Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#101 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
ja ne smijem čitati u prevozu jer mi muka bude
kad dolje gledam umjesto gdje putujem
- SinjaD
#102 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Hvala tebi puno na lijepim rječima ali ja sam samo ljubitelj; nisam nikakav znalac i jedino što znam je koliko ne znamsadmire wrote: Ne bih nikad to pomislio, znas toliko o knjizevnosti da sam bio uvjeren da knjigu ne ispustas iz ruke!Doduse samo u prevozu, al i to je nesto!? Ja isto tako racionalno koristim vrijeme, u autu imam uvijek po jednu knjigu pa kadgod negdje moram cekati, uzmem je i otkinem po par stranica.
Digni knjigu u visinu očijukomi wrote:ja ne smijem čitati u prevozu jer mi muka bude![]()

-
saga
#103 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Ni ja... i tako mi krivo zbog toga. Nedavno u 3 dana provedoh skoro 20h u busu... eh koliko se tu moglo procitatkomi wrote:ja ne smijem čitati u prevozu jer mi muka bude![]()
- Lunizz
#104 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Prosle godine procitao jednu ove godine malo manje
- simonese
#105 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
zato ti imas "five on it"Lunizz wrote:Prosle godine procitao jednu ove godine malo manje
- Lunizz
#106 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Svakom njegova radostsimonese wrote:zato ti imas "five on it"Lunizz wrote:Prosle godine procitao jednu ove godine malo manje
- tazmaniaBAN4
#107 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
kad sam procito da su cigare stetne za zdravlje presto sam da citam!
- simonese
#108 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Lunizz wrote:Svakom njegova radostsimonese wrote:zato ti imas "five on it"Lunizz wrote:Prosle godine procitao jednu ove godine malo manje
-
Briseida7
#109 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Mart:
Džordž Orvel "1984"
Ernest Hemingway "A Farewell To Arms"
Oskar Vajld "Slika Dorijana Greja"
Gabrijel Garsija Markes "Ljubav u doba kolere"
Od svih mi se jedino Markesova uopšte nije svidjela, što me iznenadilo jer je Nobelovac, a i knjige su mu na svim "must read" popisima, ali eto, opet sam se uvjerila da te liste i priznanja ne znače mnogo.
I kad sam već kod listi, da postavim jednu koja bi mogla biti zanimljiva ljubiteljima knjige
http://www.listology.com/list/1001-book ... ad-you-die
To je lista koju je jedan profesor sastavio uzevši u obzir preko stotinu literarnih kritika iz cijelog svijeta, a i sam je rekao da ima mnogo knjiga koje nije ni on pročitao.
Džordž Orvel "1984"
Ernest Hemingway "A Farewell To Arms"
Oskar Vajld "Slika Dorijana Greja"
Gabrijel Garsija Markes "Ljubav u doba kolere"
Od svih mi se jedino Markesova uopšte nije svidjela, što me iznenadilo jer je Nobelovac, a i knjige su mu na svim "must read" popisima, ali eto, opet sam se uvjerila da te liste i priznanja ne znače mnogo.
I kad sam već kod listi, da postavim jednu koja bi mogla biti zanimljiva ljubiteljima knjige
http://www.listology.com/list/1001-book ... ad-you-die
To je lista koju je jedan profesor sastavio uzevši u obzir preko stotinu literarnih kritika iz cijelog svijeta, a i sam je rekao da ima mnogo knjiga koje nije ni on pročitao.
- sadmire
#110 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Proleti nam i ovaj mjesec! Posto ne vjerujem da cu u ova dva dana ista vise zavrsiti, evo vec sada moje liste za april:
D. Silva "Moskovska pravila"
Z. Antunovic "Rijecko sentimentalno putovanje"
M. Zusak "Kradljivica knjiga"
G. Orwell "1984"
Dz. Karahasan "Dnevnik selidbe"
N. Gogolj "Taras Buljba"
E. M. Remark "Tri ratna druga"
A. Hemon "Pitanje Bruna"
Taras mi i nije bas legao, valjda zbog tematike, a htio sam nadoknaditi propusteno iz skolskih dana, Moskovska pravila su cista spijunska beletristika, a ostale su mi sve bile odlicne, svaka na svoj nacin.
D. Silva "Moskovska pravila"
Z. Antunovic "Rijecko sentimentalno putovanje"
M. Zusak "Kradljivica knjiga"
G. Orwell "1984"
Dz. Karahasan "Dnevnik selidbe"
N. Gogolj "Taras Buljba"
E. M. Remark "Tri ratna druga"
A. Hemon "Pitanje Bruna"
Taras mi i nije bas legao, valjda zbog tematike, a htio sam nadoknaditi propusteno iz skolskih dana, Moskovska pravila su cista spijunska beletristika, a ostale su mi sve bile odlicne, svaka na svoj nacin.
-
Briseida7
#111 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Dostojevski "Zapisi iz podzemlja"
Meša Selimović "Magla i mjesečina"
Meša Selimović "Ostrvo"
Nura Buzdulj-Hubijar "Amanet"
Oldos Haksli "Vrli novi svet"
Jedino razočarenje je Nura, ne znam zašto, ali očekivala sam malo kvalitetniju knjigu... Uglavnom, nećemo se više družiti, osim ako mi zafali štiva za čitanje na plaži. Sve ostale su odlične, Meša posebno. Obožavam njegov stil, obožavam!
Meša Selimović "Magla i mjesečina"
Meša Selimović "Ostrvo"
Nura Buzdulj-Hubijar "Amanet"
Oldos Haksli "Vrli novi svet"
Jedino razočarenje je Nura, ne znam zašto, ali očekivala sam malo kvalitetniju knjigu... Uglavnom, nećemo se više družiti, osim ako mi zafali štiva za čitanje na plaži. Sve ostale su odlične, Meša posebno. Obožavam njegov stil, obožavam!
- Truba
#112 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
kakvo je ostrvo?
-
Briseida7
#113 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Super, baca u razmišljanje iako ima tek stotinjak stranica. Ali baš zato i obožavam Mešu, jednostavan jezik a moćne porukekomi wrote:kakvo je ostrvo?
-
zemo_online
#114 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
pitao bi nekoga ko je procitao vise od 20 knjiga godisnje,kada cita te knjige tj. odakle mu vrijeme za to?
-
Eborg
#115 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Vala po 20-tak minuta pred spavanje da te uspava i možeš bez p'o muke pročitati toliko knjiga.
-
zemo_online
#116 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
[quote="Eborg"]Vala po 20-tak minuta pred spavanje da te uspava i možeš bez p'o muke pročitati toliko knjiga.[/quote
za 20 minuta mos procitat najvise 5 stranica puta 365= 1800 stranica. ako prosjecna knjiga ima 300 stranica=6 knjiga.
nedovoljno jer ja pitam za vise od 20 knjiga.
za 20 minuta mos procitat najvise 5 stranica puta 365= 1800 stranica. ako prosjecna knjiga ima 300 stranica=6 knjiga.
nedovoljno jer ja pitam za vise od 20 knjiga.
-
Eborg
#117 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Pa dobro, ovo ti je najbezbolnija varijanta. Imaš godišnji, kišovite dane na kojima nema ništa na TV, neki i na halu nose literaturu (
) tako da nije frka naći vrijeme većini ljudi ako im se čita. Kada skontam kakvih sam gluposti gledao na TV-u u slobodno vrijeme bolje bi mi bilo da sam više čitao. 
-
zemo_online
#118 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
jes cito tolstoja,teza stiva za citat kad ti se cini da ni vlastiti jezik ne znas dobro i moras polako citat?
-
Eborg
#119 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Naravno da jesam ali interesovala me tematika tako da nije bilo teško čitati. Ali ljudi prave grešku kada sebe forsiraju sa nekim knjigama koje im očito ne leže a imaju iz nekog razloga potrebu da kažu da su to pročitali. Što ćeš džaba čitati "Rat i mir" ako umireš već na 15. stranici a u principu nećeš ništa skontati i vrhunac će biti da prepričaš fabulu k'o u 6. osnovne bez ikakvog konkretnog zaključka. Slažem se da je to dio opće kulture ali nekada je bolje pročitati i odmoriti se uz ono smeće iz "Konzuma" od 4-5 KM nego razvlačiti jednu tešku knjigu po 3 mjeseca koja će te napatiti i na kraju opet nećeš ništa shvatiti.
Ja sam evo prošle godine pročitao hladno 22 knjige bez nekog srkleta plus knjige za fax. Bilo je beletristike, klasika, stručnih knjiga, političke literature, na bosanskom i engleskom i svašta nešto. Sve sam ih čitao ovako pred spavanje s izuzetkom 15 dana godišnjeg kada sam čitao intenzivnije, dakle niko me nikada nije vidio da držim knjigu u ruci pa me mnogi pitaju kada sam stigao.
Ja sam evo prošle godine pročitao hladno 22 knjige bez nekog srkleta plus knjige za fax. Bilo je beletristike, klasika, stručnih knjiga, političke literature, na bosanskom i engleskom i svašta nešto. Sve sam ih čitao ovako pred spavanje s izuzetkom 15 dana godišnjeg kada sam čitao intenzivnije, dakle niko me nikada nije vidio da držim knjigu u ruci pa me mnogi pitaju kada sam stigao.
-
Suzie Q
#120 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
pošto vidim da se ovdje skupljaju sve sami knjiški moljci, molila bih za pojašnjenje ako netko zna.
naime, nedavno sam pročitala Stupove zemlje od Kena Folleta, knjiga je bila na njemačkom jeziku i imala oko 1200 strana. sad vidim na internetu kod domaćih izdavačkih kuća da ima drugi dio iste knjige pa me zanima je li u stvari ta jedna velika knjiga koju sam ja pročitala kod nas podijeljena u dvije, ili zaista ima nastavak?
btw. po pitanju knjiga zaostajem u vremenu jer svaki bestseller otkrijem tek kada svi drugi na njega i zaborave.
druga knjiga pročitana prošloga mjeseca je bila Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
naime, nedavno sam pročitala Stupove zemlje od Kena Folleta, knjiga je bila na njemačkom jeziku i imala oko 1200 strana. sad vidim na internetu kod domaćih izdavačkih kuća da ima drugi dio iste knjige pa me zanima je li u stvari ta jedna velika knjiga koju sam ja pročitala kod nas podijeljena u dvije, ili zaista ima nastavak?
btw. po pitanju knjiga zaostajem u vremenu jer svaki bestseller otkrijem tek kada svi drugi na njega i zaborave.
druga knjiga pročitana prošloga mjeseca je bila Nevjernica od Ayaan Hirsi Ali
- Bellydancesuperstar
#121 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
The wheel of time- The gathering storm- Robert Jordan
Zadnja koju sam pročitala, na engl, za sve one koji vole fantasy i LOTR preporučujem.
Zbog puno obveza ne čitam kao nekad, ali uvijek se nađe vremena i za koju knjigu.
Zanima me gdje pronalazite te knjige koje čitate, jel u knjižnici ili u trgovini? I koje su najbolje.
Nisam odavdje pa me zanima gdje mogu nabaviti kvalitetnu literaturu.
Zadnja koju sam pročitala, na engl, za sve one koji vole fantasy i LOTR preporučujem.
Zbog puno obveza ne čitam kao nekad, ali uvijek se nađe vremena i za koju knjigu.
Zanima me gdje pronalazite te knjige koje čitate, jel u knjižnici ili u trgovini? I koje su najbolje.
Nisam odavdje pa me zanima gdje mogu nabaviti kvalitetnu literaturu.
- Bellydancesuperstar
#122 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Nije bitna kvantiteta nego kvaliteta, a i kako koristiš pročitano u svakodnevnom životu.
-
Eborg
#123 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Bellydancesuperstar wrote:Nije bitna kvantiteta nego kvaliteta, a i kako koristiš pročitano u svakodnevnom životu.
- Truba
#124 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
ako prođe dan da nisam pročitao 10 stranica + jednu četvrtinu stranice enciklopedije uzaludno je utrošen
- Richard Wagner
#125 Re: Koliko ste knjiga procitali u 2010. godini?
Jednu. Kur'an, naime.