Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.radnikh wrote:I zato sto je po aprilskom paketu ostajalo entitetsko glasanje trebalo ga je oboriti bez obzira sto u njemu ima vise dobrih nego losih stvari?Skijaš wrote:Ne mora biti ukinuto, ali mora postojati mehanizam deblokade. Trenutno, kada deset od 48 poslanika u parlamentu BiH blokira neku odluku, ne moraju to pravdati nikom, ne može se recimo to osporiti pred Ustavnim sudom, što je nonsens. Pogledaj u bilo kojoj drugoj državi koji ti procenat treba za donošenje neke odluke, nigdje se na planeti ne može naći primjer da 80 % nije dovoljno za prolaz neke odluke, i ne samo to, nego se volju tih 80 % poslanika može negirati bez ikakvog objašnjenja, nemaš kome da se žališ, nema načina da to osporiš. To je neodrživo i sigurno neće opstati.Altsa wrote:da li je ukinuto entitetsko glasanje nakon ne izglasavaanja aprilskog paketa - NE
da li ce ikada biti ukinuto entitetsko glasanje - NE
Kongres stranke Za(gra)BiH
- Skijaš
#226 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
-
VjecitiStudent
#227 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Gdje je to zapisano da BiH mora postati clanicom EU???Skijaš wrote: Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.
- Skijaš
#228 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Veći dio tog vremena niko nije ozbiljno djelovao kako bi se entitetsko glasanje ograničilo. Desila bi se tu ti tamo pokoja izjava, ali nije bilo ozbiljne ofanzive.VjecitiStudent wrote:Jos malo i proslavicemo dvije decenije ove neodrzivosti.Skijaš wrote:Ne mora biti ukinuto, ali mora postojati mehanizam deblokade. Trenutno, kada deset od 48 poslanika u parlamentu BiH blokira neku odluku, ne moraju to pravdati nikom, ne može se recimo to osporiti pred Ustavnim sudom, što je nonsens. Pogledaj u bilo kojoj drugoj državi koji ti procenat treba za donošenje neke odluke, nigdje se na planeti ne može naći primjer da 80 % nije dovoljno za prolaz neke odluke, i ne samo to, nego se volju tih 80 % poslanika može negirati bez ikakvog objašnjenja, nemaš kome da se žališ, nema načina da to osporiš. To je neodrživo i sigurno neće opstati.Altsa wrote:da li je ukinuto entitetsko glasanje nakon ne izglasavaanja aprilskog paketa - NE
da li ce ikada biti ukinuto entitetsko glasanje - NE
-
radnikh
#229 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Ko garantuje da ce se poslije usvajanja presude SejdicFInci ukinuti ili korigovati entitetsko glasanje ili zapocetiznacajnija ustavna reforma?Skijaš wrote:
Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.
- Skijaš
#230 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Eto argumenta za nalog OHR-a kojim se ograničava entitetsko glasanje. Nema osnova da deset poslanika u parlamentu drži čitavu državu taocem, deset od 42. Volja skoro 80 % parlamentaraca ne može biti ispoštovana niti se oni imaju kome žaliti. Nalog OHR-a kojim se taj problem rješava bi bilo vrlo jednostavno objasniti, i u Briselu i u Savjetu Bezbjednosti.VjecitiStudent wrote:Gdje je to zapisano da BiH mora postati clanicom EU???Skijaš wrote: Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.
- Skijaš
#231 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Niko. Zato pitanje Sejdić-Finci treba biti dio paketa kojim se rješava i pitanje zloupotreba entitetskog glasanja.radnikh wrote:Ko garantuje da ce se poslije usvajanja presude SejdicFInci ukinuti ili korigovati entitetsko glasanje ili zapocetiznacajnija ustavna reforma?Skijaš wrote:
Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.
-
VjecitiStudent
#232 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Jedina moguca ofanziva koja bi efektivno ogranicila utjecaj entitetskog glasanja je bila POVRATAK.Skijaš wrote: Veći dio tog vremena niko nije ozbiljno djelovao kako bi se entitetsko glasanje ograničilo. Desila bi se tu ti tamo pokoja izjava, ali nije bilo ozbiljne ofanzive.
Nazalost, taj voz je prosao, sljedeceg, dok god ova drzava postoji pod ovim imenom i ovim granicama, nece biti.
Ako se pitas zasto, vidi pod "procedura za izmjenu odredbi Daytonskog ustava"
- Za i Protiv
#233 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Stvarno ne vidim razloga zasto se jos uvijek raspravljate oko "aprilca"... bilo i proslo. Neki ce reci da je bio dobar drugi nece. Ja mislim da je, pogotovo iz ove perspektive imao vise dobrih nego losih strana... Eh sad, SBBKBB (sta bi bilo kad bi bilo)....
Haris je u njemu vidio dobru politicku priliku, i iskoristio je. Srusio aprilski paket, na sljedecim izborima "poderao" i postao clan predsjednistva. Prosto i jednostavno! Mislim da je to bila njegova vodilja, i tu mu se mora cestitati, jer na kraju krajeva sve se stranke bore za vlast.
No na srecu, i to prodje, on i njegova kleptomanska stranke lagano sele na historiju... THE END!
Haris je u njemu vidio dobru politicku priliku, i iskoristio je. Srusio aprilski paket, na sljedecim izborima "poderao" i postao clan predsjednistva. Prosto i jednostavno! Mislim da je to bila njegova vodilja, i tu mu se mora cestitati, jer na kraju krajeva sve se stranke bore za vlast.
No na srecu, i to prodje, on i njegova kleptomanska stranke lagano sele na historiju... THE END!
-
VjecitiStudent
#234 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Nesto takvo poput naloga OHR-a za izmjenu Ustava ne postoji u Daytonskom Ustavu.Skijaš wrote:Eto argumenta za nalog OHR-a kojim se ograničava entitetsko glasanje. Nema osnova da deset poslanika u parlamentu drži čitavu državu taocem, deset od 42. Volja skoro 80 % parlamentaraca ne može biti ispoštovana niti se oni imaju kome žaliti. Nalog OHR-a kojim se taj problem rješava bi bilo vrlo jednostavno objasniti, i u Briselu i u Savjetu Bezbjednosti.VjecitiStudent wrote:Gdje je to zapisano da BiH mora postati clanicom EU???Skijaš wrote: Ne, nego nije trebalo trošiti tu reformu na stvari koje nisu od suštinskog značaja. Ko zna da li bi se pitanje reforme ustava ikad više otvorilo, ovako znamo da je to neizbježno i samo treba ostati dosljedan.
- Skijaš
#235 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
OHR je već djelovao po pitanju entitetskog glasanja, sada trebaju napraviti taj dodatni korak i do kraja riješiti problem. Znači OHR to može, potrebno je samo da "naši" iniciraju ofanzivu koja bi dovela do tog poteza OHR-a.VjecitiStudent wrote:Jedina moguca ofanziva koja bi efektivno ogranicila utjecaj entitetskog glasanja je bila POVRATAK.Skijaš wrote: Veći dio tog vremena niko nije ozbiljno djelovao kako bi se entitetsko glasanje ograničilo. Desila bi se tu ti tamo pokoja izjava, ali nije bilo ozbiljne ofanzive.
Nazalost, taj voz je prosao, sljedeceg, dok god ova drzava postoji pod ovim imenom i ovim granicama, nece biti.
-
VjecitiStudent
#236 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
OHR jeste proglasio pokoji zakon mimo Parlamenta, no za promjenu Ustava nema nikakve ovlasti.Skijaš wrote:OHR je već djelovao po pitanju entitetskog glasanja, sada trebaju napraviti taj dodatni korak i do kraja riješiti problem. Znači OHR to može, potrebno je samo da "naši" iniciraju ofanzivu koja bi dovela do tog poteza OHR-a.VjecitiStudent wrote:Jedina moguca ofanziva koja bi efektivno ogranicila utjecaj entitetskog glasanja je bila POVRATAK.Skijaš wrote: Veći dio tog vremena niko nije ozbiljno djelovao kako bi se entitetsko glasanje ograničilo. Desila bi se tu ti tamo pokoja izjava, ali nije bilo ozbiljne ofanzive.
-
radnikh
#237 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Ja cu jos samo ovo reci o aprilskom, posto smo poceli da se udaljavamo od naslova temeSkijaš wrote:Niko. Zato pitanje Sejdić-Finci treba biti dio paketa kojim se rješava i pitanje zloupotreba entitetskog glasanja.radnikh wrote:Ko garantuje da ce se poslije usvajanja presude SejdicFInci ukinuti ili korigovati entitetsko glasanje ili zapocetiznacajnija ustavna reforma?Skijaš wrote:
A sta ako ne bude? Ti bi to volio, ja bih to volio... ali sta cemo ako se kako ti kazes parafraziram ustavni "zeton" potrosi samo na SejdicFInci?
Recimo da je usvojen aprilac i da danas na drzavnom nivou imamo ministarstvo poljoprivrede, nauke i tehnologije, okolisa, da se dom naroda bira na jedan bolji i prakticniji nacin za nas itd, i da danas usvojimo odluku sejdic-finci
zar to nije veliki pomak i bolje od ovoga sto imamo danas?
-
StupskaBitanga
#238 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
sve što Lepi dotakne i pokrene to propadne
-
Area_51
#239 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Ova stranka, dovela nas je u najtezu situaciju poslije rata. Da ima morala, sama bi prestala postojati.
Sta smo sve mogli dobiti Aprilskim paketom, danas samo mozemo sanjati, a sve radi toga da Haris bude malo predsjednik i uzme nesto procenata od prodaje energetskih potencijala.
Ko glasa ikada vise za ove bijednike iz SBiH, stvarno ima problem psiholoske prirode.
Sta smo sve mogli dobiti Aprilskim paketom, danas samo mozemo sanjati, a sve radi toga da Haris bude malo predsjednik i uzme nesto procenata od prodaje energetskih potencijala.
Ko glasa ikada vise za ove bijednike iz SBiH, stvarno ima problem psiholoske prirode.
-
rajvosa1
#240 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Da sa aprila ponovo malo progovorimo o moralu. Poznaje li iko ijednog poštenog i sposobnog "kadra" SzaGraBiH? Ono što ja znam je dno. Nažalost, nova federalna vlada još nije počistila sve direktore, članove upravnih/nadzornih odbora koje su došli na valu podjede Lepog 2006. Sada se ti isti nehljebi pokušavaju svim silama uvući u stražnjicu SDA i SDP-u i nažalost i nekim slučajevima im i uspjeva!
-
Hodidid
#241 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.
S obzirom da sam nisam pravnik ja sam sklon da povjerujem prije u njihovu ekspertizu nego u nagadjanja sta bi i kako bi bilo da je usvojen aprilski paket.
S obzirom da sam nisam pravnik ja sam sklon da povjerujem prije u njihovu ekspertizu nego u nagadjanja sta bi i kako bi bilo da je usvojen aprilski paket.
-
VjecitiStudent
#242 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Samo je jedan od te dvojice pravnik, ekspertiza drugog bi bila uvreda za pravo.Hodidid wrote:Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.
-
zavrzlama
#243 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Hajmo ovako....
rs pristane na ukidanje entitetskog glasanja,a za uzvrat recimo dobije neke povlastice na drugoj strani...i onda na red dolaze reforme koje jacaju BIH,po obicaju srbi glasaju protiv u PSBIH posto nema entiteskog veta vecina odnosi prevagu i reforma prolazi "ALI NA PAPIRU"...kako to realizovati na terenu rs-a,kako natjerati rs instiitucije da postuju te zakone i odredbe koje je usvojio Parlament BIH i milion drugih stvari...
zakljucak je da velikosrbi nece nista u BIH prihvatiti bez pritiska koji kao kaznu ima ukidanje rs-a ili rat gdje bi izgubili i ovo sto imaju...velikosrbima nista ne znace sporazumi,obecanja,potpisi i slicno ako ih neko silom i ili ozbiljnom prijetnjom ne natjera na isto... sve je ovo kupivina vremena za "D DAY"the end.
rs pristane na ukidanje entitetskog glasanja,a za uzvrat recimo dobije neke povlastice na drugoj strani...i onda na red dolaze reforme koje jacaju BIH,po obicaju srbi glasaju protiv u PSBIH posto nema entiteskog veta vecina odnosi prevagu i reforma prolazi "ALI NA PAPIRU"...kako to realizovati na terenu rs-a,kako natjerati rs instiitucije da postuju te zakone i odredbe koje je usvojio Parlament BIH i milion drugih stvari...
zakljucak je da velikosrbi nece nista u BIH prihvatiti bez pritiska koji kao kaznu ima ukidanje rs-a ili rat gdje bi izgubili i ovo sto imaju...velikosrbima nista ne znace sporazumi,obecanja,potpisi i slicno ako ih neko silom i ili ozbiljnom prijetnjom ne natjera na isto... sve je ovo kupivina vremena za "D DAY"the end.
-
Hodidid
#244 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Eto neka bude tako da je samo jedan od njih upucen u materiju. Meni dovoljno. Nisam siguran da su ovi koji zagovaraju usvajanje aprilskog paketa pravnici po struci. Imam feeling da po automatizmu su za aprislki paket jer je SDP bio za a lepi Hare protiv.VjecitiStudent wrote:Samo je jedan od te dvojice pravnik, ekspertiza drugog bi bila uvreda za pravo.Hodidid wrote:Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.
Sta je ovdje bitnije? Biti na partijskog liniji ili drzavni interes?
- madner
#245 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
- Skijaš
#246 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Država na raspolaganju ima niz alata kojim može obezbjediti implementaciju donesenih zakona. Ne mislim da je pametno eskalaciju nasilja predstavljati na neizbježan epilog ove naše drame. Ovo se može riješiti bez nasilja. štaviše, vrlo je vjerovatno da će se riješiti bez nasilja.zavrzlama wrote:Hajmo ovako....
-
Hodidid
#247 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
E to je bit problema. Da li bi bilo druge faze i kako bi izgledala a zatim da li bi se i kako implementirala?madner wrote:Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
A sad sto se tice drugog dijela koji se odnosi na amere. Sta ja znam, trebali su vec u Dejtonu ugraditi mehanizam nadogradnje a ne da ga Dodik gleda kao sveto slovo na papiru ali samo u onim segmentima koji njemu odgovaraju.
Ne vjerujem ja vise nikome osim sebi. Tako trebamo i kao kolektiv da razmisljamo. U se i u svoje kljuse.
-
convict
#248 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Stvar sa aprilskim paketom je puno jednostavnija nego što je neki pokušavaju predstaviti. Haris je oborio paket pozivajući se na entitetsko/etničko glasanje. Istina je da aprilski paket nije riješio pitanje entitetskog glasanja, ali je medijskom ofanzivom Haris to predstavio kao da se aprilskim paketom tek uvodi entitetsko glasanje.
I tako... Prođe otad skoro 6 godina, entitetsko glasanje i dalje stoji, a od mnogih drugih stvati koje su mogle biti u Ustavu nema ni slova, čak se i postojeće nadležnosti osporavaju.
I tako... Prođe otad skoro 6 godina, entitetsko glasanje i dalje stoji, a od mnogih drugih stvati koje su mogle biti u Ustavu nema ni slova, čak se i postojeće nadležnosti osporavaju.
-
VjecitiStudent
#249 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Ne razumijem, na kakav partijski interes mislis?Hodidid wrote:Eto neka bude tako da je samo jedan od njih upucen u materiju. Meni dovoljno. Nisam siguran da su ovi koji zagovaraju usvajanje aprilskog paketa pravnici po struci. Imam feeling da po automatizmu su za aprislki paket jer je SDP bio za a lepi Hare protiv.VjecitiStudent wrote:Samo je jedan od te dvojice pravnik, ekspertiza drugog bi bila uvreda za pravo.Hodidid wrote:Opet se povlaci pitanje aprilskog paketa. Koliko je meni poznato dvojica forumasa, ocito pravnika po struci, Real Khan i jos jedan kojem se ne mogu sjetiti sad nicka (Nokia?) su na jedan argumentiran i jednostavan nacin bili objasnili sve stetnosti aprilskog paketa odnosno njegove neucinkovitosti. Ima tome 1-2 godine po toj diskusiji cini mi se.
Sta je ovdje bitnije? Biti na partijskog liniji ili drzavni interes?
Ako je to ta tema http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=80279, onda taj jedan sto zaista jeste pravnik uopste nije diskutovao o aprilskom paketu.
-
VjecitiStudent
#250 Re: Kongres stranke Za(gra)BiH
Ameri zaista jesu predvidjeli drugu fazu (opisano u Wikileaksu). Nazalost, sad im ih se boli neka stvar za nama, i taj voz je nepovratno prosao.Hodidid wrote:E to je bit problema. Da li bi bilo druge faze i kako bi izgledala a zatim da li bi se i kako implementirala?madner wrote:Sve zavisi od toga sta bi bilo poslje tog prvog paketa. Tacno je da smo mogli izvisiti sa novim ustavom i blokadom. Ali USA sta obeca obicno i ispuni.
A sad sto se tice drugog dijela koji se odnosi na amere. Sta ja znam, trebali su vec u Dejtonu ugraditi mehanizam nadogradnje a ne da ga Dodik gleda kao sveto slovo na papiru ali samo u onim segmentima koji njemu odgovaraju.
Ne vjerujem ja vise nikome osim sebi. Tako trebamo i kao kolektiv da razmisljamo. U se i u svoje kljuse.
Zar se nisu nasi pregovaraci u Daytonu trebali prvi, umjesto amerikanaca sjetiti mehanizma nadogradnje, pa onda insistirati na tome? Umjesto toga, svo vrijeme je trajala svadja iskljucivo oko teritorija.