nezeljeni nadimak wrote:mostarac wrote:nezeljeni nadimak wrote:
Mislim da si polupao loncice.
Puno.
Partizani se nisu borili za monarhiju i kralja, SDP se bori za uredjen kapitalisticki sistem.
Drzava i komunizam nemaju veze jedno s drugim.
Komunizam podrazumijeva odsustvo drzave.
@Ahmmede, je li ti ono spomenu udzbenike marksizma.
Za prvu pomoc moze i udzbenik sociologije za srednju skolu.
Evo, recimo, meni je pomogla sociologija u srednjoj skoli da bar znam razliku izmedju kapitalizma i komunizma.

Pazi jednu stvar, da bi bilo koji politicki sistem bio funkcionalan on mora djelovati u nekom pravnom okviru, a taj pravni okvir je drzava. To o cemu ti pricas je bajka koja nikada nece moci biti ostvarena i to je utopija. Drzava je fakt i stvarni preduslov za bilo sta drugo, a partizani su ponudli i cetnicima saradnju dok ovi nisu izdali i poceli raditi zlocine. Dakle svjesni su bili nuznosti prisustva uredjenog sistema, tj. drzave, a ja vrlo dobro znam da i u manifestu stoji da proleteri nemaju nacije, ali manifest i bajke su jedno, a stvarno i realno stanje i mogucnosti su nesto sasvim drugo. Na kraju krajeva drzava je administrativna nuznost upravljanja zivotom, jer zamisli da ne postoje drzave kakav bi haos vladao svijetom i da je cijela planeta jedna drzava. pa to bi bila opsta ludnica koju niko ziv ne bi mogao kontrolisati.
Ma nista ja ne izmisljam, tako pise u Sociologiji za III i IV razred srednjih skola i po tome ovo sto ti pises nema nikakve veze sa socijalizmom, a kamo li sa komunizmom.
Predstavljas se kao komunista, a clan si partije koja se bori za uspostavu funkcionalnog i jakog kapitalistickog sistema.
Koliko sam ja naucio u srednjoj skoli, komunisti su smrtni neprijatelji kapitalizmu, a iz historije sam ucio da su spremi "i svoje zivote dati za ideale"
Jebi ga, bice do ovih sto su pisali udzbenike.
to sto ti pricas su bajke i nema veze sa zivotom. Jedno je kad borba ima, a drugo je kad borba nema smisla. Boriti se za komunizam u Bosni i Hercegovini je isto kao uzeti AK-47 pod ruku i otici na sarajevski aerodrom i kupiti kartu za washington i reci idem ja onom bushu reci sta mu slijedi.
Komunizma u BiH nece biti bez revolucije sirih razmjera i to je fakat i cinjenicno stanje, jer to o cemu ti pricas je nemoguca misija. To s druge strane ne znaci da se ne treba boriti za drzavu Bosnu i Hercegovinu i u tome se pridruziti onim snagama koje mogu ostvariti taj cilj i koje nisu negativne po drzavu. Komunizam ne moze uciniti ovu zemlju funkcionalnom jer kao politicki subjekat komunisticka partija ovde za jedan dugi nize godina nema nikakve sanse, a da ne govorim o tome da bi bilo kakva pomisao na osvajanje vlasti komunista u BiH zavrsila krvoprolicem. Cak i ako u nekom bajkovitom scenariju sutra komunisti u BiH osvoje 70% ili vise glasova ta vlast bez jakog komunizma negdje u evropi ne bi imala sanse da pozivi ni 24 sata jer bi je smaknuli ili bi zemlju odvela u izolaciju, sto je onda kontraefekat i nema smisla, jer komunizam nije smisao, nego su smisao ljudi. U prevodu to znaci da ideje postoje da bi ljudima bilo bolje, a ne postoje ljudi radi ideja. Dakle obaveza komunista ako hoces je da se bave politickim zivotom i da cekaju svoju priliku (koju licno mislim moja generacija nece docekati), a prilika ce postojati tek onda kada postanu drustveni uslovi zreli za to, a to podrazumjeva da makar jedna kljucna drzava u svijetu koja ima uticaj na BiH i svjetsku politiku postane komunisticka. Bez toga to sto ti govoris je klasicna utopija i pravljenje topovskog mesa, a ideja nije vrijedna uzaludnih zrtava bez mogucnosti promjene stanja, jer kao sto vec rekoh ideja ne postoji radi ideje nego radi ljudi. Sistem u kojem zivimo je kapitalisticki i mi kao mala zemlja sigurno je ne mozemo uticati na promjenu tog sistema, jer veliki kroje pravila igre, a ne mali. Mi se mozemo i moramo organizovati i djelovati u tom sistemu, a ne se izolovati od njega i cekati svoju priliku. Da bi uspjesno djelovali i nametali svoje ideje potrebno je da se organizujemo kroz snage koje te ideje mogu provesti, tj. kroz snage koje makar nesto od nasih ideja mogu da sprovedu u djelo. Komunisticka partije nije snaga koja u Bosni i Hercegovini moze napraviti bilo sta u narednih nekoliko decenija i iz tog razloga potrebno je da se komunisti okrecu idejama koje su sposobne, a njima najblize. Socijaldemokratija je jedina takva ideja u kojoj komunisti mogu naci sebe makar malo u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, a i kao sto ti vec rekoh to je jedina ideja koja u ovom trenutku tezi ka stvaranju funkcionalne drzave bez koje nema ni komunista. Jedno je teorija, a nesto sasvim drugo je praksa i stvarno i realno stanje stvari.