KONOBARI....za ili protiv baksisa
- dalmatinka
#76 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Malo sam kopala da pronađem ovaj stari članak, tek toliko da ne pomislite da uvijek nagrađujete konobare za uslugu, poneki i ne vide ništa od toga.
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=276538
- xeniia
#77 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Jao fujj ... na ovo mogu samo reci fujjjdalmatinka wrote:Malo sam kopala da pronađem ovaj stari članak, tek toliko da ne pomislite da uvijek nagrađujete konobare za uslugu, poneki i ne vide ništa od toga.
-
nigdje.nikog
#78 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Ma dobro ajde ne moras baksis ostavit tamo gdje navratis jednom u zivotu (neki motel) i gdje te osoblje ne poznaje.
Ali ako cesto navracas u neki kafic (kad kazem cesto to podrazumijeva da nisi nezadovoljan uslugom) onda je brate baksis stvar kulture.
Uostalom evo da kazemo da to nije obaveza, ali da sam ja konobar i da mi neki ters stalno nesta trazi a nikad banke nije ostavio za baksisa, ja ne bih mog'o odoljeti da mu nekad ne pljunem u kafu !
Ali ako cesto navracas u neki kafic (kad kazem cesto to podrazumijeva da nisi nezadovoljan uslugom) onda je brate baksis stvar kulture.
Uostalom evo da kazemo da to nije obaveza, ali da sam ja konobar i da mi neki ters stalno nesta trazi a nikad banke nije ostavio za baksisa, ja ne bih mog'o odoljeti da mu nekad ne pljunem u kafu !
-
nespora
#79 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Pihdalmatinka wrote:Malo sam kopala da pronađem ovaj stari članak, tek toliko da ne pomislite da uvijek nagrađujete konobare za uslugu, poneki i ne vide ništa od toga.
Ja baksis uvijek ostavljam
- kockica_kockica
#80 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
uvijek ostavim baksis posebno ako sam u kafani gdje me konobari znaju... pa su onako prijazni i ljubazni i sve tako u krug... i cak tamo gdje odem prvi put ako su ono profesionalni usluzni i ako donesu ono sto sam trazila onda svakako 
- amrica
#81 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Malo off topic, ali posto je tema voda, da napisem.
U restoranu VF Koreja flasa od 0,5 l obicne vode je 2KM!!!! I to ovih loko voda, olimpija, dijamant, ...
A u hipermarketu ista voda cca 0,5 KM.
U restoranu VF Koreja flasa od 0,5 l obicne vode je 2KM!!!! I to ovih loko voda, olimpija, dijamant, ...
- scooter21ba
#82 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
nije u pitanju elita ili "fukara" u pitanju je posaoxeniia wrote:
Pa normalno da cu reci: "Mozel casa vode?" Uostalom ja nikad ni ne trazim vodu, sami je donesu, nekad je ni ne dotaknem .... Rijetko kad trazim casu vode i molim te lijepo, sto bi trazila flasiranu zbog 2-3 gutljaja... to smo mi sad elita neka, pa nas stid traziti casu vode, nego cemo traziti flasirano vodu... ma da, kako da ne...
ako mi kazes casu vode sto ti ja ne bi donio flasiranu vodu?
jesam li ja duzan donijeti casu vode sa cesme?
normalno ako kazes kafa i vode da cu ti donijeti flasiranu bilo jana sarajevska ili evian
a i kazes sama radi 2-3 gutljaja sto bi ti ja donosio citavu casu radi 2-3 gutljaja ili ako je ne dotaknes
- scooter21ba
#83 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
kad smo malo offamrica wrote:Malo off topic, ali posto je tema voda, da napisem.
zasto u hipermarketu ne pijes i kafu jer je kilo koliko sta ja znam lupam 10 maraka a to je opet lupam 200 kafa? i hoces li onoj na kasi ostaviti baksis slucajno
- Neelix
#84 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
vala scooter, s...eš dugo, a trebao bi kratko 
- amrica
#85 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
@skuter, znas ti to i bolje...
Zasto bih u selfservis restoranu placala 4 puta skuplje flasu vode? I to 5 m od marketa? Restoran kupi tu vodu po VPC, prenese je u kolicima iz marketa, poreda u gondole i uzme vise od cetverostruke cijene....
Da je pravi restoran, da ja sjednem kao gospoja , pa konobar titra oko mene, pa donosi, odnosi, pita treba li jos, jeste li zadovoljni.... ok, ali tu nema konobara, i to je tako ofirno izumanje para, cijene hrani su snizili do minimuma, ali su zato cijene pica digli do neba, ali ono, kao ne vidi se, rucak 6-7 KM, a jedno pice pola od toga.
Zasto bih u selfservis restoranu placala 4 puta skuplje flasu vode? I to 5 m od marketa? Restoran kupi tu vodu po VPC, prenese je u kolicima iz marketa, poreda u gondole i uzme vise od cetverostruke cijene....
Da je pravi restoran, da ja sjednem kao gospoja , pa konobar titra oko mene, pa donosi, odnosi, pita treba li jos, jeste li zadovoljni.... ok, ali tu nema konobara, i to je tako ofirno izumanje para, cijene hrani su snizili do minimuma, ali su zato cijene pica digli do neba, ali ono, kao ne vidi se, rucak 6-7 KM, a jedno pice pola od toga.
- scooter21ba
#86 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
a pitas li se ti amrice kako zaraditi plate za one radnike cistacice struju vodu koja se potrosi a naravno i i nesto zaradi za firmu
ajde ti otvori restoran bilo koji klasicni ili ovaj brzi pa prodaji hranu i pice po kupovnoj cijeni?
bi al malo sutra
ajde ti otvori restoran bilo koji klasicni ili ovaj brzi pa prodaji hranu i pice po kupovnoj cijeni?
bi al malo sutra
- JThomas
#87 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
brate, imaš i mnogo ljepših kafana u kojima te konobar poslužuje, a da je flaširana voda 1 ili 1.5 km...puno je to. mislim grah od kojeg se solidno možeš najesti je tri marke a flaširana voda dvije 
ma u WC i glavu pod česmu

ma u WC i glavu pod česmu
- amrica
#88 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Ti troskovi su uracunati u cijenu hrane, a ne pica.
Za hranu se podrazumijeva da ce se prodati, i zna se koliko se dnevno proda, a pice ne moze biti planirani prihod u takvom restoranu, hoces -neces, ne moras, mozes poslije rucka otici u market i kupiti tu istu vodu.
I ne moraju se truditi oko "spremanja" vode, i ne moraju drzati zalihe....
Za hranu se podrazumijeva da ce se prodati, i zna se koliko se dnevno proda, a pice ne moze biti planirani prihod u takvom restoranu, hoces -neces, ne moras, mozes poslije rucka otici u market i kupiti tu istu vodu.
- scooter21ba
#89 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
znaci do tebe je ne do njegaamrica wrote:Ti troskovi su uracunati u cijenu hrane, a ne pica.
on je stavio tu pa ti ako hoces uzmi ili nemoj
i ja cu otvoriti restoran staviti normalne cijene i stavit cu cijenu soka od jabuke saca 1000km skupo jeste ne da je skupo nego preeeeeskupo a do tebe je hoces li uzeti tu casu soka ili ne
- amrica
#90 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Ali nema cijena na picu, tek kad cura na kasi otkuca, skontas da te voda dosla kao pola rucka.
A drugo, ako ikad otvorim kaHvanu ili restoran, casa vode iz cesme ce biti 6 KM, ali samo za tebe.
Za ostale, dzaba.
A drugo, ako ikad otvorim kaHvanu ili restoran, casa vode iz cesme ce biti 6 KM, ali samo za tebe.
Za ostale, dzaba.
- scooter21ba
#91 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
ako ikad otvoris kahvanu ili restoran zaobici cu to naselje u krugu od km samo za tebe 
reci mi sto ti ne kupi novog ferarija umjesto novog clia sto si kupila?
reci mi sto ti ne kupi novog ferarija umjesto novog clia sto si kupila?
- amrica
#92 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Ne moze mi ferrari stati u garazu, zasto pitas?
Onda, da ne otvaram kafanu, ako tebe necu moci zavrtati, ne treba mi ni kahvana..
Onda, da ne otvaram kafanu, ako tebe necu moci zavrtati, ne treba mi ni kahvana..
- scooter21ba
#93 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
sto onda nisi vecu garazu napravilaamrica wrote:Ne moze mi ferrari stati u garazu, zasto pitas?![]()
![]()
![]()
![]()
eto rijesili onda
ja mogu u bilo koji dio ti ne mozes mene zavrtati super
ajmo na kafu ja te castim vodom
- homo_sapiens
#94 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Chat (eng.: čavrljanje) je oblik komunikacije dva ili više korisnika putem računala i Interneta u realnom vremenu (real-time). Radi se o vrlo kratkim porukama koje korisnik vidi čim ih njegov sugovornik pošalje (obično pritiskujući tipku Enter).... http://hr.wikipedia.org/wiki/Chat
- scooter21ba
#95 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
mi obicno vidimo pritiskajuci tipku refreshhomo_sapiens wrote:Chat (eng.: čavrljanje) je oblik komunikacije dva ili više korisnika putem računala i Interneta u realnom vremenu (real-time). Radi se o vrlo kratkim porukama koje korisnik vidi čim ih njegov sugovornik pošalje (obično pritiskujući tipku Enter).... http://hr.wikipedia.org/wiki/Chat
- amrica
#96 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
scooter21ba wrote:sto onda nisi vecu garazu napravilaamrica wrote:Ne moze mi ferrari stati u garazu, zasto pitas?![]()
![]()
![]()
![]()
eto rijesili onda
ja mogu u bilo koji dio ti ne mozes mene zavrtati super
ajmo na kafu ja te castim vodom
Ne znas ti koliko ja mogu vode popiti, i to samo evian ili perrier...
-
nigdje.nikog
#97 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Ja naprosto ne mogu vjerovati da postoje ovakva nerazumjevanja necega sto se zove ugostiteljski objekat.amrica wrote:Malo off topic, ali posto je tema voda, da napisem.
Ajde da problamo ovako - PARKING.
Negdje je marka, negdje tri, a negdje djaba. Ni hrana ni pice nisu ukljuceni u cijenu parkinga. Tu se cisto placa vrijeme i mjesto.
E, kafana je nesto slicno samo sto je tu jos ukljucena i usluga pica, hrane itd.
Drugim rjecima cijena pica u kafani jeste KAFA+PARKING.
I zato ta cijena varira od mjesta do mjesta, bas kao sto i parking zavisi od mjesta do mjesta.
Baksis nije obavezan, ali je nekulturno i nelogicno otici na mjesto gdje si u startu spreman platiti visestruku cijjenu kafe, a onda gledas da ustedis na baksisu!
Tu jednostavno nema necega sto se zove "kafanska kultura". Ko ima devet maraka za pice a neda da se to zaokruzi na deset maraka, taj je jednostavno cicija i za njega uopce nije kafana.
Ja se nadam da sam ovim uspio objasniti o cemu se radi.
- van Basten
#98 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
bakšiš?
Sve po zaslugama, kratko i jasno
Sve po zaslugama, kratko i jasno
- amrica
#99 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
Znas li ti sta je (bivsi) VF i kakav je to "restoran"?nigdje.nikog wrote:Ja naprosto ne mogu vjerovati da postoje ovakva nerazumjevanja necega sto se zove ugostiteljski objekat.amrica wrote:Malo off topic, ali posto je tema voda, da napisem.
Ajde da problamo ovako - PARKING.
Negdje je marka, negdje tri, a negdje djaba. Ni hrana ni pice nisu ukljuceni u cijenu parkinga. Tu se cisto placa vrijeme i mjesto.
E, kafana je nesto slicno samo sto je tu jos ukljucena i usluga pica, hrane itd.
Drugim rjecima cijena pica u kafani jeste KAFA+PARKING.
I zato ta cijena varira od mjesta do mjesta, bas kao sto i parking zavisi od mjesta do mjesta.
Baksis nije obavezan, ali je nekulturno i nelogicno otici na mjesto gdje si u startu spreman platiti visestruku cijjenu kafe, a onda gledas da ustedis na baksisu!
Tu jednostavno nema necega sto se zove "kafanska kultura". Ko ima devet maraka za pice a neda da se to zaokruzi na deset maraka, taj je jednostavno cicija i za njega uopce nije kafana.
Ja se nadam da sam ovim uspio objasniti o cemu se radi.
Zasto mi ne naplate parking kad kupujem tu istu vodu u marketu? To je isti parking.
Nisi citao od pocetka, ja cu rado platiti skupu uslugu u restoranu i jos ostaviti baksis ako je sve ok. Ali ne volim kad me neko vara na kvarnjaka. I to u self servis restoranu, koji se trudi biti najjeftinije mjesto sa najboljom domacom klopom.
- Neelix
#100 Re: KONOBARI....za ili protiv baksisa
otisli ste malo vise u offtopic 
ne kontam poentu
ma ja citajuci ovu temu namjerno necu nikome davati ni feninga, kad vidim kako se to "podrazumjeva"
stavi brate cijenu kafe 3 km, pa naplati sebi baksis od ostatka. naravno da to nece niko uradit jer mu niko nece sjest tu. ja platim ono sto popijem, njemu gazda plati sto mi donese, kraj price.
ne kontam poentu