Komunizam u BiH?

Post Reply

Koliko od vas bi voljeli da se vrati komunizam u BiH?

Da
34
49%
Ne
35
51%

Total votes: 69

nezeljeni nadimak

Post by nezeljeni nadimak »

danas wrote:
blah blah wrote:
danas wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sve se mi zajebavamo, a vis' kako smo zapamtili fatine lekcije :lol: :lol: :lol: :lol:
ja ih nesto i ne pamtim, jer sam i tad bio demokrata :D
a nisi usao u partiju sa 18 :oops: :D :D

Pa de recite i drugima nesto o tome. :oops:

Nas u srednjoj niko nije ucio o "Prvoj socijalistickoj drzavi", a i ovo sto jeste, ovdje se pokaza pogresnim. :oops:
danas

Post by danas »

blah blah wrote: nek ti danas ponovi sta je naucila neku vecer :D
ne ide ti nesto taj ostrvski humor :oops: :D :D
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:
mostarac wrote: Izvini ali i u americi je jedna partija na vlasti jer ja mislim da cak ni demokrati i republikanci u kongresu ne znaju objasniti sustinsku razliku izmedju te dvije partije. Razlika je samo u lobijima koji ih podrzavaju i nista vise. jedni manje pucaju od drugih na nevine :D
A sto se tice ovih fasistickih rezima po svijetu, oni su itekako u zapadnim demokratijama tretirani kao demokratski sve dok je to odgovaralo odbrani od komunizma. Na kraju krajeva te "demokratske" zapadne snage su ih i dovodile na vlast i Franco se do smrti kurchio po Evropi i smatran je ravnopravnim partnerom.
time out, pa procitaj ovo sutra ujutru. ako jos uvijek budes stajao iza ovoga, idemo u nekih 30 postova.

ovo je otprilike da nekom das bor masinu u ruke da postavi zavjese, a on ih zakuca sebi u celo. alatka OK, metod i rezultati nedajboze.
ja se slazem sa partijskim kolegom glede ovoga gore :D :D
znam, lijepo ti stoji ta rezedo zavjesa :D
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
danas wrote:
blah blah wrote: time out, pa procitaj ovo sutra ujutru. ako jos uvijek budes stajao iza ovoga, idemo u nekih 30 postova.

ovo je otprilike da nekom das bor masinu u ruke da postavi zavjese, a on ih zakuca sebi u celo. alatka OK, metod i rezultati nedajboze.
ja se slazem sa partijskim kolegom glede ovoga gore :D :D
znam, lijepo ti stoji ta rezedo zavjesa :D
sreca pa tebi ne dajem borer u ruke :oops: :oops: :D
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:
danas wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sve se mi zajebavamo, a vis' kako smo zapamtili fatine lekcije :lol: :lol: :lol: :lol:
ja ih nesto i ne pamtim, jer sam i tad bio demokrata :D
a nisi usao u partiju sa 18 :oops: :D :D
naravno, niste sceli da vas ja reformisem :D

ps. bez zajebancije, zar smo automatski usli sa 18? :shock:
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
ps. bez zajebancije, zar smo automatski usli sa 18? :shock:
nismo, nama su dali da biramo... :-) :-) iz mog razreda niko... :D
nezeljeni nadimak

blah blah wrote:
nemam zivaca, izvini. ovo je klasika, dosadio sam sam sebi dokazujuci ocito.

nek ti danas ponovi sta je naucila neku vecer :D
Ipak sam mislio da cemo nastaviti i da ces pokusati obrazloziti i odbraniti svoje stavove i tvrdnje, ali sta mogu kad mi nije sve "ocito" :oops:

Izgubih i ja zivce na ovoj temi. :oops: :-)
sekiracija

Post by sekiracija »

Dusa vam naprdivat :D
bilo je jedno nepostojano A :lol:
mostarac

Post by mostarac »

nezeljeni nadimak wrote:
mostarac wrote:
nezeljeni nadimak wrote:
Mislim da si polupao loncice.

Puno.

Partizani se nisu borili za monarhiju i kralja, SDP se bori za uredjen kapitalisticki sistem.

Drzava i komunizam nemaju veze jedno s drugim.

Komunizam podrazumijeva odsustvo drzave.

@Ahmmede, je li ti ono spomenu udzbenike marksizma. :D

Za prvu pomoc moze i udzbenik sociologije za srednju skolu.

Evo, recimo, meni je pomogla sociologija u srednjoj skoli da bar znam razliku izmedju kapitalizma i komunizma. :kravata:
Pazi jednu stvar, da bi bilo koji politicki sistem bio funkcionalan on mora djelovati u nekom pravnom okviru, a taj pravni okvir je drzava. To o cemu ti pricas je bajka koja nikada nece moci biti ostvarena i to je utopija. Drzava je fakt i stvarni preduslov za bilo sta drugo, a partizani su ponudli i cetnicima saradnju dok ovi nisu izdali i poceli raditi zlocine. Dakle svjesni su bili nuznosti prisustva uredjenog sistema, tj. drzave, a ja vrlo dobro znam da i u manifestu stoji da proleteri nemaju nacije, ali manifest i bajke su jedno, a stvarno i realno stanje i mogucnosti su nesto sasvim drugo. Na kraju krajeva drzava je administrativna nuznost upravljanja zivotom, jer zamisli da ne postoje drzave kakav bi haos vladao svijetom i da je cijela planeta jedna drzava. pa to bi bila opsta ludnica koju niko ziv ne bi mogao kontrolisati.
Ma nista ja ne izmisljam, tako pise u Sociologiji za III i IV razred srednjih skola i po tome ovo sto ti pises nema nikakve veze sa socijalizmom, a kamo li sa komunizmom.

Predstavljas se kao komunista, a clan si partije koja se bori za uspostavu funkcionalnog i jakog kapitalistickog sistema.

Koliko sam ja naucio u srednjoj skoli, komunisti su smrtni neprijatelji kapitalizmu, a iz historije sam ucio da su spremi "i svoje zivote dati za ideale" :oops: :D

Jebi ga, bice do ovih sto su pisali udzbenike.
to sto ti pricas su bajke i nema veze sa zivotom. Jedno je kad borba ima, a drugo je kad borba nema smisla. Boriti se za komunizam u Bosni i Hercegovini je isto kao uzeti AK-47 pod ruku i otici na sarajevski aerodrom i kupiti kartu za washington i reci idem ja onom bushu reci sta mu slijedi.
Komunizma u BiH nece biti bez revolucije sirih razmjera i to je fakat i cinjenicno stanje, jer to o cemu ti pricas je nemoguca misija. To s druge strane ne znaci da se ne treba boriti za drzavu Bosnu i Hercegovinu i u tome se pridruziti onim snagama koje mogu ostvariti taj cilj i koje nisu negativne po drzavu. Komunizam ne moze uciniti ovu zemlju funkcionalnom jer kao politicki subjekat komunisticka partija ovde za jedan dugi nize godina nema nikakve sanse, a da ne govorim o tome da bi bilo kakva pomisao na osvajanje vlasti komunista u BiH zavrsila krvoprolicem. Cak i ako u nekom bajkovitom scenariju sutra komunisti u BiH osvoje 70% ili vise glasova ta vlast bez jakog komunizma negdje u evropi ne bi imala sanse da pozivi ni 24 sata jer bi je smaknuli ili bi zemlju odvela u izolaciju, sto je onda kontraefekat i nema smisla, jer komunizam nije smisao, nego su smisao ljudi. U prevodu to znaci da ideje postoje da bi ljudima bilo bolje, a ne postoje ljudi radi ideja. Dakle obaveza komunista ako hoces je da se bave politickim zivotom i da cekaju svoju priliku (koju licno mislim moja generacija nece docekati), a prilika ce postojati tek onda kada postanu drustveni uslovi zreli za to, a to podrazumjeva da makar jedna kljucna drzava u svijetu koja ima uticaj na BiH i svjetsku politiku postane komunisticka. Bez toga to sto ti govoris je klasicna utopija i pravljenje topovskog mesa, a ideja nije vrijedna uzaludnih zrtava bez mogucnosti promjene stanja, jer kao sto vec rekoh ideja ne postoji radi ideje nego radi ljudi. Sistem u kojem zivimo je kapitalisticki i mi kao mala zemlja sigurno je ne mozemo uticati na promjenu tog sistema, jer veliki kroje pravila igre, a ne mali. Mi se mozemo i moramo organizovati i djelovati u tom sistemu, a ne se izolovati od njega i cekati svoju priliku. Da bi uspjesno djelovali i nametali svoje ideje potrebno je da se organizujemo kroz snage koje te ideje mogu provesti, tj. kroz snage koje makar nesto od nasih ideja mogu da sprovedu u djelo. Komunisticka partije nije snaga koja u Bosni i Hercegovini moze napraviti bilo sta u narednih nekoliko decenija i iz tog razloga potrebno je da se komunisti okrecu idejama koje su sposobne, a njima najblize. Socijaldemokratija je jedina takva ideja u kojoj komunisti mogu naci sebe makar malo u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, a i kao sto ti vec rekoh to je jedina ideja koja u ovom trenutku tezi ka stvaranju funkcionalne drzave bez koje nema ni komunista. Jedno je teorija, a nesto sasvim drugo je praksa i stvarno i realno stanje stvari.
danas

Post by danas »

halo ba mostarac, zar marx nije rekao da se iz najviseg stupnja kapitalizma moze preci u komunizam... ne moRes na silu zemlju seljaka uzdici na taj nivo... de bolan, citaj malo i ti koji udzbenik, ne mora biti onaj sto ga je fata lacevic pisala :D :D
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:halo ba mostarac, zar marx nije rekao da se iz najviseg stupnja kapitalizma moze preci u komunizam... ne moRes na silu zemlju seljaka uzdici na taj nivo... de bolan, citaj malo i ti koji udzbenik, ne mora biti onaj sto ga je fata lacevic pisala :D :D
ja samo kazem da je drzava preduslov za sve i osnovni prioritet, a mi drzavu tek treba da stvorimo :)
danas

Post by danas »

mostarac wrote:
danas wrote:halo ba mostarac, zar marx nije rekao da se iz najviseg stupnja kapitalizma moze preci u komunizam... ne moRes na silu zemlju seljaka uzdici na taj nivo... de bolan, citaj malo i ti koji udzbenik, ne mora biti onaj sto ga je fata lacevic pisala :D :D
ja samo kazem da je drzava preduslov za sve i osnovni prioritet, a mi drzavu tek treba da stvorimo :)
treba da je stvorimo, pa razvijemo, pa onda... mozda...
silom nikoga neces otjerati u 'komunizam', bas kao ni sto bush nece nikoga nauciti 'demokraciji'... evolucija... nekad bitnija nego revolucija...
nezeljeni nadimak

Ma ne sekiram se ja pretjerano oko komunizma i tih velikih stvari, ja sam prost covjek, ne bi se ni za jednu nesto trzao, samo ti kazem da ne mozes biti komunista, a u isto vrijeme ucestvovati u izgradnji i jacanju kapitalistickog sistema, pa makar nalazio i ovakva opravdanja, a istine i postenja radi :D , treba zabraniti rijec "komunizam" ili ga izbaciti iz udzbenika, jer dovodi do gadnih zabuna. :oops: :)
blah blah

Post by blah blah »

nezeljeni nadimak wrote:
blah blah wrote:

Ipak sam mislio da cemo nastaviti i da ces pokusati obrazloziti i odbraniti svoje stavove i tvrdnje, ali sta mogu kad mi nije sve "ocito" :oops:

evo za pocetak:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... c&start=50
danas

Post by danas »

blah blah wrote:
nezeljeni nadimak wrote:
blah blah wrote:

evo za pocetak:

a sto bolan ovo linkas, pa ovi Vodje se slazu SUmene glede 'demokratije' :D :D :D :D
Last edited by danas on 01/09/2007 01:11, edited 1 time in total.
nezeljeni nadimak

Dosta vala vise i demokratije i komunizma.

Odoh spavati :oops:

Radni ljudi rano rane :D

:zzzz: :sleep:
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
mostarac wrote:
treba da je stvorimo, pa razvijemo, pa onda... mozda...
silom nikoga neces otjerati u 'komunizam', bas kao ni sto bush nece nikoga nauciti 'demokraciji'... evolucija... nekad bitnija nego revolucija...
hehe pa ja i govorim da ne moze silom bona niti mislim da treba silom. Revolucije obicno imaju podrsku u narodu jer da nemaju ne bi bile uspjesno izvedene i njihova vladavina bi bila vladavina u krvi.
Dakle ne mislim da komunizam bilo kome treba nametnuti, ali mislim da ga je potrebno pribliziti kao ideju i tu dolazimo do evolucije koju ti spomenu :D
Ja sam i rekao mislim u prvom postu na ovoj temi koji sam napisao da je komunizam presavrsen sistem da bi se doslovno primjenio, jer ljudi nisu savrseni i iz tog razloga je Jugoslavija tu nasla mjeru da napravi komunizam po mjeri covjeka i zato je i velikoj vecini ljudi i bilo dobro u Jugoslaviji. O tome zasto taj projekat nije uspio do kraja mozemo na drugoj temi da ovu ne kvarimo, al generalno se ti i ja u potpunosti slazemo i ne mislim da bilo sta i bilo kome treba nametati silom jer tu srece nema i gore sam i rekao da ideje postoje zbog ljudi, a ne ljudi zbog ideje i rekao sam da komunizam sve i da ima podrsku u narodu sutra ako pobjedi ubjedljivo na izborima nije dobro rjesenje za ovu zemlju jer bi je odveo u izolaciju, a narod u ponor i propast, a narod ne treba da bude zrtva ideje, ali treba da se bori za svoje misljenje i u svemu tome nadje balans. Naravno da nas narod nije dosegao taj nivo politicke svjesti jer da jeste ne bi srusio jedan sistem, a onda zalio za njim.
blah blah

Post by blah blah »

danas wrote:
blah blah wrote:
nezeljeni nadimak wrote: Ipak sam mislio da cemo nastaviti i da ces pokusati obrazloziti i odbraniti svoje stavove i tvrdnje, ali sta mogu kad mi nije sve "ocito" :oops:

evo za pocetak:

a sto bolan ovo linkas, pa ovi Vodje se slazu SUmene glede 'demokratije' :D :D :D :D
nismo na plebiscitu :D
mostarac

Post by mostarac »

nezeljeni nadimak wrote:Ma ne sekiram se ja pretjerano oko komunizma i tih velikih stvari, ja sam prost covjek, ne bi se ni za jednu nesto trzao, samo ti kazem da ne mozes biti komunista, a u isto vrijeme ucestvovati u izgradnji i jacanju kapitalistickog sistema, pa makar nalazio i ovakva opravdanja, a istine i postenja radi :D , treba zabraniti rijec "komunizam" ili ga izbaciti iz udzbenika, jer dovodi do gadnih zabuna. :oops: :)
a ja ti lijepo kazem da je borba za drzavu, bilo kakvu i borba koja stvara osnovni preduslov za rad komunista i stoga je ta borba makar i kroz socijaldemokratsku ideju opravdana i razumljiva.
blah blah

Post by blah blah »

Text removed due to BBcode timeout problems
Post Reply