod preko pola planete a niko da kaze hajmo izgradit vodovod jbenim afrikancima. Po tim stvarima mislim da covjecanstvo stagnira i da nivo fukare i gladnih se ne smanjuje. Ratovi isto tako. Prije su bili mozda masovniji ali su danas ucinkovitiji. Pogledaj danas oruzja i ucinkovitost istih, ne mozes to mjerit sa klanjem macevima u srednjem vjeku.

broj dva

#50 Re: Korporacije vladaju svijetom

Post by broj dva »

Pohlepa vlada svjetom, a korporacije su alatka kojom se pohlepni sluze.
25 vrsta coca cole je sloboda izbora, big brother i farma su sloboda medija. Ali teske teme i ko ce se sa tim bakcat, odoh kuci igrat se sa sinom...
Post Reply