Komunizam u BiH?
-
makdoric
Ja mislim da nama ne treba komunizam ko u Kini ali na Kubi i nije tako lose, bijo sam tamo jedno desetak puta, narod je veseo i vole Fidela Castra to je vecina.. Manjina od njih je otislo na Floridu, manjina ne voli Castro.. Meni niste nebi falilo komunizmu samo da bude pravo na misljenje
-
artzy
Mi mozda ne govorimo o istim stvarima. Ako je to ono sto ja mislim da jeste: svi koji bi se zalagali za komunizam trebaju da budu zatvoreni. Sa komunistima treba postupati kao sto oni to misle da treba - neistomisljenike u zatvore.
Slobodno, demokratsko visestranacje je preduslov za ikakvu slobodnu borbu misljenja i politicke ideje. Tu i komunisti imaju pravo na egzistenciju sve dok ne pokusaju da naruse sistem i naprave jednoumnu diktaturu.
Komunizam - jednopartijsko (?) drustveno uredjenje.(?)
Moze li mi neko opisati komunizam za koji ste ovdje glasali?
Slobodno, demokratsko visestranacje je preduslov za ikakvu slobodnu borbu misljenja i politicke ideje. Tu i komunisti imaju pravo na egzistenciju sve dok ne pokusaju da naruse sistem i naprave jednoumnu diktaturu.
- Faust
A možeš li ti opisati demokratiju gdje skoro svake godine glasaš?artzy wrote:Mi mozda ne govorimo o istim stvarima. Ako je to ono sto ja mislim da jeste: svi koji bi se zalagali za komunizam trebaju da budu zatvoreni. Sa komunistima treba postupati kao sto oni to misle da treba - neistomisljenike u zatvore.
- kekec
Ma nesto mi je drazi onaj prosli sistem (zovi ga kako hoces), od ovog
danas (zovi i njega kako hoces). Ako ni zbog cega drugog, onda zbog
cinjenice da onda niko nije mogao prodati Zeljezaru za 1 (jedan) dinar
i tim potezom upropastiti zivote hiljada njenih radnika (familija).
danas (zovi i njega kako hoces). Ako ni zbog cega drugog, onda zbog
cinjenice da onda niko nije mogao prodati Zeljezaru za 1 (jedan) dinar
i tim potezom upropastiti zivote hiljada njenih radnika (familija).
- suncokret13
???nezeljeni nadimak wrote:Zar ti nisi Ravna Gora ili je to sad, u skladu sa najnovijim trendovima u Srbiji, isto sto i narodno oslobodilacka borbasuncokret13 wrote:u svakom slucaju DA,
nije ni vrijeme naseg SOCIJALIZMA bilo,bajno bilo je onih koji su bili u SKJ ,kao npr. ejup ganic i slicni iz cisto iz KORISTOLJUBLJA...
a veliki dio bivsih komunista su preko noci postali NAJZRSCE pristalice nacionalista.
u svakom slucaju je bilo 1.000.000 bolje,nego danas !
ljudi su bili sigurniji i mirniji,
mogao SI SVOJE DJETE mirno pustiti na ulicu,bez starah ada mu neko ne spominje u TRPNOM glagolu MATER ( srpsku-hrvatsku-muslinansku).
Moglo se je putovati po cjelom svjetu.imalo se 12 redovnih plata,regres pa nesto i za novu godinu,pa 30 dana godisnjeg odmora,besplatnu skolu,besplatnog doktora,lijekove uz participaciju od 1 ili 2 dinara ( vrijednost oko 1/2 kutije cigara ).
nije bilo : vehabija,chetnika i ustasa,a ako ih je i bilo onda su bili po murijama.
SVAKO JE MOGAO ICI U DZAMIJU ILI CRKVU,
koliko se sjecam nikada ni jedan drot nije zapisivao ko ide,a ko izlazi iz dzamije..............kao danas sto se pise jel' neko dzamatlija ili ne ili crkvenjak,kako bi imao kakav takav prospeitet.
bilo je lijepo : 'os vjerovat u Boga/Alaha - vjeruj ,al' u svojoj KUCI !
ako si vjernik,nema te u KPJ. ( Marx i Engels su rekli da je religija opijum za narod )
bilo je bolje i mirnije nego sada,
prvih 15 godina pod vladavinom sda.?
nekim' treba i nacrtati,
ja sam mislio da si ti apsolorvirao to,a uostalom,ja se ne izjasnih nikada za tu gamad s gore...
nesto si stalno osjettljiv kada se spomene tvoja stranka .......
a ti si ono jedini branitelj tekovina i djela strnke............
ma, jesil' to ti bakire ???
a jes'se dobro makir'o....
cuj nezeljeni nadimak........
-
nezeljeni nadimak
Odluci se, molim lijeposuncokret13 wrote:
nekim' treba i nacrtati,
ja sam mislio da si ti apsolorvirao to,a uostalom,ja se ne izjasnih nikada za tu gamad s gore...
Prije nekoliko dana si me optuzivao za pripadnost SDA, a danas ti licim na nekog podobnog novinarcica bliskog SDP-u.
Sta je sutra na redu?
Stranka penzionera, Gradjanska demokratska stranka Ibrahima Spahica?
Dobro skontaj, jer nece biti prilike da se ponovo premisljas
-
nezeljeni nadimak
Da li si svjestan koliko je komunista i onih koji su tako optuzeni istruhlo u zatvorima tih bajnih demokratija? Koliko je umjetnika, pisaca, filozofa, zavrsilo u kazamatima "demokratije" ili palo od njene ruke?artzy wrote:Mi mozda ne govorimo o istim stvarima. Ako je to ono sto ja mislim da jeste: svi koji bi se zalagali za komunizam trebaju da budu zatvoreni. Sa komunistima treba postupati kao sto oni to misle da treba - neistomisljenike u zatvore.
Znas li recimo za one cistke u SAD gdje je dovoljno bilo da te neko ocinkari da si "crveni" i bude ti cao? Cisti staljinizam, kao i danas.
Hocemo li i s "demokratama" postupati kako oni postupaju s "neistomisljenicima"?
-
nezeljeni nadimak
Ah!mostarac wrote:vodimo taman za bajonetu
]
Nema ti bolan KPJ, a ni ove druge partije neke pretjerane veze sa komunizmom izuzev sasvim slucajne podudarnosti u imenu.
Komunizam se nosi u srcima, kako kazu ovi pjesnicki nadahnuti
Last edited by nezeljeni nadimak on 31/08/2007 23:30, edited 1 time in total.
-
mostarac
ako mislis na narusavanje sistema kapitalizma onda komunisti nemaju pravo na postojanje, jer komunisti svoje politicke ciljeve mogu ostvariti samo rusenjem kapitalistickog poretka.artzy wrote:Mi mozda ne govorimo o istim stvarima. Ako je to ono sto ja mislim da jeste: svi koji bi se zalagali za komunizam trebaju da budu zatvoreni. Sa komunistima treba postupati kao sto oni to misle da treba - neistomisljenike u zatvore.
U sustini to sto ti kazes je dokaz da kapitalizam uopste nije demokratsko drustvo, jer ti mozes da biras samo ko ce da vlada u jednom i nepromjenjivom sistemu vrijednosti, a sistem ne mozes mjenjati. Dakle kapitalizam ni po cemu nije vise demokratskiji od komunizma, jer ni u kapitalistickom drustvu ti ne mozes promjeniti sistem, nego samo izabrati drugu grupu ljudi koja ce da otima od siromasnih i daje bogatima.
-
mostarac
to je bio komunizam po mjeri covjekanezeljeni nadimak wrote:Ah!mostarac wrote:vodimo taman za bajonetu
]
Nema ti bolan KPJ neke pretjerane veze sa komunizmom izuzev sasvim slucajne podudarnosti u imenu.
Komunizam je presavrsen sistem da bi se doslovno primjenio i to je nemoguce jer ljudi nisu savrseni. KPJ je to shvatila na vrijeme.
-
nezeljeni nadimak
Za razliku od ovoga ranije, tu se apsoolutno slazemo. Kapitalizam i "demokratija" sebe postavljaju kao nesto univerzalno, a u stvari su brutalniji neko bilo koje drustveno uredjenje ranije.mostarac wrote:
ako mislis na narusavanje sistema kapitalizma onda komunisti nemaju pravo na postojanje, jer komunisti svoje politicke ciljeve mogu ostvariti samo rusenjem kapitalistickog poretka.
U sustini to sto ti kazes je dokaz da kapitalizam uopste nije demokratsko drustvo, jer ti mozes da biras samo ko ce da vlada u jednom i nepromjenjivom sistemu vrijednosti, a sistem ne mozes mjenjati. Dakle kapitalizam ni po cemu nije vise demokratskiji od komunizma, jer ni u kapitalistickom drustvu ti ne mozes promjeniti sistem, nego samo izabrati drugu grupu ljudi koja ce da otima od siromasnih i daje bogatima.
-
nezeljeni nadimak
mostarac wrote:to je bio komunizam po mjeri covjekanezeljeni nadimak wrote:Ah!mostarac wrote:vodimo taman za bajonetu
]
Nema ti bolan KPJ neke pretjerane veze sa komunizmom izuzev sasvim slucajne podudarnosti u imenu.
Komunizam je presavrsen sistem da bi se doslovno primjenio i to je nemoguce jer ljudi nisu savrseni. KPJ je to shvatila na vrijeme.
To ti je, dragi, reformizam, socijaldemokratija i ima veze sa komunizmom koliko uzgoj puzeva sa astronomijom.
-
blah blah
nezeljeni nadimak wrote:
Da li si svjestan koliko je komunista i onih koji su tako optuzeni istruhlo u zatvorima tih bajnih demokratija? Koliko je umjetnika, pisaca, filozofa, zavrsilo u kazamatima "demokratije" ili palo od njene ruke?
Znas li recimo za one cistke u SAD gdje je dovoljno bilo da te neko ocinkari da si "crveni" i bude ti cao? Cisti staljinizam, kao i danas.
Hocemo li i s "demokratama" postupati kako oni postupaju s "neistomisljenicima"?
ne kaki, ziv bio, spominjuci "kazamate demokratija" i aluzijama na mccarthyja u istom dahu. ako ti je do kazamata, pogledaj pod "staljin". i jedan i drugi su, srecom solidno dokumentovani. i opet je manje koji se dive mccarthyju nego staljinu, i na ovom forumu i u njihovim domovinama.
za vrijeme odvratnog mchartyja je "crveni" ostajao bez posla (ne "bude ti cao" po nekoj automatici), a kod pomahnitalog staljina milioni "neposlusnika" zavrsise u sibiru, pa dokle izdrze. demokrate ipak prevazidjose mchartyja, a staljinista jos uvijek koliko hoces.
-
nezeljeni nadimak
blah blah wrote:nezeljeni nadimak wrote:
Da li si svjestan koliko je komunista i onih koji su tako optuzeni istruhlo u zatvorima tih bajnih demokratija? Koliko je umjetnika, pisaca, filozofa, zavrsilo u kazamatima "demokratije" ili palo od njene ruke?
ne kaki, ziv bio, spominjuci "kazamate demokratija" i aluzijama na mccarthyja u istom dahu. ako ti je do kazamata, pogledaj pod "staljin". i jedan i drugi su, srecom solidno dokumentovani. i opet je manje koji se dive mccarthyju nego staljinu, i na ovom forumu i u njihovim domovinama.
za vrijeme odvratnog mchartyja je "crveni" ostajao bez posla (ne "bude ti cao" po nekoj automatici), a kod pomahnitalog staljina milioni "neposlusnika" zavrsise u sibiru, pa dokle izdrze. demokrate ipak prevazidjose mchartyja, a staljinista jos uvijek koliko hoces.
A kakve Staljin ima veze sa komunizmom izuzev sto mu je komunizam sluzio kao dekoracija?
I ne mislim samo na SAD, mislim i na Evropu, pa uostalom i na ove prostore, gdje su mnogi komunisti i oni koji su samo tako optuzeni nestajali ili zavrsavali kao psi.
-
mostarac
nije bas bila socijaldemokratija nego je bio socijalizam sa kontrolom sticanja kapitala. Socijaldemokratija je najsupackija ideja uz liberalizam koja je ikad zazivjela u drustvu. Socijaldemokratija se ko fol bori za prava radnika a stiti kapital u njegovom punom opsegu i to je mazanje ociju naivnima, a liberalizam je ideja beskicmenjaka koji nemaju ni stava ni snage ni hrabrosti ako pak slucajno imaju stav da ga prezentuju. Liberalizam je ustvari nemati stava ni o cemu i uvijek kao nesto filozofirati a bez volje za preuzimanjem odgovornosti.nezeljeni nadimak wrote:mostarac wrote:to je bio komunizam po mjeri covjekanezeljeni nadimak wrote: Ah!
To ti je dragi, reformizam, socijaldemokratija i ima veze sa komunizmom koliko uzgoj puzeva sa astronomijom.
U Jugoslaviji nije bio komunizam u svom izvornom obliku, nego je bio neki cudan sistem u kojem je drzava kontrolisala kapital i tom kontrolom onemogucavala stvaranje velikog kapitala u rukama pojedinaca. To je bio nekakav jugoslovenski komunizam, koji je sustinski i u temelju to bio ali ne onako strog i rigidan i nefleksibilan kao u ostalim zemljama. Jugoslavija je u komunistickom svijetu bila kao turska u islamskom. Fleksibilni komunizam po mjeri covjeka.
- suncokret13
nezeljeni nadimak wrote:Odluci se, molim lijeposuncokret13 wrote:
nekim' treba i nacrtati,
cuj nezeljeni nadimak........![]()
Prije nekoliko dana si me optuzivao za pripadnost SDA, a danas ti licim na nekog podobnog novinarcica bliskog SDP-u.
Sta je sutra na redu?
Stranka penzionera, Gradjanska demokratska stranka Ibrahima Spahica?
Dobro skontaj, jer nece biti prilike da se ponovo premisljas![]()
![]()
![]()
????
iz kojeg si ti doma staraca zbrisao ?
sto ne ponese sa sobom naocale?
sta trosis ti od HAPOVA ??? - artan ????
koje trave : nanu i kamilicu s sintelanom ?
pa gdje ja to napisa naziv i jedne druge stranku osim tvoje ?
pa jesam li ti prije par dana napisao da si ostao jedini branitelj djela i tekovina ttvoje stranke.
bakire,bakire........
-
blah blah
a kakve onda ima mcharty sa demokratijom?nezeljeni nadimak wrote:blah blah wrote:nezeljeni nadimak wrote:
A kakve Staljin ima veze sa komunizmom izuzev sto mu je komunizam sluzio kao dekoracija?
I ne mislim samo na SAD, mislim i na Evropu, pa uostalom i na ove prostore, gdje su mnogi komunisti i oni koji su samo tako optuzeni nestajali ili zavrsavali kao psi.
on se nije na nju ni pozivao, a staljin je komunizam tumacio kroz pogrome.
- suncokret13
@nezeljeni nadimak
[/quote]suncokret13 wrote:nezeljeni nadimak wrote:???suncokret13 wrote:u svakom slucaju DA,
nije ni vrijeme naseg SOCIJALIZMA bilo,bajno bilo je onih koji su bili u SKJ ,kao npr. ejup ganic i slicni iz cisto iz KORISTOLJUBLJA...
a veliki dio bivsih komunista su preko noci postali NAJZRSCE pristalice nacionalista.
u svakom slucaju je bilo 1.000.000 bolje,nego danas !
ljudi su bili sigurniji i mirniji,
mogao SI SVOJE DJETE mirno pustiti na ulicu,bez starah ada mu neko ne spominje u TRPNOM glagolu MATER ( srpsku-hrvatsku-muslinansku).
Moglo se je putovati po cjelom svjetu.imalo se 12 redovnih plata,regres pa nesto i za novu godinu,pa 30 dana godisnjeg odmora,besplatnu skolu,besplatnog doktora,lijekove uz participaciju od 1 ili 2 dinara ( vrijednost oko 1/2 kutije cigara ).
nije bilo : vehabija,chetnika i ustasa,a ako ih je i bilo onda su bili po murijama.
SVAKO JE MOGAO ICI U DZAMIJU ILI CRKVU,
koliko se sjecam nikada ni jedan drot nije zapisivao ko ide,a ko izlazi iz dzamije..............kao danas sto se pise jel' neko dzamatlija ili ne ili crkvenjak,kako bi imao kakav takav prospeitet.
bilo je lijepo : 'os vjerovat u Boga/Alaha - vjeruj ,al' u svojoj KUCI !
ako si vjernik,nema te u KPJ. ( Marx i Engels su rekli da je religija opijum za narod )
bilo je bolje i mirnije nego sada,
prvih 15 godina pod vladavinom sda.[/quote]
Zar ti nisi Ravna Gora ili je to sad, u skladu sa najnovijim trendovima u Srbiji, isto sto i narodno oslobodilacka borba?
nekim' treba i nacrtati,
-
mostarac
a zasto uvijek za komunizam uzimate za primjer staljina. Evo za demokratiju cemo uzeti primjer Pinochea, pa Franka, pa britansku politiku u sjevernoj irskoj gdje katolicka djeca i danas idu u oklopnim vozilima u skolu, pa cemo uzeti francusku politiku u alziru, pa cemo uzeti sirenje demokratije po zemljama latinske i juzne amerike. Sve je to demokratija i ti tzv. demokratski rezimi.blah blah wrote:nezeljeni nadimak wrote:
-
blah blah
moke, moke, svako malo me iznenadis. jesi li to na kraju ipak vratio knjizicu? izgleda da sam propustio par epizodamostarac wrote:nije bas bila socijaldemokratija nego je bio socijalizam sa kontrolom sticanja kapitala. Socijaldemokratija je najsupackija ideja uz liberalizam koja je ikad zazivjela u drustvu. Socijaldemokratija se ko fol bori za prava radnika a stiti kapital u njegovom punom opsegu i to je mazanje ociju naivnima, a liberalizam je ideja beskicmenjaka koji nemaju ni stava ni snage ni hrabrosti ako pak slucajno imaju stav da ga prezentuju. Liberalizam je ustvari nemati stava ni o cemu i uvijek kao nesto filozofirati a bez volje za preuzimanjem odgovornosti.nezeljeni nadimak wrote:mostarac wrote: to je bio komunizam po mjeri covjeka
To ti je dragi, reformizam, socijaldemokratija i ima veze sa komunizmom koliko uzgoj puzeva sa astronomijom.
U Jugoslaviji nije bio komunizam u svom izvornom obliku, nego je bio neki cudan sistem u kojem je drzava kontrolisala kapital i tom kontrolom onemogucavala stvaranje velikog kapitala u rukama pojedinaca. To je bio nekakav jugoslovenski komunizam, koji je sustinski i u temelju to bio ali ne onako strog i rigidan i nefleksibilan kao u ostalim zemljama. Jugoslavija je u komunistickom svijetu bila kao turska u islamskom. Fleksibilni komunizam po mjeri covjeka.
-
nezeljeni nadimak
mostarac wrote: nije bas bila socijaldemokratija nego je bio socijalizam sa kontrolom sticanja kapitala. Socijaldemokratija je najsupackija ideja uz liberalizam koja je ikad zazivjela u drustvu. Socijaldemokratija se ko fol bori za prava radnika a stiti kapital u njegovom punom opsegu i to je mazanje ociju naivnima, a liberalizam je ideja beskicmenjaka koji nemaju ni stava ni snage ni hrabrosti ako pak slucajno imaju stav da ga prezentuju. Liberalizam je ustvari nemati stava ni o cemu i uvijek kao nesto filozofirati a bez volje za preuzimanjem odgovornosti.
Za ovo o socijaldemokratiji se potpuno slazem, dok za ovo o jugoslovenskom "komunizmu" ni malo. Nazovi to kako hoces, ali to nema veze sa komunizmom. U najboljem slucaju nesto sto se kretalo ka socijalizmu, ali sa vrlo neizvjesnim ishodom, sto su pokazala i kasnija desavanja.
Last edited by nezeljeni nadimak on 31/08/2007 23:49, edited 1 time in total.
-
blah blah
i pinoche i franco su bili fasisti, a ne demokrate niti su se takvim nesto predstavljali. ne lupaj bez veze, mozes puno bolje.mostarac wrote:a zasto uvijek za komunizam uzimate za primjer staljina. Evo za demokratiju cemo uzeti primjer Pinochea, pa Franka, pa britansku politiku u sjevernoj irskoj gdje katolicka djeca i danas idu u oklopnim vozilima u skolu, pa cemo uzeti francusku politiku u alziru, pa cemo uzeti sirenje demokratije po zemljama latinske i juzne amerike. Sve je to demokratija i ti tzv. demokratski rezimi.blah blah wrote:nezeljeni nadimak wrote: