Ne zaboravljamo druze - ja to govorim godinama.madridist wrote:Zavisi i šta pod krahom smatramo,ako ćemo iz penzionerskog ugla onda je taj krah davno nastao,realni sektor koji godinama grca gušeći se od silne birokratije isto,a ako pogledamo iz ugla budžetskog korisnika koji još uvijek prima nezasluženo visoku plaću i odrekao se 5% te par maraka od toplog obroka onda je zbog tih 5% krah isto nastupio,
ovdje svi zaboravljaju da su dubioze u budžetima počele onog dana kad se lova od pdv-a skršila na povećanje plate sve i jednom budžetskom korisniku od čistača u školi preko poštara do profesora umjesto da se jačao realni sektor i pokušalo otvorit koje radno mjesto u istom, koji finansira budžet.
Zaduživanje može potrajati još dugo a u kombinaciji sa stalnim podgrijavanjem straha od sukoba još i duže ali svakako vodi neminovnom udarcu o dno.
Nimalo me ne cudi sto su prihodi od PDV-a na taj nacin skrseni, vec sto su tada svi slavili. I nakon deala sa MMF-om.
Sindikati u javnom sektoru se tada nisu bunili, nije ih uopste bila briga za dugorocne posljedice takve preraspodjele novca. PDV je fakticki prelio sredstva iz realnog u javni sektor, a njih je bolio kurac jer su samo gledali svoj kratkorocni interes.
Ni danas ne smiju priznati da je to bila greska, kako ce svom clanstvu reci da bi im plate trebale biti 20-30% nize? Jebi ga mozemo mi pricati kako profesori, ljekari i policajci nisu placeni dovoljno (jer fakat i nisu), ali u poredjenju s ostalim stoje prilicno dobro.
Ako ce npr. profesor u srenjoj skoli sa VSS zaraditi 1200 s toplim i ostalim zajebancijama, sta onda reci ekonomisti koji sedmicno predje par hiljada kilometara kao komercijalista za 800 maraka, a jos pride nema nikakve sigurnosti?