Kompjuter se sam restartuje; pomoc??
Moderator: Benq
-
dseytan
ovo ja od pocetka govorim. mada, naravno, nisu iskljucene ni druge opcije.car-x wrote:koliko sam do sad bio u prilici da se susrecem sa slicnim problemima (kao obicni korisnik), plavi ekran je uglavnom povezan ili sa losom instalacijom, ili losom memorijom.. jednom me je zezo i hard disk, pa mi se pojavljivo plavi ekran..
a restart je vec druga prica.. ako se prije samog restarta pojavi neka poruka, (computer will reboot in 00:00:59...) uglavnom je "sjeban" neki servis (blaster virus je koristio rupu u remote procedure calling, jer su default-ne postavke kod "rusenja" ovog servisa: restart machine, a ne restart service.. npr..), a ako se restarta bez poruke, uglavnom je neki hardware-ski belaj..
meni se ovo desavalo zbog: loseg napajanja, napola crknute maticne ploce (u neka doba mi je crko i procesor) i loseg hladjenja (procesor se pregrije i restartuje sam od sebe (u to vrijeme AMD thunderbird 1 GHz)..
nekad zna i neka bezveze instalacija sjebati sistem, ali to se da ukinuti deinstalacijom..
- Irm@
kod mene se to desavalo...
i ja odnijela na popravak jer skontah vjerovatno je do temperature
i sad kontam kad mi pukne cijenu za cooler...kad ono zica neka upala u cooler i on je samo pomaknu i et
mada ja to sama nikad ne bih uradila...jer cini mi se da odvrnem sve one sarafe nikad ih ne bi vratila...
pa et ti vidi
i ja odnijela na popravak jer skontah vjerovatno je do temperature
i sad kontam kad mi pukne cijenu za cooler...kad ono zica neka upala u cooler i on je samo pomaknu i et
mada ja to sama nikad ne bih uradila...jer cini mi se da odvrnem sve one sarafe nikad ih ne bi vratila...
pa et ti vidi
-
izbjeglica_iz_besmisla
kad ste se već dotakli ovog ... koja je inače normalna temperatura procesora ... moj se vrti na oko 50 stepeni, al zna bit i veća 
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
U zavisnosti od generacije, tipa, proizvoðaèa, revizije... Ne postoji generalni pojam normalna temperatura procesora jer svaki ima svoju radnu temperaturu i radni interval koje specificira proizvoðaè za svaki procesor a koju da u kombinaciji sa referentnim hlaðenjem...izbjeglica_iz_besmisla wrote:kad ste se veæ dotakli ovog ... koja je inaèe normalna temperatura procesora ... moj se vrti na oko 50 stepeni, al zna bit i veæa
Temperatura ti zavisi od tvog naèina hlaðenja, ozraèenosti kuæi¹ta te naèina primjene raèunara...
-
izbjeglica_iz_besmisla
i mislio sam da odgovor ne može bit jednostavan ... stvar je u tome što je meni u stanu prilično vruće, a kompjuter svaki dan radi po 10-12 sati .... inače radi se o pentiumu 4, 3 GHz, bez dodatnog hladnjaka ...
Ovo pitaje sam i postavio pošto se lomim da li da kupim hladnjak ili ne...
Ovo pitaje sam i postavio pošto se lomim da li da kupim hladnjak ili ne...
-
izbjeglica_iz_besmisla
hmm ... a meni je jedna osoba rekla da mi hladnjak može "utišati" rad inače prilično bučnog procesora ... taj je izgleda mislio na Zalmane i ostale skupe igračke
helem, instalirao sam ovaj Everest, i dok otvaram par programa temperatura procesora se diže na 66 stepeni ... valjda nije puno, pošto vjerovatno neću kupovati taj hladnjak ... hvala 
-
ztluhcs
Dodatni ventilator? Da, u sluèaju regulacije broja obrtaja ventilatora na CPU. Ako ti dodatni ventilator obori temperaturu zraka unutar kuæi¹ta, uvlaèenjem zraka izvana, odvoðenje toplote u lancu cpu-hladnjak-zrak je bolje i samim tim ti je CPU manje vruæ, BIOS obori broj obrtaja ventilatoru i on je malo ti¹i...izbjeglica_iz_besmisla wrote:hmm ... a meni je jedna osoba rekla da mi hladnjak mo¾e "uti¹ati" rad inaèe prilièno buènog procesora ... taj je izgleda mislio na Zalmane i ostale skupe igraèkehelem, instalirao sam ovaj Everest, i dok otvaram par programa temperatura procesora se di¾e na 66 stepeni ... valjda nije puno, po¹to vjerovatno neæu kupovati taj hladnjak ... hvala
Bitno je imati protok zraka kroz kuæi¹te - kanal... I najbolji ventilator neæe imati mnogo efetka ako ti je kuæi¹te "zatvoreno"... To mo¾e¹ napraviti ili skidanjem "èepova" za otvore optièkih ureðaja ili ako ti kuæi¹te ima prednji otvor (usisni ventilator) jo¹ bolje, te ubacivanjem tihog ventilatora koji izvlaèi topao zrak iz kuæi¹ta odzada...
- Qler
ja imam 80mm fan sa strane koji uvlaci zrak i 120mm fan nazad koji izbacuje zrak iz kucista a na procesoru ZalmanaCNPS700B AlCu LED koji g fino hladi na oko 35 stepeni
a temp kucista mi je oko 20 i nesto... ah i napojna mi ima 120mm fan 
-
dseytan
@izbjeglica_iz_besmisla
ta temperatura je velika, i nije daleko od kriticne tacke.
http://processorfinder.intel.com/Detail ... Spec=SL7Z7#
*Thermal Specification 67,7 stepeni.
naravno da proc moze ici i par stepeni iznad, ali....
ovo sto ztluhcs predlaze je svakako pozeljno u svakoj konfiguraciji ali ti to nece znatno sniziti temperaturu procesora.
u biti, imas 2 solucije: jedna je da kupis kvalitetniju termalnu pastu, i stavis na box cooler koji vec imas... skinut ce ti par stepeni, ali nista drasticno...
ili, daleko bolja opcija: jednostavno kupi kvalitetan hladnjak.
pod "kvalitetan" otprilike se podrazumijeva skup. moja preporuka (ako ga gdje nadjes):
http://www.thermaltake.com/product/Cool ... -p0114.asp
ni zalmani nisu losi, ali ipak big typhoon je moja preporuka.
sto se tice buke iz kucista... to ti dolazi od svakog ventilatora u kucistu:
na napojnoj, na grafickoj, na procesoru. chispetu.
(izuzetno i hdd moze praviti veliku buku, ali to je drugi par opanaka.)
samo mala ispravka - buka ti ne dolazi od procesora... nego od raznih hladnjenja (koje sam nabrojao)
uglavnom, zamjenom hladnjaka na procesoru (sto preporucujem) znatno ces sniziti buku koja dolazi od hladnjenja procesora.... ali recimo to ti nece puno znaciti ako ti je bucan hladnjak na grafickoj. (btw to je kod mene slucaj... cpu hladnjak necujan, ali ovaj na grafickoj zuji k'o lud - 4700 obrtaja)
uglavnom da sumiram - uredi malo kuciste:
- ocisti prasinu,
- napravi kvalitetan protok vazduha (napravi otvore kao sto je ztluhcs predlozio, ili, jos bolje kupi par coolera za kuciste. kostaju cca 5 KM)
- uredi kablove u kucistu (skloni ih u stranu) za nesmetan protok vazduha
- i na kraju, najvaznije, kupi dobar cpu cooler.
(budi speman izdvojiti 50-100 KM na cpu hladnjak)
ta temperatura je velika, i nije daleko od kriticne tacke.
http://processorfinder.intel.com/Detail ... Spec=SL7Z7#
*Thermal Specification 67,7 stepeni.
naravno da proc moze ici i par stepeni iznad, ali....
ovo sto ztluhcs predlaze je svakako pozeljno u svakoj konfiguraciji ali ti to nece znatno sniziti temperaturu procesora.
u biti, imas 2 solucije: jedna je da kupis kvalitetniju termalnu pastu, i stavis na box cooler koji vec imas... skinut ce ti par stepeni, ali nista drasticno...
ili, daleko bolja opcija: jednostavno kupi kvalitetan hladnjak.
pod "kvalitetan" otprilike se podrazumijeva skup. moja preporuka (ako ga gdje nadjes):
http://www.thermaltake.com/product/Cool ... -p0114.asp
ni zalmani nisu losi, ali ipak big typhoon je moja preporuka.
sto se tice buke iz kucista... to ti dolazi od svakog ventilatora u kucistu:
na napojnoj, na grafickoj, na procesoru. chispetu.
(izuzetno i hdd moze praviti veliku buku, ali to je drugi par opanaka.)
samo mala ispravka - buka ti ne dolazi od procesora... nego od raznih hladnjenja (koje sam nabrojao)
uglavnom, zamjenom hladnjaka na procesoru (sto preporucujem) znatno ces sniziti buku koja dolazi od hladnjenja procesora.... ali recimo to ti nece puno znaciti ako ti je bucan hladnjak na grafickoj. (btw to je kod mene slucaj... cpu hladnjak necujan, ali ovaj na grafickoj zuji k'o lud - 4700 obrtaja)
uglavnom da sumiram - uredi malo kuciste:
- ocisti prasinu,
- napravi kvalitetan protok vazduha (napravi otvore kao sto je ztluhcs predlozio, ili, jos bolje kupi par coolera za kuciste. kostaju cca 5 KM)
- uredi kablove u kucistu (skloni ih u stranu) za nesmetan protok vazduha
- i na kraju, najvaznije, kupi dobar cpu cooler.
(budi speman izdvojiti 50-100 KM na cpu hladnjak)
-
izbjeglica_iz_besmisla
evo screenshota everestovog prozora ... ima lli išta da nije u redu (osim temperature procesora)? Napon, obrtaji ili ostalo ... nadam se da ne peglam puno, al mi stvarno treba savjet ...

PS sad radim nešto, ali čim uhvatim vremena, napisaću još par nekih stvari (pitanja, da budem precizniji) vezanih za novi hladnjak

PS sad radim nešto, ali čim uhvatim vremena, napisaću još par nekih stvari (pitanja, da budem precizniji) vezanih za novi hladnjak
-
dseytan
huh, mijenjaj ti taj hladnjak obavezno.izbjeglica_iz_besmisla wrote:evo screenshota everestovog prozora ... ima lli išta da nije u redu (osim temperature procesora)? Napon, obrtaji ili ostalo ... nadam se da ne peglam puno, al mi stvarno treba savjet ...
naponi su dobri, kao sto i sam mozes vidjeti.
a vidis da ti hladnjak radi na 4700 obrtaja u minuti sto proizvodi znatnu buku. ovaj big typhoon radi na 1300 obrtaja, i jedan je od najtisih - 16dBa.
- Dirty Harry
A da probate restartovati racunar ? .....
(Ovo sam nasao kao odgovor na ovaj problem neke sluzbe za podrsku korisnicima ... Neki sajt sa provalama korisnika ali i podrške.)

(Ovo sam nasao kao odgovor na ovaj problem neke sluzbe za podrsku korisnicima ... Neki sajt sa provalama korisnika ali i podrške.)
- chinese_water
ma morao sam ovo dodati onom it strucnjaku(array)... dseytan ti je govorio o napojnoj jedinici...dakle da je 99% do nje, a ti govoris da to nije problem, nego da je problem u hardware-u...eee mozel' jedno pitanje za tebe od mene???
Da li je napojna jedinica hardware???
- atheist
Procesor ti se pregrijava...ili imas komflikt u ramu...ako si nedavno mijenjao ram ili dodavao novi...pa sabirnice nisu iste...ali prvo sto moze biti je procesor....U biosu mozes nastimati manualno temperaturu...U krajnjoj liniji ako je do software pokusaj ga formatirati...ako se isto desava...procesor..-)
-
shin
Gledaj koji je socket ''775'' LGA, zna se koji procesor ide na te ploce P IV jezgra ''prescott'' procesor koji siri 150w toplotne dispacije (double pumped ALU cini cuda). Box hladnjak sa onom prokletom naljepnicom koji se zaprlja za par mjeseci i eto belaja.
Kako se otarasiti problema?
-Skini cooler nabaci novu pastu (Arctic Silver termostab oko 13 mambi u plusu?
-Ocisti prasinu sa hladnjaka
-kupi Zalman CNPS 7000cu (oko 60 mambi) mada se i on treba redovno cistiti
-nadji nekog da ti malo voltazu spusti jer 95% procesora moze raditi na manjim voltazama ako je na defaultnom taktu
-big typhon je dobar samo ne znam gdje ga ima uzeti u Sarajevu
Ili kupi Athlona (bilo koji od Tbreda pa do danasnjih) jer se griju upola manje.
Kako se otarasiti problema?
-Skini cooler nabaci novu pastu (Arctic Silver termostab oko 13 mambi u plusu?
-Ocisti prasinu sa hladnjaka
-kupi Zalman CNPS 7000cu (oko 60 mambi) mada se i on treba redovno cistiti
-nadji nekog da ti malo voltazu spusti jer 95% procesora moze raditi na manjim voltazama ako je na defaultnom taktu
-big typhon je dobar samo ne znam gdje ga ima uzeti u Sarajevu
Ili kupi Athlona (bilo koji od Tbreda pa do danasnjih) jer se griju upola manje.
- _ja_
evo da i ja dodam koju "pametnu" 
imala sam isti problem dugo vremena, i kontala zasto se sam restartuje....poslije x pokusaja da skontam u cemu je kvar,nisam uspjela.
i odem odnesem sve kod face" majstora" da on vidi sta je problem . kaze on meni treba zamijeniti onaj mali ventilator i sve ce biti ok.
ok reko koliko to kosta ,kaze 100 eura ventilator
i 60 eura ruke
znaci 160 eura sve
ok reko np. doci cu ja kad budem mogla sad za sad nek stoji. i setam se ja tako kroz prodavnicu i ugledm jedan pravi ventilator (sobni) 15 eura
reko vidi nije skup a tamam one ljetne vrucine pocele i kupim ga ja, dodjem kuci i pokusam jednu glupost.
otvorim procesor sa strane
montiram ventilator , ono prema njemu i sve upalim i sjednem, za zivo cudo komp. je radio bez ikakvih problema i dan danas radi na isti fazon. usput hladi se on a i ja
za 15 eura a do kad ce tako
............
znaci moguca je vioka tempeatura, mada su i ostale opcije moguce
imala sam isti problem dugo vremena, i kontala zasto se sam restartuje....poslije x pokusaja da skontam u cemu je kvar,nisam uspjela.
i odem odnesem sve kod face" majstora" da on vidi sta je problem . kaze on meni treba zamijeniti onaj mali ventilator i sve ce biti ok.
ok reko koliko to kosta ,kaze 100 eura ventilator
-
ztluhcs
_ja_ wrote:evo da i ja dodam koju "pametnu"
ok reko koliko to kosta ,kaze 100 eura ventilatori 60 eura ruke
znaci 160 eura sve
ok reko np. doci cu ja kad budem mogla sad za sad nek stoji. i setam se ja tako kroz prodavnicu i ugledm jedan pravi ventilator (sobni) 15 eura
reko vidi nije skup a tamam one ljetne vrucine pocele i kupim ga ja, dodjem kuci i pokusam jednu glupost.
otvorim procesor sa strane
montiram ventilator , ono prema njemu i sve upalim i sjednem, za zivo cudo komp. je radio bez ikakvih problema i dan danas radi na isti fazon. usput hladi se on a i ja
![]()
![]()
za 15 eura a do kad ce tako
............