dragi moj detektore, da tebi reaktor reagira... nemas ti pojma ni o onome SH-HS koji si, nadam se, ucio dok si u domovini bio, a kamoli da mozes razumjeti ovo danas...
helem, bosanci govore bosanski, kako su oduvijek i govorili, s tim da hercegovci - hrvati govore hrvatskobosanski, srbi iz bijeljine (na veliku im zalost ne i beljine) oni pokusavaju nekom ekavicom pokazati blizinu matici...
ostali srbi??? cini mi se da im je mrsko ekati, ne daju reci da govore bosanski, ali odu li u srbiju i progovore odmah ih pitaju "sh'a ima bosanac" pa im nije jasno kako ih provale, a govore najcistijim srpskim jezikom, cistijim i od samog crnogorskog srpskog...
bosnjaci govore bosanskim, nema problema, ne bune se
e sada sto je po halilovicevom pravopisu cetverica pravilno, a ridjanovic halilovicev pravopis smatra promasajem, ma samo polahko, napisacemo i mi pravopis i standard, pa cemo znati da li nas je peterica ili petorica...
helem, jezik zivi, a i stanovnici bih zive, a nisu ostali u stanju hibernacije kako bi dijaspori bilo sto obicnije kada se vrate u posjetu, i kako im, boze sacuvaj ne bi usi, a cini mi se vise oci, parale mahrame, sesterica, hastal, halo (kao telefonski pozdrav, a ne bijedno alo bezHijasa, jer halo je od engleske rijeci hello, a englezi vole h i ne izostavljaju ga)
eto, raspisah se... necu dalje...