mala-i wrote:mislim da se u velikoj većini slučajeva pojmu lobiranje na ovom forumu pridaje sasvim pogrešno značenje i samim tim se maši poenta/poanta.
lobirati uistinu u našem svakodnevnom govoru uglavnom znači agitovati. to doista može raditi svaki naš građanin u svijetu ponaosob,ali upitno je kakva će korist od toga biti . ono o čemu bismo trebali pračati je profesionalno lobiranje, posao za koji ljudi primaju platu.to je legitimna i uobičajena djelatnost koja se prvenstveno sastoji od zastupanja interesa. Sve to se reguliše posebnim pravnim aktima, a sami lobisti moraju biti registrovani.
da sad ne prevodim:
Lobbying is the action of influencing public policy through direct and/or indirect pressure on the process of drafting, interpreting, enforcing, voting on and implementing legislation. Lobbying is now an integral part of business strategies which must consider the political and ideological context within which the corporation operates. Lobbying rests on the theories and practice relating to all forms of business practice, from issue management to strategic planning and business communication, both internal and external.
e sad, meni je grozno to što jedan dodik jeste angažovao neku lobističku kuću (bijaše tema dodik i lobisti), srbiju zastupaju Barbur, Grifit i Rodžers a nas? ja nisam nigdje našla podatak, što znači ili da nas ne zastupa niko
o tome vam ljudi pričam. apsolutno mi je nepojmljivo da u svijetu nema naših mladih ljudi koji su diplomirali public affairs, politički pr ili šta već koje bi naša zemlja mogla i trebala iskoristiti. neko je spominjao albance. pa oni su jaki klijenti agencije ruder i fin. na srpskim portalima može se naći inf. da je ista agencija zastupala i nas tokom rata uz hill i knowlton. da li mi to sebi ne možemo više priuštiti lobiste i zašto? zato što su nas popljačkali ovi na vlasti , svojoj djeci kupili diplome i uskratili stipendije tuđoj???
ne znam...ne znam...
Mala, ne znam o kakvom lobiju ti pričaš? Nismo imali nikakav lobi u ratu. U tome i jeste problem. Samo USA nije bila za Srbiju. Ali im nije bilo u interesu da se miješaju. Zato su pustili da stvari idu svojim tokom na početku rata. Tek kasnije se Klinton angažovao i pomogao nam u mnogo čemu.
Za konkretan lobi potreno je mnogo više od inteligentnih i školovanih ljudi na zapadu. Primjera radi, Dobrica Ćosić i Veljko Kadijević žive u Americi. Radili su značajne stvari za Ameriku posljednjih godina. Ameri ih cijene. Dobrica Ćosić i Noam Chomsky veliki su prijatelji.
Mi tu nemamo nikakve šanse. Previše smo mali za bilo kakav lobi. Možda da je UN Security Council konstruisan malo drukčije. Ovako, teško.
Ipak sve ukazuje na to da je ova zemlja osuđena na propast. Ne znam kako da mislim drukčije nakon svega.
Krv nije voda. Ma koliko žalosno i monstruozno to zvučalo. Evropa je to davno potvrdila.
forUMASH wrote:....ja bih samo porucio ovim mladzim generacijama da bjeze sto dalje od bosanskog ludila.....periti sudze, skupljajte smece, sisajte travu, parkirajte auta, radite na naftnoj busotini i stotine drugih postenih poslova samo da skupite dovoljno para da platite vlastito skolovanje.....uz malo srece, postacete normalna osoba i postacete neko i nesto.....
.....alternativa odlasku vam je u kakvoj dusevnoj bolesti i zivotu posvecenom mrznji....alternativa vam je u nacionalno-vjerskom ekstremizmu kao profesiji i tudjoj nesreci kao mjeri vlastitog uspjeha.....alternativa vam je u dusevnoj sakatosti koja u nedostatku validnih opravdanja izmislja nepostojeca samo da vas moze izjedati iznutra jos vise i vise.....
....sasvim je nebitna cinjenica sto za dusevnu propas imate validno opravdanje......sa gubitkom ljudskosti takva opravdanja i argumenti, tokom vremena, gube na snazi....
ps- ako odete, nemojte da vam padne na pamet da se logirate na kakav bosanski forum
Pronalazim se u ovooj poruci. Često se zapitam zašto nisam rođen negdje drugo?
Odlazim prvom prilikom. Sasvim sam siguran. Ali to ne znači da ću mijenjati stavove. Da ću se odreći onoga što sam do juče govorio. Nikad neću zaboraviti ono što se desilo. I zašto se desilo.
Ali nikad neću biti Britanac, Francuz, Norvežanin, Danac, Njemac, Amer, Australijanac.....kao što mnogi drugi već jesu.
Vjerovatno se neću logovati na forum ali neću bježati od sebe. Ne mogu se zamisliti u ulozi novopečenog Amera ili Francuza koji ima neku novu priču. Novi identitet i domovinu.
Shvatam da je ponekad najbolje odigrati određenu ulogu. Ali nikad neću zaboraviti zašto sam napustio domovinu. Nikad neću zaboraviti da sam to učinio samo zato da ne bih poludio.