Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post Reply
Alfons Kauders

#126 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

madridist wrote:Zavisi i šta pod krahom smatramo,ako ćemo iz penzionerskog ugla onda je taj krah davno nastao,realni sektor koji godinama grca gušeći se od silne birokratije isto,a ako pogledamo iz ugla budžetskog korisnika koji još uvijek prima nezasluženo visoku plaću i odrekao se 5% te par maraka od toplog obroka onda je zbog tih 5% krah isto nastupio :D ,
ovdje svi zaboravljaju da su dubioze u budžetima počele onog dana kad se lova od pdv-a skršila na povećanje plate sve i jednom budžetskom korisniku od čistača u školi preko poštara do profesora umjesto da se jačao realni sektor i pokušalo otvorit koje radno mjesto u istom, koji finansira budžet.
Zaduživanje može potrajati još dugo a u kombinaciji sa stalnim podgrijavanjem straha od sukoba još i duže ali svakako vodi neminovnom udarcu o dno.
Ne zaboravljamo druze - ja to govorim godinama.

Nimalo me ne cudi sto su prihodi od PDV-a na taj nacin skrseni, vec sto su tada svi slavili. I nakon deala sa MMF-om.

Sindikati u javnom sektoru se tada nisu bunili, nije ih uopste bila briga za dugorocne posljedice takve preraspodjele novca. PDV je fakticki prelio sredstva iz realnog u javni sektor, a njih je bolio kurac jer su samo gledali svoj kratkorocni interes.

Ni danas ne smiju priznati da je to bila greska, kako ce svom clanstvu reci da bi im plate trebale biti 20-30% nize? Jebi ga mozemo mi pricati kako profesori, ljekari i policajci nisu placeni dovoljno (jer fakat i nisu), ali u poredjenju s ostalim stoje prilicno dobro.

Ako ce npr. profesor u srenjoj skoli sa VSS zaraditi 1200 s toplim i ostalim zajebancijama, sta onda reci ekonomisti koji sedmicno predje par hiljada kilometara kao komercijalista za 800 maraka, a jos pride nema nikakve sigurnosti?
Sunculish

#127 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Sunculish »

MMF daje ogromne količine novca a taj novac, nažalost, ne odlazi u razvoj privrede, infrastrukture već služi samo za kupovinu socijalnog mira. Sve dok imamo i jedan jedini resurs, MMF će davati novac kako nama tako i drugim državama.
Međutim, mi ne obnavljamo obnovljive resurse. Npr. šume, jedini izvozni potencijal BiH umire iz ljeta u ljeto a mi ne činimo ništa po pitanju njene obnove i zaštite.U razvoj turizma se ne ulaže ni najmanje, a tu BiH ima puno štošta da ponudi.Resursi poput vode i ljudi svake godine sve više i više nestaju i tu onda dolazi sljedeće pitanje.
Šta poslije kraha, koji je neminovan? Čija kolonija će biti ovaj Balkan?
madner

#128 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by madner »

Dobro, realno taj ekonomista je prijavljen na 1200 ali na ruke dobije vise od profe.

Problem u KS je konkretne prirode, zakon koji kaze da ce kanton nadomjestiti gubitke ovim preduzecima. Nema nikakvog razloga da se isti ponasaju racionalno. Sa druge strane, kanton nije u stanju platiti sto je obecao, jer para nema trenutno. :D

Najbolji primjer je besplatni GRAS za studente.
hAZNADAR

#129 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by hAZNADAR »

Opet hebeni elitizam.

Vise od pola covjecanstva uopce nema vodovod, kanalizaciju, struju, internet, saobracajnu infrastrukturu,... pa niko ne kuka koliko mi. Trebaju pojedini ovdje proputovati svijetom pa da vide kako sve ljudi zive.

Klix je odavno postao mjesto okupljanja bosanske melahonicne "elite" koja samo otvara teme tipa krahirali smo, crna smo rupa, nista mi nevaljamo, prkno smo, gotovo je s'nama, dno dna,...

Naravno da ne stima sve nabrojano kako bi mi htjeli i da nismo Swica,... ali sve je to daleko od konacnog kraha, pa drustvo se gradi polako,.. nije ni bivsa YU 50-tih bila razvijenija. Jedini konacni krah kojeg ja vidim je krah samopouzdanja i volje za borbom kod pojedinih.
seln

#130 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by seln »

hAZNADAR wrote:Opet hebeni elitizam.

Vise od pola covjecanstva uopce nema vodovod, kanalizaciju, struju, internet, saobracajnu infrastrukturu,... pa niko ne kuka koliko mi. Trebaju pojedini ovdje proputovati svijetom pa da vide kako sve ljudi zive.

Klix je odavno postao mjesto okupljanja bosanske melahonicne "elite" koja samo otvara teme tipa krahirali smo, crna smo rupa, nista mi nevaljamo, prkno smo, gotovo je s'nama, dno dna,...

Naravno da ne stima sve nabrojano kako bi mi htjeli i da nismo Swica,... ali sve je to daleko od konacnog kraha, pa drustvo se gradi polako,.. nije ni bivsa YU 50-tih bila razvijenija. Jedini konacni krah kojeg ja vidim je krah samopouzdanja i volje za borbom kod pojedinih.
Tako je...mi smo fucking Arkadija, samo toga nismo svjesni.
Momci, zakljucajte vile, palite ferarije, idemo malo do Monte Carla. :-)
rajvoSa0

#131 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

De mi reci ovaj kako je kod vas gore u Skandinaviji?

Imaju li plavokosi vikinzi vode, i kanalizacije? Za internet ne trebam pitati, cim pises ove budalastine znaci da fercera dobro.
rajvoSa0

#132 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

Jel realno da tip zivi u zemlji sa najboljim standardom na svijetu... I onda dodje ovdje i nama prosipa neku pamet da li mi to kukamo.

Ajde bolan majstore.. jos par dana i stize nova socijala ;) Stanes u red sa Somalijcima i Kurdima dok cekas pare, pitaj ti njih malo ima li kod njih kraha, bratija je to..
Zatamnjena stakla

#133 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Zatamnjena stakla »

Kakav grah?
stidna_dlaka

#134 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by stidna_dlaka »

Sidje svjetski putnice, vi kako te, kako ste ?

Nervira li te arapski geto komsiluk ? Znaju bit malo napeti kad sukne socijala, ubost nozem i tako ti folovi, malo zujani gledaju s visoka na tebe al to ti ne predstavlja problem, pravog patriotu kakav si nemRe nista slomit, tako i treba ! Samo hrabro i u kost. Vidim sikiras se i za rodnu grudu, jako dirljivo od tebe.

Vidis li manjak samopouzdanja i volje za borbom kod pojedinih majki koje hrane 3 djece, skoluju i oblace, koje griju kucu, cjepaju drva i ubacuju cumur u podrum, koje rade od jutra do sutra da bi mogle dijetu kupit cipele ? Vidis li da ljudi rade 7 dana u sedmici, 12 sati dnevno, i na kraju mjeseca prime 400 kerma plate ? Polako napredujemo jel, Kosovo je nastalo jutros, dobili drzavu, a vidi sad je poslje podne i oni vec imaju autoput kroz cijelu drzavu, koliko ono metara imamo mi ? Prosjecan mladi covjek se treba zavalit u 60 godina kredita da bi uzeo 30 kvadrata stana, javne kuhinje nemogu nakuhati obroka koliko ima ljudi koji dodju da jedu, i ti kazes trebamo vidjeti kako ostali narod zivi.

Svaka tebi cast jarane, komentar ti je na mjestu :)

Vidi on manjak samopouzdanja i volje za borbom.....
Alfons Kauders

#135 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

Dakle elitizam je traziti pouzdanost infrastrukture na nivou pedesetih?

I po cemu sam ja to "melanholicna" elita. Mislim elita svakako jesam :D ali eto otkud ti melanholicna :D
Alfons Kauders

#136 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

stidna_dlaka wrote:

Nervira li te arapski geto komsiluk ? Znaju bit malo napeti kad sukne socijala, ubost nozem i tako ti folovi, malo zujani gledaju s visoka na tebe al to ti ne predstavlja problem, pravog patriotu kakav si nemRe nista slomit, tako i treba ! Samo hrabro i u kost. Vidim sikiras se i za rodnu grudu, jako dirljivo od tebe.

Vidis li manjak samopouzdanja i volje za borbom kod pojedinih majki koje hrane 3 djece, skoluju i oblace, koje griju kucu, cjepaju drva i ubacuju cumur u podrum, koje rade od jutra do sutra da bi mogle dijetu kupit cipele ? Vidis li da ljudi rade 7 dana u sedmici, 12 sati dnevno, i na kraju mjeseca prime 400 kerma plate ? Polako napredujemo jel, Kosovo je nastalo jutros, dobili drzavu, a vidi sad je poslje podne i oni vec imaju autoput kroz cijelu drzavu, koliko ono metara imamo mi ? Prosjecan mladi covjek se treba zavalit u 60 godina kredita da bi uzeo 30 kvadrata stana, javne kuhinje nemogu nakuhati obroka koliko ima ljudi koji dodju da jedu, i ti kazes trebamo vidjeti kako ostali narod zivi.

:thumbup:

Podsjeca me na "argument" jednog mladjahnog SDA-ovca iza rata... Studiralo se vani, vojska se gledala samo na TV-u... Koji mi 1997 rece "sta kukas, kako bi ti bilo da si se u Africi rodio"

To je to samopouzdanje koje nama ostalim fali. :D
seln

#137 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
I po cemu sam ja to "melanholicna" elita. Mislim elita svakako jesam :D ali eto otkud ti melanholicna :D
Ne izlazis u disko "Roma"? :D
madner

#138 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by madner »

To je stara arapska fora, kada seik vidi jadnika kaze: takav mu grah pao. :D
Alfons Kauders

#139 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
Usao dvaput u zivotu, jednom poslovno, a drugi put na nekakvo momacko cini mi se. :D

Ne godi mi dress code. Bez cipelica nema uci, fino hlace na faltne, original imitacija Armani sakoa i pola grama fasade u nosu, to je mjera.

Prosle godine dodje vlasnik Rome tako da udje u jednu pravu tuzlansku kafanu, nakon fajronta. Vrate ga s vrata jer je nosio cipele. Frajer ode kuci, presvuce se, i vrati se. Puste ga unutra i zapiju se skupa ko budale, jerbo u Tuzli se raja slaze, rokeri, pankeri, alternativci i vlasnik turbofolk kluba.
seln

#140 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Alfons Kauders wrote:
Usao dvaput u zivotu, jednom poslovno, a drugi put na nekakvo momacko cini mi se. :D

Ne godi mi dress code. Bez cipelica nema uci, fino hlace na faltne, original imitacija Armani sakoa i pola grama fasade u nosu, to je mjera.

Prosle godine dodje vlasnik Rome tako da udje u jednu pravu tuzlansku kafanu, nakon fajronta. Vrate ga s vrata jer je nosio cipele. Frajer ode kuci, presvuce se, i vrati se. Puste ga unutra i zapiju se skupa ko budale, jerbo u Tuzli se raja slaze, rokeri, pankeri, alternativci i vlasnik turbofolk kluba.
Pa zato si melanholican. Da slusas turbo folk i nosis original imitaciju Armanija, bio bi optimista. :D
Alfons Kauders

#141 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

seln wrote: Pa zato si melanholican. Da slusas turbo folk i nosis original imitaciju Armanija, bio bi optimista. :D
Vidis... Otvorio si mi oci... :D
hAZNADAR

#142 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by hAZNADAR »

rajvoSa0 wrote:Jel realno da tip zivi u zemlji sa najboljim standardom na svijetu... I onda dodje ovdje i nama prosipa neku pamet da li mi to kukamo.
Ajde bolan majstore.. jos par dana i stize nova socijala ;) Stanes u red sa Somalijcima i Kurdima dok cekas pare, pitaj ti njih malo ima li kod njih kraha, bratija je to..
Izgleda da ti je socijala jedino poimanje zarade cim to spominjes. Da nije mozda onaj popularni stereotip nepismenog dijasporca sto mase eurima i iz novog Mercedesa mu odzvanja Ceca? Pusti ti Skandinaviju u ovoj temi - govorimo o totalnom krahu u Bosni jer infrastruktura nije tip-top bas kao u Skandinaviji. Sto malo ne spomenes ostatak svijeta po Africi i Aziji, juznoj Americi a bogami ima i u po Evrope rupa gdje fali sve. I u "moje vrijeme" u bivsoj prosperitetnoj drzavi YU je bilo svako malo redukcija vode, prekida struje, krpljenje kanalizacije i vodovoda od Franje Josipa, redova za kafu, ulje, deterdjent,.. a ceste da ne spominjem - pa niko nije kukao o krahu koliko danas. Pa hebote - koliko sela je tek poslije rata dobilo cestu jesi li uopce svjestan.

Al nek' ste vi elita koja ce meni prebaciti dijasporski status ko nesto strasno negativno i presudno u ovoj temi. Ja tvrdim i dalje sto znam i sto sam vidio, priroda posla mi je takva da sam obisao dosta tkzv. treceg svijeta. Kada vidis kako milioni, odnosno milijarde zive drugdje ,... onda pricaj o krahu infrastrukture. Jer Bosna je bar ima koliko - toliko.
rajvoSa0

#143 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

Svako koliko navratis u Bosnu? Jel ti znas da smo najveca rupa Evrope.. i ne nema Albanije, nema Srbije, oni nas presli.. kako tako, ali ipak presli. Znaci mi smo zadnji. Mi i Moldavci. To je druga grupa dijasporaca, ti mi vise licis na prvu.

De mi reci kad si upucen sta kaze raja iz Somalije i Kurdistana, ima li kod njih kuci krize?

O Bosni pricaj, al se kruna drzi.. stara narodna bosansko-geteborska poslovica.
cindrlimindrli

#144 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by cindrlimindrli »

rajvoSa0 wrote:Svako koliko navratis u Bosnu? Jel ti znas da smo najveca rupa Evrope.. i ne nema Albanije, nema Srbije, oni nas presli.. kako tako, ali ipak presli. Znaci mi smo zadnji. Mi i Moldavci. To je druga grupa dijasporaca, ti mi vise licis na prvu.

De mi reci kad si upucen sta kaze raja iz Somalije i Kurdistana, ima li kod njih kuci krize?

O Bosni pricaj, al se kruna drzi.. stara narodna bosansko-geteborska poslovica.
Pa u pravu je frajer, to uopste nije toliko lose kakvim se pokusava predstaviti. Nije zapad, al' nije vala ni raspad sistema.
Alfons Kauders

#145 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

hAZNADAR wrote:
rajvoSa0 wrote:Jel realno da tip zivi u zemlji sa najboljim standardom na svijetu... I onda dodje ovdje i nama prosipa neku pamet da li mi to kukamo.
Izgleda da ti je socijala jedino poimanje zarade cim to spominjes. Da nije mozda onaj popularni stereotip nepismenog dijasporca sto mase eurima i iz novog Mercedesa mu odzvanja Ceca? Pusti ti Skandinaviju u ovoj temi - govorimo o totalnom krahu u Bosni jer infrastruktura nije tip-top bas kao u Skandinaviji. Sto malo ne spomenes ostatak svijeta po Africi i Aziji, juznoj Americi a bogami ima i u po Evrope rupa gdje fali sve. I u "moje vrijeme" u bivsoj prosperitetnoj drzavi YU je bilo svako malo redukcija vode, prekida struje, krpljenje kanalizacije i vodovoda od Franje Josipa, redova za kafu, ulje, deterdjent,.. a ceste da ne spominjem - pa niko nije kukao o krahu koliko danas. Pa hebote - koliko sela je tek poslije rata dobilo cestu jesi li uopce svjestan.

Al nek' ste vi elita koja ce meni prebaciti dijasporski status ko nesto strasno negativno i presudno u ovoj temi. Ja tvrdim i dalje sto znam i sto sam vidio, priroda posla mi je takva da sam obisao dosta tkzv. treceg svijeta. Kada vidis kako milioni, odnosno milijarde zive drugdje ,... onda pricaj o krahu infrastrukture. Jer Bosna je bar ima koliko - toliko.
Razlika izmedju potencijalnog kraha infrastrukture u BiH i u Burkini Faso je sljedeca - nasa privreda se oslanja na tu infrastrukturu. Vec je imamo. Burkina Faso je nema

Kontas sefe?
hAZNADAR

#146 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by hAZNADAR »

stidna_dlaka wrote:

Ma da, bravo,. vec si stvorio sliku u glavi i mene i mojih primanja i mojeg komsiluka i mojeg statusa. I ta zamisao ti je kao neki argument u ovoj temi gdje elitasi aplaudiraju odvaznom realisti koji je spustio berzobraznom patrijoti sto iz svecke pametuje,... :D U stvari - tvoje poimanje je samo u krajnostima i stereotipima.

Fino si ti to nabrojao sve negativnosti onako selektivno,.. - mislim - ima li pozitivnosti igdje oko tebe,.. ima li u sedmici dana bar 5 dana vode, ima li u sedmici dana bar par dana struje,... mozes li autom do manje carsije, vozom, busom,.. ili mozda moras dio puta samo konjskom ili volovskom zapregom, umiru li ljudi od vodenih ospica, malarije, tuberkuloze,.. imas li bar dva para cipela,.....

Kada to budes sabrao - onda se zapitaj kako je moguce da vise od pola covjecanstva jos nije krahiralo. Da bude cudnije - cak i ne kukaju previse i bore se da bude bolje.

Da se razumijemo - necemo krajnosti - ja uopce i ne kazem da je bajno u Bosni, u stvari je katastrofalno. Ali sve ovdje na ovoj temi spomenuto je daleko od kako kaze tema konacnog kraha. Konacni krah je samo dramatizovanje elite koja nezna nista drugo no smisljati nove termine i otvarati vjecito iste teme.
rajvoSa0

#147 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

hAZANDAR nagledao sam se ja takvih ko ti u Rinkebyju, taj kont i to razmisljanje, nema dalje. Zali boze onog naroda sto vas primi sa vama takvima.

Sve ono sto mi imamo, to je zaostavstevina prijasnjeg sistema. Nije to podigao ni Damir Hadzic ni Sulejman Tihic. Pogledaj bilo koju relevantnu statistiku, vidjeces da u najbolju ruku stagniramo, a obicno propadamo. Pa yebena Ceska je za nas pojam pojmova, da ne govorim o drugim zemljama.

I bosna pripada evropskoj civilizaciji. Izvini molim te, ali ja ne zelim da se poredimo sa Kongom, Kambodzom, Burundijem i da govorimo kako smo mi neka klasa.

Trenutna situacija je jos i izdrziva, ali nema ona bolnica, ona skola, ona fabrika rok trajanja 350 godina, vec se to s vremenom mora modernizovati i obnavljati. Mi to ne radimo. Zbog toga cemo ispastati. Sto dalje kaze da nismo konkuretni ako je rijec o privredi, sto dalje kaze da nam je privreda u qrcu i da ce puci, u stvari, vec je pukla. Doktori pobjegose, zamislis li se ko ce lijeciti ove ljude za 30 godina?

I pozdravi raju iz Rosengarda, ako budu nervozni, reci im 25i je, sad ce brzo socijala.. ;)
cindrlimindrli

#148 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by cindrlimindrli »

rajvoSa0 wrote:Sve ono sto mi imamo, to je zaostavstevina prijasnjeg sistema.
Bas nista se nije napravilo poslije rata?
rajvoSa0

#149 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by rajvoSa0 »

cindrlimindrli wrote:
Pa dobro, imamo Toranj. Jel se to racuna?

U manjem enitetu imaju i modernu zgradu vlade, nema sta, mozemo ruku pod ruku..
Alfons Kauders

#150 Re: Koliko nam je ostalo do konacnog kraha?

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
Naravno da je napravljeno, uvijek se pravi, ali pitanje je koliko je napravljeno? Prije smo pratili korak s okruzenjem, danas to nije slucaj. Konkurentnost je problem - ako nas sisaju Srbija, Makedonija, Kosovo... Automatski postajemo jos manje konkurentni, jos siromasniji, i imamo jos manje love za infrastrukturu, zacarani krug.

Drugi problem je ovo sto kolega navodi - nece bolnice, elektrane i mostovi trajati 350 godina. Pitanje je kako cemo sve to mijenjati, kad je ocito da nismo u stanju ni odrzavati mnoge stvari.
Post Reply