Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post Reply
VjecitiStudent

#176 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by VjecitiStudent »

Večerašnje vijesti - "bilo kuda, minus svuda".
Kakve su procjene, kada se ove rezerve kratkoročnih kredita istroše, koliko će biti potrebno stezati kaiš, 10, 20, 30%, ...?
iPod

#177 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by iPod »

S obzirom da u nekim kantonima plate kasne i po 3 mjeseca, mislim da cak nova tranša od MMF-a neće pokriti i omogućiti isplatu sredstava za sve, finansijski kolaps je veoma blizu. MMF tražio povećanje akcize na duhan, tako da ona na 1 KG istog iznosi nešto više od 70km, a kad cigara nestane, pa i kafe... eto belaja.
webby-x

#178 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by webby-x »

VjecitiStudent wrote:koliko će biti potrebno stezati kaiš, 10, 20, 30%, ...?
Neće biti nikakvog stezanja, pogotovo ne državnih uposlenika.
Oni će lijepo podići PDV i porez na dohodak i sisati privatni sektor
koji će ugušiti do kraja. Onda tek slijedi krah, nakon par godina.
Alfons Kauders

#179 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Ne znam koliko ima prostora za cijedjenje privrede i potrosaca. Nasi ljudi su kreativni, dizanjem poreza pada naplata, tako da se lako moze desiti da prihodi na kraju ostanu isti, jer ce se vise ljudi okrenuti sivom trzistu.

Npr. ako 100g duhana bude kostalo 20km, a kutija cigareta 5km, vise ljudi ce kupovati hercegovacku skiju na pijacama i cao. Ako dignu 20%, dovoljno je da dva od deset pusaca predju na skiju i dzaba im, opet ce imati iste prihode na kraju dana.

Privredu je sve teze cijediti... Nije da nece pokusati, ali od mene prvog nece dobiti ni markicu. Jednostavno ne dam - a ima nacina da se to sredi, po zakonu. PDV mogu dizati ali ne puno. Hrvatska npr. ima 25%, ali imaju diferenciranu stopu za razliku od nas, odnosno nema bas puno prostora za dizanje kao sto se cini na prvi pogled.

Rezovi u javnom sektoru su svakako potrebni, ali ni to nije jednostavno. Kada ti 40% (vjerovatno i vise) ljudi prima platu od poreskih obveznika, svako kresanje ce se odraziti na potrosnju. Tako da bi kresanje od 20% dovelo do drasticnog usporavanja pojedinih sektora (usluzni, trgovina itd.) jer bi ljudi jednostavno bili primorani trositi manje... Takodjer bi pali prihodi PIO i nekih drugih stvari... Linearni rez od 10% na 40% plata (koje su vece nego u realnom sektoru) bi doveo do pada prihoda PIO od 5-6%.
Nebitan32

#180 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

Johnzy wrote:
Nebitan32 wrote: Zavisno. Prvi posao koji sam radio a to je pranje suda u restoranu sa 15+ godina. Pocinjao sam raditi u 11h imao pauzu od 15 do 16h00 i onda radio negdje do 1h. Iskreno to je bilo iskoristavanje. Dobio sam neku mizeriju za to. Daleko od zasluzenog ali sam radio sam 20 dana i to je bio moj prvi kontakt s poslom. Tu sam bio potplacen. Gazda je bio smece od covjeka.

Kasnije sam imao srecu i radio 4 godine (vikendi i skolski praznici) u jednom restoranu gdje su gazde bili super. Mladi bracni par i plata je bila u redu + sto su mi stalno nudili nesto da jedem, bili ljubazni i bilo je odlicno raditi za njih. Tu sam zaradivao sav novac za skolski pribor, knjige eksukrzije i odjecu. Roditelji uopste nisu znali koliko je to sve kostalo jer sam sve placao. Na eksurzijama sam bio "pun para" dok je dobar dio imao samo ono dzeparca od roditelja.

Kasnije kad sam studirao sam radio u supermarketima, slasticarnama,restoranima, kampinzima itd... Plate su lose. To su onako studenski poslovi i poslovi na crno. Ali ipak dovoljno da kupis garderobu, platis kiriju itd... Ali nije sve ni u parama. Ostvaris kontake i dospijes do nekih cudnih mjesta. Npr radio sam kao konobar u lozama fudbalskog kluba Standard. Tu nije bilo lose. Posao nije tezak, plata manje vise ok a mozes i gledati utakmice.

Prvi posao poslije studija isto nedovoljno placen ali sam "trpio" tri godine. Npr nocni rad su mi placali samo 20% vise na bruto platu. Nisam dobivao nikakav dodatak za rad vikendom. No ja sam na to gledao na skupljanje iskustva i kao odskocnu dasku za buducnost.

Danas imam moze se reci normalan posao sa dovoljnim primanjima. Mada i on je ispod prosjeka (radim u Luxemburgu) ali meni novac i tako i tako nije glavni cilj.

Kao sto rekoh i u prethodnoj poruci. Sasvim mi je jasno da je stanje u Bosni gore po mnogim parametrima. Ali isto tako sam naveo primjere koje imam u rodbini. Osobe koje sam naveo uopste nemaju razloga da kukaju. Mislim ako ti je mrsko otici da radis u Gracanicu a znas da imas 29 godina i nisi radio niti jedan jedini dan onda ne vidim zasto bih zalio takvog lika? Studirao je gomilu godina i mama ga je pazila i bila protiv da radi neke poslice u meduvremenu jer "dosta mu je knjiga a i ima kad raditi" i onda opet nesto bira.

I ovo sto sam opisao o sebi nije nikakav poseban slucaj vec vise norma. Bar u mom okruzenju. Omladina mnogo ranije krece iz doma roditelja i snalazi se kako zna i umije. Vidio sam gomilu domorodaca koji se pate ko niko a roditelji im dobro situirani. Drugaciji pristup prema zivotu.

Drago mi je da si uspeo u uslovima koje ti je život zadao. Isto tako mislim da zapadni sistem vaspitanja stvara nezavisne i osamostaljene individue, dok kod nas to nije slučaj i nezavisnost dolazi od karakteristika pojedinca.

U pitanju je nesporazum. Ne priča se ovde o ljudima koji kukaju na sve i svašta i ne žele da rade, nego baš o onima koji bi radili vredno, ali su uslovi više nego ponižavajući, a dobit je nezadovoljavajuća. Kao kod tebe na prvom poslu. Suština je u tome što se radnik kod privatnika izrabljuje za male pare jer ne može baš mnogo da bira. Recimo, mladim ženama se posebno naglašava da ne bi trebale da zatrudne, ili popiju otkaz ako se malo više ugoje, pa deluje sumnjivo. Onda, novim zakonima se radnik poklanja poslodavcu kao rob. Čak i one strane kompanije koje dođu i ulože kod nas sa zapada tretiraju radnike kao stoku, a plaćaju samo neophodno, zapošljavaju svoje stručnjake, čak i poslovođe tako da nema ni proizvodnje domaćih kadrova više stručne spreme i nema mogućnosti napredovanja. Nema povišice i radi se u visokom tempu koji je teško izdržati, a radnik je lako zamenjiv zbog visoke nezaposlenosti, pa nema mogućnost izbora.
U isto vreme, sindikati su ili potplaćeni ili nesposobni, a najveći problem je što se NIKO NE BUNI, nego ono večno "ćuti, dobro je". Nije kao da nema štrajkova, ima, ali su oni neorganizovani. U svakom momentu postoji barem jedan štrajk, ali bez podrške drugih iz iste branše ili iz sredine. Do te mere je štrajk obesmišljen i trivijalizovan, da se na one koji štrajkuju gleda sa žaljenjem i na neke džabalebaroše, iako ljudi u principu samo traže osnovno.

Mislim da je tema vise usmjerena ka nekom krahu sistema, to jeste osnovnih infrastruktura i usluga a ne o uslovima rada. Postoji odredena veza ali prema meni to je druga debata.

Samo sam zelio reci da nece doci do kraha osnovnih usluga jer se desava upravo suprotno. Desava se napredak. On jeste spor ali postoji. Jedan od primjera je i sarajevski aerodrom ciji promet je veci no ikad do sad.

I svakako se ne moze porediti Bosna sa nekim zapadnim zemljama. Npr Belgija je kolonizirala Kongo i gledao sam reportazu o jednom rudniku koji je decenijama iskoristavala. Radilo se o kobaltu ako se sjecam. Nisam vise siguran. Oni su zaradivali milion dolara na dan u tom rudniku. Ustvari to nije bila cista zarada vec vrijednost izvucenog kobalta. Ali vjerujem da nije daleko od toga. Tako decenijama i u samo u jednom rudniku. Da ne pricamo o djamantima, zlatu, rudama, sumama itd. Plus sto niti u jednom ratu nije bilo masovnog rusenja gradova i sela i masovnih likvidacija i protjerivanja kao u Bosni. Neuporedivo.
L u c i f e r

#181 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by L u c i f e r »

piplica666 wrote:Hehehehehehe...
dobra gudra a :)
vivaldi

#182 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by vivaldi »

Nebitan32 wrote:Samo sam zelio reci da nece doci do kraha osnovnih usluga jer se desava upravo suprotno. Desava se napredak. On jeste spor ali postoji. Jedan od primjera je i sarajevski aerodrom ciji promet je veci no ikad do sad.
krah u bukvalnom smislu naravno da nije moguc i to ti je alphonse vec spomenuo par puta - na kraju krajeva i u ratu se stvari prilagodjavaju i funkcionisu.

ali tvoji primjeri nisu dobri jer smo mi zemlja u razvoju sa nikakvom polaznom osnovom (mi smo 1996 imali nula klometara autoputa - manje od toga je teoretski nemoguce), tako da ovo sto smo do sada napravili jeste napredak, ali je on sramotno mali, mada tu postoje i suprotni procesi - zadnje 2 godine imamo nocne redukcije vode.
Nebitan32

#183 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

rajvoSa0 wrote:Nebitan32,

1. U kom dobu se desavaju ove price? Sve u beneluksu, ili si tamo naknadno otisao?
2. Kako to da uz toliko rada i dalje nisi dostigao bar luksemburski prosjek (visok jeste, al ajd).. a toliko radis i trudis se? Do cega je, do koga je?
1. Studentski poslovi u ranim i srednjim 2000-tim. Mizerne placeno i puno rada ali sam ipak s tim platio sve troskove vezane za studije. Ali nisam bio jedini. To je uobicajena praksa da studenti rade.

2. Nisam oduvjek radio u Lux. Ovi poslovi po restoranima i slicno je jednostavno; uzmes sto ti daju. Tako je i sa prvim poslom nakon studija. Nisam ni pregovarao platu vec sam uzeo sto su mi dali a to je legalni minimum. Bilo je to i manje od toga jer sam radio u smjenama i vikendima za koje ili nisam dobijao neki esktra ili je bio mizeran (20% na bruto za nocni rad). Kada nemas iskustva onda i nemas nekih argumenata za pregovore. Uzmes sto ti se nudi i to je to. Ali meni je tada bilo bitno da imam bilo kakav posao i dobijem 2-3 godina iskustva. Svugdje je tesko pronaci prvi posao.

Sada sam u Lux i sto se tice prosjeka. Ispod sam ili tu negdje oko prosjeka jer ne radim u sektorima koji najvise placaju. Sektori koji najvise placaju i to po ovom redu su prosvjeta, financijski sektor, audit i administracija. Ovi sektori dizu prosjek jer su tu plate izuzetno visoke.

Pa i do mene je jer mi je odbojan taj financijski sektor. Odbojan s moralne strane. Iako bih mogao raditi tamo jer sam studirao ekonomiju. Administracija i prosvjeta mi nisu privlacni. Previse statisticno a nije bas lahko dospjeti tamo jer moras pricati luksemburski i favoriziraju njihove stanovnike to jeste domorodce. Sto je i logicno.

No ja i tako i tako nisam neko ko zeli maksimizirati prihode. Npr. nisam gradio kucu u Bosni jer ne vidim svrhu toga ako nisam trenutno tamo. A za tokom rata,porusenu kucu rahmetli oca nisam nikad aplicirao za neke donacije. Isto tako vozim auto Kia i mnogi nasi ljudi su se "ibretili" kako mogu kupiti nesto tako a raditi u Lux. Zasto nije BMW, Audi ili nesto slicno...

Radio sam puno tokom manje vise +-8 godina. Sad nemam potrebe za tim.

Uglavnom kad si mlad moras raditi vise i za male pare. Kasnije imas mogucnost da promjenis ritam i predes na nesto lakse i bolje placeno. Osim ako zelis dizati vile po Bosni, voziti dobra auta itd... Onda moras imati i zestok radni ritam. No to je sve nesto osobno i svako ima svoje pritoritet. Ne kazem ni da je lose ni da je dobro.
Nebitan32

#184 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

vivaldi wrote:
Nebitan32 wrote:Samo sam zelio reci da nece doci do kraha osnovnih usluga jer se desava upravo suprotno. Desava se napredak. On jeste spor ali postoji. Jedan od primjera je i sarajevski aerodrom ciji promet je veci no ikad do sad.
krah u bukvalnom smislu naravno da nije moguc i to ti je alphonse vec spomenuo par puta - na kraju krajeva i u ratu se stvari prilagodjavaju i funkcionisu.

ali tvoji primjeri nisu dobri jer smo mi zemlja u razvoju sa nikakvom polaznom osnovom (mi smo 1996 imali nula klometara autoputa - manje od toga je teoretski nemoguce), tako da ovo sto smo do sada napravili jeste napredak, ali je on sramotno mali, mada tu postoje i suprotni procesi - zadnje 2 godine imamo nocne redukcije vode.

Shvatam. Poznata mi je situacija u Bosni. Mislim da je period od zadnjih izbora jedan od najgorih ako ne i najgori poslije rata. Imali smo i imamo globalnu ekonomsku krizu a uz to u Bosni je bio toliki politicki buckuris da su prakticki ove zadnje 4 godine potrosene na formiranje koalicija, obaranje vlada, podmetanja i borba za pozicije u javnim firmama. Bilo je toga naravno i ranije ali je to kulminiralo u zadnje 4 godine. Nije donesena niti jedna znacajna odluka. Problem je u fragmantaciji politckih partija i prevelikom broju zastupnika iza tih partija. Tako da je neophodno ukljuciti veliki broj partija za formiranje vecinske vlasti. To doprinosti nestabilnosti, dugu, pregovorima, raspodjelama pozicija itd...

Jedna od solucija je i ubzravanje privatizacije javnih kompanija. Ne mora se raditi potpuna privatizacija. Moze odredeni dio. Tek da se ima i neki privatni udjel i nadzor. To bi u mnogome umanjilo traljavost, politicke manipulacije, plasiranje rodaka itd po tim istim kompanijama.

I opet ne trebas sve gledati iz sarajevske perspektive. Ja sam porijeklom iz IB i sve do ove godine npr u mom rodnom mjestu pola stanovnika/kuca nisu imali struju. To je sredeno u julu ove godine. Ta infrastruktura je postojala prije rata ali je obnova zavrsena tek ove godine. To su pomaci koji se ne vide u Sarajevu. A ja sam tu svake godine i znam kako je tim ljudima bilo zivjeti bez jednog obicnog frizidera npr.
vivaldi

#185 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by vivaldi »

Nebitan32 wrote:I opet ne trebas sve gledati iz sarajevske perspektive. Ja sam porijeklom iz IB i sve do ove godine npr u mom rodnom mjestu pola stanovnika/kuca nisu imali struju. To je sredeno u julu ove godine. Ta infrastruktura je postojala prije rata ali je obnova zavrsena tek ove godine
i ne gledam iz sarajevske perspektive, ali mi je kroz nju lakse davati primjere.

ovo sto pises takodjer govori o nasoj situaciji. Ako su ljudi tek ove godine dobile struju o cemu mi uopste pricamo? o napretku? kakav crni napredak, vec sramota i jad u kojem se nalazimo.

jebiga, ti 20 godina zivis vani, ali ti ljudi 20 godina zive u mraku - nisam bas siguran da dijelite istu viziju napretka
VjecitiStudent

#186 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: ...
Rezovi u javnom sektoru su svakako potrebni, ali ni to nije jednostavno. Kada ti 40% (vjerovatno i vise) ljudi prima platu od poreskih obveznika, svako kresanje ce se odraziti na potrosnju. Tako da bi kresanje od 20% dovelo do drasticnog usporavanja pojedinih sektora (usluzni, trgovina itd.) jer bi ljudi jednostavno bili primorani trositi manje... Takodjer bi pali prihodi PIO i nekih drugih stvari... Linearni rez od 10% na 40% plata (koje su vece nego u realnom sektoru) bi doveo do pada prihoda PIO od 5-6%.
:-)
Vrijeme lijepih želja je prošlo, suočavanje sa besparicom je pred nama.
Alfons Kauders

#187 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote: ...
:-)
Vrijeme lijepih želja je prošlo, suočavanje sa besparicom je pred nama.
Slazem se, samo je pitanje kada. Mogu oni jos koju godinu cijediti, mogu zamrznuti plate i cekati da inflacija pojede visak, ali to bi trajalo vise od pet godina, tj. presporo je...

Pitanje je kada, kome i koliko. :D
Nebitan32

#188 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Nebitan32 »

vivaldi wrote:
Nebitan32 wrote:I opet ne trebas sve gledati iz sarajevske perspektive. Ja sam porijeklom iz IB i sve do ove godine npr u mom rodnom mjestu pola stanovnika/kuca nisu imali struju. To je sredeno u julu ove godine. Ta infrastruktura je postojala prije rata ali je obnova zavrsena tek ove godine
i ne gledam iz sarajevske perspektive, ali mi je kroz nju lakse davati primjere.

ovo sto pises takodjer govori o nasoj situaciji. Ako su ljudi tek ove godine dobile struju o cemu mi uopste pricamo? o napretku? kakav crni napredak, vec sramota i jad u kojem se nalazimo.

jebiga, ti 20 godina zivis vani, ali ti ljudi 20 godina zive u mraku - nisam bas siguran da dijelite istu viziju napretka
Bojim se da ne citas pazljivo ono sto pisem. Ljudi koji su u mraku su svi moja bliza rodbina i izvrsno znam kako im je. Bolje sam upucen u tamosnja desavanja i vise involviran nego oni koji se nalaze funkcijama i cija je duznost sa se bave time. Osnovni problem je cetnicka vlast koja je na tom teritoriju. Konkretno u vezi prikljucka struje su trazili u rasponu od 15.000 do 30.000KM(ovisno od lokacije u naselju) za prikljucivanje struje i postavljanje bandera, zica, placanje radnika, papirologija itd... A cinjenica da medu njima ima i onih koji su dobili zlatni ljiljan i nalazili se na srpskim spiskovima toboznjih ratnih zlocinaca jos bila samo jos jedan "minus". Na kraju je taj dosje dosao u ruke ovome ministru Osmanovicu i pod njegovim patronatom su izdvojena sredstva za elektrifikaciju kompletnog naselja.

To je inace i sama srz svih problema. Cetnicka okupacija. Sve polazi od toga.

Kao sto i sam kazes dajes sarajevske primjere jer je to najlakse. Prijatelju to i najbolje dokazuje da gledas samo kroz sarajevsku vizuru. Neces se ni osvrnuti na primjer tunela kroz Cemerno koji sam naveo prethodno jer to nema direktni impakt na tebe. No to nije toliko ni bitno.

Ne bih duljio i samo mogu napraviti rezume :

- Nece doci do nekog generalnog kraha radi kolapsa infrastrukture
- Napredak u infrastrukturi postoji
- Bit ce i strajkova i kvarova ali to ni u kom slucaju nece dovestiu pitanje funkcionalnost cjelokupnog sistema
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#189 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Domaci izdajnik »

vivaldi wrote:Tako decenijama i u samo u jednom rudniku. Da ne pricamo o djamantima, zlatu, rudama, sumama itd. Plus sto niti u jednom ratu nije bilo masovnog rusenja gradova i sela i masovnih likvidacija i protjerivanja kao u Bosni. Neuporedivo.
Čečenija? Sirija? Irak? :roll:
Kakav je to parametar uspjeha? Imaš bruku primjera firmi koje klapaju masnu lovu, a kasne plate radnicima i uslovi rada su malte ne robovski...
visocicaguy

#190 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by visocicaguy »

da moze bolje - moze

da moze losije - moze

da puno kukamo - kukamo

da se ljudi petljaju u tudje poslove, da je svaki bosanac utjelovljenje kombinacije admirala, pilota, vrsnog automehanicara, kvantnog fizicara, pekara, inzenjera, ljekara, naucnika i generala - jeste

dokaz: vidi se iz prilozenog.

rezultat: puno se prica, svak' sve zna, a nista nam ne radi - i uvijek je do drugog.
Ogre

#191 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Ogre »

10,9,8,7,6,5.....
šrilančananin

#192 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by šrilančananin »

3,2, 1 ...Juzni Sudan!
Domaci izdajnik

#193 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

visocicaguy wrote:da moze bolje - moze

da moze losije - moze

da puno kukamo - kukamo

da se ljudi petljaju u tudje poslove, da je svaki bosanac utjelovljenje kombinacije admirala, pilota, vrsnog automehanicara, kvantnog fizicara, pekara, inzenjera, ljekara, naucnika i generala - jeste

rezultat: puno se prica, svak' sve zna, a nista nam ne radi - i uvijek je do drugog.
Pa koliko akademika iliti seratora sa postoljem imamo na vlasti nije ni čudo što smo do guše u govnima....
šrilančananin

#194 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by šrilančananin »

Lajavikrelac wrote:

da moze losije - moze

da puno kukamo - kukamo

Pa koliko akademika iliti seratora sa postoljem imamo na vlasti nije ni čudo što smo do guše u govnima....
Kurac si u govnima, na mrezi si.
Domaci izdajnik

#195 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Plivam, plivam :mrgreen:
šrilančananin

#196 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by šrilančananin »

Lajavikrelac wrote:Plivam, plivam :mrgreen:
Uvjek ne otvaras usta kada naidje, gospodin Brabonjak!
Alfons Kauders

#197 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Lajavikrelac wrote:

da moze losije - moze

da puno kukamo - kukamo

Ovo je istina... Ali u drugu ruku, kad se pogleda kvalitet nasih akademika i doktora, prilicno sam siguran da ima pametnijih i sposobnijih taksista, pekara, zemljoradnika, penzionera itd. :D
spacek

#198 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 23/04/2016 12:42, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#199 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Plitko kolega, mozemo mi dublje u 2014.

Image
Domaci izdajnik

#200 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Alfons Kauders wrote:Ovo je istina... Ali u drugu ruku, kad se pogleda kvalitet nasih akademika i doktora, prilicno sam siguran da ima pametnijih i sposobnijih taksista, pekara, zemljoradnika, penzionera itd.
Najajče sile danas se busaju u prsa i na sva usta hvale činjenicom da je njihovo društvo podigla i izgradila radnička klasa...mi smo daleko napredniji od njih kod nas sve akademici od vrha do dna, nema da se radi :mrgreen:
Post Reply