Kongres stranke Za(gra)BiH

Hodidid

#251 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by Hodidid »

VjecitiStudent wrote:
Hodidid wrote:
madner wrote:Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
E to je bit problema. Da li bi bilo druge faze i kako bi izgledala a zatim da li bi se i kako implementirala?
A sad sto se tice drugog dijela koji se odnosi na amere. Sta ja znam, trebali su vec u Dejtonu ugraditi mehanizam nadogradnje a ne da ga Dodik gleda kao sveto slovo na papiru ali samo u onim segmentima koji njemu odgovaraju.

Ne vjerujem ja vise nikome osim sebi. Tako trebamo i kao kolektiv da razmisljamo. U se i u svoje kljuse.
Ameri zaista jesu predvidjeli drugu fazu (opisano u Wikileaksu). Nazalost, sad im ih se boli neka stvar za nama, i taj voz je nepovratno prosao.
Zar se nisu nasi pregovaraci u Daytonu trebali prvi, umjesto amerikanaca sjetiti mehanizma nadogradnje, pa onda insistirati na tome? Umjesto toga, svo vrijeme je trajala svadja iskljucivo oko teritorija.
Da li bi bilo druge faze ili ne i kako bi ona izgledala moze biti samo predmet spekulacija. Cuj rekli ameri prenio wikileaks. Ko ti garantira da bi se isto ispostovalo? Sta bi napravio? Rekao amerima hej pa vi nama bili obecali a sad nista?
A sto se tice toga ko je trebao sta u Dejtonu je bespredmetno. Dejton je americka ideja, njihov koncept. Prema tome njihovo je bilo i da unesu mehanizam nadogradnje Dejtona. Bas bi ovi hajvani dosli do tog modela sami dogovorom u Dejtonu. Mogli su ostati 10 godina tamo i ne bi dosli do tog rijesenja.

A sto se tice toga ko jeste ili nije diskutirao na temu aprilskog paketa, diskutirali su i Nokia i Real Khan i oba su bila protiv aprilskog argumenta. Da li su oba ili samo jedan od njih pravnik nije toliko bitno. Kao sto rekoh dosta da je i jedan od njih dvojice.

Sto se tice partijske linije, primjecujem da se masu raje lozi na taj aprilski paket jer je stranka/stranke koju simpatiziraju ili ciji su clanovi bila ZA a lepi Hare je bio protiv.

To je za mene stavljanje partijskog interesa iznad interesa drzave. Za to nam i jeste drzava takva kakva jeste.I za to nam jeste kako jeste. Stavljanje licnog i partijskog interesa iznad drzavnog.
dzeno123

#252 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by dzeno123 »

A sta je sa Safetom Halilovicem, nisam upratio da li je i on izaso (ili dobio nogu) iz stranke?
hercegovac_pravi

#253 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by hercegovac_pravi »

radnikh wrote:
hercegovac_pravi wrote: Vidi, premisa otvaranja procesa na pogresan nacin, odnosno osmisljavanje jednog porcesa na pogresnoj bazi, ne moze poluciti pozitivne rezultate (moze ali slucajno i sanse za uspjeh su 1 : infinity). Jednostavna naucna hipoteza to uvjek potvrdjuje. Ista racionalnost se primijenjuje i prilikom konstruktovanja politickih hipoteza jer je i politika nauka. Jedino se kod nas politika pretvorila u kafanski posao.
A ovo drugo o biranju doma naroda si sasvim u pravu. Medjutim, to nije konsturktivno niti trajno rijesenje jer se u igru uvodi mnogo nepoznatih. A svaka jednacina gdje je broj nepoznatih veci od poznatih ne moze se rijesiti na nacin da dobijes konkretan rezultat.
Sta to znaci? Pa znaci da nemozes konstruisati stabilnu drzavu na tako klimavim nogama.
Ma ja intelektualac...
Evo kako vidimo politicke elite prije svega bosnjacka i srpska nemaju nista protiv da ovako ostane... jedni nece nikako da pregovoaraju o dodatnim prenosenjima nadleznosti a i drugi se bas ne trude da ove prve nagovore
Ocito da su se i jedni i drugi pomirili sa podjelom na dva entiteta odnosno konfederaciju naroda gdje ce smisao drzave biti samo taj da se od EU mogu dobijati pare.

A to sutra kada dodjemo u situaciju da u drzavni dom naroda RS ne bude hthela izabrati delegate slicno kao sto i HDZ nije u federalnom... nikom nista ili sto bi ti rekao "kome treba drzavna vlada, nek je pravi"
Ma ja napredini i kompromisni ..
Tvoja stvar ako zelis potrositi pare od mercedas da kupis stojadina. Nemoj i mene nagovarati na isti korak.
Cuj drzavna vlada? Koja drzavna vlada jadan nebio? Gdje vidis drzavnu vladu? U kavim li vi iluzijama zivite i koju vrstu opijata konzumirate, ostat ce vjecna misterija..
VjecitiStudent

#254 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

Hodidid wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ameri zaista jesu predvidjeli drugu fazu (opisano u Wikileaksu). Nazalost, sad im ih se boli neka stvar za nama, i taj voz je nepovratno prosao.
Zar se nisu nasi pregovaraci u Daytonu trebali prvi, umjesto amerikanaca sjetiti mehanizma nadogradnje, pa onda insistirati na tome? Umjesto toga, svo vrijeme je trajala svadja iskljucivo oko teritorija.
Da li bi bilo druge faze ili ne i kako bi ona izgledala moze biti samo predmet spekulacija. Cuj rekli ameri prenio wikileaks. Ko ti garantira da bi se isto ispostovalo? Sta bi napravio? Rekao amerima hej pa vi nama bili obecali a sad nista?
A sto se tice toga ko je trebao sta u Dejtonu je bespredmetno. Dejton je americka ideja, njihov koncept. Prema tome njihovo je bilo i da unesu mehanizam nadogradnje Dejtona. Bas bi ovi hajvani dosli do tog modela sami dogovorom u Dejtonu. Mogli su ostati 10 godina tamo i ne bi dosli do tog rijesenja.

A sto se tice toga ko jeste ili nije diskutirao na temu aprilskog paketa, diskutirali su i Nokia i Real Khan i oba su bila protiv aprilskog argumenta. Da li su oba ili samo jedan od njih pravnik nije toliko bitno. Kao sto rekoh dosta da je i jedan od njih dvojice.

Sto se tice partijske linije, primjecujem da se masu raje lozi na taj aprilski paket jer je stranka/stranke koju simpatiziraju ili ciji su clanovi bila ZA a lepi Hare je bio protiv.

To je za mene stavljanje partijskog interesa iznad interesa drzave. Za to nam i jeste drzava takva kakva jeste.I za to nam jeste kako jeste. Stavljanje licnog i partijskog interesa iznad drzavnog.
Da, wikileaks. Zbog te "ublehozne" tvorevine sirom svijeta se drame desavaju (
evo zadnje: After Disclosures by WikiLeaks, Al Jazeera Replaces Its Top News Director
http://www.nytimes.com/2011/09/21/world ... ector.html)
samo kod nas, svi mudro cute, na celu sa drugom Predsjednikom.
Raspravljati o Daytonu, dogadjaju koji je poprilicno oblikovao decenije nasih zivota, nikad nije bespredmetno. Nijedan segment naseg drustva nije nikad ni pokusao da nesto nauci od proslih gresaka, vec svi su jal' najpametniji, jal' mudro sute.
Kad je to bio 100% americki koncept, sta ce uopste nasi pregovaraci tamo i oko cega su oni uopste prijetili da ce prekinuti pregovore, zasto samo postom nije stigao tekst sporazuma i ... mirna Bosna (i Hercegovina).

Nisam uspio pronaci taj dio gdje se Nokia protivi aprilskom sporazumu, jel moze citat?
hercegovac_pravi

#255 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

VjecitiStudent wrote:
hercegovac_pravi wrote: Meni je najsmijesnije sto ljudi ne vide razliku izmedju Ustava baziranom na mirovnom sporazumu potpisanom na kraju rata i Ustava donesenog u redovnim demokratskim okvirima. Politicke imlikacije izmedju ovakva dva ustava su ogromne.
Krsenjem mirovnog sporazuma taj isti sporazum automatski prestaje vaziti i vracamo se na pocetne pozicije. Krsenjem Ustava izglasanog redovnim demokratskim procedurama, sta dobivas? Na sta se mozes pozvati i kako i na koji nacin legalizirati svoje zahtjeve? Osobito znajuci da nikakvo tijelo koje se bavi regulacijom takvih pitanja ne postoji. Dakle, ne dobivas apsolutno nista osim sto secesionistima dozvoljajes da negiraju taj i takav Ustav do mile volje bez straha od ikakvih konsekvenci.
Naravno ako zelis pokrenuti cisto gradjanski rat za koji ces preuzeti svu odgovornost i na taj nacin slomiti secesioniste, onda mogu razumjeti ovakva tumacenja "legaliziranja"
Prema gore izlozenoj logici, Daytonski ustav bi trebao ostati zauvijek?
Prema tvom zakljucku izvedenom iz gore napisanog, da se zakljuciti da tebi logika i nije bas najaca strana. Po meni, logican zakljucak bi bio nesto nalik na "ukoliko ustavne promjene nece biti sutinske prirode onda ih nece biti nikakao"...ali eto sta se moze..ne razmisljamo svi na isti nacin..
VjecitiStudent

#256 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

hercegovac_pravi wrote:
VjecitiStudent wrote:
hercegovac_pravi wrote: Meni je najsmijesnije sto ljudi ne vide razliku izmedju Ustava baziranom na mirovnom sporazumu potpisanom na kraju rata i Ustava donesenog u redovnim demokratskim okvirima. Politicke imlikacije izmedju ovakva dva ustava su ogromne.
Krsenjem mirovnog sporazuma taj isti sporazum automatski prestaje vaziti i vracamo se na pocetne pozicije. Krsenjem Ustava izglasanog redovnim demokratskim procedurama, sta dobivas? Na sta se mozes pozvati i kako i na koji nacin legalizirati svoje zahtjeve? Osobito znajuci da nikakvo tijelo koje se bavi regulacijom takvih pitanja ne postoji. Dakle, ne dobivas apsolutno nista osim sto secesionistima dozvoljajes da negiraju taj i takav Ustav do mile volje bez straha od ikakvih konsekvenci.
Naravno ako zelis pokrenuti cisto gradjanski rat za koji ces preuzeti svu odgovornost i na taj nacin slomiti secesioniste, onda mogu razumjeti ovakva tumacenja "legaliziranja"
Prema tvom zakljucku izvedenom iz gore napisanog, da se zakljuciti da tebi logika i nije bas najaca strana. Po meni, logican zakljucak bi bio nesto nalik na "ukoliko ustavne promjene nece biti sutinske prirode onda ih nece biti nikakao"...ali eto sta se moze..ne razmisljamo svi na isti nacin..
OHR ce postojati dokle god bude postojao interes utjecajnih zemalja koje se zalazu za njegov opstanak. Cim tog interesa vise ne bude bilo, OHR ce prestati da postoji, bez obzira na to sta tacno pise u nasem ustavu.
hercegovac_pravi

#257 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Hodidid wrote:
madner wrote:Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
E to je bit problema. Da li bi bilo druge faze i kako bi izgledala a zatim da li bi se i kako implementirala?
A sad sto se tice drugog dijela koji se odnosi na amere. Sta ja znam, trebali su vec u Dejtonu ugraditi mehanizam nadogradnje a ne da ga Dodik gleda kao sveto slovo na papiru ali samo u onim segmentima koji njemu odgovaraju.

Ne vjerujem ja vise nikome osim sebi. Tako trebamo i kao kolektiv da razmisljamo. U se i u svoje kljuse.
Pa naravno, to je sama sustina prolema. Ali pojedincima logika koja se vodi porivom "use, nase i podase" ne dozvoljava da vide tu cinjenicu.
Dalje, prva faza je DAYTON a sve poslje Daytona spada u drugu fazu.
hercegovac_pravi

#258 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

VjecitiStudent wrote:
hercegovac_pravi wrote:
VjecitiStudent wrote:
OHR ce postojati dokle god bude postojao interes utjecajnih zemalja koje se zalazu za njegov opstanak. Cim tog interesa vise ne bude bilo, OHR ce prestati da postoji, bez obzira na to sta tacno pise u nasem ustavu.
Dakle prihvatimo ustav koji bazira buducnost drzave na opstanku OHR-a i interesu uticajnih zemalja? Interes je jebeno promjenjiva stvar...Ako ne vjerujes meni pitaj Sadama ili Moamera..
madner

#259 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by madner »

Ameri jesu ugradili mehanizam za deblokadu, koji je jedno vrijeme jako dobro radio. Zove se OHR i Visoki predstavnik.

Mile je potpuno u pravu kada kaze da ovo nema previse veze sa Deytonom koji je podpisan, ali zaboravlja da je tada i podpisano da se sve sto OHR odluci pika kao da je podpisano.
VjecitiStudent

#260 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

hercegovac_pravi wrote:
VjecitiStudent wrote:
Dakle prihvatimo ustav koji bazira buducnost drzave na opstanku OHR-a i interesu uticajnih zemalja? Interes je jebeno promjenjiva stvar...Ako ne vjerujes meni pitaj Sadama ili Moamera..
Upravo opisujes nase postojece stanje.
VjecitiStudent

#261 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Ameri jesu ugradili mehanizam za deblokadu, koji je jedno vrijeme jako dobro radio. Zove se OHR i Visoki predstavnik.

Mile je potpuno u pravu kada kaze da ovo nema previse veze sa Deytonom koji je podpisan, ali zaboravlja da je tada i podpisano da se sve sto OHR odluci pika kao da je podpisano.
Mehanizam za deblokadu je jedno vrijeme dobro radio jer je u to vrijeme to bio interes drustva okupljenog u PIC-u.
Trenutni interes je da se pokusamo sami nekako dogovoriti.
Sljedeca faza bi mogla biti 'zaboli nas neka stvar za vama, u potpunosti'.

I to sve potpuno neovisno od toga sta pise u nasem ustavu.
Real Khan

#262 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by Real Khan »

VjecitiStudent wrote:
Hodidid wrote:Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.

S obzirom da sam nisam pravnik ja sam sklon da povjerujem prije u njihovu ekspertizu nego u nagadjanja sta bi i kako bi bilo da je usvojen aprilski paket.
Samo je jedan od te dvojice pravnik, ekspertiza drugog bi bila uvreda za pravo.
@Nokia je pravnik, a ja sam dipl. anglista i dipl. politolog. Evo, još jedan semestar i biću Magistar političkih nauka u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije, što znači da se moje izbivanje sa foruma u trajanju od nekoliko mjeseci korisno upotrijebilo za napredovanje. Nego, šta ste vi gospodine @vječiti radili u međuvremenu? Koliko je ostalo do diplome? :D
madner

#263 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:Ameri jesu ugradili mehanizam za deblokadu, koji je jedno vrijeme jako dobro radio. Zove se OHR i Visoki predstavnik.

Mehanizam za deblokadu je jedno vrijeme dobro radio jer je u to vrijeme to bio interes drustva okupljenog u PIC-u.

Tacno, zato je bitno ne ostati u medjuprostoru. Ovaj ustav, ma koliko nefunkcionalan bio, stiti drzavu.

Jer mogli smo ostati i bez ikakvih mehanizama da se brani drzava.
Last edited by madner on 21/09/2011 16:16, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#264 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

VjecitiStudent wrote:
hercegovac_pravi wrote:
VjecitiStudent wrote:
Upravo opisujes nase postojece stanje.
Pa zar nije cilj promjena promijeniti postojece stanje ili sam ja u punom zajebu kad pricam o promjenama? :?
rajvosa1

#265 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by rajvosa1 »

Ovdje se uglavnom vrti oko ustavne priče april za i protiv. Ali ima li ijedan ekonomski stručnjak koji će nam moći dati neki približan račun sve štete koju je ovoj državi nanijela kriminogena grupacija SBiH. Ima li neko još spisak imena direktora i ostalih kriminalaca iz SBiH koje nova vlast još nije smijenila?
VjecitiStudent

#266 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

Real Khan wrote:
VjecitiStudent wrote:
Hodidid wrote:Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.

S obzirom da sam nisam pravnik ja sam sklon da povjerujem prije u njihovu ekspertizu nego u nagadjanja sta bi i kako bi bilo da je usvojen aprilski paket.
Samo je jedan od te dvojice pravnik, ekspertiza drugog bi bila uvreda za pravo.
@Nokia je pravnik, a ja sam dipl. anglista i dipl. politolog. Evo, još jedan semestar i biću Magistar političkih nauka u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije, što znači da se moje izbivanje sa foruma u trajanju od nekoliko mjeseci korisno upotrijebilo za napredovanje. Nego, šta ste vi gospodine @vječiti radili u međuvremenu? Koliko je ostalo do diplome? :D
Hvala na pojasnjenju, no bilo je sve jasno vec iz same diskusije. Cestitke na trudu, lijepo je biti opet student zar ne.
Nadam se samo da to nije isti fakultet gdje nam je i Semir Osmanagic doktor iz Maja postao.
Real Khan

#267 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by Real Khan »

hercegovac_pravi wrote: Pa zar nije cilj promjena promijeniti postojece stanje ili sam ja u punom zajebu kad pricam o promjenama? :?
Promjene su promjene samo onda kada @vječiti tako kaže...sve ostalo je bez veze :D
Real Khan

#268 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by Real Khan »

VjecitiStudent wrote:
Hvala na pojasnjenju, no bilo je sve jasno vec iz same diskusije. Cestitke na trudu, lijepo je biti opet student zar ne.
Nadam se samo da to nije isti fakultet gdje nam je i Semir Osmanagic doktor iz Maja postao.
Da budem iskren, ne znam gdje je dotični branio disertaciju, ali moj magistarski rad se nalazi u Ul. Skenderija 72, 71000 Sarajevo
rajvosa1

#269 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by rajvosa1 »

Nadam se samo da to nije isti fakultet gdje nam je i Semir Osmanagic doktor iz Maja postao.[/quote]

SVAKA ČAST!!! Uz napomenu da je Lepi i ovu "disertaciju" gurao, kao i dotičnog, sipajući mu lovu poreskih obveznika.
VjecitiStudent

#270 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:
VjecitiStudent wrote:

Tacno, zato je bitno ne ostati u medjuprostoru. Ovaj ustav, ma koliko nefunkcionalan bio, stiti drzavu.

Mislim da to nije bila poenta, pa da malo pojasnim:
Bez unutrasnje snage koja moze obezbijediti drzavni suverenitet na cijelom prostoru BiH, bojiim se da opstanak BiH ovisi iskljucivo od interesa velikih sila za njeno postojanje, bez obzira na to sta pise u nasem ustavu, ili na koji je nacin taj ustav napravljen.
VjecitiStudent

#271 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

Real Khan wrote:
VjecitiStudent wrote:
Da budem iskren, ne znam gdje je dotični branio disertaciju, ali moj magistarski rad se nalazi u Ul. Skenderija 72, 71000 Sarajevo
Ista je adresa ko i za Semira, u zadnje vrijeme i nije bas nesto za hvaliti se okolo.
madner

#272 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:
VjecitiStudent wrote: Mehanizam za deblokadu je jedno vrijeme dobro radio jer je u to vrijeme to bio interes drustva okupljenog u PIC-u.

Mislim da to nije bila poenta, pa da malo pojasnim:
Bez unutrasnje snage koja moze obezbijediti drzavni suverenitet na cijelom prostoru BiH, bojiim se da opstanak BiH ovisi iskljucivo od interesa velikih sila za njeno postojanje, bez obzira na to sta pise u nasem ustavu, ili na koji je nacin taj ustav napravljen.
Varas se, jako je bitan kakav ustav imas. Za ustav A ti treba snaga X, za ustav B 10X.
Sve dok pokusaj komadanja BiH znaci novi rat, interes velikih sila ce biti da ona opstane :wink:
VjecitiStudent

#273 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by VjecitiStudent »

madner wrote: Varas se, jako je bitan kakav ustav imas. Za ustav A ti treba snaga X, za ustav B 10X.
Sve dok pokusaj komadanja BiH znaci novi rat, interes velikih sila ce biti da ona opstane :wink:
I SFR Jugoslavija i "Srbija i Crna gora" i na kraju "Srbija" su imale kvalitetne ustave, pa sta bi na kraju?
A sto se tice rata i strane intervencije, mi smo 1995. imali puno, puno srece, srece kakva nam se mozda nikada vise nece ponoviti.
Skijaš

#274 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by Skijaš »

VjecitiStudent wrote:Bez unutrasnje snage koja moze obezbijediti drzavni suverenitet na cijelom prostoru BiH, bojiim se da opstanak BiH ovisi iskljucivo od interesa velikih sila za njeno postojanje, bez obzira na to sta pise u nasem ustavu, ili na koji je nacin taj ustav napravljen.
Ta snaga postoji. Ako se OHR, kao ključ za deblokade, ugasi a ne ostavi iza sebe neki drugi mehanizam deblokade, konfrontacija je neizbježna, a ta snaga za koju ti misliš da ne postoji, će obezbjediti državni suverenitet bilo gdje u zemlji. Možda bude trebalo nekoliko mjeseci i možda bude mrtvih, ali BiH ne opstaje zbog volje ljudi u OHR-u nego zbog volje nas koji bi opet branili njen integritet.
madner

#275 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote: Varas se, jako je bitan kakav ustav imas. Za ustav A ti treba snaga X, za ustav B 10X.
I SFR Jugoslavija i "Srbija i Crna gora" i na kraju "Srbija" su imale kvalitetne ustave, pa sta bi na kraju?
A sto se tice rata i strane intervencije, mi smo 1995. imali puno, puno srece, srece kakva nam se mozda nikada vise nece ponoviti.
Kvalitetan ustav za koga?
Pa upravo je to primjer. Da nije bilo ustava iz 1974 da li bilo nezavistnosti 1990?
Kraljevina Jugoslavija nije bila federacija, dakle tek tim cinom i ugradjivanjem mogucnosti odcepljenja nezavisnost je postala moguca.
Post Reply