PipiDugaDevetka wrote:Pika li se tunjevina pod meso prema vegy pravilima? Mislim, neću sad i ovdje da pišem kako to Bosanci na bezobrazan način opisuju.
ljubav_aha wrote:Pesce-vegetarians include fish in their diet.
Moderator: anex
PipiDugaDevetka wrote:Pika li se tunjevina pod meso prema vegy pravilima? Mislim, neću sad i ovdje da pišem kako to Bosanci na bezobrazan način opisuju.
ljubav_aha wrote:Pesce-vegetarians include fish in their diet.
ljubav_aha wrote:PipiDugaDevetka wrote:Pika li se tunjevina pod meso prema vegy pravilima? Mislim, neću sad i ovdje da pišem kako to Bosanci na bezobrazan način opisuju.ljubav_aha wrote:Pesce-vegetarians include fish in their diet.
kojeime wrote:Znate ono kada zivotinja pridje necemu, onjusi, pa po mirisu instinktivno zna da li je to jestivo ili nije. Dakle potpuno prirodno, neopterecena moralnim/etickim, drustvenim ili slicnim dilemama, samo na osnovu instinkta, zivotinja zna da li je nesto jestivo i dobro za nju ili nije.
I mi ljudi smo, dok smo jos bili apsolutno prirodni, prije nego sto smo izmislili moral, etiku, drustvene odnose i slicne stvari, dakle dok smo zivjeli instinktivno i hranili se instinktivno i mi smo cijelo to vrijeme jeli meso. Prvo sirovo, pa poslije otkricem vatre i njenih svojstava i termicki obradjeno. I tako sve do 20og vijeka, dakle nekih 30-50 hiljada godina. Sa izuzetkom budista, oni su koliko znam jedina grupa ljudi koja vec odavno ne jede meso.
Sada, poslije tolikih godina postojanja ljudske vrste, jesti meso odjednom nije zdravo za ljude?
Nesto tu nije u skladu sa prirodom cini mi se.
Naucnici kazu da je ljudski mozak poceo ubrzani razvoj kada su nasi preci silaskom sa drveca polako poceli jesti meso. Kako moze biti nezdravo nesto sto nam je omogucilo da dodjemo do ovog stepena razvoja mozga? Znaci da je vegetarijanstvo neprirodan i sigurno manje zdrav nacin ishrane za ljude od ishrane koja sadzri meso. Mozemo raspravljati o tome koje vrste mesa, kako spremljene i koje kolicine mesa je zdravo konzumirati, ali totalno izbaciti meso i jesti samo hranu dobijenu od biljaka je nezdravo.
potpuno se slazem.Hiran wrote:Bio sam vegetarijanac 3 godine i čitavo vrijeme sam imao osjećaj iznemoglosti. Otkako sam počeo ponovo jesti meso imam više snage i bolje se osjećam. Pitanje vegetarijanstvo ili ne je poprilično individualna stvar... nekome odgovara dok drugima ne. Zato mislim da su oni koji zagovaraju vegetarijanstvo kao riješenje za sve zdravstvene probleme kao i oni koji su protiv, jednako u krivu.