Zavisi što ze zanima oko SAP-a. SAP je naziv za skup ERP tool-ova od kojih je svaki kompleksan. Moraš se na samom početku odrediti šta te tačno zanima, odnosno što je u tvom interesu. Pogledaj tu koji si sektor interesovanja, tj. šta te zanima, te na osnovu toga tražiš obrazovanje.Hajzenberg wrote:
A šta misliš, za koliko vremena se može naučiti SAP? I ima li negdje jeftinije, možda u Mađarskoj recimo ili tako nekoj zemlji, gdje bi se isplatilo pokupiti znanje, a onda se vratiti na zapad i raditi u tom polju?
Iskreno, rado bih to naučio na nekom intenzivnom kursu od nekoliko mjeseci, ako je moguće.
U Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj obično firme koje te zapošljavaju placaju ove kurseve. Pošalju te na nekih 4-5 kurseva u prvih par godina, ali ako daš otkaz u prvih dvije ili tri godine moraš platiti troškove školovanja. Mene su poslali na 5 ovakvih kurseva na dodatnu specijalizaciju i bio sam svezan za firmu tri godine, dakle nisam mogao dati otkaz a da ne platim udio troškova.
Za jeftinije obrazovanje baš i nisam čuo a da je od autorizovanog partnera. Cijene su obično približno jednake u svim zemljama.
Ako te interesuje "sap bw/bi" (tj. poslovna inteligencija i business warehousing), onda pokušaj naći neke kurseve o relcionim bazama podataka, Data Warehousingu, Business Reporting-u, Data Minining-u, ETL-u, ekonomiji, OLAP i OLTP-u. To ti je recimo sve u principu uvod u business intelliegence. Kada kompanija koja traži SAP BI experte vidi da imaš znanja iz ovih oblasti, imaš šansi, jer se znanje da nadograditi, ali ga je teško dizati sa dna.
Već sam ranije počeo da radim na doktoratu koji se u principu nastavljao na moj prvi master, ali u potpunosti drugačijem smjeru (društveni), nego li ovo čime se bavim na poslu. Od toga sam odustao, jer ne želim da se bavim dubljim akademsko-istraživačkim radom. Više mi odgovara rad u privatnoj industriji i industrijsko-primjenjenim istraživanjima. Kako sam imao "ne-relevantnu" diplomu za svoj drugi master, britanski sistem mi je omogućio da započnem Master na osnovu radnog iskustva i toga što već imam akademski obrazovanje. Morao sam uraditi jedino par pripremnih kurseva. Mislim da bi mi MBA više pomogao od doktorata u ovome poslu, te pomogao da još dodatno razvijem menaždersko upravljačke sposobnosti, mada to još nije fiksno.Googlerica wrote:
Da li planiras doktorat ? Neobican gest uzimanja tri magisterija!
Edit:
Btw, ako koga interesuje, jako je dobar program i može mu se pristupiti sa različitim kvalifikacijama i na D/L način:
University of Strathclyde: http://www.strath.ac.uk/mansci/prospect ... onsulting/
Napomena, cijene studija su nedavno promjenjene u UK, tako da troškovi mogu biti malo veći danas.