Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#126 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
dovoljno i ja ću to u sljedećih nekoliko godina
- Truba
#127 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?

otkako sam skonto shemu kako citati u busu
bitno je da mi je glava u ravni s prozorom moze biti knjiga ispred mene ali ocima moram vidjeti da je rub prozora vodoravan
i neće mi se povraćati
sad mi neće biti kraja
- Richard Wagner
#128 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
- Niko ne može pročitati dve hiljade knjiga. U toku četiri veka, koliko živim, nisam prešao više od pola tuceta. Pored toga, nije ni važno čitati, već čitati iznova. Štamparija, sad ukinuta, bila je jedno od najvećih ljudskih zala pošto je išla za tim da vrtoglavo umnoži nepotrebne tekstove.
H. L. Borhes, Peščana knjiga
H. L. Borhes, Peščana knjiga
- Truba
#129 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
znam ljude koji mogu i do 15 mjesečno 
- atko
#130 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Za mucnine u busu... mp3 player i audio knjiga ... i ozezi 
Ja odavno vec tako zaspim ... na poslu sjedim buljim u monitor u tisini ... e onda kad to obrnes bas ti prija da lezis, zatvorenih ociju i slusas
A inace nemam problema ni sa citanjem u voznji ... al recimo ne mog uzaspat u busu da me ubijes
Ja odavno vec tako zaspim ... na poslu sjedim buljim u monitor u tisini ... e onda kad to obrnes bas ti prija da lezis, zatvorenih ociju i slusas
A inace nemam problema ni sa citanjem u voznji ... al recimo ne mog uzaspat u busu da me ubijes
-
Briseida7
#131 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Procitam godisnje preko 50, jedina obaveza mi je fakultet, i kad se vratim sa predavanja odgledam neke serije ili film na kompu (posto na tv-u osim onih turskih i spanskih nema nista), i poslije toga nemam sta drugo raditi osim citati jer se na tv-u moze uglavnom gledati veliki brat i ostale slicne gluposti, ili neki filmovi koje sam gledala vec po 5 puta. A i na predavanja cesto odem s knjigomtest01 wrote:pitao bi nekoga ko je procitao vise od 20 knjiga godisnje,kada cita te knjige tj. odakle mu vrijeme za to?
5 stranica za 20 minuta!? Pa mozda ako si u prvom razredu osnovne. Ja u prosjeku citam jednu stranicu za minut, osim ako nema odvojenih pasusa i dijaloga. A i svi koje sam pitala prosjecno citaju isto kao i ja.test01 wrote:za 20 minuta mos procitat najvise 5 stranica
- Bellydancesuperstar
#132 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Ma ja, svi kao čitaju u busu, a ja kad se vozim jedino tu i tamo vidim da netko ponavlja skriptu za ispit. 
- Truba
#133 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
čito bih ja i u tramvaju ali nemam kartu pa moram biti na oprezu

-
Briseida7
#134 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Ako sam dobro upucena nastavak za tu knjigu se zove Svet bez kraja, izdavac je Solaris.Suzie Q wrote:pošto vidim da se ovdje skupljaju sve sami knjiški moljci, molila bih za pojašnjenje ako netko zna.
naime, nedavno sam pročitala Stupove zemlje od Kena Folleta, knjiga je bila na njemačkom jeziku i imala oko 1200 strana. sad vidim na internetu kod domaćih izdavačkih kuća da ima drugi dio iste knjige pa me zanima je li u stvari ta jedna velika knjiga koju sam ja pročitala kod nas podijeljena u dvije, ili zaista ima nastavak?
btw. po pitanju knjiga zaostajem u vremenu jer svaki bestseller otkrijem tek kada svi drugi na njega i zaborave.
druga knjiga pročitana prošloga mjeseca je bila Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
- sadmire
#135 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
bas iz tog razloga i treba voditi evidencije, jer se posliuje nekog vremena ne mozes sjetiti naslova knjiga koje si procitao. Posebno ako ih nemas u kucnoj biblioteci!A jedan wrote:evo mene za 2010
billy holiday i neki autori- lejdi peva bluz
robin mur- francuska veza
john cage- graficki radovi/eseji
zola- tajne grada marseja
arthur c. clark- 2001 odiseja svemiru
ivo andric- ex ponto, nemiri, lirika
neka zenska- zabava sa ubojicom, sranje knjiga
onda od remarquea- crni obelisk
- tri ratna druga
- trijumfalna kapija
- doba zivota i doba smrti
- na zapadu nista novo
- povratak
henry miller- mirni dani na klisju
thomas wolf- pogledaj dom svoj andjele
dalibor cvitan- polovnjak
to su knjige koje sam kupio, pa znam da sam ih citao. neke sam i posudjivao, al ne mogu se sjetit
Interesantan ti je izbor, nema sta!?
Vidim da si ljubitelj Remarka pa da te usput priupitam koju bi od gore pobrajanih najprije preporucio?!
Nedavno sam procitao Tri ratna druga i ostavila je jak dojam na mene! Velika prica o prijateljstvu i ljubavi, ispricana na jednostavan nacin!
- sadmire
#136 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
interesantno, i ja sam imao priliku da procitam Stupove zemlje na njemackom, doduse bilo je to poodavno, ali sam odustao jer nisam bas neki ljubitelj historijskih romana. A inace rado citam Folleta, jos u skoli smo radili Usicu igle, ili "Die Nadel"!Suzie Q wrote:pošto vidim da se ovdje skupljaju sve sami knjiški moljci, molila bih za pojašnjenje ako netko zna.
naime, nedavno sam pročitala Stupove zemlje od Kena Folleta, knjiga je bila na njemačkom jeziku i imala oko 1200 strana. sad vidim na internetu kod domaćih izdavačkih kuća da ima drugi dio iste knjige pa me zanima je li u stvari ta jedna velika knjiga koju sam ja pročitala kod nas podijeljena u dvije, ili zaista ima nastavak?
btw. po pitanju knjiga zaostajem u vremenu jer svaki bestseller otkrijem tek kada svi drugi na njega i zaborave.
Mislim da su je u Hrvatskoj podijelili u dva dijela, pretpostavljam da ne bi bila preskupa i da bi se mogla prodavati u Konzumu, nedavno kad sam bio u Dubrovniku bas sam to primijetio, nalazi se na nekim listama najprodavanijih i najpopularnijih naslova.
- sadmire
#137 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
komi wrote:
otkako sam skonto shemu kako citati u busu
bitno je da mi je glava u ravni s prozorom moze biti knjiga ispred mene ali ocima moram vidjeti da je rub prozora vodoravan
i neće mi se povraćati![]()
![]()
stuko sam 50 stranica od mostara
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
sad mi neće biti kraja
ovo bi mogao biti recept i za mene. Ostao sam bez auta pa cu se cesce morati prebacivati autobusom do posla i nazad!
Ni meni nece biti kraja!?
- SinjaD
#138 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Nisam čitala Stupove zemlje ali jesam Svijet bez kraja i nije mi se učinila kao da je nastavak bilo čega.Briseida7 wrote:Ako sam dobro upucena nastavak za tu knjigu se zove Svet bez kraja, izdavac je Solaris.Suzie Q wrote:pošto vidim da se ovdje skupljaju sve sami knjiški moljci, molila bih za pojašnjenje ako netko zna.
I nije mi se svidjela uopšte. Rijetko za neku knjigu kažem da je baš loša ali Svijet bez kraja je jednostavno grozna! Trebala se zvati Knjiga bez kraja (i početka i sredine
- sadmire
#139 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
definitivno mu bolje idu spijunski romani i medicinski trileri! Kupio sam Treceg blizanca, neko mi je bas njega preporucio, bio cak odusevljen tom knjigom pa rekoh da provjerim!SinjaD wrote:Nisam čitala Stupove zemlje ali jesam Svijet bez kraja i nije mi se učinila kao da je nastavak bilo čega.Briseida7 wrote:Ako sam dobro upucena nastavak za tu knjigu se zove Svet bez kraja, izdavac je Solaris.Suzie Q wrote:pošto vidim da se ovdje skupljaju sve sami knjiški moljci, molila bih za pojašnjenje ako netko zna.
I nije mi se svidjela uopšte. Rijetko za neku knjigu kažem da je baš loša ali Svijet bez kraja je jednostavno grozna! Trebala se zvati Knjiga bez kraja (i početka i sredine). Bilo je to prvo i posljednje moje druženje s Folletom.
-
Suzie Q
#140 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
knjiga za 1 marku?! ?! ?! i to Remark
gdje je ta autopijaca?
gdje je ta autopijaca?
- SinjaD
#141 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
A 1 vjerovatno misli na autopijacu na Stupu.Suzie Q wrote:knjiga za 1 marku?! ?! ?! i to Remark![]()
gdje je ta autopijaca?
- Truba
#142 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
na siranu su te knjige po 5
- sadmire
#143 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
dobro je da znam, negdje kod ulicnih prodavaca sam Trijumfalnu kapiju nasao za 10 KM, jos mi se ucinila ok cijena, al je ipak na kraju nisam kupio!komi wrote:na siranu su te knjige po 5
- SinjaD
#144 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Čim prođeš kroz prolaz pa desno ili još malo dalje pa lijevo?komi wrote:na siranu su te knjige po 5
- Truba
#145 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
mislim da ne mislimo na isto
ovo je novi prodavač
žena koja daje velike popuste a ne oni muški lihvari
dakle ta žena se nalazi skroz zavučeno prema onom sklopu zgrada dijagonalno od ulaza od vječne vatre
pravo skriveno
ovo je novi prodavač
dakle ta žena se nalazi skroz zavučeno prema onom sklopu zgrada dijagonalno od ulaza od vječne vatre
pravo skriveno
- SinjaD
#146 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Bojim se da nisam baš shvatila gdje je "sklop zgrada dijagonalno od ulaza od vječne vatre" ali svejedno hvala na otkrivenoj tajni. Probaću je naći.komi wrote:mislim da ne mislimo na isto
ovo je novi prodavač
pravo skriveno
- sadmire
#147 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
cim budem isao do grada, i ja cu je potraziti! da i zena nesto zaradi, pogotovo ako su cijene i ponuda prihvatljivi. Ma men se cini da ce mi je interesantnije biti traziti!? Ko prije, njemu dvije!SinjaD wrote:Bojim se da nisam baš shvatila gdje je "sklop zgrada dijagonalno od ulaza od vječne vatre" ali svejedno hvala na otkrivenoj tajni. Probaću je naći.komi wrote:mislim da ne mislimo na isto
ovo je novi prodavač
pravo skriveno
- Truba
#148 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
zamisli da je sirano jedan kvadrat a da su ulaz i izlaz od vječne vatre jedan ćošak a drugi izlaz linija od tog ćoškaSinjaD wrote: otkrivenoj tajni. Probaću je naći.

nadam se da je jasnije
- SinjaD
#149 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
komi wrote:zamisli da je sirano jedan kvadrat a da su ulaz i izlaz od vječne vatre jedan ćošak a drugi izlaz linija od tog ćoškaSinjaD wrote: otkrivenoj tajni. Probaću je naći.
nadam se da je jasnije![]()
![]()
Ne more bit jasnije
- sadmire
#150 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
vec ukucane koordinate u navigaciju! Morat cete se pozuriti da ne bi bilo kukanja zbog slabog izbora!SinjaD wrote:komi wrote:zamisli da je sirano jedan kvadrat a da su ulaz i izlaz od vječne vatre jedan ćošak a drugi izlaz linija od tog ćoškaSinjaD wrote: otkrivenoj tajni. Probaću je naći.
nadam se da je jasnije![]()
![]()
Legendo!
Ne more bit jasnije