A odkud onda da pokloni vilu Sofiji Loren?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Niđe veze, ful'o si skorz. Te vile nisu bile Titovo privatno vlasnistvo vec od drzave i partije. Tito po smrti svojoj rodbini nije ostavio apsolutno nista, cak i ordenje i licno trofejno naoruzanje je zavrsilo u rukama drzave. O ovome je bila emisija prije mjesec - dva. Sada brat od Tita trazi od Srbije da mu bar da neka Titova odlikovanja. Pa Jovanka do skoro nije imala grijanje u njihovoj vili na Dedinju.capry wrote: danas je za vas recimo sulejman tihic lopov jer ima platu od par hiljada maraka i vikendicu
da zivi 1000 godina nece imati sta je imo tito
a u isto vrijeme je tito posten iako je u svakoj republici imao bar 7-8 vila itd.
stvar je u principu
nemojte primjenjivati svostruke standarde
komunisticki zlocini
- kriticarka_nikova
- Vodenjak
@Drvosjeca...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Niđe veze, ful'o si skorz. Te vile nisu bile Titovo privatno vlasnistvo vec od drzave i partije. Tito po smrti svojoj rodbini nije ostavio apsolutno nista, cak i ordenje i licno trofejno naoruzanje je zavrsilo u rukama drzave. O ovome je bila emisija prije mjesec - dva. Sada brat od Tita trazi od Srbije da mu bar da neka Titova odlikovanja. Pa Jovanka do skoro nije imala grijanje u njihovoj vili na Dedinju.capry wrote: danas je za vas recimo sulejman tihic lopov jer ima platu od par hiljada maraka i vikendicu
da zivi 1000 godina nece imati sta je imo tito
a u isto vrijeme je tito posten iako je u svakoj republici imao bar 7-8 vila itd.
stvar je u principu
nemojte primjenjivati svostruke standarde
Jedan od rijetkih likova na ovom forumu s kojim se pocesto "zakacim" a znam da nije daleko sa razmisljanjima od mene...
Mora da je do mene i moga stresa...
-
Hart
meni je bezveze stavljati atribute ispred rijeci zlocin. zlocini se cine u ime ovoga i onoga, u ime ideologije, koristoljublja, religije, iz straha, iz mrznje, .... to sto se nedavno u vijecu evrope govorilo o zlocinima komunistickih rezima (koji su neporecivi i strasni) a ne o mnogim drugim zlocinima koji se mogu povezati s drugacijom ideologijom, politikom, ima prije svega politicku tezinu. Ovo se odnosi na prosirenje evropske unije na zemlje bivseg varsavskog pakta, odnosno zemlje koje su bile s onu stranu zeljezne zavjese. Upravo je iz tih zemalja, cini mi se, i pokrenuta inicijativa za osudu zlocina komunistickih rezima. Jednostavno, komunizam je porazen, pa su pobjednici nasli za shodno da ga i osude. U drugacijim okolnostima osudjivali bi se drugi zlocini, a komunisticki prikrivali i zataskavali. (u stvari to smo imali priliku vidjeti).
Nazalost, to je istina o svijetu u kojem zivimo, uvijek se govori o nekakvom "mi" i "oni", i uvijek se moralne kategorije gledaju kroz ovakvu prizmu, "nasi i njihovi zlocini", ovisno o tome kojoj cemo se masi prikloniti ovisi i to kako cemo cijeniti univerzalne vrednote.
Nazalost, to je istina o svijetu u kojem zivimo, uvijek se govori o nekakvom "mi" i "oni", i uvijek se moralne kategorije gledaju kroz ovakvu prizmu, "nasi i njihovi zlocini", ovisno o tome kojoj cemo se masi prikloniti ovisi i to kako cemo cijeniti univerzalne vrednote.
- kriticarka_nikova
Sta je Sofija bolja od meneA wrote:Vila je vila, ali Sofija je Sofijakriticarka_nikova wrote:A odkud onda da pokloni vilu Sofiji Loren?to smo zaboravili,a?
Hocu i ja vilu
Imal ko da mi da
- Drvosjeca iz Dejcica
Koju i gdje je tacno ta vila?kriticarka_nikova wrote:
A odkud onda da pokloni vilu Sofiji Loren?to smo zaboravili,a?
- kriticarka_nikova
Pa valjda u Italiji,nije Tito imao samo vile po bivsoj Jugi.........eee neznas ti Tita ...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koju i gdje je tacno ta vila?kriticarka_nikova wrote:
-
capry
prije par mjeseci se na bht1 u emisiji in puls mogao cuti tako degutantan komentar da sam skoro pa poludio
ne sto drzim neciju stranu nego sto je to toliko nepravedno
prilog o tome kako je tito ugoscavao sofiju loren i jos neke dive
kako ih je gotivio i sve ostale trice i kucine
i onda nas pametni voditelj (ne znam kako se zove) kaze svojoj kolegici kroz ironican smijeh
''a sta mislis da li bi neki od danasnjih clanova predsjednistva mogao prepoznati a. jolie da je vidi negdje''
a da ju ugosti neki od njih u svojoj vili, saceko bi ga narod ispred te vile i ubio ga
i trebalo bi ga ubiti
ali pogledajte samo taj sarkazam i nepravdu
i onda nas pametni voditelj (ne znam kako se zove) kaze svojoj kolegici kroz ironican smijeh
''a sta mislis da li bi neki od danasnjih clanova predsjednistva mogao prepoznati a. jolie da je vidi negdje''
a da ju ugosti neki od njih u svojoj vili, saceko bi ga narod ispred te vile i ubio ga
i trebalo bi ga ubiti
- Vodenjak
Ma ne brini...capry wrote:prije par mjeseci se na bht1 u emisiji in puls mogao cuti tako degutantan komentar da sam skoro pa poludio
i trebalo bi ga ubiti
Nece A. Jolie doci ni do jednog od njih trojice..
Nema narod razloga za bunu...
- Drvosjeca iz Dejcica
Valjda u Italiji, kakav je to odgovor? AKo znas gdje je ta vila onda reci. Kada je Tito kupio? Ne mislis valjda na rezidencije bivse YU u kojima su odsjedale strane delegacije gdje je izmedju ostalih i par puta odsjedala i Sofija?kriticarka_nikova wrote:Pa valjda u Italiji,nije Tito imao samo vile po bivsoj Jugi.........eee neznas ti Tita ...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Koju i gdje je tacno ta vila?kriticarka_nikova wrote:
-
capry
poenta:danas wrote:poenta?capry wrote:ali pogledajte samo taj sarkazam i nepravdu
a cisto sumnjam da bi se narod bunio ugoscavanju andjelijesamo da i dan-danas zivi kako je zivio za titova mraka
kad tito ugosti s. loren tito je faca i gentleman
da je ugosti suljo (
e zasto se titu daju te privilegije
P.S.
ne pitam zasto se sulji ne daju!!!!
- kriticarka_nikova
Ne mislim,ali zna za vilu....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Valjda u Italiji, kakav je to odgovor? AKo znas gdje je ta vila onda reci. Kada je Tito kupio? Ne mislis valjda na rezidencije bivse YU u kojima su odsjedale strane delegacije gdje je izmedju ostalih i par puta odsjedala i Sofija?kriticarka_nikova wrote:Pa valjda u Italiji,nije Tito imao samo vile po bivsoj Jugi.........eee neznas ti Tita ...Drvosjeca iz Dejcica wrote: Koju i gdje je tacno ta vila?
Tito je imao puno gresaka,ali SVE JE TO NAROD POZLATIO.....
Dok smo se kleli da sa njegovog puta ne skrenemo,skrenuli smo sa svojim mozgovima....nije valjda da jos uvijek zivis u ubjedjenju da je on bio PRAVI covjek?
-
mosor1
E, da. Vila je krunski dokaz kako nas je krao, lopov Broz!kriticarka_nikova wrote: A odkud onda da pokloni vilu Sofiji Loren?to smo zaboravili,a?
Totalna rasprodaja
Činjenica je da je sve rasprodano, ali se još uvijek možemo dignuti i vratiti kako bi bili svoji na svome – obrazovanjem
Pavle Kalinić
Deset godina od priznanja Republike Hrvatske utvrđena je porazna činjenica da je hrvatski bruto proizvod po glavi stanovnika dvadeset posto europskoga prosjeka. Produktivnost nije uspoređivana, ali je najvjerojatnije jednako porazan postotak kao i kod društvenog bruto proizvoda. Koliki nam je postotak banaka ostao, to ne znaju ni najupućeniji, ali se svi slažu da je postotak odavno pao ispod dvadeset posto. Smijali smo se Mađarima koji su rasprodavali zemlju, ali su zadržali više od četrdeset i pet posto banaka. Ni telekomunikacije im nisu u tolikom postotku u stranom vlasništvu kao kod nas (51%) što ne znači da neće postati. Ipak kasnije nego ovdje.
Autoceste se zasad u nas grade pod koncesijama ili kreditima. Proizvodnja nam polako ali sigurno zamire, dok strani lanci kao Metro, Mercatone, Leclerc, Mercator i mnogi koji su u fazi dolaska guše i našu distribuciju i proizvodnju. Naši premudri pretvarači iz svačijeg u svoje vlastito privatno vlasništvo nesposobni su se uključiti u utakmicu i prisiljeni su ili prodati ili propasti. Kako se nisu previše trudili nešto steći, tako olako prodaju kako bi osigurali sebe uz neki demagoški intervju o tome da ih guši strana konkurencija, a oni se toliko žrtvuju za Lijepu našu. Ipak, novac spreme u džep ili na kakav strani bankovni račun, jer domaćih više ni nema, te uživaju opravdano svoje pretvorbene muke.
Uzmi novac i bježi
Sljedeća faza je rasprodaja zemlje, osobito uz more, rasprodaja otoka i poluotoka, pašnjaka i izvorišta čiste vode. Naravno, sve to u ovom trenutku nije zakonski provedivo, ali će se uz pritisak Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke te domaćih potkupljenih lobista s vremenom steći uvjete za totalnu rasprodaju kako je to, ne tako davno, učinjeno i u Španjolskoj.
Najsuroviji primjer rasprodaje obale je Acapulco u Mexicu. Amerikanci i oni bogati iz cijeloga svijeta uživaju u blagodatima ekskluzivnog ljetovališta u kojem nema loših hotela ili neuređenih plaža. Može se za novac naručiti što god se poželi – od egzotičnog voća (po koje na udaljene destinacije polijeću avioni) do mladoga ljudskog mesa bilo kojeg spola. I za to vrijeme dok bogati, zaštićeni žicom i naoružanom stražom, u Acapulcu žive životom o kojem mnogi na svijetu ne mogu niti sanjati, izvan žice i kroz žicu mali Meksikanci mole kruh, cent ili gutljaj Coca-Cole. Naravno da taj detalj, ili bilo koji sličan, po pravilu, promakne nezavisnim medijima tipa Playboy, CNN, USA Today, Wall Stret Journal ili Washington Post. Vijesti su samo one informacije koje su u funkciji krupnog, najkrupnijega, kapitala. Vijesti koje se tiču slobodnog protoka kapitala, nafte i strateških sirovina. Sve ostalo je informacija ako je posredno ili neposredno u funkciji bržeg obrtanja kapitala. Ako nije, onda to nije informacija koju je potrebno objaviti. Najbolji primjer bio je talibanski režim u Kabulu koji nije bio nikakav problem dok su činili smaknuća među sobom, ali su postali problem kad su krenuli s izvozom ideja kako bi svijet trebao izgledati. Čak i tada nije bilo važno, jer su njihove žrtve bile prihvatljive. Tek kad su se srušili Twinsi u New Yorku i izgorjela petina Pentagona, postali su neprihvatljiva činjenica. Dotad su bili medijski ignorirani, iako su ih CIA i slične organizacije pomno pratili. Ipak, poneko sumnja da se sve odigralo onako kako je objavljeno u “nezavisnim” medijima i jesu li protagonisti oni koji su za to i optuženi. Sumnje produbljuje i objava podataka koliko je poginulih, koliko je zaposlenih taj dan došlo na posao, a koliko nije, tko su oni koji nisu došli i zašto?
Svoji na svome
Na svu sreću, Hrvatska je u Europi, koliko se god zapadni borci za ljudska prava kleli da to nije važno – Hrvati su na svu sreću bijeli, pa se priče kao one u Afganistanu ili u Čečeniji ipak ne mogu dogoditi. Osim ako to opet uz pomoć susjeda ne zakuhamo! A hoćemo li ili ne ovisi samo o nama i našim susjedima, već i o našim tradicionalnim prijateljima koji su na ovim prostorima oduvijek imali svoje specifične interese za koje su se spremni boriti do posljednje kapi krvi domorodaca. Nadam se da nikad više nećemo dopustiti da nas tretiraju kao domoroce. Činjenica je da je sve rasprodano, ali se još uvijek možemo dignuti i vratiti kako bi bili svoji na svome – obrazovanjem.
- Vodenjak
Nije...kriticarka_nikova wrote:Ne mislim,ali zna za vilu....Drvosjeca iz Dejcica wrote:Valjda u Italiji, kakav je to odgovor? AKo znas gdje je ta vila onda reci. Kada je Tito kupio? Ne mislis valjda na rezidencije bivse YU u kojima su odsjedale strane delegacije gdje je izmedju ostalih i par puta odsjedala i Sofija?kriticarka_nikova wrote: Pa valjda u Italiji,nije Tito imao samo vile po bivsoj Jugi.........eee neznas ti Tita ...
Dok smo se kleli da sa njegovog puta ne skrenemo,skrenuli smo sa svojim mozgovima....nije valjda da jos uvijek zivis u ubjedjenju da je on bio PRAVI covjek?
On je bio kriv a mi smo bili vazda u pravu!
I danas smo...
(izvini @danas!
- danas
pa ja ti opet kazem, ali ti izgleda ne kontas... kad je tito ugoscavao sofiju od narodnih para i o drzavnom trosku, tada ni narod nije bio gladan pa mu je to bilo fino i zanimljivo... a kako danas narod zivi i ima li da se luksuzira? jedno se luksuzirati kad imas, a drugo je luksuzirati se kad nemas... a suljo sa andjelinom... nazalost, ona samo moze doci da nas obidje u humanitarnoj misji, ko one nesretnike po africi sto obilazi...capry wrote: poenta:
da je ugosti suljo () bio bi lopov i reklo bi se od cijih para
P.S.
- Drvosjeca iz Dejcica
Nemam ja nikakvih predrasuda prema Titu, ni onih negativnih niti onih pozitovnih, ako predrasuda moze biti u pozitivnom kontekstu. Meni je samo bezveze kada ljudi izvale gluposti k'o Alija SIrotanovic komad uglja u rudniku... Tito je bio takav kakav je bio, sa svim svojim manama, i velicinama, ni vise ni manje nego covjek iz naroda.kriticarka_nikova wrote:
Ne mislim,ali zna za vilu....
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 11/04/2006 23:34, edited 1 time in total.
- kriticarka_nikova
Ne,ne mislim da smo mi bili vazda u pravu....pogotovo ne danas.......ali radije bih da nas je Njemacka osvojila,to eto nikad prezalit necu.....Vodenjak wrote:
Nije...
I danas smo...
(izvini @danas!)
- Vodenjak
Hocu da te smatram shaldzijom...kriticarka_nikova wrote:Ne,ne mislim da smo mi bili vazda u pravu....pogotovo ne danas.......ali radije bih da nas je Njemacka osvojila,to eto nikad prezalit necu.....Vodenjak wrote:
Nije...
I danas smo...
(izvini @danas!)
Nemoj me iznevjeriti...
-
mr__bosnjak
Hvala, hvala... Iskreno Vodenjakove pohvale budu ko secer uz kahvu.Vodenjak wrote:Dobro receno @mr_bosnjak!mr__bosnjak wrote:Stalin i njegov komunizam je bio identican nacizmu. Ekspanzioni planovi, pokoravanje i mucenje odredzenog dijela stanovnistva, sistamatsko zatvaranje itd. Sovjetski Savez je i bio u saveznistvu sa Nijemcima da se Nijemci 41´ neokrenuse protiv njih. A to tad su i oni Jevreje zlostavljali i neistomisljenike pa i poslije toga(neistomisljenike). Takav je vecinom bio komunizam u istocnoj Evropi(pa i Albaniji) ali ne i u Jugoslaviji gdje se neke stvari jesu desavale, kao Goli Otok ali u prosjeku stanovnistvu je bilo dobro. Kuba ja mislim isto nije ista stvar dok je Sjeverna Koreja i Kina uporedive sa bivsom Rusijom. Tema je siroka...![]()
I sto rece na kraju, "Tema je siroka..."
I da dodam posto vidim da ste se dobavezali Tita. Rodio sam se poslije njega i njegovo vrijeme nisam dozivio. Ali znam historiju, i jedino sto mu zamjeram je sto Bosnjaci nisu imali nacionalno ime, kulturu itd. Ali vi koji pricate o njegovim vilama i o vilama danasnjih vladara. Jeste, a znatel sta je razlika? Pa on je svoje zasluzio jer dok je on zivio u dobrom luksuzu i cijeli narod je uzivao i rahatijo a dok ovi sad zive u dobrom lukuzu narod taman pa na rubu egzistencije.
-
mosor1
kriticarka_nikova wrote:Ne,ne mislim da smo mi bili vazda u pravu....pogotovo ne danas.......ali radije bih da nas je Njemacka osvojila,to eto nikad prezalit necu.....Vodenjak wrote:
Nije...
I danas smo...
(izvini @danas!)

- danas
samo da dodam...A wrote:Fakat ljudi, jel se sjecate svih onih humanitarnih akcija? Vazda smo slali za nekog pakete i pare. I nije ubleha, upoznala sam ovdje Etiope koji su mi pricali - za dobro brasno se i danas kaze - Tito-brasno. Jer je to pojam dobrog, kvalitetnog, sto su dobili kao pomoc. Nije samo brasno, ali se ne sjecam sta je sve bilo. I ljudi i danas duboko zahvalni za pomoc.... Onda se slalo oruzje za alzirski rat protov kolinizatora, pa Francuzi prekinuli diplomatske odnose; pa se slalo u Palestinu, pa gdje god je neki belaj, zemljotres ili glad....danas wrote:... nazalost, ona samo moze doci da nas obidje u humanitarnoj misji, ko one nesretnike po africi sto obilazi...
60-ih godina proslog vijeka YU je dala kredit japanu za razvoj nauke i tehnologije
- Drvosjeca iz Dejcica
Napravi i ti pjesmicu "Danke Deutschland II"...kriticarka_nikova wrote: [
Ne,ne mislim da smo mi bili vazda u pravu....pogotovo ne danas.......ali radije bih da nas je Njemacka osvojila,to eto nikad prezalit necu.....
-
capry
to ti se sad cini da je narod toliko uzivaodanas wrote:pa ja ti opet kazem, ali ti izgleda ne kontas... kad je tito ugoscavao sofiju od narodnih para i o drzavnom trosku, tada ni narod nije bio gladan pa mu je to bilo fino i zanimljivo... a kako danas narod zivi i ima li da se luksuzira? jedno se luksuzirati kad imas, a drugo je luksuzirati se kad nemas... a suljo sa andjelinom... nazalost, ona samo moze doci da nas obidje u humanitarnoj misji, ko one nesretnike po africi sto obilazi...capry wrote: poenta:
da je ugosti suljo () bio bi lopov i reklo bi se od cijih para
P.S.
a nije sigurno
samo sto je tada narodu bio isppran mozak, bas kao u 84 od orvela
- Drvosjeca iz Dejcica
Je li zna neko jesu li Japanci taj kredit u cjelosti vratili ili su koji fening zaboravili? Tada bi imali osnova traziti povrat uz debelu kamatu...danas wrote: samo da dodam...
60-ih godina proslog vijeka YU je dala kredit japanu za razvoj nauke i tehnologije![]()