Kompjuter se sam restartuje; pomoc??

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Stitch__ wrote:evo jedno pitanje, da ne otvaram novu temu. 3-4 puta otkako sam kupio comp (prije godinu) mi se pojavio blue screen i pun ekran texta, s pominjao se memory dump, sta god to znacilo :? ?
Upravo tako: MS Knowledge base æe ti odgovoriti da je uzrok hardware, software ili driver... :lol:

Tra¾i¹ po kodu gre¹ke i poku¹a¹ se sjetiti ¹ta si zadnje dodavao ili mjenjao... Iako i ti kodovi su nekad misleading totalno... Pravi razlozi negdje u pm...
Reina

Post by Reina »

Stitch__ wrote:evo jedno pitanje, da ne otvaram novu temu. 3-4 puta otkako sam kupio comp (prije godinu) mi se pojavio blue screen i pun ekran texta, s pominjao se memory dump, sta god to znacilo :? ?
uh ne vidjeh ovo tvoje da to nije slicno kao kod mene :roll:
lampard

#28 Re: Kompjuter se sam restartuje; pomoc??

Post by lampard »

mukkii wrote:Desava mi se da se kompjeter odjednom sam od sebe restartuje.
Zbog cega se to desava i kako da se toga rijesim :? :?
pukni ga nogom,jebi mu maj** :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Dog_Father wrote: Previsoka temperatura gasi kompjuter a ne restartuje ga. Moze jedino blokirati.
Sto se tice memorija, najcesce ce blokirati, mada se mogu desiti i restarti.
Hajd recimo ovako...

Ja ti mogu iz prve ruke reæi da temperaturni peakovi isto tako i rebootaju ma¹inu i to vrlo uspje¹no...
Ja ti mogu iz prve ruke reæi da problemi s memorijom mogu da se oèituju u restartu windowsa, u pucanju pokretanja windowsa, krkanju samo pojedinih programa, freezingom linux kernela, segfaultovima samo nekih programa i da ba¹ zbog razlièitih manifestacija probleme s memorijom je najte¾e detektovati...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Reina wrote:a sta je kod mene pojavi se plavi prozorcic i nesto svasta pise i pise Erorr
i onda moram restartovat i onda bude sve ok da li je to do temperature ili sta :?
Pored tih sva¹ta ne¹ta brojeva pi¹e i nekih slova jelde :), zapi¹i to pa na google :)
Reina

Post by Reina »

Dog_Father wrote:
Previsoka temperatura gasi kompjuter a ne restartuje ga. Moze jedino blokirati.
o.
mozda je to kod mene :roll:
Reina

Post by Reina »

ztluhcs wrote:
Reina wrote:a sta je kod mene pojavi se plavi prozorcic i nesto svasta pise i pise Erorr
i onda moram restartovat i onda bude sve ok da li je to do temperature ili sta :?
Pored tih svašta nešta brojeva piše i nekih slova jelde :), zapiši to pa na google :)
ja mislim da je kod mene kao kod Sticha , da zapisem pa na google
i sta on ce mi kao dati odgovor :-D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

mukkii wrote:
dseytan wrote: probaj opteretiti sistem sto vise. ukljuci neke video igre, konvertuj kakav veci video fajl.
ili najbolje - skini ovaj mali programcic pa vidi kako ce se sistem ponasati pod opterecenjem.

http://www.majorgeeks.com/download.php?det=867

hajd javi kako je uspjelo...
Evo pokreno sam, i stao mi je komp.
http://www.memtest86.com/
http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=103
http://www.stresslinux.org/
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Reina wrote:
ztluhcs wrote:
Pored tih sva¹ta ne¹ta brojeva pi¹e i nekih slova jelde :), zapi¹i to pa na google :)
Osim ako niste par, ja mislim da je u tebe ko i u pola planete koja koristi Windows, po toj logici :lol: :lol: :lol:
Reina

Post by Reina »

ztluhcs wrote:
Reina wrote:
ztluhcs wrote: Pored tih svašta nešta brojeva piše i nekih slova jelde :), zapiši to pa na google :)
Osim ako niste par, ja mislim da je u tebe ko i u pola planete koja koristi Windows, po toj logici :lol: :lol: :lol:
ma naknadno sam procitala tvoje objasnjenje njemu... hajd nije bitno
pa dobro vjerovatno pola planete ima taj problem :D
Hendrix

Post by Hendrix »

Memory dump je meni 100 000 sijedih dlaka na glavu nabacio :)
Instaliro računare na faxu i jedan nismo mogli win stavit nema teorije,uvijek javi nije neki file prekopiro s Cda,donosili tuđe Cdromove,druge diskove,i ništa.Nakon par sedmica i kod mene kući isto,ovaj put sam znao uzrok,memorija.Loša memorija koja sasvim dobro radi na podignutom sistemu ali kada se diže novi razjebe sve.
A sada na temu da se vratim,restart kompa se meni dešavao zbog napojne mjesecima,dok nisam vidio na netu koje su dozvoljene vrijednosti odstupanja ,moja napojna je katastrofa bila.Kupim novu,sve radi normala.
Dog_Father

Post by Dog_Father »

@ztluhcs
Kako mislis temperaturni peekovi? Pa ne moze temperatura tek tako skociti 5 stepeni i onda se spustiti.

Sto se tice temperature, komp se gasi ako ima u biosu ukljucenu zastitu na odredjenu temperaturu.
Ja svoj proc guram do krajnjih granica (overclock do 80%) i temperature su za takav procesor nenormalne. Nikad u zivotu mi se nije restartovao zbog temperature. Ili se zaledi ili se ugasi.

Dalje, sto se tice BSOD-a, tu vec moze biti svakakvih uzroka, od losih drivera, konflikata medju njima, gresaka u OS, pada napona i slicno. Dakle kako netko vec rece, u kodovima je kljuc.

Prime95 je odlican program za testiranje stabilnosti. Problem je sto mora raditi barem 12 sati da budete sigurni da je sve ok.

Uglavnom, prime puca iz tri razloga, pad napona, greska kod procesora, greska kod memorije. Ako se usput pokrene everest te se prate temperature i naponi, lako se otkrije sta je problem.

Sto se tice napajanja, problemi su najcesci zato sto na tu komponentu nitko ne obraca paznju. Svi kupe komp od milju i vise i onda to sve stave na kocku napajajuci to sa skart napajanjem vrijednosti 20KM koje je doslo uz kuciste. Takva napajanja nemaju ni pola snage od onog sto pise. O raznim zastitama da ne govorim. :-?

Za kraj cu samo reci da je u napajanju kljuc. Najcesci uzrok restarta i nestabilnosti je upravo napajanje. Naravno moze biti i pretjeran oveclock ili prezategnute latencije memorije i slicno, ali ljudi koji to rade sami rjesavaju probleme.

Pouka: Ako se nestabilnost nastavi nakon reinstalacije operativnog sistema, te testova na memoriji, mijenjajte napajanje pod hitno.

Usput, memory dump nije problem. To ce pisati kod svakog plavog ekrana. To je ustvari file koji se kreira od informacija iz memorije, da bi se poslije mogao naci uzrok problema. Kako je netko vec rekao, bitni su oni kodovi koji se prikazu.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Dog_Father wrote:@ztluhcs
Kako mislis temperaturni peekovi? Pa ne moze temperatura tek tako skociti 5 stepeni i onda se spustiti.

Sto se tice temperature, komp se gasi ako ima u biosu ukljucenu zastitu na odredjenu temperaturu.
Ja svoj proc guram do krajnjih granica (overclock do 80%) i temperature su za takav procesor nenormalne. Nikad u zivotu mi se nije restartovao zbog temperature. Ili se zaledi ili se ugasi.

Dalje, sto se tice BSOD-a, tu vec moze biti svakakvih uzroka, od losih drivera, konflikata medju njima, gresaka u OS, pada napona i slicno. Dakle kako netko vec rece, u kodovima je kljuc.

Prime95 je odlican program za testiranje stabilnosti. Problem je sto mora raditi barem 12 sati da budete sigurni da je sve ok.

Uglavnom, prime puca iz tri razloga, pad napona, greska kod procesora, greska kod memorije. Ako se usput pokrene everest te se prate temperature i naponi, lako se otkrije sta je problem.

Sto se tice napajanja, problemi su najcesci zato sto na tu komponentu nitko ne obraca paznju. Svi kupe komp od milju i vise i onda to sve stave na kocku napajajuci to sa skart napajanjem vrijednosti 20KM koje je doslo uz kuciste. Takva napajanja nemaju ni pola snage od onog sto pise. O raznim zastitama da ne govorim. :-?

Za kraj cu samo reci da je u napajanju kljuc. Najcesci uzrok restarta i nestabilnosti je upravo napajanje. Naravno moze biti i pretjeran oveclock ili prezategnute latencije memorije i slicno, ali ljudi koji to rade sami rjesavaju probleme.

Pouka: Ako se nestabilnost nastavi nakon reinstalacije operativnog sistema, te testova na memoriji, mijenjajte napajanje pod hitno.

Usput, memory dump nije problem. To ce pisati kod svakog plavog ekrana. To je ustvari file koji se kreira od informacija iz memorije, da bi se poslije mogao naci uzrok problema. Kako je netko vec rekao, bitni su oni kodovi koji se prikazu.
Peak = max vrijednost u nekom vremenskom intervalu...

Ponavljam - imao dovoljno restarta/BSOD i to upravo i jedino radi povi¹ene temperature i to ne prosjeène nego max pod optereæenjem i u kratkom periodu. Rije¹io problem boljim hlaðenjem.

BIOS gasi komp kao last resort, kad doðe do toga veæ je sranje na kvadrat, a prije toga ti se lagano poènu de¹avati suptilna sranja, nestabilnosti, ru¹enja, freezing...

Ponavljam - niti 1 restart koji sam ikad imao na bilo kojoj ma¹ini nije bio do napojne...

Napojne jedinice imaju veæu ulogu jedino kod raèunara sa ogromnim brojem komponenti ili sa grafièkim karticama zadnje generacije. U sluèaju prosjeènih konfiguracija je ta osjetljivost daleko manja.

Kako god,
iskustva i mi¹ljenja mogu biti razlièita...

Isto tako, recimo da mi odgovorite na pitanje... Imam 3 PCa koji se restartaju... Za¹to? Evo ja vam govorim da nije do napojne
:lol: :lol: :lol:
Dog_Father

Post by Dog_Father »

MOzda ne bi bilo lose da ovi ljudi sa problemima potraze pomoc na ozbiljnijim forumima koji su tematski vezani za IT.

Predlazem
http://www.hardwarebase.net Bosanski
http://www.pcekspert.com Hrvatski
http://www.benchmark.co.yu Srpski

Cisto informativno da se malo informisu. Ne umanjujem nicije znanje ovdje, ali ovo je ipak mjesto vise da se trazi savjet o ljubavi i slicno.
dseytan

Post by dseytan »

@ztluhcs
meni samo u jednom slucaju do sad nije bio problem u napojnoj. iako, kao sto kazes vecina masina su bile hi-end a spojene na nekakve codegen, mercury, linkworld napojne. svaki put pri zamjeni problemi nestali.
izuzetno, i takve napojne mogu iznenadjujuce dobro funkcionisati, ali u vecini slucajeva nece, to ti garantujem. primjera radi, mislim da i dan danas imam jednu napojnu od 300W koja mi je stvarala nocne more na pentiumu 3 sa integrisanom grafickom.
dok recimo - do nedavno sam na svom pc-u imao nekakavu maxpower napojnu koja me sluzila 2,5 godine bez problema.

i btw. ovo vise ide u prepucavanje ko vise zna o cemu... dajte ljudi covjeku konstruktivne prijedloge. moje i dalje stoji:
- probati sa drugom (boljom) napojnom
para na paru a us...

Post by para na paru a us... »

ne bih da smetam, ali jedini spas je: PREDJI NA APPLE MAC! :-) :-) :D :D :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

para na paru a us... wrote:ne bih da smetam, ali jedini spas je: PREDJI NA APPLE MAC! :-) :-) :D :D :lol:
Misli¹ na ovog proizvoðaèa?

Many people who have called Apple to complain about excessive heat coming from their newly purchased computers have been told that the MacBook and the MacBook Pro are in fact Notebook computers and not Laptop computers. This article details why they are totally full of it.

http://www.appledefects.com/?p=15
http://gearlog.com/blogs/gearlog/archiv ... anual.aspx

:lol: :lol: :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

dseytan wrote:@ztluhcs
meni samo u jednom slucaju do sad nije bio problem u napojnoj. iako, kao sto kazes vecina masina su bile hi-end a spojene na nekakve codegen, mercury, linkworld napojne. svaki put pri zamjeni problemi nestali.
izuzetno, i takve napojne mogu iznenadjujuce dobro funkcionisati, ali u vecini slucajeva nece, to ti garantujem. primjera radi, mislim da i dan danas imam jednu napojnu od 300W koja mi je stvarala nocne more na pentiumu 3 sa integrisanom grafickom.
dok recimo - do nedavno sam na svom pc-u imao nekakavu maxpower napojnu koja me sluzila 2,5 godine bez problema.

i btw. ovo vise ide u prepucavanje ko vise zna o cemu... dajte ljudi covjeku konstruktivne prijedloge. moje i dalje stoji:
- probati sa drugom (boljom) napojnom
Kao ¹to rekoh, iskustva variraju i kao ¹to rekoh bubnuti ¹ta bi razlog mogao biti onako na prvu, bez barem jedne tehnièke informacije u prvom postu ba¹ i nije puno razlièito od gatanja :)

Po meni: Sve diskove napolje, boot CD, testiranje memorije i cpu-a pa onda po redu dalje...

P.S. Eto ja imao ranije PSU i to mnogo dobar, otresao para za njega kamaru, a ma¹ina krha li krha :)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Dog_Father wrote:MOzda ne bi bilo lose da ovi ljudi sa problemima potraze pomoc na ozbiljnijim forumima koji su tematski vezani za IT.

Predlazem
http://www.hardwarebase.net Bosanski
http://www.pcekspert.com Hrvatski
http://www.benchmark.co.yu Srpski

Cisto informativno da se malo informisu. Ne umanjujem nicije znanje ovdje, ali ovo je ipak mjesto vise da se trazi savjet o ljubavi i slicno.
Poenta je da bilo gdje pitao na naèin na koji je pitao neæe dobiti koristan odgovor, ili æe se odgovor iskristalisati poslije 50 postova...

Ono ¹to fali su informacije, ako ni¹ta minimalno koja konfiguracija, koji OS, ¹ta je radio zadnje kad se to poèelo pojavljivati...
car-x

Post by car-x »

koliko sam do sad bio u prilici da se susrecem sa slicnim problemima (kao obicni korisnik), plavi ekran je uglavnom povezan ili sa losom instalacijom, ili losom memorijom.. jednom me je zezo i hard disk, pa mi se pojavljivo plavi ekran..

a restart je vec druga prica.. ako se prije samog restarta pojavi neka poruka, (computer will reboot in 00:00:59...) uglavnom je "sjeban" neki servis (blaster virus je koristio rupu u remote procedure calling, jer su default-ne postavke kod "rusenja" ovog servisa: restart machine, a ne restart service.. npr..), a ako se restarta bez poruke, uglavnom je neki hardware-ski belaj..

meni se ovo desavalo zbog: loseg napajanja, napola crknute maticne ploce (u neka doba mi je crko i procesor) i loseg hladjenja (procesor se pregrije i restartuje sam od sebe (u to vrijeme AMD thunderbird 1 GHz)..

nekad zna i neka bezveze instalacija sjebati sistem, ali to se da ukinuti deinstalacijom..
shin

Post by shin »

Gdje si Dog_F ubico djecijeg lica :-D

Temperatura i BSOD?

Moj Athlonac sa 1800mhz pici na 2560mhz 8) nema frke nema beda.

Sjecam se jednog preskota koji je isao na 75° i opet nije dozivljavao BSOD.

Nek stedi latencije memorije, nova instalacija drajvera i sistema.....
rumenko

Post by rumenko »

a sta je kod mene pojavi se plavi prozorcic i nesto svasta pise i pise Erorr
i onda moram restartovat i onda bude sve ok da li je to do temperature ili sta
pa kad si mu zadnji put mjerila i koliko je im'o....
Reina

Post by Reina »

rumenko wrote:
a sta je kod mene pojavi se plavi prozorcic i nesto svasta pise i pise Erorr
i onda moram restartovat i onda bude sve ok da li je to do temperature ili sta
pa kad si mu zadnji put mjerila i koliko je im'o....
nisi upratio neko je pominjao jacinu ventilatora i temperature...

a bio je vruc, vruc pesao podiok onaj ne moze se izmjeriti ...
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Reini je dosadno... Jes sigurna da si mjerila pravu stvar? :P :lol: :lol: :lol:
Reina

Post by Reina »

ztluhcs wrote:Reini je dosadno... Jes sigurna da si mjerila pravu stvar? :P :lol: :lol: :lol:
pa naravno da sam odmjerila pravu stvar :P
Post Reply