Komentari na presudu

Post Reply
miro777

Post by miro777 »

I još jedna bitna stvar, koju sam zaboravio pripomenuti!

Mene nitko ne može uvjeriti da kod slučaja ove presude nije bilo "gole trgovine" tkzv. međunarodne zajednice (čitaj: velikih sila) sa Srbijom glede Kosova!

Ono, Kosovo će postati neovisno i gubite ga, nemojte puno talasati i kukumavčiti, a zauzvrat ćemo odbaciti tužbu BiH i time još više utvrditi postojanje Republike Srpske, a to što je ista nastala na etničkom čišćenju nesrba, na to ćemo zažmiriti na jedno oko!

Ovo je moje subjektivno mišljenje, ne morate se složiti sa mnom! :sad:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Reina i zeno...ne spavam, kod mene je tek 4, a imam predavanja pa valja ici.

nego, javio sam se da vam kazem da volim i ja vas...i da bi bilo idealno, samo da bogdu pazljivije citate moje postove :oops: :D , a posebno da im ne pristupite unaprijed osudjujuci.

:-D eto,

zahvaljujem.

Iskreno Vas,

S_J
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Mislim da ovaj spot ide odlicno uz ovu temu

http://www.youtube.com/watch?v=1HxeRbRVlu8

Ovako,
kod nas se od Dejtona
godine broje
ljudi se ljudi boje
i svako glasa za svoje
Brdjani postaju gradjani
do jucer svjetla gasili sjekirama
a sad su u odijelima
Mirnese, sredi ih Mirnese
jebi im mater
ako se ti pocnes prodavat’
i tebi cu mater jebavat’
da znas
Nije bitna ideologija
bitna je biologija
bitna je genetika
balije, ustase i cetnika
Svaka ovca svome krdu
krave uz telad
u sarena vrata gledat
jedni drugima mater jebat
Znam ko je poceo rat
znam sta je glad
znam kad su Seseljevci
dosli u moj grad
Pricam o onom kako je sad
slabo se micemo s mjesta
puni smo rupa k’o nasa cesta
cesto vucemo rucnu - vidi svaki biser
isli bi naprijed al’ volimo taj rikverc
Postalo nam navika
da ne radi ni jedna fabrika
malverzacije presutimo
gazde ne ljutimo
Navikli se, na gebiru i u miru
mladi iz zemlje bjeze
izbjeglice se vratit’ nece
ne moraju, nek zaradjuju
nek nam salju para
mi cemo zivit u mraku
i jedni drugima jebavat majku
Cijela drzava placa reket
po kucama oruzja od rata
cuje se zveket
imamo mina ko jagoda pune oranice
al’ nece brati urod
ovi sto su pravili sadnice
Bole nas kite, imamo resursa vise
pogotovo metala, govana, metana
to je nas zrak i hrana
s tim nas vodje hrane
ne znam za vas, ja sam sit
u mene vise ne stane
Svako kurac u drzavi pusi
zatvara usi
pred nepoznatim ljudima
drzim jezik za zubima
da l’ selam, zdravo, bog
kako je pravo
ne znam vise sta da kazem
u sranju da se ne nadjem
Bace u uho bubu
sviraju ratnu trubu
ljude drukcijeg pogleda
imaju na zubu
a da im isprave pogled
poslace jedan odred
da im zapaljenu kucu
gledaju kroz dvogled
Al’ nema ratne nevjere
sto moze unistit temelje
onaj korijen kuce
u kojem su nase duse
onu burmu i lanac
sto u temelj baci Bosanac
Kad kucu pravi
u temelj dio sebe stavi
srusi do temelja, ne ide temelj
on ce ostat’ vjecan k’o Sava
Mater vam jebem
mater vam jebem
mater vam jebem
mater vam jebem
senada

Post by senada »

Fair Life wrote:
Svemirski_Jebach wrote:...
Na taj se doprinosi slici da je bih drzava u kojoj jaca radikalizam (ili makar da priznajemo cetnicku da smo ustvari Turci). Takvo nesto nas samo moze odvesti u ambis.
...
E sad, ne treba izgubiti iz vida i doprinos reisa Cerica toj tvrdnji...

- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 970607bec9
za mene je ovo opasnije i gore od presude, a na neki nacin u vezi je sa sudskim debaklom..., pardon sa pobjedom.
dubioz

Post by dubioz »

miro777 wrote:I još jedna bitna stvar, koju sam zaboravio pripomenuti!

Mene nitko ne može uvjeriti da kod slučaja ove presude nije bilo "gole trgovine" tkzv. međunarodne zajednice (čitaj: velikih sila) sa Srbijom glede Kosova!

Ono, Kosovo će postati neovisno i gubite ga, nemojte puno talasati i kukumavčiti, a zauzvrat ćemo odbaciti tužbu BiH i time još više utvrditi postojanje Republike Srpske, a to što je ista nastala na etničkom čišćenju nesrba, na to ćemo zažmiriti na jedno oko!

Ovo je moje subjektivno mišljenje, ne morate se složiti sa mnom! :sad:

poz raja!!slazem se u potpunosti sa ovim sto kolega kaze, al sve grozote koje su se desile u nasoj Bosni i Hercegovini pravilno recenno genocid koji se dogodio isplaniran u beogradu i upravljan iz njega je ostao nekaznjen!boli!!!nama ostaje sada samo to da mi to nikada nezaboravimo i da nasa djeca to nezaborave i nasa unucad itd. da nebudu naivni kao sto su to do sada muslimani na ovim prostorima bili i nedozvolit da se bilo kada ovo a ni slicno ovome ponovo desi!!!!!
muhomlat

Post by muhomlat »

Kada su se strasti malo slegle i kada u miru sagledam presudu, mogu zaključiti da, što se tiče pravnih posljedica, nismo ništa dobili. Ali ( ili kao što sudija imade običaj zboriti, however) kada uzmemo u obzir, da je jadna šačica muslimana iz Bosne podnosila tužbu za genocid, istim onim faktorima, koji su nijemo gledali kako ta ista šačica ljudi biva iscrpljivana i istrebljavana pune četri godine, istovremeno ih ubjeđujući da im oružje ne treba, možemo se veseliti da su priznali da je nad nama izvršen genocid. Nije važno što je po njima to izvršila neka imaginarna struktura pa niko ne može snositi pravne poslijedice. Kada se tome doda da je jedna trećina države koja tuži bila protiv tužbe, pa je čak jednostrano i obustavljala, i ovo je više nego što se moglo, realno, očekivati.
Što bi rekli:

Od koga je,....., i mnogo je!
mala-i

Post by mala-i »

mislim da se u velikoj većini slučajeva pojmu lobiranje na ovom forumu pridaje sasvim pogrešno značenje i samim tim se maši poenta/poanta.

lobirati uistinu u našem svakodnevnom govoru uglavnom znači agitovati. to doista može raditi svaki naš građanin u svijetu ponaosob,ali upitno je kakva će korist od toga biti . ono o čemu bismo trebali pračati je profesionalno lobiranje, posao za koji ljudi primaju platu.to je legitimna i uobičajena djelatnost koja se prvenstveno sastoji od zastupanja interesa. Sve to se reguliše posebnim pravnim aktima, a sami lobisti moraju biti registrovani.

da sad ne prevodim:

Lobbying is the action of influencing public policy through direct and/or indirect pressure on the process of drafting, interpreting, enforcing, voting on and implementing legislation. Lobbying is now an integral part of business strategies which must consider the political and ideological context within which the corporation operates. Lobbying rests on the theories and practice relating to all forms of business practice, from issue management to strategic planning and business communication, both internal and external.

e sad, meni je grozno to što jedan dodik jeste angažovao neku lobističku kuću (bijaše tema dodik i lobisti), srbiju zastupaju Barbur, Grifit i Rodžers a nas? ja nisam nigdje našla podatak, što znači ili da nas ne zastupa niko

o tome vam ljudi pričam. apsolutno mi je nepojmljivo da u svijetu nema naših mladih ljudi koji su diplomirali public affairs, politički pr ili šta već koje bi naša zemlja mogla i trebala iskoristiti. neko je spominjao albance. pa oni su jaki klijenti agencije ruder i fin. na srpskim portalima može se naći inf. da je ista agencija zastupala i nas tokom rata uz hill i knowlton. da li mi to sebi ne možemo više priuštiti lobiste i zašto? zato što su nas popljačkali ovi na vlasti , svojoj djeci kupili diplome i uskratili stipendije tuđoj???

ne znam...ne znam...
Šandor

Post by Šandor »

mala-i wrote:mislim da se u velikoj većini slučajeva pojmu lobiranje na ovom forumu pridaje sasvim pogrešno značenje i samim tim se maši poenta/poanta.

lobirati uistinu u našem svakodnevnom govoru uglavnom znači agitovati. to doista može raditi svaki naš građanin u svijetu ponaosob,ali upitno je kakva će korist od toga biti . ono o čemu bismo trebali pračati je profesionalno lobiranje, posao za koji ljudi primaju platu.to je legitimna i uobičajena djelatnost koja se prvenstveno sastoji od zastupanja interesa. Sve to se reguliše posebnim pravnim aktima, a sami lobisti moraju biti registrovani.

da sad ne prevodim:

Lobbying is the action of influencing public policy through direct and/or indirect pressure on the process of drafting, interpreting, enforcing, voting on and implementing legislation. Lobbying is now an integral part of business strategies which must consider the political and ideological context within which the corporation operates. Lobbying rests on the theories and practice relating to all forms of business practice, from issue management to strategic planning and business communication, both internal and external.

e sad, meni je grozno to što jedan dodik jeste angažovao neku lobističku kuću (bijaše tema dodik i lobisti), srbiju zastupaju Barbur, Grifit i Rodžers a nas? ja nisam nigdje našla podatak, što znači ili da nas ne zastupa niko

o tome vam ljudi pričam. apsolutno mi je nepojmljivo da u svijetu nema naših mladih ljudi koji su diplomirali public affairs, politički pr ili šta već koje bi naša zemlja mogla i trebala iskoristiti. neko je spominjao albance. pa oni su jaki klijenti agencije ruder i fin. na srpskim portalima može se naći inf. da je ista agencija zastupala i nas tokom rata uz hill i knowlton. da li mi to sebi ne možemo više priuštiti lobiste i zašto? zato što su nas popljačkali ovi na vlasti , svojoj djeci kupili diplome i uskratili stipendije tuđoj???

ne znam...ne znam...
Mala, ne znam o kakvom lobiju ti pričaš? Nismo imali nikakav lobi u ratu. U tome i jeste problem. Samo USA nije bila za Srbiju. Ali im nije bilo u interesu da se miješaju. Zato su pustili da stvari idu svojim tokom na početku rata. Tek kasnije se Klinton angažovao i pomogao nam u mnogo čemu.

Za konkretan lobi potreno je mnogo više od inteligentnih i školovanih ljudi na zapadu. Primjera radi, Dobrica Ćosić i Veljko Kadijević žive u Americi. Radili su značajne stvari za Ameriku posljednjih godina. Ameri ih cijene. Dobrica Ćosić i Noam Chomsky veliki su prijatelji.

Mi tu nemamo nikakve šanse. Previše smo mali za bilo kakav lobi. Možda da je UN Security Council konstruisan malo drukčije. Ovako, teško.

Ipak sve ukazuje na to da je ova zemlja osuđena na propast. Ne znam kako da mislim drukčije nakon svega.

Krv nije voda. Ma koliko žalosno i monstruozno to zvučalo. Evropa je to davno potvrdila.
forUMASH wrote:....ja bih samo porucio ovim mladzim generacijama da bjeze sto dalje od bosanskog ludila.....periti sudze, skupljajte smece, sisajte travu, parkirajte auta, radite na naftnoj busotini i stotine drugih postenih poslova samo da skupite dovoljno para da platite vlastito skolovanje.....uz malo srece, postacete normalna osoba i postacete neko i nesto.....

.....alternativa odlasku vam je u kakvoj dusevnoj bolesti i zivotu posvecenom mrznji....alternativa vam je u nacionalno-vjerskom ekstremizmu kao profesiji i tudjoj nesreci kao mjeri vlastitog uspjeha.....alternativa vam je u dusevnoj sakatosti koja u nedostatku validnih opravdanja izmislja nepostojeca samo da vas moze izjedati iznutra jos vise i vise.....
....sasvim je nebitna cinjenica sto za dusevnu propas imate validno opravdanje......sa gubitkom ljudskosti takva opravdanja i argumenti, tokom vremena, gube na snazi....

ps- ako odete, nemojte da vam padne na pamet da se logirate na kakav bosanski forum
Pronalazim se u ovooj poruci. Često se zapitam zašto nisam rođen negdje drugo?
Odlazim prvom prilikom. Sasvim sam siguran. Ali to ne znači da ću mijenjati stavove. Da ću se odreći onoga što sam do juče govorio. Nikad neću zaboraviti ono što se desilo. I zašto se desilo.

Ali nikad neću biti Britanac, Francuz, Norvežanin, Danac, Njemac, Amer, Australijanac.....kao što mnogi drugi već jesu.

Vjerovatno se neću logovati na forum ali neću bježati od sebe. Ne mogu se zamisliti u ulozi novopečenog Amera ili Francuza koji ima neku novu priču. Novi identitet i domovinu.

Shvatam da je ponekad najbolje odigrati određenu ulogu. Ali nikad neću zaboraviti zašto sam napustio domovinu. Nikad neću zaboraviti da sam to učinio samo zato da ne bih poludio.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

hajmo zapjevati svi skupa sa vatrogascima... http://www.youtube.com/watch?v=WIfbKYGu ... ed&search=
miro777

Post by miro777 »

Salko sto je u vodu skako wrote:hajmo zapjevati svi skupa sa vatrogascima... http://www.youtube.com/watch?v=WIfbKYGu ... ed&search=
Dobar care, ha ha ha :D
mala-i

Post by mala-i »

šandore, hajde ti malo bolje pročitaj šta sam napisala. podatke o tome da smo plaćali hill i knowlton i ine pr agencije i lobističke kuće imaš samo na srpskim portalima gdje se uglavnom koriste kao argument zašto bi srbi trebali lobirati.

i ne, ne mislim da smo isuviše mali da bismo lobirali. ili je to odgovor na ono moje pitanje zašto trenutno ne plaćamo nikoga ko će zastupati naše interese...
Reina

Post by Reina »

[quote="horion_bosona]Ne bih da lamentiram i prosipam patetiku, niti cu srati o tome kako su pravo i pravda razliciti pojmovi, i kako je istina nesto trece…

Presuda je donesena, ostaje opor okus , ali nema popravnog!
To je realnost, covjek koji gubi sliku realnosti nalazi se na ivici bezdana.

Sta presuda znaci i sta u njoj pise!?

Ovu presuda, ima ogroman znacaj i NE TREBA JE OLAKO SHVATAT (sto rece dr.Simunovic pravni zastupnik hrvatske pred istim sudom) jer sad postoji presuda (jedina takve prirode) najvise svjetske sudske istance da je u jednoj europskoj zemlji, na kraju 20. stoljeca POCINJEN GENOCID, najtezi zlocin koga poznaje covjecanstvo.
Takodje jasno stoji da je Srbija prekrsila Konvenciju o sprijecavanju i kaznjavanju genocida, sto ju cini jedinom takvom drzavom svijeta, i uvijek ce nositi stigmu “pepela i krvi” genocida u Srebrenici.

Tragicno je sto se dopusta moralnim kreaturama iz RS-a da svojevoljno tumace ovu presudu i da likuju, jer postavlja se pitanje ko je ovdje lud a ko slijep!?
O kakvim se ljudima radi najbolje pokazuju prilozi na tv-u gdje se raduju ovakvoj presudi, e pa upravo im ovu presudu treba ugurat u usta mozda im tad postane jasno da u istoj toj presudi stoji da su njihove („bosanskih Srba“ kako stoji u presudi) vojne vodje (VRS) odgovorne za genocid u Srebrenici, najveci zlocin u Europi poslije WWII !!!!!
Sve svjetske novinske agencije su juce prenjele da je Srbija odgovorna sto nije sprijecila „SNAGE BOSANSKIH SRBA“ da pocine GENOCID u Srebrenici, niti je pocinioce GENOCIDA u Srebrenici kaznila!

Sta to znaci najbolje govori tekst glavnog urednika POLITIKE (bastiona srpskog konzervatizma) Lj.Smajlovic u danasnjem broju:

Кад се слегне прво узбуђење постаће јасно да великог разлога за славље и није било. Ипак смо пресудом најугледнијег међународног суда постали део неке званичне и пресуђене приче о геноциду. Тиме ни наша невиност пред међународном правдом није потпуна. Неспречавање геноцида спада у грех нечињења, који се у први мах може учинити и не тако великим грехом. Али одговорност за неспречавање претпоставља да суд цени како је било у нашој моћи да геноцид спречимо. Онај ко посматра извршење злочина, а не умеша се да га спречи, није морална личност.
Коначно, хашка пресуда је разрешила и природу злочина у Сребреници. За остатак света ће то занавек бити геноцид. Злочин у Сребреници починили су Срби, појединци, с оне стране Дрине, и Србија им у томе, каже суд, није била саучесник. Нити им је помагала, нити их је подстрекавала. Али за српску колективну судбину на овим просторима ипак не може бити небитно што ће ову пресуду суседи у Босни по свој прилици користити као одличну основу за радикалну делегитимизацију постојања Републике Српске. У том се смислу неспоразуми с две стране Дрине неће разрешити хашком пресудом.
Љиљана Смајловић
[објављено: 27.02.2007.]

..[/quote]

samo da te citiram :)
skendo

Post by skendo »

miro777 wrote:
Poanta je da ne dozvolimo, usprkos očitoj nepravdi i licemjerju velikih sila da nas to odvuče u ekstremizam i isključivost, polarizaciju i radikalizaciju, jer bi mnogi to jedva dočekali i sa time nas ucjenjivali (uzmite primjer Palestine).
Apsolutno se slažem sa ovom konstatacijom. Međutim, mi izgleda imamo problem koji imaju i Palestinci, licemjerje vođa, političkih, vjerskih, itd.

Ova presuda jeste poraz Bosne i njene politike suživota, i po meni je svako njeno drugačije tumačenje ustvari ne prihvaćanje činjenica. Moraju naši "prvaci" preuzeti odgovornost za neuspjeh. Mi ih kao građani ne smijemo osloboditi krivice.

Mi građani ne smijemo više prelaziti preko poraza naših nazovi vođa!!!
Jer u tom slučaju ćemo imati Palestinu ovdje, i oni su imali i imaju vođe koji su godinama varali njih Palestince, i držali situaciju koja njih tjera u ekstremizam.

Ne smijemo umanjivati značaj vodstva i moramo tražiti odgovorost ovih koji su za sve nas izgubili u Hagu!!
zlatan01

Post by zlatan01 »

Sada nam vise nego ikada treba razum! Glave se moraju ohladiti, presuda razmotriti pazljivo, te pokusati istu iskoristiti sto bolje. Istina Srbija nije osudjena za genocid ali presuda ne kaze da ona to NIJE UCINILA nego da taj cin NIJE DOKAZAN. Bitna razlika. Dalje genocid u Srebrenici je dokazan, a neko ga je pocinio, taj neko se mora sada identifikovati i odgovarati tj. snositi posljedice u vidu reparacije porodicama. Naravno da se zivoti ne mogu platiti ali se moze olaksati zivot djeci zrtava, platiti im skolovanje, napraviti kuce, gradu Srebrenici dati specijalan status (Distrikt?!) i td. i td. Da zakljucim, presuda nije sasvim na strani BiH ali nije ni toliko losa da se ne bi moglo puno toga uraditi... AKO BUDEMO PAMETNI...sto nam do sada bas i nije islo za rukom. Nikakve parole o ukidanju RS-a ne piju vodu dugorocno, ali ako bude tuzena za genocid u Srebrenici (dokazano i presudjeno) onda odsteta za zrtve moze biti da glava boli. Tuzba pred sudom BiH recimo.
skendo

Post by skendo »

zlatan01 wrote: Istina Srbija nije osudjena za genocid ali presuda ne kaze da ona to NIJE UCINILA nego da taj cin NIJE DOKAZAN. Bitna razlika.
Pa mi znamo da se genocid desio, poenta i jeste u tome da naši predstavnici nisu dokazali ono što je jasno!!!

Nama je valjda jasno šta je zapad,
jasno nam je da su zapad i cijela međunarodna zajednica pošteni ne bi ni došlo do genocida pred kamerama. TO JE JASNO.

Ova presuda je poraz BIH u odbrani od Srbije. Totalni kontraefekat!

Zaključci presude su:
Genocid bio u Srebrenici, ostalo se više uopšte ne spominje...
1. Srbija nije organizovala niti sprovela genocid
2. Srbija nije bila saučesnik u genocidu
3. Srbija je propustila da spriječi genocid i kazni odgovorne za njeg (ovo treće važi i za Holandiju, cijelu Evropu. Ameriku, Japan)

Ovakvu presudu smo mogli dobit da smo tužili bilo koga od ovih!!!
klixober

Post by klixober »

Ljudi,shvatimo vec jednom,u svijetu ne postoji pravda! Vecina drzava iz koje dolaze sudije koje su odlucile o tuzbi su u svojoj istoriji pocinili genocid nad nekim.Amerikancima nad Indijancima,Britanci,Francuzi,Spanci sve redom u kolonijama po cijelom svijetu.ovo je cisto politicka odluka.Srbija gubi Kosovo,a zauzvrat ih nisu proglasili izvrsiteljima genocida.Pa svaki normalan covjek u svijetu pa i u Srbiji je svjestan cinjenice da su je srpska vojska bila jedna,sa tri ogranka-vojska RSK,vojska RS i tzv.JNA.Duoko u svojim dusama svi normalni ljudi znaju da je ovo nepravda i tu ne mozemo nista promijeniti.Tokom citanja presude je moja nena skoro dozivjela mozdani udar,familija je plakala.Najvise me plasi sta ovo ostavlja iducim generacijama u BiH.Ova presuda je sjeme za novi rat.Vecina Srba ce biti svjesna sta je uradeno u njihovo ime,ali znaju da su prosli nekaznjeno i nista ih ne moze sprijeciti da ponovo ne ucine slicno.Nove generacije bosanske djece ce biti ucene nepravdi koja im je ucinjena i odrastace u mrznji.Ova presuda je samar svim normalnim ljudim.Svijet po stoti put pravi nepravdu koja ce dugorocno stvoriti nestabilnost u cijelom svijetu.Polako se stvaraju novi Palestinci.
ticking_away

Post by ticking_away »

Ljudi dosta prepucavanja na temu presude. Zakljucak je jedan, pravde nema ni za mnogo vece narode od Srba/Hrvata/Bosnjaka. Biti ce kako se veliki dogovore, uostalom tako je u Bosni zadnjih 500 godina (Otomansko carstvo/Austrougarska/Prva i druga jugoslavija/BiH)... sto prije to shvatimo i okrenemo se sami sebima bice nam lakse, vjerujte mi!
skendo

Post by skendo »

ticking_away wrote:Ljudi dosta prepucavanja na temu presude.
Ma ja ko je ubijen-ubijen, ko je ubio-ubio? Ko je palio-palio je? Ko da je to bitno sad-jel to hoćeš da kažeš?

Susjedi su nas ubijali nebrojeno mnogo puta, i nisu odgovarali za to..
Kriv je svijet, ali i naši predstavnici!!

NE MOŽE SE IM SE TO HALALITI!!
ticking_away

Post by ticking_away »

Ubijali svi, palili svi, sada se mrze svi. Jedni hoce odcjepljenje, drugi BiH bez entiteta. A da ja tebe pitam zbog cega i u ciji racun ???

Kazes ne moze im se halaliti? Kome njima? Svim Srbima ili samo onima koji su ubijali ... ? Cisto me zanima?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ticking_away wrote:Ubijali svi, palili svi, sada se mrze svi. Jedni hoce odcjepljenje, drugi BiH bez entiteta. A da ja tebe pitam zbog cega i u ciji racun ???

Kazes ne moze im se halaliti? Kome njima? Svim Srbima ili samo onima koji su ubijali ... ? Cisto me zanima?
koji je to korpus vojske Armije BiH ili tim dobrovoljaca presao granicu u Srbiju i palio i ubijao?
skendo

Post by skendo »

ticking_away wrote:Ubijali svi, palili svi, sada se mrze svi. Jedni hoce odcjepljenje, drugi BiH bez entiteta. A da ja tebe pitam zbog cega i u ciji racun ???

Ovdje sam mislio i na naše predstavnike, političare, i slično.

A vidiš li ti neku ozbiljnu grupu, ali pravo ozbiljnu, među srbima da im je žao zbog genocida nad Bošnjacima.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

skendo wrote:
ticking_away wrote:Ljudi dosta prepucavanja na temu presude.
Ma ja ko je ubijen-ubijen, ko je ubio-ubio? Ko je palio-palio je? Ko da je to bitno sad-jel to hoćeš da kažeš?

Susjedi su nas ubijali nebrojeno mnogo puta, i nisu odgovarali za to..
Kriv je svijet, ali i naši predstavnici!!

NE MOŽE SE IM SE TO HALALITI!!
Halalit malo sutra, to bi oni zeljeli - da halalimo ko 46., e NECE MOCI

Ospem se kad slusam onog licemjera Radmanovica kako se sad pravi neki demokrata i evropejac - pa sve kao "treba mirne glave prici","treba iskoristiti presudu za poboljsanje" bla bla
Treba ti samar razvalit majmune jedan, sto nisi tako pricao kad ti je par dana ranije predsjednik stranke pricao da nece priznati presudu protiv Srbije, vec si tad sutio, jer si se naravno slagao s njim

NIKAD ZABORAVIT i NIKAD HALALIT

Halali se kad ti neko na nogu u redu stane, al 100 000 i vise glava NIKAD !
klif

Post by klif »

Objavljeno prije 4 sata 21 minutu

BiH može tražiti odštetu

Bosna i Hercegovina bi mogla zatražiti ratnu odštetu po osnovu presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) da je Srbija odgovorna jer nije spriječila genocid, izjavila je za Radio Slobodna Evropa dr Avril McDonald, pravni stručnjak na Institutu Asser u Hagu.

Na pitanje koje su praktične i pravne konsekvence djela presude da Srbija nije ispunila svoju međunarodnu obavezu sprečavanja genocida u BiH, McDonald je izjavila da to zavisi od poteza koji će Bosna i Hercegovina preduzeti.

„Po mom mišljenju, mogla bi da traži naplatu ratne štete. Za to apsolutno postoji pravna osnova, jer, kao što sam rekla, sprečavanje genocida je takođe međunarodna obaveza, a prema presudi ovog suda Srbija je nije ispunila.
Međunarodni sud pravde ima na raspolaganju u ovakvim situacijama nekoliko mogućnosti. Počev od javnog izvinjenja, preko odštete porodicama žrtava“, izjavila je McDonald za Radio Slobodnu Evropu.

Radio Slobodna Evropa piše na svojoj web stranici da je u presudi navedena obaveza Srbije treba da pruži "simboličku kompenzaciju", na šta je McDonald izjavila da za to postoji više mogućnosti, kao što je izvinjenje a zatim gradnja spomenika žrtvama u Srebrenici. Sud je donio odluku i u ovom slučaju država Srbija ima obavezu da ispuni sve njene odredbe, uključujući i simboličku kompenzaciju, piše na web starnici Radija Slobodne Evrope

McDonald je za Radio Slobodna Evropa iznijela i svoje lično mišljenje: „Lično mislim da je Međunarodni sud pravde nepristrasna, pravna institucija. Ne vjerujem da je ovakvu odluku zasnovao i na političkim razlozima. Sud može presuđivati samo na osnovu dokaza. Htjela bih i da prokomentarišem neke medijske napise uoči presude, da ukoliko Srbija bude proglašena odgovornom za genocid, to će značiti kolektivnu krivicu srpske nacije. Međutim, da je sud donio odluku da je Srbija izvršila genocid u Bosni, to bi značilo njenu odgovornost kao države, dakle kao političkog i pravnog entiteta, a ne i svakog Srbina ponaosob.“

(Sarajevo-x.com/Radio Slobodna Evropa)

http://www.sarajevo-x.com/clanak/070228013

Šta mislite hoće li BiH tražiti ratnu odštetu?
miro777

Post by miro777 »

Možda, ali nek pošalju sposoban, a ne podoban tim ljudi da to traži! :)
nokia6170

Post by nokia6170 »

Kao prvo zelim da izrazim zahvalnost debilskom pravnom timu koji je zastupao interese Bosne i Hercegovine pred Medjunarodnim sudom pravde. Ko nas je zastupao, dobro smo uopste i prosli.

Kao drugo, smatram da se treba podici veliki spomenik Karli del Ponte u Sarajevu, jer da nije bilo nje koja je dokazala genocid u Srebrenici u predmetu Krstic pred Medjunarodnim krivicnim tribunalom, sumnjam, uzdajuci se u nas debilski pravni tim, da bi Medjunarodni sud pravde proglasio da se i u Srebrenici uopste desio genocid.

Kao trece, obratite svi paznju da Medjunarodni sud pravde nije prihvatio nijedan argument tima Bosne i Hercegovine, vec da je cijela presuda zasnivana na Karlinoj presudi Krstic. Medjunarodni sud pravde stalno ponavlja: Aplikant (Bosna i Hercegovina) nije dokazala, nije dostavila dovoljno dokaza, nije ubijedila Sud itd...znaci ne kaze da se genocid nije desio i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, vec da tuzitelj (Bosna) nije dokazao da se genocid nije desio i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Apsolutnu odgovornost za djelomicni neuspjeh tuzbe BiH protiv Srbije (pravnog sljednika Savezne Republike Jugoslavije) snosi jedino i samo jedino debilski tim koji je zastupao Bosnu i Hercegovinu.

Ono sto mi je strasno zao je da je donesena presuda bas onakva kako sam rekao i slutio prosle godine u mjesecu martu na ovom istom forumu na temi "Prekinut postupak Slobodanu Miloševiću - Ian Brownlie" gdje sam izjavio sljedece:

"imam neki osjecaj da bi opet moglo biti nerijeseno i u ovom slucaju....da sud potvrdi prisutnost srbijanskih snaga u bosni i hercegovini i da utvrdi ovisnost rs-a od beograda u ratnom periodu, a da istovremeno ne nadje povrede zenevske konvencije o sprijecavanju genocida.

onda cemo se opet jebavati ovdje, bosnjaci tumaciti presudu kao potvrdu agresije, a srbi negirati postajanje genocidnosti njihove tadasnje politike i karakterizacije rs-a kao genocidne tvorevine. ostacemo na tome da je u bosni izvrsen genocid u odredjenim slucajevima, ali ne kao posljedica srbijanske politike, vec kao posljedica individua."

dakle, situacija se nije puno promijenila, osim sto je sada ozvanicena i od strane medjunarodnog suda pravde.

Iako se svima koji vole Bosnu i Hercegovinu cini da je presuda losa i da ne moze biti gora, zelim reci da presuda daje jasna i jaka pravna uporista kada je u pitanju karakter rata u Bosni i Hercegovini i jasno i precizno definise jos jednom da se u Srebrenici desio Genocid, koji su svi do sada negirali, ukljucujuci i jednog od najslavniji intelektualaca danasnjice Comskog.

Potvrdu agresije u presude, u kontekstu tumacenja njene definicije iz rezolucije Generalne skupstine UN iz 1974. godine, daje sljedeci pasus iz presude Medjunarodnog suda pravde:

"The question of attribution of the Srebrenica genocide to the Respondent on the basis of the conduct of its organs
The first of these two questions relates to the well-established rule, one of the cornerstones of the law of State responsibility, that the conduct of any State organ is to be considered an act of the State under international law, and therefore gives rise to the responsibility of the State if it constitutes a breach of an international obligation of the State.
When applied to the present case, this rule first calls for a determination whether the acts of genocide committed in Srebrenica were perpetrated by “persons or entities” having the status of organs of the Federal Republic of Yugoslavia (as the Respondent was known at the time) under its internal law, as then in force. According to the Court, it must be said that there is nothing which could justify an affirmative response to this question. It has not been shown that the FRY army took part in the massacres, nor that the political leaders of the FRY had a hand in preparing, planning or in any way carrying out the massacres. It is true that there is much evidence of direct or indirect participation by the official army of the FRY, along with the Bosnian Serb armed forces, in military operations in Bosnia and Herzegovina in the years prior to the events at Srebrenica.
That participation was repeatedly condemned by the political organs of the United Nations, which demanded that the FRY put an end to it.
It has however not been shown that there was any such participation in relation to the massacres committed at Srebrenica.
"

Iz ovog djela presude, Medjunarodni sud pravde jasno i precizno kaze da tuzitelj (Bosna) nije uspio uvjeriti sud da je Vojska Savezne Republike Jugoslavije ucestvovala u masakrima (genocidu) u Srebrenici, niti da su politicki lider Savezne Republike Jugoslavije pomagali u pripremanju, planiranju i izvrsavanju genocida. Sud nadalje kaze:

ISTINA JE DA POSTOJI MNOGO DOKAZA DIREKTNOG I INDIREKTNOG UCESCA UCESCA ZVANICNE VOJSKE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, SKUPA SA VOJNIM SNAGAMA BOSANSKIH SRBA, U VOJNIM OPERACIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI GODINAMA RANIJE PRIJE SAMOG GENOCIDA U SREBRENICI. OVO JE PUNO PUTA PONAVLJANO-POTVRDJIVANO I OD STRANE POLITICKIH ORGANA UN-A, KOJI SU TRAZILI OD SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE DA PRESTANE SA TIM.

Ovaj dio presude jasno i precizno potvrdjuje da je rat u Bosni i Hercegovini imao i karakter Medjunaorodnog, jer je jasno potvrdio prisustvo strane vojske druge medjunarodno priznate drzave savezne Republike Jugoslavije na teritoriji druge medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine. Ovakvo prisustvo okarakterisano ucescem u vojnim operacijama, a koje nije odobreno od strane zvanicne medjunaorodno priznate vlade Bosne i Hercegovine u to vrijeme, zove se Agresija prema definiciji medjunarodnog prava koju su utvrdile UN svojom rezolucijom iz 1974. godine.

Treba vrlo biti jasan i razdvajati stvari iz ove presude i ne nasjedati na pamfletska tumacenja srpskih politicara sa obje strane Drine, da ako nije potvrdjen genocid osim u Srebrenici, da se nista drugo nije desilo i da je to bio gradjanski rat.

Moje licno misljenje je da ova presuda ovakva kakva jeste trenutno ide u prilog srbijanskim Srbima, a na debelu stetu bosanskih Srba, odnosno vojnog vrha paravojske Republike Srpske i njenih najvisih vojnih oficira koji su bili pod direktnim zapovjednistvom politickog rukovodstva, odnosno Radovana Karadzica.

Apsolutna odgovornost za genocid u Srebrenici konkretno u presudi je prebacena na para politicko-vojne organe Republike Srpske u to vrijeme, RS tvorevine nastale drzavnim udarom na poredak tada vec medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine.

Pozdrav jos jednom debilskom nesposobnom pravnom timu Bosne i Hercegovine.
Post Reply