Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
-
moimoi
#201 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Muzika zasnivana na emocijama vs muzika operisana od svih emocija…
- Ludzak
#202 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Rok muzika povezana za drogu i seks. Narodnjaci su povezani za zadimljenu kafančinu sa alkoholnim olešenjima.sehohari wrote: ↑13/04/2025 20:39Zato svako zna italijanske.moimoi wrote: ↑13/04/2025 20:18 Logicno da niko ne zna za nase stare izvodjace kada nije bilo interneta.
Pitaj nekog starijeg iz BiH da ti navede nekog njemackog muzicara.
Nesto mi se ne dopada pomisao da doticni budu ambasadori. Gluho i daleko bilo. Predstavljaju svu propast ovog drustva.
I ne bih se slozila da mladje generacije nikada nisu slusali sta su slusali starije generacije… Doorsi, Stonsi, Indexi…odrasla sam na toj muzici i dan danas slusam.
Stvar je kako usmjeris svoje dijete. Sta u kuci slusas. Moj je tinejdzer, trenutno naginje vise alternativi- Radiohead, Linkin Park, Deftones…
Kada slusamo skupa muziku ide jedna grupa po nasem izboru, pa jedna po njegovom.
Mislim da bi sebi u koljeno pucala da slusa danasnji balkanski sund.
Ne mislim da je takva muzika obuzela zapad tj slusa se medju onima koji imaju iste plitke furke bez ikakvih emocija… ovisnici o lajkovima i sl. Da ne pravim psiholoski profil koji je, mislim ,svima poznat.
Čuj nije bilo interneta, haj molim te...
Za ovo boldano - eto, hvala pa rock nikada nije bio komercijala![]()
Pa Beatlesi, Stonesi, to su sve bili drogeraši, bukvalno. O kakvom šundu onda govorimo. Ta muzika je povezana sa studentskim pokretima 60-ih i 70-ih, priroda, droga, i seks svako sa svakim.
Eno Mick Jagger, sa svojih 83 godina i osmero djece iz pet različitih brakova ide da ženi sponzorušu od 30 i neke. Pravi uzor za društvo, ha ja.
i ne očekujem da vi razumijete šta je rok muzika. Posebno one koje misle da su narodnjaci vrh kulturološkog izricanja.
- Ludzak
#203 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Eee kod sreće da mi ne pripadamo hippie pokretu, ne bismo bilo zatrovani nacijama i religijama. Najveće droge su religije i nacije.sehohari wrote: ↑13/04/2025 20:49 Rock muzika, naročito Beatlesi, današnje "mjerilo kulture", to je za hippie pokret ono što je Thomspon za prosječnog HDZ-ovca.
Za prosječnog Amerikanca, to je bilo ogledalo ljudi koji se ne kupaju po sedam dana, seksaju se po pet puta dnevno sa tri različita partnera, puštaju kosu, i stalno vise na drogama.
Za one koje se sjećaju serije "70-e", to vam je omiljena muzika Stevena Hyda.
U Jugoslaviji toga nije bilo (makar ja ne znam za to) jer je društvo bilo drugačije, pa je ta muzika došla kao obični uvoz kako bi se sve modernizovalo.
To možda i jeste glavna razlika, ovaj muzički val u BiH pokazuje da smo mi sada u stanju da sami proizvedemo muzika koje je u toku i držati korak sa svijetom, a ne od "jugoslovenskih pjesama" pola bude pokradeno od ABBA-e i slično.
![]()
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#204 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Ja ne očekujem da ti sa takvim uslim svjetonazorom razumiješ šta sam stvarno napisao. Ali haj.Ludzak wrote: ↑13/04/2025 21:12Rok muzika povezana za drogu i seks. Narodnjaci su povezani za zadimljenu kafančinu sa alkoholnim olešenjima.sehohari wrote: ↑13/04/2025 20:39Zato svako zna italijanske.moimoi wrote: ↑13/04/2025 20:18 Logicno da niko ne zna za nase stare izvodjace kada nije bilo interneta.
Nesto mi se ne dopada pomisao da doticni budu ambasadori. Gluho i daleko bilo. Predstavljaju svu propast ovog drustva.
I ne bih se slozila da mladje generacije nikada nisu slusali sta su slusali starije generacije… Doorsi, Stonsi, Indexi…odrasla sam na toj muzici i dan danas slusam.
Stvar je kako usmjeris svoje dijete. Sta u kuci slusas. Moj je tinejdzer, trenutno naginje vise alternativi- Radiohead, Linkin Park, Deftones…
Kada slusamo skupa muziku ide jedna grupa po nasem izboru, pa jedna po njegovom.
Ne mislim da je takva muzika obuzela zapad tj slusa se medju onima koji imaju iste plitke furke bez ikakvih emocija… ovisnici o lajkovima i sl. Da ne pravim psiholoski profil koji je, mislim ,svima poznat.
Pa Beatlesi, Stonesi, to su sve bili drogeraši, bukvalno. O kakvom šundu onda govorimo. Ta muzika je povezana sa studentskim pokretima 60-ih i 70-ih, priroda, droga, i seks svako sa svakim.
Eno Mick Jagger, sa svojih 83 godina i osmero djece iz pet različitih brakova ide da ženi sponzorušu od 30 i neke. Pravi uzor za društvo, ha ja.
i ne očekujem da vi razumijete šta je rok muzika. Posebno one koje misle da su narodnjaci vrh kulturološkog izricanja.
- Edin H.
#205 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Da je Mick Jagger gigant koji je opovrgnuo sve teorije dugovječnosti i uzor mladim generacijama?sehohari wrote: ↑13/04/2025 21:29Ja ne očekujem da ti sa takvim uslim svjetonazorom razumiješ šta sam stvarno napisao. Ali haj.Ludzak wrote: ↑13/04/2025 21:12Rok muzika povezana za drogu i seks. Narodnjaci su povezani za zadimljenu kafančinu sa alkoholnim olešenjima.sehohari wrote: ↑13/04/2025 20:39
Zato svako zna italijanske.
-
swanfilter
#206 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Postoje li danas bendovi tipa Skroz, Punkt, Konvoj ili cak Teska Industrija? Odnosno, nesto priblizno?
Fazla je meni licno oduvijek simpa bio. Al, jel on sebe ozivio, dokaz je suhveli bilo cega u vezi rocka u Sa.
"Dobro mi dosli, alkohol i cigare"
Ta pjesma od Skroz mi je jedna od najjacih uopsteno.
A Knockout sa Puskom su bili ogromnog potencijala. I danas ih slusam kao da su svijezi. Svaki put kada Pusku sretnem i pozdravim ovdje u Lj, na vrhu jezika da mu kazem koliko mi ga je zao zbog propale price sa Knockoutom.
A tek kada ga cujem dok pjeva Katarinu iz vremena grupe Krug ....
Fazla je meni licno oduvijek simpa bio. Al, jel on sebe ozivio, dokaz je suhveli bilo cega u vezi rocka u Sa.
"Dobro mi dosli, alkohol i cigare"
Ta pjesma od Skroz mi je jedna od najjacih uopsteno.
A Knockout sa Puskom su bili ogromnog potencijala. I danas ih slusam kao da su svijezi. Svaki put kada Pusku sretnem i pozdravim ovdje u Lj, na vrhu jezika da mu kazem koliko mi ga je zao zbog propale price sa Knockoutom.
A tek kada ga cujem dok pjeva Katarinu iz vremena grupe Krug ....
-
Messier
#207 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Hajde mi ti objasni sta je pop ili masovna kultura?
Sve sto se proda je popular.
Dubioza je pop, Pop folk mrtvi.
Bolje bih ti definirao sta nije pop, nego sto jeste.
Al ne znaci , da to sto kazem da nije pop, nece postati pop.
Sta je tebi pop, sitna muzikica, Novi fosili?
-
radostan dan
#208 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
swanfilter wrote: ↑13/04/2025 21:45
A Knockout sa Puskom su bili ogromnog potencijala. I danas ih slusam kao da su svijezi.
-
broj dva
#209 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Molimo se dragom Allahu da se rockeri tobe dozovusehohari wrote: ↑13/04/2025 20:39Zato svako zna italijanske.moimoi wrote: ↑13/04/2025 20:18 Logicno da niko ne zna za nase stare izvodjace kada nije bilo interneta.
- stubrijez
#210 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Kako si napisao, rock and roll nije dio pop kulture sto je netacno. Zato sam prokomentarisao... stvari su definirane, nema po meni i po tebi.Messier wrote: ↑13/04/2025 22:04Hajde mi ti objasni sta je pop ili masovna kultura?
Sve sto se proda je popular.
Dubioza je pop, Pop folk mrtvi.
Bolje bih ti definirao sta nije pop, nego sto jeste.
Al ne znaci , da to sto kazem da nije pop, nece postati pop.
Sta je tebi pop, sitna muzikica, Novi fosili?
-
sikstinajn
#211 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?
Velibor Toni Miljković, a.k.a Tony Montano

nedavno preminuli srpski muzičar
ima jednu pjesmu koja ide otprilike ovako:
''stari me rek'o
poslat u
Sarajvo
čuo je da klinci tamo
vole rokenro''
to su bila neka duga vremena
nedavno preminuli srpski muzičar
ima jednu pjesmu koja ide otprilike ovako:
''stari me rek'o