Konzumiranja svinjskog mesa.

Rasprave o vjerskim temama.
Ereinion

#26 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Ereinion »

istocnjak wrote:Allahov dž.š. (Boga Uzvišenog) zadnji poslanik Muhammed s.a.v.s u svom hadisu kaže "Sve što šteti tijelu je haram (nedozvoljeno)" shodno tome je i štetno jesti svinjsko meso. Opšte je poznato da se svinja hrani otpadom pa je shodno tome jesti njeno meso štetno (haram) upravo iz razloga jer svinja je kolektor, čistač otpada i otrova u prirodi. Slično svinji imamo još jednu korisnu životinju to jeste pticu zvanu lešinar koja kao što svi znate jede meso uginulih životinja i tako sprečava epidemije i širenje raznih bolesti što i u prirodi to i svinja radi - kupi otpad i otrove. Vezano za ovo gore što ste pisali m92 mogu vam reči da sam zahvalan Allahu dž.š. (Bogu Uzvišenom) koji me je izveo iz tame u svjetlost i uputio na pravi put ne '92 godine več slijedeče godine - m'93. :) Ovdje sam iznio svoja lična saznanja vezana za štetnost konzumiranja svinjskog mesa, koja možete prihvatiti ili odbaciti pa ne vidim razloga za nekim bezpotrebnim vrijeđanjima. Zar ne?
Ja sam mislio da ih ima vise.

On topic: Nijedno meso nije zdravo, barem u kolicinama u kojima se konzumira u nasem drustvu.
chuchumbamayumbe

#27 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by chuchumbamayumbe »

Bodkin wrote:ja sam znao 2 osobe koje su dozivjele stotu i znam ih bar 5-10 koji su dosli do 80 a jeli klempu.kako to :D
Zato ih ja znam 20 koji nisu dozivjeli 50-tu, a jeli klempu.
Ereinion

#28 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Ereinion »

I barem 20 koji nisu dozivjeli 50, a nisu klempu jeli, itd.. itd... :D
travar

#29 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by travar »

Dug život nije nagrada
Uostalom šta ova tema radi na religiji :shock:
Ereinion

#30 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Ereinion »

travar wrote:Dug život nije nagrada
Radi svoj posao. Tema koja se bavi apologetikom vjerske zabrane svinjskog mesa pripada na podforum religija. Nije valjda ekonomija?
travar

#31 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by travar »

Ereinion wrote:
travar wrote:Dug život nije nagrada
Radi svoj posao. Tema koja se bavi apologetikom vjerske zabrane svinjskog mesa pripada na podforum religija. Nije valjda ekonomija?
Ma ne, nego vidim uvodni post ne govori baš u kontextu religije pa zato pitam,
ok then carry on chap :D
Bosanac sa dna kace

#32 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Bosanac sa dna kace »

chuchumbamayumbe wrote:BTW, kokoshka je 100x prljavija i poganija od svinje.
Kokoshka ce se vazda zaroviti u smeche i govna, a svinja ako moze da bira izmedju cistog i prljavog za spavanje i zivljenje, uvijek odabere cisto.
kokoš se zove muslimansko krme :D
chuchumbamayumbe

#33 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Bosanac sa dna kace wrote:
Kokoshka ce se vazda zaroviti u smeche i govna, a svinja ako moze da bira izmedju cistog i prljavog za spavanje i zivljenje, uvijek odabere cisto.
Znam, samo mudro sutim.
Za zapisnik, Bosanac sa dna kace je rekao "kokoš se zove muslimansko krme", a ne ja!
:D 8-)
Liberalism

#34 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Liberalism »

zonbirile wrote:istočnjak
Prvo za diskusiju treba određeni kvantum znanja ,što na ovim postovima nedostaje.Kao i sve kada se sazna je jednostavno,jednostavno je i tumačenje zabrane konzumacije svinjskog mesa.
Gluposti su priče,o vrućini i tom mesu,pošli u ratni pohod pa se vojska razboljela-sve nebuloze.Arapi muslimani 600-tih godina nisu znali za svinju,nisu imali praktičnog dodira,jer na Arabijskom poluostrvu ne može opstati otkako je pisanih tragova.Nisu znali ni jevreji,iz regije,ali ga također ne konzumiraju.Ostao je kult iz doba prognanstva na prostore Eufrata i Tigrisa,gdje je svinja,tada i divlja,bila im jedno od božanstva-još nisu monoteisti.Kako se božanstvo ne jede,ostalo je i u judaizmu,a odatle je uzeto u Islam,kao i obrezivanje.Hriščani su uzeli druge običaje,konačno Judeizam je osnova,iz njega su svi crpjeli ono što im je trebalo.
Drugi aspekt svinje je značajniji ,pogotovo dolaskom krompira i kukuruza u Evropu,po osvajanju Amerike.Te su biljke spasile Evropu,poslije naleta kuge koja,je bukvalno prepolovila stanovništvo i upropastila "ekonomiju",a treća je svinja.
Lako se da izračunati da krmača okoti 12 mladih i za godinu dana su teški 100kg i više,ali hajde to je 1200kg jestive tvari.Sem toga iskoristivost svinje,je 70%-80%,narodski rečeno ne kalira kao ostala stoka 50%.
Nesto sumnjam u vezu izmedju sumerskih bozanstava i nejedenja svinjskog mesa.

U Herodotovom opisu starog prehrambenih navika starog Egipta on govori da Egipcani nisu jeli svinjetinu niti neke zitarice objasnjavajuci to egipatskom manijom za cistocom generalno i zdravljem posebno gdje se iz prehrambenih navika izbacila sva hrana koja nije bila dobra za covjekovo zdravlje. To nije samo svinjetina vec koliko se sjecam egipcanima je bio isto tako gadan i hljeb od psenice Egipta za koji su govorili da he hrana za varvare.
Bosanac sa dna kace

#35 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

chuchumbamayumbe wrote:
Znam, samo mudro sutim.
Za zapisnik, Bosanac sa dna kace je rekao "kokoš se zove muslimansko krme", a ne ja!
nek ti bude :D
svaki muslimanski seljak iz Bosne će ti reć da je kokoš muslimansko krme, ja sam rođen i odrasto nas selu u Bosni :P
Bosanac sa dna kace

#36 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Liberalism wrote:
Prvo za diskusiju treba određeni kvantum znanja ,što na ovim postovima nedostaje.Kao i sve kada se sazna je jednostavno,jednostavno je i tumačenje zabrane konzumacije svinjskog mesa.
Gluposti su priče,o vrućini i tom mesu,pošli u ratni pohod pa se vojska razboljela-sve nebuloze.Arapi muslimani 600-tih godina nisu znali za svinju,nisu imali praktičnog dodira,jer na Arabijskom poluostrvu ne može opstati otkako je pisanih tragova.Nisu znali ni jevreji,iz regije,ali ga također ne konzumiraju.Ostao je kult iz doba prognanstva na prostore Eufrata i Tigrisa,gdje je svinja,tada i divlja,bila im jedno od božanstva-još nisu monoteisti.Kako se božanstvo ne jede,ostalo je i u judaizmu,a odatle je uzeto u Islam,kao i obrezivanje.Hriščani su uzeli druge običaje,konačno Judeizam je osnova,iz njega su svi crpjeli ono što im je trebalo.
Drugi aspekt svinje je značajniji ,pogotovo dolaskom krompira i kukuruza u Evropu,po osvajanju Amerike.Te su biljke spasile Evropu,poslije naleta kuge koja,je bukvalno prepolovila stanovništvo i upropastila "ekonomiju",a treća je svinja.
Lako se da izračunati da krmača okoti 12 mladih i za godinu dana su teški 100kg i više,ali hajde to je 1200kg jestive tvari.Sem toga iskoristivost svinje,je 70%-80%,narodski rečeno ne kalira kao ostala stoka 50%.

U Herodotovom opisu starog prehrambenih navika starog Egipta on govori da Egipcani nisu jeli svinjetinu niti neke zitarice objasnjavajuci to egipatskom manijom za cistocom generalno i zdravljem posebno gdje se iz prehrambenih navika izbacila sva hrana koja nije bila dobra za covjekovo zdravlje. To nije samo svinjetina vec koliko se sjecam egipcanima je bio isto tako gadan i hljeb od psenice Egipta za koji su govorili da he hrana za varvare.
izvini, al moram da pitam, znamo da je jako privatno:
jedeš li ti svinjetinu? :-) :D
zaratustra

#37 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by zaratustra »

Ma šta se bunite, neka ljudi jedu što hoće. Da ne jedu moro bi dati 50KM za kilu teletine. :D
chuchumbamayumbe

#38 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

chuchumbamayumbe wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:quote="chuchumbamayumbe"]BTW, kokoshka je 100x prljavija i poganija od svinje.
Kokoshka ce se vazda zaroviti u smeche i govna, a svinja ako moze da bira izmedju cistog i prljavog za spavanje i zivljenje, uvijek odabere cisto./quote]
Znam, samo mudro sutim.
nek ti bude :D
svaki muslimanski seljak iz Bosne će ti reć da je kokoš muslimansko krme, ja sam rođen i odrasto nas selu u Bosni :P
Ma znam ba, nego ne htjedoh to da spominjem, da se neko ne bi uvrijedio, folovi-golovi, znas kakva je raja danas!
:)
Liberalism

#39 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by Liberalism »

Liberalism wrote:

izvini, al moram da pitam, znamo da je jako privatno:
jedeš li ti svinjetinu? :-) :D
Sve zavisi sta pod tim podrazumjevas. Tesko da u Bosni mozes da ne jedes proizvode koji u sebi imaju sastojke svinjetine. Sto se tice mojih prehrambenih navika sve manje jedem nezdravu hranu. Posto sam odgojen da ne jedem svinjetinu ona mi se prva nasla na listi proizvoda koji ne jedem. Sve manje mi se jede i psenica al eto nekako je se tezem odricem, obzirom da je ima u masi proizvoda (haman ko svinjetine).
delightful

#40 Re: Konzumiranja svinjskog mesa.

Post by delightful »

TheWatcher wrote:
istocnjak wrote:Allah dž.š. (Bog Uzvišeni) kao Centralna sila upravljanja svemirom i onim što čovjeku nije poznato je sve stvorio na zemlji sa svrhom i svakome je dodjelio neku ulogu. Tako svaka životinja ima svoju svrhu postojanja i sve je u harmoniji. Ukoliko se pojavi na primjer veoma mnogo insekata, Allah dž.š. pošalje ptice da ih pojedu i tako se uspostavi ravnoteža.
Allah dž.š. je svinji dodjelio jednu korisnu svrhu postojanja a to je sakuplja otpad u prirodi i okruženju to jeste da čisti okolinu od prljavoštine i otrova zato je u Kur'anu zabranjano da se jede njeno meso od kojeg, kao što svi znate, ljudi koji konzumiraju njeno meso u ishrani svakodnevno oboljevaju.
istocnjak, jesi ti prirodno malouman il si mozda prilikom rodjenja pao babici na glavu :dance:
ban zbog vrijedjanja.

također, tema se zakljucava, jer je bilo dosta (i previse) slicnih, koje su, kao i ova, bile bespotrebne i sluze samo prepucavanju. od nameta nema selameta :oops:
Locked