Braća abdulvehabije ugl. vele da se daje u hrani, IZ u novcu i to u bejt-ul-malo.
Ja praktikujem davati u novcu, ali nipošto u IZ. Primalac najbolje zna šta mu nedostaje, šta mu se jede...
Kome dati vitre?
-
#427 Re: Kome dati vitre?
Kako daju jedni, a kako drugi, kako daju sedmi, a kako devetnaesti...tu tek zabuna nastaje.Idemedosumom wrote: ↑19/04/2023 16:45 Braća abdulvehabije ugl. vele da se daje u hrani, IZ u novcu i to u bejt-ul-malo.
Ja praktikujem davati u novcu, ali nipošto u IZ. Primalac najbolje zna šta mu nedostaje, šta mu se jede...
Ja sam do sada davao u novcu. Od ove godine dajem u hrani jer tako treba.
U novcu uvijek možeš davati milostinju jer ako već postoji pravilo onda ga se treba držati.
Ne pratim ni ja ono gdje ide isključivo riža, brašno i slično pa sam evo upravo kupio tortu jer i to je donekle po ovom principu 2,5 kg i više.
Bejtul mal ne postoji. Kraj priče. IZ je u rangu udruženja građanja i to je to.
Da te Allah nagradi, u svakom slučaju
- Sanjarko
#428 Re: Kome dati vitre?
Od nas tražene vitre da damo, posredno istina, a mi sirotinja. A moja stara zna udijeliti ponekad prosjacima za koje zna da nisu dobro tj zdravi kao i ja.
Ne puno ali da. Konta raja dobili primanja, penziju i invalidninu da imamo, a imamo onako za preživit i da stara još se ne snalazi ne bi nam dovoljno bilo.
A imamo dug ogroman za režije i prijete nam malo malo zapljenom stana.
Lud vakat.
Ne puno ali da. Konta raja dobili primanja, penziju i invalidninu da imamo, a imamo onako za preživit i da stara još se ne snalazi ne bi nam dovoljno bilo.
A imamo dug ogroman za režije i prijete nam malo malo zapljenom stana.
Lud vakat.
- Qler
#429 Re: Kome dati vitre?
I ja isto nikad nisam dao, niti imam namjeru, IZ. Samo direktno ljudima kojima znam da treba.
-
#430 Re: Kome dati vitre?
od 1998 lopovima iz IZ nisam dao dinara
sjećam se da su me napadali i govorili haram je to što pričaš, a sada ti isti bježe na drugu stranu ulice, oni pošteniji priđu i kažu bio si sve upravu.
ionako reketiraju svakog privatnika ne treba im narod.
sjećam se da su me napadali i govorili haram je to što pričaš, a sada ti isti bježe na drugu stranu ulice, oni pošteniji priđu i kažu bio si sve upravu.
ionako reketiraju svakog privatnika ne treba im narod.