Da li bi bilo druge faze ili ne i kako bi ona izgledala moze biti samo predmet spekulacija. Cuj rekli ameri prenio wikileaks. Ko ti garantira da bi se isto ispostovalo? Sta bi napravio? Rekao amerima hej pa vi nama bili obecali a sad nista?VjecitiStudent wrote:Ameri zaista jesu predvidjeli drugu fazu (opisano u Wikileaksu). Nazalost, sad im ih se boli neka stvar za nama, i taj voz je nepovratno prosao.Hodidid wrote:E to je bit problema. Da li bi bilo druge faze i kako bi izgledala a zatim da li bi se i kako implementirala?madner wrote:Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
A sad sto se tice drugog dijela koji se odnosi na amere. Sta ja znam, trebali su vec u Dejtonu ugraditi mehanizam nadogradnje a ne da ga Dodik gleda kao sveto slovo na papiru ali samo u onim segmentima koji njemu odgovaraju.
Ne vjerujem ja vise nikome osim sebi. Tako trebamo i kao kolektiv da razmisljamo. U se i u svoje kljuse.
Zar se nisu nasi pregovaraci u Daytonu trebali prvi, umjesto amerikanaca sjetiti mehanizma nadogradnje, pa onda insistirati na tome? Umjesto toga, svo vrijeme je trajala svadja iskljucivo oko teritorija.
A sto se tice toga ko je trebao sta u Dejtonu je bespredmetno. Dejton je americka ideja, njihov koncept. Prema tome njihovo je bilo i da unesu mehanizam nadogradnje Dejtona. Bas bi ovi hajvani dosli do tog modela sami dogovorom u Dejtonu. Mogli su ostati 10 godina tamo i ne bi dosli do tog rijesenja.
A sto se tice toga ko jeste ili nije diskutirao na temu aprilskog paketa, diskutirali su i Nokia i Real Khan i oba su bila protiv aprilskog argumenta. Da li su oba ili samo jedan od njih pravnik nije toliko bitno. Kao sto rekoh dosta da je i jedan od njih dvojice.
Sto se tice partijske linije, primjecujem da se masu raje lozi na taj aprilski paket jer je stranka/stranke koju simpatiziraju ili ciji su clanovi bila ZA a lepi Hare je bio protiv.
To je za mene stavljanje partijskog interesa iznad interesa drzave. Za to nam i jeste drzava takva kakva jeste.I za to nam jeste kako jeste. Stavljanje licnog i partijskog interesa iznad drzavnog.