Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Limasoll

#26 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Limasoll »

Ta cijena gdje, na kom univerzitetu?
Brkooo

#27 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Brkooo »

puno :roll:
jeza u ledja

#28 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by jeza u ledja »

Hmm zanimljiva tema bas da se malo zamislim...

Oko $25000 sa magistarskim. Na skolarinu. Al ima tome vec dosta godina, sad je skuplje. :-?

Plus stan, hrana, avionske karte, gore-dole, lagano jos $50000.
Znaci oko $75000 za nekih 6 i po godina.

Naravno, lako je kad radis u inostranstvu ko coek. Al prve 4 godine, tj dodiplomski, legalan rad samo moguc preko faxa, pola radnog vremena, za nekih $500 mjesecno :lol: plus stipendije (koje su bile majusne ali su omogucavale drasticno snizenje skolarine) , djelis dvosoban stan sa jos troje ljudi u getu, i tako to. Radio sam preko ljeta u SA i tu nesto zaradjivao. Recimo da sam pokrivao oko 75% svih troskova godisnje. Poslije s magistarskim koji je bio i mnogo skuplji je lakse islo sa papirima i normalnim poslom koji je placao....khm....nesto vise para. :D

Sve to na drzavnim fakultetima. I sve , odplaceno davno, a ne ko blentavi Ameri po 20 godina odplacuju dug od $100k i vise sa nekog privatnog faxa koji im je donio kurac od ovce.

Inace u 90im i danas ja mislim da je skolarina barem 4 puta skuplja, tako da , hmm, recimo odokativno bez $10000 godisnje cisto za skolarinu tesko da mozes danas ista u SAD. Mozda se varam, ima ovih mladjih da me isprave.

Naravno, sve to ovisi od stipendija. Realno, na magistarski ne ides ako ili nemas stipendiju, ili nemas normalan posao koji ce to placati. Odnosno ovisi ako je magisterij profesionalnog karaktera, tj. usavrsavanje , onda vjerovatno placas, ako je samo put do doktorata, onda ni pod razno ne idi bez stipendije.

Doktorat, koji sam zapoceo ali bog zna hocul zavrsiti :sad: , ni pod razno bez pune stipendije iliti granta. Tako da mi je to do sad bilo $0, ali recesija ovo ono, presusili mi izvori, a jebiga osladile se pare. :-? Normalno u stvari to ko je ulazio u te vode bi vec trebao znati.

Moje je misljenje da su generalno velike pare u inostranstvu za neke diplome izuzetno precjenjene (edit: misim na privatnim univerzitetima). Prvenstveno mislim na profesionalne diplome, inzenjering, programiranje, i tako to. Ti ako znas i ako si dobar dovoljan ti je najobicniji drzavni fax. Ne mogu uopste da zamislim kakve pare neki bacaju na skolovanje. :shock: Osim ako nisi advokat ili lijecnik, ovo ostalo mislim, koliko ces uopste zaradjivati da bi to otplatio? Nadjes fino najjeftiniju varijantu, ne sad da je neka visa skola, nego bas fax, i krenes odatle. A na jaci fax ides ako iskamcis nesto para od njih. Drukcije ne, osim ako nisi bogat.

Generalno u SAD je cijena skolovanja postala presmijesna.
Last edited by jeza u ledja on 25/01/2014 08:30, edited 1 time in total.
chupacabra

#29 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by chupacabra »

Na Bachelor nista. Otisao na drzavni ili kako kazu state university na elektrotehniku, sve bilo placeno, dobio neke stipendije i pokrio troskove. Master platila firma par godina kasnije. Jedan sam od rijetkih sretnika koji je zavrsio sve bez dugova. Privatni fakulteti su otimacina, ne dobijes nikakvo posebno znanje a zavale te u dug da ga placas cijeli zivot. Odgovorno tvrdim da sam bolje znanje stekao na recimo jednom Purdue univerzitetu nego da sam isao na neki privatni za 3 puta vise love. Govorim o US, u Evropi je visoko obrazovanje svakako dzaba.
Tuzla111

#30 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Tuzla111 »

miki27A wrote:
Tuzla111 wrote:Magistarski u USA... :run: bolje da ne znas koliko kosta.
Znaci bez ogromnom kredita niko ga ne zavrsava.
CIjena za godinu i po magistarskog (4 semestra) (bibliotekarstvo) za internacionalnog studenta je oko $35.000-40.000, ja sam platila oko $5000 (i placena tuition preko stipendije).
Nije bitno koliko si ti platila iz djepa. Ja necu nista platiti, malo kompanija pokrije, malo takse.
ho oponopono

#31 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by ho oponopono »

...što je najgore, žali Bože što su pojedine persone i fening tako bi reći uložile u svoje "obrazovanje"...neznanje je blaženstvo!Image
Tuzla111

#32 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Tuzla111 »

70k univerzitet +30k magistarski (+knjige)
Jeftinija opcija
5k koledje onda se prebacis na univerzitet 35k pa onda magistarski 30k (+knjige)
Knjige za koledje su veoma skupe, izadju skuplje nego casovi, rijetko s eka dmogu preprodati jer printaju ih sa kodovima koji ti trebaju za cas.
JOs ako ne zivis kod roditelja pa moras zaraditi i za stan, hranu,auto itd, ihaaaaaa, oduzi se faks pravo.
MyTao

#33 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by MyTao »

Zivim u SAD-u... Obrazovanje me kostalo negdje oko 40 hiljada, nisam bio budala pa da idem na univerzitet 4 godine. 2 collega i dvije univerziteta.
manekenka u penziji

#34 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by manekenka u penziji »

Prva godina: stipendija
Druga godina: honorarni poslovi
Ostatak školovanja finansiram kroz stalno zaposlenje.
Roditelji moje školovanje nisu ni osjetili osim sto su mi dali krov nad glavom pa nisam i to sama sebi plaćala.

Edit: zaboravih napisati da sam poslje srednje škole, iako sam bila ponos generacije, pauzirala godinu i otišla u Njemačku kako bih zaradila koji dinar za školovanje (naravno na crno), tako da su mi i te pare dosta poslužile uz stipendiju.
Tuzla111

#35 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Tuzla111 »

MyTao wrote:Zivim u SAD-u... Obrazovanje me kostalo negdje oko 40 hiljada, nisam bio budala pa da idem na univerzitet 4 godine. 2 collega i dvije univerziteta.
tacno kako sam i rekao, otprilike 35k dvije godine univerziteta i prije toga 5k za koledj dvije godine.
Pretpostavljam da knjige nisu ukljucene u sve to, a i one su sigurno 10k+
Vjeruj da ima budala pa zbog ponosa ili cega vec, uzimaju strasne kredite da bi isli 4 godine univerziteta. Nije da su oni neki ucenici generacije il nesto, vec eto da se pokazu raji.
Tuzla111

#36 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Tuzla111 »

manekenka u penziji wrote:Prva godina: stipendija
Roditelji moje školovanje nisu ni osjetili osim sto su mi dali krov nad glavom pa nisam i to sama sebi plaćala.

Edit: zaboravih napisati da sam poslje srednje škole, iako sam bila ponos generacije, pauzirala godinu i otišla u Njemačku kako bih zaradila koji dinar za školovanje (naravno na crno), tako da su mi i te pare dosta poslužile uz stipendiju.
Svaka cast. To ce ti se vratiti kroz zivot, takvo razmisljanje.
Ja sam takodjer sa 19 poceo raditi, i sam placam troskove skolovanja i ostale troskove od kako sam poceo raditi. Bilo me stid samog sebe da budem mami na grbaci a sposoban da radim. A mnogo raje na forumu ide u inostranstvo na skoloanje a roditelji im dizu kredite. Ne ide mi to u glavu nikako.
kockica_kockica

#37 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by kockica_kockica »

oko 20 000 KM ... dovoljno da cijenim svoju diplomu :lol:
manekenka u penziji

#38 Re: Odg: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by manekenka u penziji »

Tuzla111 wrote:
manekenka u penziji wrote:Prva godina: stipendija

Svaka cast. To ce ti se vratiti kroz zivot, takvo razmisljanje.
Ja sam takodjer sa 19 poceo raditi, i sam placam troskove skolovanja i ostale troskove od kako sam poceo raditi. Bilo me stid samog sebe da budem mami na grbaci a sposoban da radim. A mnogo raje na forumu ide u inostranstvo na skoloanje a roditelji im dizu kredite. Ne ide mi to u glavu nikako.
Hvala! Bitno je biti uporan ali i vrijedan, jer se svaki trud isplati, pa i u ovoj Bosni.
charrrmed

#39 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by charrrmed »

S obzirom da sam vanredan, svake godine placam 1200KM. Peta sam godina, znaci ukupno 6000KM bez ostalih troskova kao kupovina knjiga, hrana i ostalo. Srecom zivim u Sarajevu gdje i studiram pa ne moram placati stanarinu. Vidim ovdje niko ne studira ili je studirao u BiH :shock:
Dr.medicine

#40 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Dr.medicine »

Fax.......oj i ne sjecam se, dugih 6 god. upisi, knjige, pribor cca, sanitarni pregledi etc cca 5ooo markica, klopa, hrana i uzivanje na grbaci roditelja, kao i ovih 5000 :lol: . al eto kupih starom bbi kao znak zahvalnice :lol: :lol:
magistarski 13 000
specijalisticki 3000
doktorat 25000
uglavnomja

#41 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by uglavnomja »

charrrmed wrote:S obzirom da sam vanredan, svake godine placam 1200KM. Peta sam godina, znaci ukupno 6000KM bez ostalih troskova kao kupovina knjiga, hrana i ostalo. Srecom zivim u Sarajevu gdje i studiram pa ne moram placati stanarinu. Vidim ovdje niko ne studira ili je studirao u BiH :shock:
pika li se juga :D

ne sjecam se nekih ekstra troskova, knjige, koje nisu bile preskupe i koje su se mogle nabaviti od raje, nisu bile "klix" i obavezno potpisane i pokazivane na ispitu.
malo troskova oko papirologije, kad se ponovo polaze ... ali nisu cifre boli glava.
starci dobro zaradjivali, imalo se :) , tako da nije bilo neke frke.
Zatamnjena stakla

#42 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Zatamnjena stakla »

Kupio faks za dvaes iljada, mjera.
filozofija

#43 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by filozofija »

Lično,

za prvi master studij, školarina mi je iznosila 4500 EUR po godini.
Dakle ukupno 9000 EUR, a dodatni troškovi (knjige, oprema, resursi, dakle samo školarina) nisu uračunati.

za drugi master studij, negdje oko 5.500 GBP, odnosni negdje oko 6500 EUR za cijeli studij.

Zašto dva master studija? Pa jednostavno, želio sam da savladam neke stvari i sa naučne perspektive, ne samo da se osposobim za posao. Uskoro namjeravam upisati i treči master studij (MBA), ako budem imao mogućnosti, jer kvalitetan MBA košta oko 25.000 EUR.

Isplatilo se :)
mefistofilis

#44 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by mefistofilis »

za naucno fantasticni a poslije i vanredni studij dao sveukupno 5600-5800 (nisam siguran da li sam uvijek doplacivao na skolarinu za meke fondove, ispitne materijale i gluposti).
troskovi knjiga, skripti i ostale pratece opreme, kao i nekakvih diploma i kurseva su izuzeti :-D
Hajzenberg

#45 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Hajzenberg »

filozofija wrote:Lično,

Dakle ukupno 9000 EUR, a dodatni troškovi (knjige, oprema, resursi, dakle samo školarina) nisu uračunati.

za drugi master studij, negdje oko 5.500 GBP, odnosni negdje oko 6500 EUR za cijeli studij.

Zašto dva master studija? Pa jednostavno, želio sam da savladam neke stvari i sa naučne perspektive, ne samo da se osposobim za posao. Uskoro namjeravam upisati i treči master studij (MBA), ako budem imao mogućnosti, jer kvalitetan MBA košta oko 25.000 EUR.

A kako se isplatilo, jesi li vratio te pare zahvaljujući upravo tim svojim master studijima?
filozofija

#46 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by filozofija »

Hajzenberg wrote: A kako se isplatilo, jesi li vratio te pare zahvaljujući upravo tim svojim master studijima?
Isplatilo se na dva načina:

- proširio sam svoje znanje iz područja koje mi je trebalo i koje me je zanimalo, tačnije: poslovna inteligencija
- dobio sam posao u tom području u relativno jakoj kompaniji na osnovu toga što sam završio master studije i pokazao želju da se bavim takvim poslom, te da istražujem u tom sektoru

Što se tiče novca, ulaganje se vratilo za manje od dvije godine, jer sam porastom plate nakon promjene radnog mjesta u odnosu na ranije nakon oko 20 mjeseci vratio uloženo, te kroz povrat poreza, jer sam povremeno radio tokom studija.
Hajzenberg

#47 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Hajzenberg »

filozofija wrote:
Hajzenberg wrote: A kako se isplatilo, jesi li vratio te pare zahvaljujući upravo tim svojim master studijima?
Isplatilo se na dva načina:

- proširio sam svoje znanje iz područja koje mi je trebalo i koje me je zanimalo, tačnije: poslovna inteligencija
- dobio sam posao u tom području u relativno jakoj kompaniji na osnovu toga što sam završio master studije i pokazao želju da se bavim takvim poslom, te da istražujem u tom sektoru

Što se tiče novca, ulaganje se vratilo za manje od dvije godine, jer sam porastom plate nakon promjene radnog mjesta u odnosu na ranije nakon oko 20 mjeseci vratio uloženo, te kroz povrat poreza, jer sam povremeno radio tokom studija.
Pa to je ono o čemu i govorim. Isplati se ako ćeš ostati tu gdje jesi, ako se vraćaš u BiH, daleko od toga da se isplati, po svim mogućim parametrima :D.
filozofija

#48 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by filozofija »

Hajzenberg wrote: Pa to je ono o čemu i govorim. Isplati se ako ćeš ostati tu gdje jesi, ako se vraćaš u BiH, daleko od toga da se isplati, po svim mogućim parametrima :D.
Može biti da si u pravu. Ja bih se možda i vratio u BiH, ali je problem što dole ne postoji niti jedna kompanija koja ozbiljno shvata područje kojim se ja s ljubavlju bavim. Ako i postoje neke kompanije koje primjenjuju poslovnu ili adaptivnu inteligenciju ili prediktivne analize za svoje poslovanje, to rade paušalno ili preuzimaju podatke koje im proslijeđuju centrale locirane van BiH.

Ako usporedim cijene ovog obrazovanja direktno kroz industriju, gdje 5-dnevni kurs košta oko 3000 EUR, ova cijene koje sam ja platio za master studij su presmiješnje.

Evo primjer jednog petodnevnog kursa i troškova:
https://training.sap.com/shop/course/bw ... 096-de-de/
Hajzenberg

#49 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Hajzenberg »

filozofija wrote:
Hajzenberg wrote: Pa to je ono o čemu i govorim. Isplati se ako ćeš ostati tu gdje jesi, ako se vraćaš u BiH, daleko od toga da se isplati, po svim mogućim parametrima :D.
Može biti da si u pravu. Ja bih se možda i vratio u BiH, ali je problem što dole ne postoji niti jedna kompanija koja ozbiljno shvata područje kojim se ja s ljubavlju bavim. Ako i postoje neke kompanije koje primjenjuju poslovnu ili adaptivnu inteligenciju ili prediktivne analize za svoje poslovanje, to rade paušalno ili preuzimaju podatke koje im proslijeđuju centrale locirane van BiH.

Ako usporedim cijene ovog obrazovanja direktno kroz industriju, gdje 5-dnevni kurs košta oko 3000 EUR, ova cijene koje sam ja platio za master studij su presmiješnje.

Evo primjer jednog petodnevnog kursa i troškova:
https://training.sap.com/shop/course/bw ... 096-de-de/
A šta misliš, za koliko vremena se može naučiti SAP? I ima li negdje jeftinije, možda u Mađarskoj recimo ili tako nekoj zemlji, gdje bi se isplatilo pokupiti znanje, a onda se vratiti na zapad i raditi u tom polju?

Iskreno, rado bih to naučio na nekom intenzivnom kursu od nekoliko mjeseci, ako je moguće.
Googlerica

#50 Re: Koliko ste potrosili na svoje obrazovanje?

Post by Googlerica »

filozofija wrote:Lično,

Da li planiras doktorat ? Neobican gest uzimanja tri magisterija!
Post Reply