Konjske sudžuke iz Visokog

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Neradnik

#51 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Neradnik »

Moj jaran naso u konervi kaze fasiranog crnca :D
ja mu ne vjerujem laze garant :lol:
Fut

#52 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Fut »

Gospodin_bez_kravate wrote:Moj jaran naso u konervi kaze fasiranog crnca :D
ja mu ne vjerujem laze garant :lol:
ako je u konzervi tunjevine ja bi mu vjerovo... :shock:
boogy

#53 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by boogy »

Ovdje niko ne jede meso. Svi se zgražaju ko ubija nevine životinje, strahota ... :-)

Hipsteri idite se liječiti :mrgreen:
Heller

#54 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Heller »

Gospodin_bez_kravate wrote:Ima li se gdje kod nas uzet faširano od žirafe?
Džigerice od Nosoroga
notsure

#55 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by notsure »

stetoskop wrote:Po islamu zabranjeno je jesti meso od sisara koji ne preživaju.
I druga stvar, daleko je nehumanije ubiti konja od krave zato što je konj puno intelegentnija i življa životinja, a krava je haman ko biljka.
Ja stvarno ne znam odakle crpite ova pravila "po islamu", ali ovo naprosto nije tačno.
Koliko je meni poznato, zabranjeno je jesti meso mesoždera (u koje spadaju svinje, psi, mačke, medvjedi, pa i ljudi) a ne "inteligentnijih i življih" životinja. Kako se to mjeri IQ životinje? Po tome bi bilo halal jesti glupe ljude?!?

Ali da se malo našalimo, meni ovdje dobro paše ovaj šaljivi osvrt na vegetarijance (kad vam je već žao konja):
Image
neJbzid

#56 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by neJbzid »

ako su vec objavili da ide u Visoko...odna su trebali objaviti i kome ide u Visoko...smrdi tu nesto ...
ali svakako da nije tu cista posla u preradzevini mesa kako u Visokom tako i svim drugim mjestima...
rudy81

#57 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by rudy81 »

notsure wrote:
stetoskop wrote:Po islamu zabranjeno je jesti meso od sisara koji ne preživaju.
I druga stvar, daleko je nehumanije ubiti konja od krave zato što je konj puno intelegentnija i življa životinja, a krava je haman ko biljka.
Ja stvarno ne znam odakle crpite ova pravila "po islamu", ali ovo naprosto nije tačno.
Koliko je meni poznato, zabranjeno je jesti meso mesoždera (u koje spadaju svinje, psi, mačke, medvjedi, pa i ljudi) a ne "inteligentnijih i življih" životinja. Kako se to mjeri IQ životinje? Po tome bi bilo halal jesti glupe ljude?!?
:lol: :lol:
Mustang1

#58 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Mustang1 »

Evo maloprije sam jeo neku sudzuku iz Visokog .. Malo drugaciji okus ima nego sto sam inace navikao na sudzuku .. Ali je dobra pravo :thumbup: :D
Neradnik

#59 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Neradnik »

paščetina garant :D
Ringhio

#61 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Ringhio »

Ako su sve sudzuke i suho meso iz Visokog od konjskog mesa ja bih zamolio ovako javno sve te mesne preradjivache da nikad, ni za zivu glavu ne suse govedinu. Ova je ko zmaj, zadnjih 15 godina samo suhovinu iz Visokog tamanim i nikad nije bilo fula.

Ni slucajno govedina !
sheilak

#62 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by sheilak »

stetoskop wrote:Žao mi konja.
upravo.
Heller

#63 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Heller »

Al meni je u pocetnom tekstu dobro vozi cojk dva obezglavljena konja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#64 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by stetoskop »

notsure wrote:
Možda jesam pogriješio što se tiče zabrane sisara koji ne preživaju, a to je zato što su mene prijeratni muslimani od malih nogu tako učili. Što se tiče samog konjskog mesa postoje tumačenja gdje je dozovoljeno jesti, a postoje i gdje nije dozvoljeno, pa je zato najbolje izbjegavati.
Što se tiče ovoga komentara za IQ, previše ideš u krajnost. Ako ćemo tako, evo onda ću i ja u krajnost. Znači li to da je ubiti 6 sardina i pojesti isto kao i 6 konja. Ili je kriterij težina, pa vrijednost konja = vrijednost krave. Zašto se diže frka oko ova dva konja, a dnevno se zakolje stotine krava? Koji su po tebi kriteriji šta nije humano ubijati radi hrane?
Po meni život krave je nula, nema ga. Živiti u štali, žvakati, preživati i samo to, nikakakav je to život. I mislim da je zbog toga daleko bezbolnija smrt krave, nego konja koji ima interesantniji i aktivniji život.
Gledao sam klanje krave, ovaca i djeluje mi da tu nema baš neke patnje, baš kao da je stvorena tako da to lakše podnosi. Također gledao sam i klanje svinje, jeza me i danas hvata koji su to krikovi i bol koja se vidi u toj životinji. Na taj način zamišljam i klanje konja.
Bez obzira šta sad mislili o meni zbog toga što na ovaj način gledam ubijanje krave ili ovce, ali svi koji jedu njihovo meso to podržavaju. Ja nit ću jesti teletinu, niti svinjetinu, niti konjetinu, baš iz tog razloga što ne mogu prihvatiti njihovo ubijanje.

Što se tiče vrijednosti života konja evo dovoljno je ovo pročitati: http://www.akos.ba/kuran-o-konjima-da-l ... jsko-meso/, pa vi pretražite ima li da je ovako napisano i za krave.
karanana

#65 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by karanana »

Heller wrote:Al meni je u pocetnom tekstu dobro vozi cojk dva obezglavljena konja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

glavuse ostavio sebi.
Heller

#66 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Heller »

karanana wrote:
Heller wrote:Al meni je u pocetnom tekstu dobro vozi cojk dva obezglavljena konja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

glavuse ostavio sebi.
Da čopa :mrgreen:
JThomas

#67 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by JThomas »

konjsko meso je skuplje od goveđeg (i zdravije), tako da nema nikakvog rezona da se vara s konjskim mesom.
korisnik.1

#68 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by korisnik.1 »

Šta je kroz nas prošlo za vrijeme rata, ovo i kad bi bilo istina je mila majka :D
Često se može čuti, kad veterinar kaže za kravu, bika.. da je bolesno i da se treba uspavat i zakopat, proširi se priča do mesara pa se takvo kljuse mnogo češće nađe na vašoj trpezi (nebitno u kojem obliku) prije nego konjsko meso. :roll: :-D
Verocious

#69 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Verocious »

JThomas wrote:konjsko meso je skuplje od goveđeg (i zdravije), tako da nema nikakvog rezona da se vara s konjskim mesom.
Prije par godina znam da je u Srbiji konjetina bila skoro pa duplo jeftinija od govedine... kakve su cijene kod nas tesko je i saznati jer je i nema u ponudi.
sour cherry

#70 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by sour cherry »

Ako bude u ponudi,ja ću probati.Neće mi ništa biti.Radoznalost me još nije ubila :lol: :lol:
Warashii

#71 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Warashii »

stetoskop wrote: Možda jesam pogriješio što se tiče zabrane sisara koji ne preživaju, a to je zato što su mene prijeratni muslimani od malih nogu tako učili. Što se tiče samog konjskog mesa postoje tumačenja gdje je dozovoljeno jesti, a postoje i gdje nije dozvoljeno, pa je zato najbolje izbjegavati.
Što se tiče ovoga komentara za IQ, previše ideš u krajnost. Ako ćemo tako, evo onda ću i ja u krajnost. Znači li to da je ubiti 6 sardina i pojesti isto kao i 6 konja. Ili je kriterij težina, pa vrijednost konja = vrijednost krave. Zašto se diže frka oko ova dva konja, a dnevno se zakolje stotine krava? Koji su po tebi kriteriji šta nije humano ubijati radi hrane?
Po meni život krave je nula, nema ga. Živiti u štali, žvakati, preživati i samo to, nikakakav je to život. I mislim da je zbog toga daleko bezbolnija smrt krave, nego konja koji ima interesantniji i aktivniji život.
Gledao sam klanje krave, ovaca i djeluje mi da tu nema baš neke patnje, baš kao da je stvorena tako da to lakše podnosi. Također gledao sam i klanje svinje, jeza me i danas hvata koji su to krikovi i bol koja se vidi u toj životinji. Na taj način zamišljam i klanje konja.
Bez obzira šta sad mislili o meni zbog toga što na ovaj način gledam ubijanje krave ili ovce, ali svi koji jedu njihovo meso to podržavaju. Ja nit ću jesti teletinu, niti svinjetinu, niti konjetinu, baš iz tog razloga što ne mogu prihvatiti njihovo ubijanje.

Što se tiče vrijednosti života konja evo dovoljno je ovo pročitati: http://www.akos.ba/kuran-o-konjima-da-l ... jsko-meso/, pa vi pretražite ima li da je ovako napisano i za krave.
Stvar je da smo mi tako programirani da mislimo.
Jesi ti kad cuo zov krave koja zove svoje tele nakon sto ga odvedu zaklati? I konj bi isto zivio da mu namjena nije drugacija. Jel aktivniji zivot vola za borbe ili cak onog za rasplod :D od konja koji sluzi za izvooz stabala iz sume?
graue_maus

#72 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by graue_maus »

:D inspekcija ........
Image
hrle1976

#73 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by hrle1976 »

Konjsko meso nebi mogao. Ja se cuvam zabijih bataka, puzeva golaca i sampinjona :)
Revolucionar ★

#74 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by Revolucionar ★ »

Sve je relativno .. pocetkom proslog stoljeca smatralo se gnusnim cinom hraniti zatvorenike jastozima !!! Par decenija kasnije, isti postaje jedno od najcjenjenijih delikatesa . .
sour cherry

#75 Re: Konjske sudžuke iz Visokog

Post by sour cherry »

Ma sasvim OK jesti konjetinu.Kažu da je i ukusno meso.Gledala ja emisiju.Ne bih imala ništa protiv da bude u ponudi uskoro.
Post Reply