Kongres Bošnjaka svijeta

ljubav_aha

#51 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

pro_deo_et_patria wrote:
Hercegovina je historijski samo pokrajina u Bosni i nema nikakve odlike državnosti ili narodnosti. Hercegovac je samo regionalna odrednice, nije čak ni državna, i Hercegovci mogu biti samo oni koji su u Hercegovini rođeni. To bi isto bilo kao kad bi neki Šumadinac izjavio, ja sam Srbin i Vojvođanin.

99,8% sam siguran da ili potičeš takođe kao i ja, ili ti je jedan od roditelja musliman, jer je činjenica da se 99% katolika i pravoslavaca u BiH neće nikad drugačije izjašnjavati nego kao Srbi ili Hrvati. Lažem?
hoces da obrisemo & Hercegovina" dio na pasosu :lol: :-) :D

ima li Bosanjaka u HR ili u Srbiji :?: Srba i Hrvata ima na svakom koraku ,bez obzira na regionalnu pripadnost :D

u moj dijaspori Srbi i Hrvati iz BiH se izjasanjavuaju kao ex jugosolveni is former jugosalvija ,svaki put kad sam cula,sam zarorlala ocima :lol: i naravno niko od njih ne prica bosanski jezik :lol:

dijete sam roditelja muslimana,ali ima i katolickog/religija/ i HR/drzava/ porijekla /oceva porodica/, happy :-D
ljubav_aha

#52 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

race-ul-ulema wrote:Svi smo mi Bosanci. Bosanci Bosnjaci, Bosanci Srbi i Bosanci Hrvati.
pisi u svoje ime,ja nisam Bosanka Bosnjakinja :D to je alijina definicija bosnajstva :D
jutarnji

#53 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by jutarnji »

ljubav_aha wrote:u moj dijaspori Srbi i Hrvati iz BiH se izjasanjavuaju kao ex jugosolveni is former jugosalvija
wow
:lol:
ljubav_aha

#54 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

jutarnji wrote:
ljubav_aha wrote:u moj dijaspori Srbi i Hrvati iz BiH se izjasanjavuaju kao ex jugosolveni is former jugosalvija
wow
:lol:
da da ex jugosloveni iz former jugoslavija :lol: ne d'o Bog biti iz BiH,ne_ureklo_se :lol: :D

za moje rekacije ne pitajte :lol: :D meni na poslu pise drzava u kojoj sam odrasla,ako naravno tako zelis,mogla sam staviti trenunti grad zivljenja,i nikad nisma imala neugodne reakcije stranaca,a nasi kad mi procitaju ime prezime drzavu izgube se,ne mogu skontati iz cijeg sam tora :lol: nabacim kez u fazonu " imas li problema" :lol:
Last edited by ljubav_aha on 17/07/2011 21:30, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#55 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

pro_deo_et_patria wrote:
... ali na Balkanu ne postoji nijedan narod osim Albanskom čiji nacionalni identitet nije usko vezan uz religiju. Pokušaji izmišljanja nekih novi jugoslovenskih, bosanskih i hercegovačkih, vojvođanskih (da, ima i takvih) identiteta u narodnom smislu to ne može promijeniti. Rumuni su takođe malo specifična priča.
vezati nacionalni identitet sa relgijom je oblik diskriminacije,zivjela politika :D

jucer pricam sa londoncem,koji ima irsko proijeklo,kaze,tako puno osoba ga pita,naravno,i danas, da li je katolik ili protestant,kaze da je to prilicno iritirajuce,rekla sam mu da meni ne smeta da me neko pita za religiju;interesanto,pricali smo 30 minuta,nismo upitali jedno drugo,a prica je bila super,znaci,voditi koneverzaciju bez takvih pitanja je defitivno moguce;svijet je postao opterecen ,preopterecen takvim pitanjem;sto je najinteresantnije,cak smo pricali o sukobima u irskoj,bez kategorizirnja i diskriminacije suobljenih strana
Nele9

#56 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Nele9 »

jutarnji wrote:
ljubav_aha wrote:sa znanjem o porijeklu pojma bosnjak i o njegovij danasnjoj promjenjenoj upotrebi
idi bona gledaj avione kako ateriraju.
:lol: :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje”
» pro_deo_et_patria
ljubav_aha

#58 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

Nele9 wrote:
jutarnji wrote:
ljubav_aha wrote:sa znanjem o porijeklu pojma bosnjak i o njegovij danasnjoj promjenjenoj upotrebi
idi bona gledaj avione kako ateriraju.
:lol: :lol: :lol:
eh dragi moji aviJoni :-D
nellington

#59 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by nellington »

race-ul-ulema wrote:
ljubav_aha wrote:
race-ul-ulema wrote:Svi smo mi Bosanci. Bosanci Bosnjaci, Bosanci Srbi i Bosanci Hrvati.
pisi u svoje ime,ja nisam Bosanka Bosnjakinja :D to je alijina definicija bosnajstva :D
Mogu li te pitati, ovo me stvarno interesuje, da li su svi "Bosanci Bosanci" djeca iz mjesovitih brakova? Ja ih poznajem nekolicinu i jasno mi je da ti ljudi i nisu mogli drukcije da se izjasne pa sa simpatijama gledam na njih.
Nisu! Znam jednog koji je as Bosniak as one can be, ali se izjašnjava kao Bosanac Bosanac. Državotvorni element par excellence!
ljubav_aha

#60 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha

#61 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

race-ul-ulema wrote:
ljubav_aha wrote:
Mogu li te pitati, ovo me stvarno interesuje, da li su svi "Bosanci Bosanci" djeca iz mjesovitih brakova? Ja ih poznajem nekolicinu i jasno mi je da ti ljudi i nisu mogli drukcije da se izjasne pa sa simpatijama gledam na njih.
naravno da nisu :-D
Edin H.

#62 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Edin H. »

ljubav_aha wrote:
pro_deo_et_patria wrote:
Znam na šta misliš. I šta je poenta pitanja? Oni koji pripadaju islamskoj kulturnoj tradiciji i žive ili vode porijeko iz Bosne izjašnjavaju se jedini kao Bošnjaci. I?

A šta misliš, kojem kulturnom krugu pripadaju oni koji ne žele da pripadaju ni jednom "od tri tora", nego se izjašnjavaju kao Bosanci? ;-)

Razlike je... u čemu?
ja sam Bosanka i Hercegovka , nikad Bosnjakinja;a kojem to kulturnom krugu pripradam ,mozda naucim nesto novo :)
:thumbup:
ljubav_aha

#63 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

:-D
luckylaka

#64 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by luckylaka »

ljubav_aha wrote:
Kad se toliko razumijes u Bosnjastvo hajd molim te objasni mi tu definiciju Alijinig(koji se usput pise velikim slovom jer svugdje u svijetu cak i imena pasa pisu se pocetnim velikim slovom)bosnjastva. ili eto da se Alija nije pojavio za pojam Bosnjak ne bi se nikad ni znalo :-) Sto se tice KBS samo supljo prodavanje magle i prije bi se moglo nazvati Kongres Islamski zajednica Amerike i to propalih Islamski zajednica i pojedinih ratnih profitera.
rodjohoho

#65 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by rodjohoho »

Ja sam Bosnjak, ali po historijskom smislu tog imena.
Za mene Bosnjaci mogu biti bilo koje vjere. Sad sto u Ustavu pise da Bosnjak = musliman, to je druga stvar. A boga mi je i smjesna stvar.

A za ovo Bosanka i Hercegovka, no comment :lol:

Nego, da se vratimo na temu.

Nadam se da ce taj Kongres preporuciti da se napravi neki Bosnjacki Internacionalni Fond, gdje bi svako mogao donirati nekoliko $$$. Tako da se olaksa povratak protjeranih Bosnjaka.
ljubav_aha

#66 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

luckylaka wrote:
ljubav_aha wrote:
Kad se toliko razumijes u Bosnjastvo hajd molim te objasni mi tu definiciju Alijinig(koji se usput pise velikim slovom jer svugdje u svijetu cak i imena pasa pisu se pocetnim velikim slovom)bosnjastva. ili eto da se Alija nije pojavio za pojam Bosnjak ne bi se nikad ni znalo :-) Sto se tice KBS samo supljo prodavanje magle i prije bi se moglo nazvati Kongres Islamski zajednica Amerike i to propalih Islamski zajednica i pojedinih ratnih profitera.
uf,vidis da pisem pocetak recenice malim slvom ,kako si tako nesto propustio,kardinalna greska :D

bosnjak kao pojam sa novim znacenjem je vracen tokom prvog i drugog bosnjackog sabora

zasto nije bosanski sabor ;-)
ljubav_aha

#67 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by ljubav_aha »

rodjohoho wrote: A za ovo Bosanka i Hercegovka, no comment :lol:
sto ne stima kolega :D
rodjohoho wrote:Ja sam Bosnjak, ali po historijskom smislu tog imena.
Za mene Bosnjaci mogu biti bilo koje vjere. Sad sto u Ustavu pise da Bosnjak = musliman, to je druga stvar. A boga mi je i smjesna stvar.
pih,a ti se deklaireses kao Bosnjak,ali onaj iz 19st. a zivis u 12 st. :D :lol:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#68 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

PipiDugaDevetka wrote:ImageImage
Ko je ko, odnosno, ko je koga u Bošnjaka?p.s.
Ovaj razdor mi miriše na djelovanje tajnih službi.
Isto kao i "ko je ko, odnosno, ko je koga u Hravata"?
HDZ + HDZ 1990= jedinstveni dodini hrvati :D
Agic Nurija

#69 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Agic Nurija »

Zašto jednostavno kad može i komplikovano, zamršeno, zakukuljeno, zamumuljeno...beskrajno i dosadno redefinisanje davno definisanog, ustanovljenog, utemeljenog u historiji čivječanstva i njegovih državnih/nacionalnih organizacija.

Od postanka bosanskog geopolitikuma prije više od trinaesr stoljeća, na istim, centralnim dijelovima potonje bosanske kraljevine/samostalne države, te kroz stoljeća raznih okupacija, progona i genocida, nikada nije postojao, bitisao, boravio neki drugi narod/ljudska zemaljska kultura osim bosanskog naroda, stanovništva koje je iznutra i izvana oduvijek bilo definisano/prepoznatljivo kao Bosanac, Bosanka, Bosanci u obraćanju sa "susjedima".

Sve druge i drugačije definicije su samo dijelovi pogubne strategije smišljene u prastarom gnijezdu zla i zločina u ime lažnih bogova i božanstava - u Vatikanu! Zašto je to tako bilo i zašto se do dana današnjih odnos bosanskog okoliša prema zemlji Bosni i njenom, bosanskom narodu u svojoj biti nije promijenio, tek treba (mora) u dogledno vrijeme da bude definitivno sročeno u jasan i konačan odgovor.

Dotle, Bosanci, bosanski narode, čuvajte i branite svoju zemlju Bosnu do zadnje kapi krvi, jer samo u Bosni je bosanski človjek kod svoje kuće, u svom i na svom, slobodan, slobodan, slobodan, slobodan.....
Agic Nurija

#70 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Agic Nurija »

ljubav_aha wrote:
Moju nacionalnu pripadnost može definisati/odrediti samo moje ovosvjetko porijeklo iz zemlje/države/naroda/nacije/kolektivne kulture, kolektivnog govora/jezika...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#71 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.seep.ceu.hu/issue22/dimitrovova.pdf wrote: Bosniak or Muslim? Dilemma of one Nation with two Names

Muslim is in Arabic grammar a participium of the active verb aslam
which means “to give your klix to the God willing”; an-Persian suffix,
expresses belonging to something.”vi The fact that the term itself gives a religious
connection to Islamic religion, although the religion doesn’t play so important
role anymore, is one of the frequent arguments used by the recent supporters of
the Bosniak identity. The term Muslim (Musliman) covers the Slav Muslims and
is understood to have a national meaning. In contrast, the term muslim with a
lower-case “m”(musliman) has just a religion meaning and refers to adherents
with the Islamic religion.
Both terms Bosniak and Bosanac have been often confused even among
the Muslims themselves. The name Bosniak (Bošnjak) has been almost forgotten
in Montenegro and is considered by many people as an artificial notion imported
from Bosnia. In 1993, it became the official national name for Muslims in Bosnia
and the idea of the Bošnjactvovii spread to Montenegro as well. The term Bosniak
has a deep-rooted historical tradition but its usage and meaning changed through
historical periods.

For instance, during the Ottoman and Austro-Hungarian over
the territory of Bosnia, the term Bosniak labeled the Christian population as well.

Apart from that, it is also worth mentioning that according to some scholars the
term Bosniak was used in the territory of what is now Montenegro as well. One
Turkish traveler, Evlija Čelebi wrote that the Ottomans called the language used
by the Slavs as Bosanski or Bošnjački and they call themselves Bosniaks.viii
The Bosanac includes all people living on the territory Bosnia, i.e. Serbs, Croats and
Muslims.

However, this term has not become so popular and it has remained just
on the local level. The truth is that there is no such precisely defined concept of
the Bosniak or the Bosanac. For instance, Muhamed Filipović, a great ideologist
of the Bosniak national identity considers all citizens of Bosnia and Herzegovina
to be Bosniaksix. Another propagator of Bosniak idea, Adil Zulfikarpašić, gives
the Bošnjastvoa wider and more variegated meaning and he claims “the Bosniak
ethnic identity must be accessible to the Catholic and Orthodox, just as in the
past when the non-Muslim population of Bosnia was called Bosniak.”x This
classification and dispute over the national names deserves more attention and
deeper analysis; however, for the purpose of my thesis I use the term Muslim-
Bosniak for the Slav Muslims and the term Bosanac for those inhabiting the
territory belonging to Bosnia.
English to Croatian translation
Google Translate English to Croatian wrote: Bošnjak ili Musliman? Dilema jednog naroda sa dva imena

Musliman je na arapskom gramatike participium aktivnih glagola Aslam
što znači "dati svoj sudbina ako Bog da",-perzijski sufiks,
izražava pripadnost nešto. "vi Činjenica da je sam pojam daje vjerske
priključak na islamske vjeroispovijesti, iako je religija ne igra toliko važna
uloga više, jedan je od čestih argumenata koristi nedavno pristaše
bošnjačkog identiteta. Izraz Musliman (Musliman) obuhvaća slavenskog muslimanima i
Podrazumijeva se da nacionalnom smislu. Nasuprot tome, termin Musliman sa
mala "M" (musliman) ima samo vjeru značenje i odnosi se na sljedbenike
s islamske vjeroispovijesti.
Oba termina Bošnjak i Bosanac su često zbunjeni čak i među
sami muslimani. Naziv Bošnjak (Bošnjak) je bio gotovo zaboravljen
u Crna Gora i smatra se od strane mnogih ljudi, kao umjetni pojam uvezene
iz Bosne. U 1993, ona je postala službeni nacionalni naziv za muslimane u Bosni
i ideja Bošnjactvovii proširila Crna Gora, kao dobro. Pojam Bošnjak
ima duboko ukorijenjenu povijesnu tradiciju, ali njegovo korištenje i smisao mijenjati kroz
povijesnih razdoblja.

Na primjer, za vrijeme turske i austro-ugarske na
teritoriju Bosne i Hercegovine, pojam Bošnjak označen kršćansko stanovništvo, kao dobro.

Osim toga, to je također vrijedno spomenuti da prema nekim znanstvenicima
pojam Bošnjak je korišten na području što je danas Crna Gora, kao dobro. Jedan
Turski putnik Evlija Čelebi piše da Turci nazivaju jezik koji se koristi
Slaveni su Bosanski i Bošnjački i oni sebe nazivaju Bosniaks.viii

Bosanac uključuje sve ljude koji žive na području Bosne i Hercegovine,
odnosno Srbi, Hrvati i
Muslimani.

Međutim, ovaj termin nije postao tako popularan i to je ostalo samo
na lokalnoj razini. Istina je da ne postoji takva precizno definiran pojam
Bošnjak ili Bosanac. Na primjer, Muhamed Filipović, veliki ideolog
bošnjačkog nacionalnog identiteta razmatra svim građanima Bosne i Hercegovine
biti Bosniaksix. Još jedan promicatelj bošnjačke ideje, Adil Zulfikarpašić, daje
Bošnjastvoa šire i više raznolik smisao i tvrdi "Bošnjaka
etnički identitet mora biti dostupan Katoličke i Pravoslavne, kao iu
prošlosti, kada ne-muslimanskog stanovništva u Bosni zvao Bošnjak. "x to
klasifikacija i spor oko imena nacionalne zaslužuje više pozornosti i
dublje analize, međutim, za potrebe moje disertacije mogu koristiti termin Musliman-
Bošnjak za slavenske muslimane, a termin Bosanac za one koje nastanjuju
području pripadaju BiH.
Ko je zapravo, prodao vjeru za večeru, odnosno ime narodno za večeru?
amrica

#72 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by amrica »

ljubav_aha wrote:

ima jos par stvaratelja 'bosnjastva" pored alije :roll:
Komrad

#73 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by Komrad »

amrica wrote:
ljubav_aha wrote:

Alija nije stvaratelj bosnjastva
amrica

#74 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by amrica »

Komrad wrote:
amrica wrote:

Alija nije stvaratelj bosnjastva

Hhhmmm

Ovog danasnjeg pojma Bosnjak, onako kako se shvata i prihvata, jeste. Zato sam i stavila " ".
zonbirile

#75 Re: Kongres Bošnjaka svijeta

Post by zonbirile »

[@komrad
ne nego VKBI na prvoj sjednici septembra 93g,naravno sa njegovim aminom,ali ostalo pade...
Post Reply