"Korijeni," Put do izvora emigracije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

"Korijeni," Put do izvora emigracije

Post by Tisina » 04/04/2011 13:46

Mjesto i datum –

Prezentirati stvarna lica emigranata na putu koji gledatelja vodi natrag do porijekla emigranta: dom, obitelj, državu ili grad odakle su jednog dana krenuli ka svom putu do Italije. To su Korijeni: putovanje do samih korijena osobe, njenu kulturu i njene ljude. Projekat - finansiran od strane talijanskog Ministarstva Vanjskih Poslova, u produkciji Oxfam i WWF Italiji u suradnji s Udrugom Ilaria Alpi - uključuje kreiranje četiri televizijske reportaže za RAI, predavanja za novinare kao i specijalni dio posvećen nagradi Ilaria Alpi.. Redatelj Davide De Michelis slijediti će četiri emigranta koji žive u Italiji, na njihovom putu natrag u vlastitu domovinu. Sa vlastitom kamerom, otići će u Bosnu i Hercegovinu, Senegal, Boliviju i Maroko. Na svakom putovanju , sa njim će biti protagonist kao vodič redatelju i gledateljima. “To je serijal koji predstavlja nešto između emisije o putovanju i socijalnog dokumentarca, sa jednim pogledom iskosa koji se neprestano mjenja, skače, oscilira između cijelokupnog – kulture, tradicije, politike, društva i individualnog , pojedinačnog - porodice emigranta , prijatelja, kolega i mjesta njegovog djetinjstva. Korijeni nude novi mirniji pogled na fenomen emigracije ", kaže De Michelis.

U Italiji živi 4 milijuna i 235 tisuća legalnih emigranata, što predstavlja 7 posto stanovništva (ISTAT 2010).

Njihovo prisustvo značajno je naralo na tri milijuna jedinica tokom posljednjih deset godina. Neprijavljenih, prema posljednjim procjenama, ima oko pola milijuna, tek nešto manje od jedan posto stanovništva. Većina stranaca koji žive u Italiji, vode normalan život, često obilježen teškim fizičkim poslovima, kako bi sebi osigurali opstanak u Italiji, i eventualno kako bi mogli slati pomoć svojim obiteljima u rodnoj zemlji. Korijeni balansiraju između avanture i društvene stvarnosti, vraćaju lice i identitet tim ljudima i njihovim pričama. Emigrant je sjajan vodič: govori italijanski jezik, i direktno ima mogućnost da sa javnosti podjeli svu emotivnost ponovnog pronalaska svog mjesta i bliskih ljudi. Život, boje, pozitivni i negativni aspekti života jedne zemlje prezentirati će Vam se kroz jedan novi jezik koji prije svega komunicira izuzetnim prikazima, slikama predjela i doživljaja.Bosna: priča o Neli i današnji izgled zemlje


Balkan je bio pod budnim okom medija sve do kasnih devedesetih. Rat i razaranja bili su konstanta u vijestima. Potom je nestao iz svakodnevnih vijesti . Upravo zbog toga su Korijeni odabrali Bosnu i Hercegovinu kao jedinu europsku zemlja ovog serijala. Uz pomoć organizacije Oxfam Italia, koja djeluje u Bosni od 2003. i trenutno je prisutna u cijeloj zemlji, na čelu sa Nelom Lučić, rođenom u Bugojnu sa trenutnim prebivalištem u Rimu, Korijeni su odlučili ponovno skrenuti pažnju javnosti na ovu zemlju. Nela je emigrirala u Italiju 1993 godine, neposredno prije izbijanja sukoba. Tokom godina rata živjela je u Goriziji, daleko od užasa sukoba koji su joj se svakako uvukli pod kožu. Njena rodbina i prijatelji su se nalazili u BIH, pod konstantnim granatama. Stigavši u Italiju, Nela je odlučila da studira strane jezike i književnosti na Sveučilištu La Sapienza u Rimu i uzela je učešća u TV i igranim filmovima. Dio Korijena koji će se snimati u BIH (2.-10. april 2011) kreiran je u više faza: Bugojno, Sarajevo, Batrunac, Srebrenica, Mostar i dio Hercegovine. Putovanje će obuhvatiti intervjue s umjetnicima, političarima, poljoprivrednicima, ženama i muškarcima koji učestvuju u rekonstrukciji pozitivne budućnosti ove zemlje. Putovanje kroz BiH je kreirano uz pomoć iskustva organizacije Oxfam Italia koja već duže vrijeme učestvuje u različitim progresivnim projektima u BiH. Putovanje će osigurati posjetu mjestima koja posjeduju snažnu simboličku vrijednost, ali istovremeno će putnicima otkriti izuzetne prirodne ljepote, umjetnost i humanističke znanosti BiH o kojima se veoma malo zna. Vjerovatno će upravo žene iz poljoprivrednih zadruga, eko turistički vodiči iz Hercegovine, kreatora sira iz mijeha, muzičari u Sarajevu, i mnogi drugi dati stvarni život, boje i lice ovom putovanju.

Lokalni održivi razvoj: rad Oxfam Italije u Bosni i Hercegovini
U Bosni i Hercegovini, Oxfam Italija promovira lokalni održivi razvoj kroz zaštitu prirodnih, kulturnih i agronomsko- stočnih resursa. Promocija domaćih proizvoda, turizma i kulturne baštine, uz podršku malim i srednjim poduzećima su presudni za ekonomsku i socijalnu rekonstrukciju. Sa SEENET II (South East Europe Network), najvećim partnerima decentralizirane suradnje, Oxfam Italija uključuje šest talijanskih regija, i oko 47 lokalnih vlasti u Jugoistočnoj Europi, od kojih je 20 bosanskih, u inicijativu za jačanje kapaciteta javne uprave za realizaciju politike za lokalni razvoj.

Za više informacija: + 387 (0) 33552236


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: "Korijeni," Put do izvora emigracije

Post by PipiDugaDevetka » 04/04/2011 17:40

Vrijedne ruke ustikoljanki prave čuda

Nedjelja, 14 Novembar 2010 20:25

Slatko od guljenih šljiva pravi delikates u Italiji

Članice Udurženja žena „Emina „ iz Ustikoline i ove godine su učestvovale na Internacionalanom Slou fud sajmu hrane u Torinu. Njihov proizvod „slatko od guljenih šljiva“ je prezidium Slou fud-a, tako da se već sedam godina nalazi na tržištu proizvoda koji su vrijedni pažnje u Italiji,a predstavlja se i šire, na svim većima skupovima širom Evrope. Interes za „slakto od guljenih šljiva“ svake godine je veći,nagalašavaju člnice udurženja Emina koje već godinama na najbolji način širom Evrope promovišu Ustikolinu, BPK, ali i cijelu BiH.

-Od 20 do 26 oktobra, više od 5.000 predstavnika Terra madre mreže iz cijelog svijeta susrelo se u Torinu, gdje se istovremeno održavo i Internacionalni Slou Fud sajam hrane.Među izlagačima iz čak 156 zemalja, bile smo i mi članice Udurženja žena „Emina“ sa svojim proizvodom slatko od guljenih šiljiva, ali i drugim tradicionalnim proizvodima , koje pravimo tokom cijele godine , kaže Jasmina Šahović predsjednica UŽ „Emina“ Ustikolina.Mnogi za sajam u Torinu kažu da je najveći sajam hrane u svijetu, a tome u prilog ide i činjenice da su na sajumu izloženi tradicionalani porizvodi iz cijelog svijeta te da dnevno ovaj sajam posjeti 10-15.000 ljudi

-O značaju učešća na ovakvom sajmu možda je suvišno govoriti ali naše vrijedne članice iz godine u godinu širom Evrope na pravi način promovišu Ustikolinu, BPK Goržde, ali i cijelu BiH.Ne sumnjamo da će tako biti i ubuduće, dodaje Jasmina, prenoseći odlične utiske sa sajma te dodajući da je posebno slatko od šljiva postao pravi delikates u Italiji te da je šteta ne iskoristiti ovaj proizvod i ubuduće za promociju ovih krajeva u svijetu.
________________
@Tisino,
Imaju li članice ''Emine'' iz Gž ikakve veze sa talijanskim HO iz uvodnog posta?
Ako imaju i ako su ih pomogli, SVAKA IM ČAST!

Post Reply