Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
foxlife

#251 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by foxlife »

salik79 wrote: 27/02/2021 11:24
Scopio wrote: 27/02/2021 10:41 Kao što je Bošnjacima teško prihvatit neka nova imena gradova u BiH tako je i Srbima i Hrvatima teško prihvatit novo ime Bošnjacima
Bosnjaci su uvijek bili Bosnjaci, samo im je bilo zabranjeno takvo izjasnjavanje, uz istovremeno zatiranje tog identiteta i ispiranje mozga drugim nazivima. Moj dio familije, koji vec generacijama zivi u Turskoj, se uvijek izjasnjavao Bosnjacima i za drugi naziv za narod nisu ni znali.

Tako da ti to poredjenje sa gradovima i naseljima veze s vezom nema.
nije bilo zabranjeno jer si se izjasnjavao kao bosanac samo sto vama ne moze pasti na pamet da je bosnjak iz 1654e sto je bio titin bosanac
jednostavno rijec evoluirala iz bosnjanin u bosnjak pa u bosanac kao sto je i ova zemlja presla iz kraljevine u turski ejalet pa onda u jugoslavije i sl tvorevine

al jok pametni bosnjo je 93e odlucio da bosnjaka poistovjeti sa muslimanom
neko_sa_strane

#252 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by neko_sa_strane »

foxlife wrote: 27/02/2021 13:01
neko_sa_strane wrote: 27/02/2021 11:33
salik79 wrote: 27/02/2021 11:26

Zato i jeste nenormalno da se ljude koji su se izjasnjavali, ili se izjasnjavaju, ateistima naziva Muslimanima. Ono, bas ni'dje veze.
Pa to je potpuni oksimoron. Izuzetak su Jevreji jer su oni i narod i vjerska grupa.
nisu izuzetak jer ima i drugu naziv za njih zidov
Židovi kao narod i Židovi kao vjerska grupa.Kod nas se uglavnom referira na vjersku grupu. Židov i Jevrejin su sinonimi.
User987

#253 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by User987 »

Scopio wrote: 27/02/2021 12:21 Pa zašto je onda taj pravopis bio povučen?

Ima li ijedan primjer Bošnjaka kako su u ilegali izdavali bosanski pravopis obzirom da im je u Jugoslaviji bilo zabranjeno?
Ništa u vezi Bošnjaka ne treba da te čudi. Naša istorija u sudbina je dosta različita od istorije i sudbine Srba i Hrvata. Mi smo bili prilično uspavani. Za vrijeme Turske, Bošnjaci su vjerovali da je Turska carevina vječna. Doživjeli su šok nakon odlaska Turaka i mnogi su krenuli prema Turskoj. Neki i ostali bez života na tom putu, a neki umrli u turskim pustarama. Ovi koji su ostali u Bosni, prihvatali su nove gospodare, trpjeli uvrede i poniženja uglavnom šutke. Nas su zapravo vile pronosale. Austrougarska je sačuvala BiH kao poseban entitet. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije nestala je i BiH, a Bošnjaci su tretirani kao islamizirani Srbi ili Hrvati. Sporazumom Cvetković-Maček je BiH podijeljena i mi bi svakako nestali kao narod da nije bilo Tita, partizana i komunista. Nisu oni iz velike ljubavi prema nama ili BiH, obnovili njenu državnost. Jednostavno, ocijenili su da je tako bolje nego da izazivaju tajne srpske i hrvatske težnje. Uglavnom, preživjela je BiH i postala ravnopravna republika unutar jugoslavenske federacije, a Bošnjaci (tada sa drugim imenima) su bili zadovoljni Titovom Jugoslavijom. Zbog toga nisu nikad imali neke organizacije u inostranstvu kao Hrvati ili Srbi. Hrvati i Srbi su imali čak terorističke organizacije. Bošnjaci su bili mirni, pasivni, pomireni da se jezik zove srpsko-hrvatski, da se zovu tako kako su se zvali Itd. U vrijeme velikog ekonomskog, kulturnog, sportskog napretka 60-tih i 70-tih godina, pojavili su se i jaki bošnjački političari koji pokrenuli pitanje bošnjačke emancipacije, ali nitko nije smio spominjati ime “Bošnjak”, mada to nije bilo isključeno da nije bilo rata. Ali, Srbi pod Miloševićem zakuhaše deset godina nakon Titove smrti. Hrvati i Slovenci, naravno nisu bili nikakva nevinašca. Već su ranije sanjali da se izvuku iz Jugoslavije koju su iskoristili kada im je trebalo i do kada im je trebalo.
salik79

#254 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

foxlife wrote: 27/02/2021 13:05
Scopio wrote: 27/02/2021 10:41 Kao što je Bošnjacima teško prihvatit neka nova imena gradova u BiH tako je i Srbima i Hrvatima teško prihvatit novo ime Bošnjacima
Bosnjaci su uvijek bili Bosnjaci, samo im je bilo zabranjeno takvo izjasnjavanje, uz istovremeno zatiranje tog identiteta i ispiranje mozga drugim nazivima. Moj dio familije, koji vec generacijama zivi u Turskoj, se uvijek izjasnjavao Bosnjacima i za drugi naziv za narod nisu ni znali.

nije bilo zabranjeno jer si se izjasnjavao kao bosanac samo sto vama ne moze pasti na pamet da je bosnjak iz 1654e sto je bio titin bosanac
jednostavno rijec evoluirala iz bosnjanin u bosnjak pa u bosanac kao sto je i ova zemlja presla iz kraljevine u turski ejalet pa onda u jugoslavije i sl tvorevine

Kada si se, molim te, na popisu mogao izjasnjavati kao Bosanac?!?!?!

Koje si ti godiste?
salik79

#255 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Scopio wrote: 27/02/2021 12:56 procitaj poveznicu za londonac
Procitao. I?
The 51st State

#256 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by The 51st State »

salik79 wrote: 28/02/2021 10:38

Koje si ti godiste?
pisu besmislice, evoluiro je husaga pa ga poklopise, sramota ih prosto sto je znacajan dio bosnjackog identeta vezan za islam pa lijece komplekse sa semantickim vratolomijama, da je se odabralo bosanac 93 ovakvi bi sad urlali sto nismo bosnjaci i slicno.
stubrijez

#257 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Koje si ti godiste?
Sta je tu cudno..? I ja sam. Oba puta.
salik79

#258 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

stubrijez wrote: 04/03/2021 14:44

Koje si ti godiste?
Gdje, u SFRJ?!
Seawolf

#259 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Seawolf »

salik79 wrote: 05/03/2021 08:52

Koje si ti godiste?
Gdje, u SFRJ?!
Da. Doduše, to se onda u rezultatima popisa nije vodilo tako kako si se izjasnio, nego doslovno: "Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti".
salik79

#260 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by salik79 »

Seawolf wrote: 05/03/2021 11:14
salik79 wrote: 05/03/2021 08:52

Gdje, u SFRJ?!
Da. Doduše, to se onda u rezultatima popisa nije vodilo tako kako si se izjasnio, nego doslovno: "Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti".
U rubrici "neopredjeljeni".
stubrijez

#261 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Ne nego ostali valjda. Ja sam se tako izjasnio i u SFRJ i u BiH.
Hemel

#262 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Hemel »

Pod rubrikom ''ostali'' mogao si da zamislis sta god da si ali zaokruzujes ''ostali''.
stubrijez

#263 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Hemel wrote: 05/03/2021 13:39 Pod rubrikom ''ostali'' mogao si da zamislis sta god da si ali zaokruzujes ''ostali''.
Nisi u pravu, pobrko s popis i izbore.
Bilo kako bilo obadva puta sam se izjasnio kako se osjecam a ne kako su drugi htjeli...
I u jednoj i u drugoj drzavi.
Hemel

#264 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Hemel »

Nesto si pobrkao.
Seawolf

#265 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Seawolf »

stubrijez wrote: 05/03/2021 12:20 Ne nego ostali valjda. Ja sam se tako izjasnio i u SFRJ i u BiH.
Ne. Oni koji su se u SFRJ htjeli izjasniti kao Bosanci, nisu bili svrstavani u grupu Ostali.

Svi oni koji su se Izjasnili u smislu regionalne pripadnosti, dakle uključujući i sve one koji su se izjasnili kao Bosanci, bili su, na popisima stanovništva 1971. i 1981. svrstavani u grupu Nisu se nacionalno izjasnili.

Ovu grupu označenu sa Nisu se nacionalno izjasnili su, na popisima stanovništva 1971. i 1981. činile slijedeće tri podgrupe:

- Nisu se uopće izjasnili/prema čl. 41 Ustava SFRJ;

- Izjasnili se kao "Jugoslaveni" i

- Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti.

Dakle, ako si se na popisu stanovništva 1971. i 1981, izjasnio bilo kao Jugoslaven, ili kao Bosanac (ili kao Hercegovac), ili se nisi uopće htio nacionalno izjasniti (prema članu 41. Ustava SFRJ) bio si svrstan u grupu označenu sa Nisu se nacionalno izjasnili.

Uostalom, ovo je tabela sa pregledom lista narodnosti prema mogućnostima izjašnjavanja, na popisima stanovništva u SFRJ, 1948-e, 1953-e, 1961-e, 1971-e i 1981-e:

Image

Na popisu stanovništva 1991-e, kada smo već bili u fazi raspadanja, situacija je bila nešto drugačija i zavisila je od republike do republike.

Ovo je tabela sa pregledom lista narodnosti prema mogućnostima izjašnjavanja, na popisu stanovništva 1991-e, razvrstano po pojedinim republikama:

Image
stubrijez

#266 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

Jel ti vjerujes da se niko nije u BiH izjasnio kao Bosanac?
Seawolf

#267 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Seawolf »

stubrijez wrote: 06/03/2021 18:11 Jel ti vjerujes da se niko nije u BiH izjasnio kao Bosanac?
Na kojem od popisa?
stubrijez

#268 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

1991 i ovom zadnjem?
Seawolf

#269 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Seawolf »

stubrijez wrote: 06/03/2021 18:13 1991 i ovom zadnjem?
Naravno da je bilo ljudi koji su se na pitanje o etničkoj pripadnosti izjasnili kao Bosanci i na popisu 1991-e i na popisu 2013-e.

No, velika je razlika kako su se oni koji su se izjasnili kao Bosanci, tretirali u rezultatima tih dvaju popisa.

U rezultatima popisa iz 1991-e su oni koji su se izjasnili kao Bosanci, tretirali kao Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti, što znači da su se tretirali kao da se nisu nacionalno izjasnili.

U rezultatima popisa iz 2013-e su oni koji su se izjasnili kao Bosanci, tretirali upravo tako, to jest kao oni koji su se izjasnili da im je Bosanac etnička pripadnost.
Hemel

#270 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by Hemel »

Seawolf wrote: 06/03/2021 06:52
stubrijez wrote: 05/03/2021 12:20 Ne nego ostali valjda. Ja sam se tako izjasnio i u SFRJ i u BiH.
Ne. Oni koji su se u SFRJ htjeli izjasniti kao Bosanci, nisu bili svrstavani u grupu Ostali.

Svi oni koji su se Izjasnili u smislu regionalne pripadnosti, dakle uključujući i sve one koji su se izjasnili kao Bosanci, bili su, na popisima stanovništva 1971. i 1981. svrstavani u grupu Nisu se nacionalno izjasnili.

Ovu grupu označenu sa Nisu se nacionalno izjasnili su, na popisima stanovništva 1971. i 1981. činile slijedeće tri podgrupe:

- Nisu se uopće izjasnili/prema čl. 41 Ustava SFRJ;

- Izjasnili se kao "Jugoslaveni" i

- Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti.

Dakle, ako si se na popisu stanovništva 1971. i 1981, izjasnio bilo kao Jugoslaven, ili kao Bosanac (ili kao Hercegovac), ili se nisi uopće htio nacionalno izjasniti (prema članu 41. Ustava SFRJ) bio si svrstan u grupu označenu sa Nisu se nacionalno izjasnili.

Uostalom, ovo je tabela sa pregledom lista narodnosti prema mogućnostima izjašnjavanja, na popisima stanovništva u SFRJ, 1948-e, 1953-e, 1961-e, 1971-e i 1981-e:

Image

Na popisu stanovništva 1991-e, kada smo već bili u fazi raspadanja, situacija je bila nešto drugačija i zavisila je od republike do republike.

Ovo je tabela sa pregledom lista narodnosti prema mogućnostima izjašnjavanja, na popisu stanovništva 1991-e, razvrstano po pojedinim republikama:

Image
Vidis li ti ovdje BiH i Bosance ili pokrajinu srbije i hrvatske.

Bilo je to krajnje ponizenje BiH. U njoj ne zive Bosanci i Hercegovci(a svi ih tako zvali) nego Hrvati, Srbi, muslimani...gdje se spominju Romi, Cesi, Poljaci, Zidovi ...ali ne i Bosanci i Hercegovci.

U Makedoniji zive Makedonci, U Sloveniji Slovenci, u C.Gori Crnogorci ali u BiH nema Bosanaca i Hercegovaca.
stubrijez

#271 Re: Korištenje izraz "muslimanski" je izraz mržnje naših susjeda

Post by stubrijez »

To je upravo sta sam htio reci... upravo to ilustruje da ovi zadnji popisi i referendum u svojoj sustini podrivaju samo postojanje i nezavisnost BiH a evo zasto. Dakle imas tekst referenduma takav je kakav je jasno kaze državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika blablabla.... pa zar teritorijalna pripadnost ne odredjuje nacionalnost odnosno ono sta vec definise drzavljanstvo i drzavu samu. Dakle po toj logici osamostaljenjem i priznanjem drzave BiH trebali smo se time svi pisati kao bosanci minus srbi koji tu drzavu nisu niti htjeli. Da stvar bude jos gora u cijeloj toj parodiji u roku od 20 i kusur godina nestaje cijela jedna nacija i pojavljuje se druga koje nikad nije do tad bilo a to su Bosnjaci koji u tekstu referenduma a cini mi se ni Daytonskog sporazuma nisu uopste postojali. Sace neko opet lijepit birvaktilske popise turske i ostale, govorimo o vremenu moderne BiH ciji kontinuitet mozemo posmatrati iskljucivo u periodu nakon ZAVNOBiH jer je to polazna tacka koncepta trenutne BiH. Kakav apsurd je da kao neopredijeljeni tretiraju ljudi koji su se izjasnili najlogicnije po nazivu zemlje svoje domovine i onako kako ih svi na svijetu zovu. Kakav apsurd je da se slavi dan drzavnosti na Bobovcu mjesto u Mrkonjicgradu, ali to su samo neke od budalastina, sta ce nam reci djeca za 20 godina? To je jedina istina sve ostalo je velika laz i manipulacija, politikanstvo i prica koja traje od danas do sutra...
Svijet nam se smije...
Post Reply