Konvertibilna marka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ZoomZoomKiwi

#26 Re: Konvertibilna marka

Post by ZoomZoomKiwi »

HelaS wrote: 18/02/2024 23:28
EFD22 wrote: 18/02/2024 23:25 BA ne znači Bosnia nego je to ISO 3166-1 Alpha2 dvoslovni kôd naše države. Alpha3 (troslovni) kôd naše države je BIH

ISO 3166-1 Alpha2 kôd države Bahrein je BH i već je bio zauzet.

A za državne top-level domene se koristi samo dvoslovni kôd, tako da BIH ne dolazi u obzir.
Logičnije je bilo da Bahrein ima kod .BA, a da nama pripadne .BH :D
Jest, samo što je Bahrein dobio kôd 1974. godine kad BiH nije bila samostalna država, i tada je dijelila kôdove YU i YUG (tada nije bilo interneta, ali bi domena bila .yu da jeste)
n+1

#27 Re: Konvertibilna marka

Post by n+1 »

Da, to jesu kodovi koji formalno-pravno ne znače ništa, ali se ipak biraju sa značenjem na umu. Ako smo tražili BH jer se zovemo Bosna i Hercegovina, onda slijedeći istu logiku možemo reći da smo odabrali BA jer smo BosnA, ili Bosna i HercegovinA.
HelaS

#28 Re: Konvertibilna marka

Post by HelaS »

n+1 wrote: 18/02/2024 23:39 Da, to jesu kodovi koji formalno-pravno ne znače ništa, ali se ipak biraju sa značenjem na umu. Ako smo tražili BH jer se zovemo Bosna i Hercegovina, onda slijedeći istu logiku možemo reći da smo odabrali BA jer smo BosnA, ili Bosna i HercegovinA.
Ali, gdje je tu "konvertibilna" Bosna :D

I zašto "marka" kad nam je to strana riječ, ili je njeno značenje njemačke valute :-)
n+1

#29 Re: Konvertibilna marka

Post by n+1 »

HelaS wrote: 18/02/2024 23:43
n+1 wrote: 18/02/2024 23:39 Da, to jesu kodovi koji formalno-pravno ne znače ništa, ali se ipak biraju sa značenjem na umu. Ako smo tražili BH jer se zovemo Bosna i Hercegovina, onda slijedeći istu logiku možemo reći da smo odabrali BA jer smo BosnA, ili Bosna i HercegovinA.

I zašto "marka" kad nam je to strana riječ, ili je njeno značenje njemačke valute :-)
Ne razumijem prvo pitanje?

Što se drugog tiče, već sam govorio ranije, riječ marka nije striktno vezana za njemačku valutu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#30 Re: Konvertibilna marka

Post by PreWiBa »

Marka nije vezana za Njemačku, i još je za mene najbolji izbor.

Najbolja valuta od svih Ex-Yu država, makar vrijedi nešto za razliku od dinara gdje se osjećam kao milioner ili kune gdje još uvijek mrzim što ti na putarini nisu vraćali eure.
HelaS

#31 Re: Konvertibilna marka

Post by HelaS »

n+1 wrote: 18/02/2024 23:48
HelaS wrote: 18/02/2024 23:43

Ne razumijem prvo pitanje?

Što se drugog tiče, već sam govorio ranije, riječ marka nije striktno vezana za njemačku valutu.
Konvertibilna marka jeste
Sve tri te valute, kaže Hanke, bile su „veoma nestabilne i za većinu namena neupotrebljive".

Tada je nastala ideja o novoj valuti, koja će biti vezana za nemačku marku.

„Nemačke marke su bile potrebne za bilo kakve ozbiljne poslovne ili finansijske transakcije", kaže on.

Ljudi su u nemačku marku, kaže ekonomistkinja Svetlana Cenić, „jedino i verovali", dok Ivan Vujičić objašnjava da je „uvek trčao da platu promeni u marke da bi je sačuvao". https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-59996960
I ne treba mi internet da znam da jeste, dobro se sjećam tih dana
n+1

#32 Re: Konvertibilna marka

Post by n+1 »

Konvertibilna marka jeste bila vezana za njemačku marku, ali je marka monetarni pojam koji je širi od tog događaja, i bio je u upotrebi prije postojanja konvertibilne marke, kako kod nas, tako i u svijetu.

Samim tim, ime koje je naša valuta inicijalno dobila nesumnjivo je bilo pod utjecajem valute za koju je vezana, ali je smisleno i bez pokrića u njemačkoj marki.
Hajvan

#33 Re: Bosanska marka (BaM)

Post by Hajvan »

Šta Ba?
Ja Ba!
n+1

#34 Re: Konvertibilna marka

Post by n+1 »

Pokušavam da skontam šta kolegu buni i muči, i mislim da konačno shvaćam. Kolega misli da naziv naše valute - Konvertibilna marka - implicira da je to valuta koja je konvertibilna u marke, pa sad kad nema njemačke marke, nema ni smisla da je tako zovemo.

Ali ne, to nije ispravno. Naziv naše valute implicira da je to marka koja bijaše konvertibilna u njemačke marke, dok je to danas marka koja je konvertibilna u eure.

Nadam se da je distinkcija jasna. :D
Hajvan

#35 Re: Bosanska marka (BaM)

Post by Hajvan »

PluskvamperfektMark
HelaS

#36 Re: Konvertibilna marka

Post by HelaS »

n+1 wrote: 19/02/2024 00:07 Pokušavam da skontam šta kolegu buni i muči, i mislim da konačno shvaćam. Kolega misli da naziv naše valute - Konvertibilna marka - implicira da je to valuta koja je konvertibilna u marke, pa sad kad nema njemačke marke, nema ni smisla da je tako zovemo.

Ali ne, to nije ispravno. Naziv naše valute implicira da je to marka koja bijaše konvertibilna u njemačke marke, dok je to danas marka koja je konvertibilna u eure.

Smeta mi konvertibilnost naše valute, naziv. Tačno je da BAM ima pokriće u zlatu i da je nastala kao zamjena za DEM u omjeru 1:2, ali zašto trebamo pisati naziv "konvertibilna" kad se takva podrazumijeva. I EUR je konvertibilan, i USD, CHF, pa ne piše Konvertibilni Franak
n+1

#37 Re: Konvertibilna marka

Post by n+1 »

HelaS wrote: 19/02/2024 00:23
n+1 wrote: 19/02/2024 00:07 Pokušavam da skontam šta kolegu buni i muči, i mislim da konačno shvaćam. Kolega misli da naziv naše valute - Konvertibilna marka - implicira da je to valuta koja je konvertibilna u marke, pa sad kad nema njemačke marke, nema ni smisla da je tako zovemo.

Smeta mi konvertibilnost naše valute, naziv. Tačno je da BAM ima pokriće u zlatu i da je nastala kao zamjena za DEM u omjeru 1:2, ali zašto trebamo pisati naziv "konvertibilna" kad se takva podrazumijeva. I EUR je konvertibilan, i USD, CHF, pa ne piše Konvertibilni Franak
A to. Pisao sam baš neki dan o tome: https://caeterisparibus.substack.com/p/konvertibilnost-i-marka

Ukratko, EUR, USD, CHF nemaju pokriće u drugim valutama kakvo ima BAM. Samim tim, nisu konvertibilni.

Pokriće u zlatu općenito ne postoji od 1971.
BIHpatriota

#38 Re: Konvertibilna marka

Post by BIHpatriota »

Zna li neko da li se negdje može zamjeniti turkemistanska valuta?
mayab

#39 Re: Konvertibilna marka

Post by mayab »

Vjerovatno nigdje, ili ako bi ti neka privatna mjenjačnica izašla u susret, onda računaj na neki totalno nepovoljni tečaj
Post Reply