Sadmire budi drug, ostavi štagod i za ostale
Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Moderator: Chloe
- SinjaD
#151 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Ne mogu ja sad, visok mi datum
- sadmire
#152 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Pa kad prije ispuca budzet, crna ti!?SinjaD wrote:Ne mogu ja sad, visok mi datum![]()
Valja ti sad citati samo iz kucne radinosti!?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#153 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
ja sam jedini čovjek na planeti koji najviše troši od 25. do 31.

- sadmire
#154 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
i ja, al mobitela! Moras nekako ispucat limit da ne propadne!komi wrote:ja sam jedini čovjek na planeti koji najviše troši od 25. do 31.![]()
![]()
- SinjaD
#155 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Imam prečih troškovasadmire wrote:Pa kad prije ispuca budzet, crna ti!?SinjaD wrote:Ne mogu ja sad, visok mi datum![]()
Valja ti sad citati samo iz kucne radinosti!?
Pazarilo se na sajmu. Nisam još ni pročitala sve što sam kupila. Pa dok pročitam sve što si ti kupio...Ih
- sadmire
#156 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
covjece, nisam uopce znao da se knjige mogu tako jeftino dobiti! Tu bi cak i Sinja morala preispitati svoje prioritete !?A jedan wrote:autopijaca na stupu, tamo skroz na kraju gdje prodaju sve zivo. knjige su bile na komad po 1.5 km al mi je dao neki dobri ciko cijeli komplet po 1km.Suzie Q wrote:knjiga za 1 marku?! ?! ?! i to Remark![]()
gdje je ta autopijaca?
inace sa autopijacom ne mozes fulit. ima par kao standica gdje prodaju knjige svake nedjelje, al ja ipak obidjem sve, jer naletim na zanimljive stvari haman dzabalesku.
Sto li ljudi istaknu takvu cijenu? Iskreno se nadam da nije zbog toga sto drugacije ne mogu nista prodati, a da im je novac toliko potreban!?
- sadmire
#157 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Tako necemo komija nikada stici!?SinjaD wrote:Imam prečih troškovasadmire wrote:Pa kad prije ispuca budzet, crna ti!?SinjaD wrote:Ne mogu ja sad, visok mi datum![]()
Valja ti sad citati samo iz kucne radinosti!?![]()
Pazarilo se na sajmu. Nisam još ni pročitala sve što sam kupila. Pa dok pročitam sve što si ti kupio...Ih
- Truba
#158 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
ja skupljam od 1996 
- jedna tamo
#159 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
maloprije ja u komšiluku kad oni pričaju o autopijaci i šta se sve može naći, ako bude sunce idem u nedjelju zbog knjiga ako šta nađem...al kažu komšije nema čega nema za nepovjerovat
- SinjaD
#160 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Na autopijacu su to često knjige koje je neko bacio, neko drugi pokupio pa ih prodaje za markicu.
Znači to su polovne knjige; neke su prljave, pocjepane ... ali fino se zaroviš i možeš naći i dobrih knjiga!
Znači to su polovne knjige; neke su prljave, pocjepane ... ali fino se zaroviš i možeš naći i dobrih knjiga!
-
Suzie Q
#161 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
ovo me podsjetilo na situaciju koju sam imala nakon rata...mama cijeli život ulagala u knjige, imala pozamašan broj, u ratu morali pobjeći, uselila neka seljanka itd...nakon rata odem u gradsku knjižnicu da pozajmim knjigu i tamo na policama pronađem mamine knjige (svaka s potpisom), rekoše mi ljudi spasili ih iz kontejneraSinjaD wrote:Na autopijacu su to često knjige koje je neko bacio, neko drugi pokupio pa ih prodaje za markicu.
- Truba
#162 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
tako sam ja stripove nalazio sa svojim potpisom
a posudjivao da se procitaju
možda je bio lenjin? pa bacili ljudi
možda je bio lenjin? pa bacili ljudi
- SinjaD
#163 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Naravno, naravno , nađe se i novih knjiga!A jedan wrote:a nek vala i noveSinjaD wrote:Na autopijacu su to često knjige koje je neko bacio, neko drugi pokupio pa ih prodaje za markicu.
Znači to su polovne knjige; neke su prljave, pocjepane ... ali fino se zaroviš i možeš naći i dobrih knjiga!![]()
- sadmire
#164 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
meni se opet desavalo obrnuto, da kupim knjige od ulicnih prodavaca, a na njima pecati biblioteke! I to masovno, kao da je neko provalio tamo i pola knjiga odnio!Suzie Q wrote:ovo me podsjetilo na situaciju koju sam imala nakon rata...mama cijeli život ulagala u knjige, imala pozamašan broj, u ratu morali pobjeći, uselila neka seljanka itd...nakon rata odem u gradsku knjižnicu da pozajmim knjigu i tamo na policama pronađem mamine knjige (svaka s potpisom), rekoše mi ljudi spasili ih iz kontejneraSinjaD wrote:Na autopijacu su to često knjige koje je neko bacio, neko drugi pokupio pa ih prodaje za markicu.
Ili se desi da kupis knjigu, otvoris je kad tamo neka posveta, uceniku generacije il tako nesto. Ne znam, al takva licna priznanja ne bih nikada prodavao.
-
Suzie Q
#165 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
u ovoj državi ništa nije nemoguće, negdje sam pročitala kako je neki tip u Sarajevu u smeću našao knjigu T. Ujevića s posvetom autora. to je valjda sreća u nesreći kad obrazovani ljudi moraju kopati po kontejnerima
- Svejetorokenrol
#166 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Ja sam prvu godinu i kusur rata proveo u danasnjem Er Esu, zivio pored jednog supermarketa koji je ujedno bio i prodavaonica bijele tehnike i slicno.. Iza zgrade su odlagali kutije, smece itd, ali mi djeca smo se tu uvijek igrali.. Uglavnom sjecam se da sam jednom nasao punu kutiju knjiga, 1001 noc (nje se najvise sjecam) i jos nekih sa “neprihvatljivim” imenima pisaca i sve fino lijepo odnio kuci.
Imali smo jednu sobu prepunu knjiga, jer su i rodjaci koji su vec bili razgulili donijeli neke “da sacuvamo”..
Tako sam ja ove nove fino pomijesao sa masom, mami nisam nista ni govorio.
Tad sam nekako i postao ovisan o knjigama, jer se nije puno hodalo, nisam jos bio upoznao masturbaciju
, pa sam samo citao... Sjecam se da sam jednom dobio nekakvu upalu ociju, jer sam cijele dane samo buljio u slova i naprezao oci sve dok je bilo imalo vidljivosti. Zakrmeljile mi oci k’o u macke.
Jos jedna anegdota:
Prosle godine sam na ulicnoj tezgi nas'o za 3 eura Pylon od Faulknera. Citam uvod i nesto mi cudno, Faulkner ziv, pola knjiga sto je napisao se ne spominje, nigdje ni rijeci o Nobelu. Kad ono izdanje iz 1937me. Cisto sumnjam da je neki raritet i da nesto vrijedi, ali opet je fascinantno nabasati sasvim slucajno na knjigu koju su 3 generacije citale. Bar meni.
Da ne bude totalni off topic
:
Sad citam otprilike jednu knjigu sedmicno u prosjeku. Imam srecu sto svakodnevno putujem sat vremena, plus ne volim tv, tako da mogu posvetiti par sati dnevno citanju.
Tako sam ja ove nove fino pomijesao sa masom, mami nisam nista ni govorio.
Tad sam nekako i postao ovisan o knjigama, jer se nije puno hodalo, nisam jos bio upoznao masturbaciju
Jos jedna anegdota:
Prosle godine sam na ulicnoj tezgi nas'o za 3 eura Pylon od Faulknera. Citam uvod i nesto mi cudno, Faulkner ziv, pola knjiga sto je napisao se ne spominje, nigdje ni rijeci o Nobelu. Kad ono izdanje iz 1937me. Cisto sumnjam da je neki raritet i da nesto vrijedi, ali opet je fascinantno nabasati sasvim slucajno na knjigu koju su 3 generacije citale. Bar meni.
Da ne bude totalni off topic
Sad citam otprilike jednu knjigu sedmicno u prosjeku. Imam srecu sto svakodnevno putujem sat vremena, plus ne volim tv, tako da mogu posvetiti par sati dnevno citanju.
- SinjaD
#167 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Svejetorokenrol wrote:
Tad sam nekako i postao ovisan o knjigama, jer se nije puno hodalo, nisam jos bio upoznao masturbaciju, pa sam samo citao... Sjecam se da sam jednom dobio nekakvu upalu ociju, jer sam cijele dane samo buljio u slova i naprezao oci sve dok je bilo imalo vidljivosti. Zakrmeljile mi oci k’o u macke.
![]()
Jos jedna anegdota:
Prosle godine sam na ulicnoj tezgi nas'o za 3 eura Pylon od Faulknera. Citam uvod i nesto mi cudno, Faulkner ziv, pola knjiga sto je napisao se ne spominje, nigdje ni rijeci o Nobelu. Kad ono izdanje iz 1937me. Cisto sumnjam da je neki raritet i da nesto vrijedi, ali opet je fascinantno nabasati sasvim slucajno na knjigu koju su 3 generacije citale. Bar meni.![]()
- erni3
#168 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
A sta je sa onim knjigama sto su se prodavale po trafikama, a izlazile su sa novinama. Sjecam se da je jedno vrijeme to bilo u Danima. Kupio sam: Hamleta, Dervis i Smrt, Tvrdjava, Stranac i jos mnogo drugih knjiga, a cijena je bila oko 5 km.
Gledam sad na trafiKi i nema nista slicno, samo slikovnice.
A bas bih volio da obogatim ove police sa knjigama.
Gledam na stranici POINT knjizare, Zeleno Busenje - 25 km. Mesa Selimovic: Izabrana djela - 65 km
Gledam sad na trafiKi i nema nista slicno, samo slikovnice.
Gledam na stranici POINT knjizare, Zeleno Busenje - 25 km. Mesa Selimovic: Izabrana djela - 65 km
- sadmire
#169 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Sad po toj cijeni mozes kupiti knjige jedino u Konzumu, svaki mjesec se moze naci barem po jedan naslov po svacijem ukusu. Vidio sam da je Svjetlost nabavila knjige iz Hrvatske koje su tamo u Konzumu izasle a kod nas se tek trebaju pojaviti. Kome je mrsko cekati, tamo su po 7 KM.erni3 wrote:A sta je sa onim knjigama sto su se prodavale po trafikama, a izlazile su sa novinama. Sjecam se da je jedno vrijeme to bilo u Danima. Kupio sam: Hamleta, Dervis i Smrt, Tvrdjava, Stranac i jos mnogo drugih knjiga, a cijena je bila oko 5 km.
Gledam sad na trafiKi i nema nista slicno, samo slikovnice.![]()
Sto se tice knjiga iz Dana, njih vecinom sada prodaju ulicni prodavaci, i to obicno po 8 KM. Na sajmu ih je bilo i po 3 i 5 KM, ali u slobodnoj prodaji ih je tesko naci po tim cijenama.
-
Briseida7
#170 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Evo moje liste za maj:
Sylvia Plath "The Bell Jar"
Anja Seton "Katarina"
Vilijem Golding "Gospodar muva"
Herman Hese "Stepski vuk"
E. M. Remark "Na zapadu ništa novo"
Graham Greene "The third man"
Bila sam skeptična u vezi Silvije, jer je ona zapravo nenadmašna pjesnikinja, a ova poluautobiografska knjiga je jedino prozno djelo koje je u životu napisala, ali na kraju mi se jako svidjela knjiga, pomalo u feminističkom maniru napisana i u potpunosti iskrena ispovijest jedne izgubljene žene.
Što se ostalih tiče, Hese odličan, jedva čekam da počnem čitati Igru staklenih perli. I Remark mi se svidio, knjigu sam "progutala" za dva dana
Anja Seton "Katarina"
Bila sam skeptična u vezi Silvije, jer je ona zapravo nenadmašna pjesnikinja, a ova poluautobiografska knjiga je jedino prozno djelo koje je u životu napisala, ali na kraju mi se jako svidjela knjiga, pomalo u feminističkom maniru napisana i u potpunosti iskrena ispovijest jedne izgubljene žene.
Što se ostalih tiče, Hese odličan, jedva čekam da počnem čitati Igru staklenih perli. I Remark mi se svidio, knjigu sam "progutala" za dva dana
- sadmire
#171 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
evo ide i moja, sa kratkim komentarima:
S. Turow-Nevin (nastavak romana Nevin optuzen koji je ekraniziran sa Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi)
J. Verne-Robur der Sieger (tipicni Verne, naucna fantastika, avantura i geografski i turisticki vodic u jednom)
J. Heller-Kvaka 22 (super knjiga, mjesavina tragikomedije i apsurda, ispricana sa puno ironije i crnog humora)
E. Karic-Pjesme divljih ptica (prica o nama, naoko smjestena u 16. vijek, sporog zamaha a kasnije sasvim dobra)
Jo Nesbo-Crvendac (visoslojni kriminalisticki roman, jako interesantan, a jos interesantniji je njegov pisac)
A.C. Doyle-Crvena nit (ovdje se Sherlock i Dr. Watson upoznaju i postaju sustanari)
K. Hamsun-Glad (odlicna prica o otudjenosti i o potrazi za vlastitim identiteom, volim sve knjige koje govore o tome)
S. Turow-Nevin (nastavak romana Nevin optuzen koji je ekraniziran sa Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi)
J. Verne-Robur der Sieger (tipicni Verne, naucna fantastika, avantura i geografski i turisticki vodic u jednom)
J. Heller-Kvaka 22 (super knjiga, mjesavina tragikomedije i apsurda, ispricana sa puno ironije i crnog humora)
E. Karic-Pjesme divljih ptica (prica o nama, naoko smjestena u 16. vijek, sporog zamaha a kasnije sasvim dobra)
Jo Nesbo-Crvendac (visoslojni kriminalisticki roman, jako interesantan, a jos interesantniji je njegov pisac)
A.C. Doyle-Crvena nit (ovdje se Sherlock i Dr. Watson upoznaju i postaju sustanari)
K. Hamsun-Glad (odlicna prica o otudjenosti i o potrazi za vlastitim identiteom, volim sve knjige koje govore o tome)
- Sookie McSue
#172 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
svaka vam čast, ja sam u maju uspjela pročitati "samo":
1. Middlesex, J.Eugenides
2. Sloboda, J. Franzen
kažem "samo", obzirom da svaka ima po 500 i nešto stranica. Ali su odlične, apsolutno preporučujem.
2. Sloboda, J. Franzen
kažem "samo", obzirom da svaka ima po 500 i nešto stranica. Ali su odlične, apsolutno preporučujem.
- sadmire
#173 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Znam da si vec tokom citanja bila odusevljena Slobodom. Kazu da su i njegove Korekcije odlicne, nesto u stilu Tolstoja.Sookie McSue wrote:svaka vam čast, ja sam u maju uspjela pročitati "samo":
2. Sloboda, J. Franzen
Nisam do sada nista od toga citao, ali cu sigurno potraziti.
- Sookie McSue
#174 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
jesu, i Korekcije su nevjerovatne, Franzen mi je toliko dobar da bih ga rado uvrstila u omiljene pisce, ali ne mogu još
(imam pravilo da moram pročitati bar tri knjige nekog autora da bi mi bio među favoritima).
Slobodu imaš sad uzeti svuda, pa i na trafikama, a Korekcije već malo teže. Laguna je objavila to nekad daaaavno, imala sam to izdanje, pa mi neko uzeo i nije vratio
a onda sam jednom na rasprodaji u Šahinpašiću kupila neko hrvatsko za 6 KM 
Slobodu imaš sad uzeti svuda, pa i na trafikama, a Korekcije već malo teže. Laguna je objavila to nekad daaaavno, imala sam to izdanje, pa mi neko uzeo i nije vratio
- sadmire
#175 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Vidim da si pojacala intenzitet, i po broju knjiga i po broju stranica!?Briseida7 wrote:Evo moje liste za maj:
Anja Seton "Katarina"
Zadnje dvije sam citao, srednje dvije se nalaze na mojoj listi, s tim da sam "Gospodara muva" gledao u pozoristu, dok mi prve dvije nisu poznate.