Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Rasprave o vjerskim temama.
oldplague

#26 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by oldplague »

almin-78 wrote:
oldplague wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:....ne zaboravite da se u mnogim zemljama gleda na krscanstvo bilo koje vrste (katolicko, protestansko) kao na stranu ideologiju mrskih koloniztora i okupatora...sto opet ne moze opravdat proganjanje i ubijanja nevinih ljudi.
U mnogim zemljama su opte na meti misionari, oni koji aktivno rade tj. vuku ljude za rukav i pljuju po rezimu svakodnevno.
Ne zaboravimo da kad bi u bilo kojoj zapadnoj drzavi neko pljuvo protiv rezima da bi zavrsio u zatvoru.
Ne zaboravite da se u mnogim zemljama na islam gleda kao na stranu ideologiju mrskih kolonizatora i okupatora...što opet ne moze opravdati proganjanje i ubijanja nevinih ljudi. Kako ste kratkovidi i subjektivni, ljudi moji.
to nije tacno,na islam se nigdje ne gleda tako...zasto inace africki nacionalisti prihvacaju islam?
Gleda se OVDJE, na Balkanu. O ljudi...
barby02

#27 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by barby02 »

Ja hocu nesto da pitam i unaprijed se izvinjavam za - van teme- ali , zna li neko , ko ja se sekta/ vjera, pojavila u zemljama bivse Juge , recimo citaci Biblije ?
Znaci samo citaju , tumace bibliju i diskutuju. . nema crkve, ikona,slika, kipova. . nego u stanu , po pozivu, dolazis . . ????

Dopuna : nisu Jehovini, Adventisti (subotari),protestanti8na kraju oni imaju crkve). . . .nazivaju se nesto kao prvi krscani. .
Bosanac sa dna kace

#28 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Bosanac sa dna kace »

oldplague wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:....ne zaboravite da se u mnogim zemljama gleda na krscanstvo bilo koje vrste (katolicko, protestansko) kao na stranu ideologiju mrskih koloniztora i okupatora...sto opet ne moze opravdat proganjanje i ubijanja nevinih ljudi.
U mnogim zemljama su opte na meti misionari, oni koji aktivno rade tj. vuku ljude za rukav i pljuju po rezimu svakodnevno.
Ne zaboravimo da kad bi u bilo kojoj zapadnoj drzavi neko pljuvo protiv rezima da bi zavrsio u zatvoru.
Ne zaboravite da se u mnogim zemljama na islam gleda kao na stranu ideologiju mrskih kolonizatora i okupatora...što opet ne moze opravdati proganjanje i ubijanja nevinih ljudi. Kako ste kratkovidi i subjektivni, ljudi moji.
ja i? shto je problem? ovdje govorimo o proganjanju krscana, a ne muslimana
al opet neshto se bas ne sjecam da su na Balaknu muslimani palili nemuslimane na lomaci samo zato sto su nemuslimani, da su i zatvarali u rezervate, sjekli sklapove, prodavali ih u roblje, pogotovo ne u 19. i 20. vijeku,
ne sjecam da se da su sa druge strane nase planete doveli tamnopute ili kosooke muslimane da upravlaju bjeloputim nemuslimanima da otmu od njih svu zemlju itd...
Bosanac sa dna kace

#29 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

barby02 wrote:Ja hocu nesto da pitam i unaprijed se izvinjavam za - van teme- ali , zna li neko , ko ja se sekta/ vjera, pojavila u zemljama bivse Juge , recimo citaci Biblije ?
Znaci samo citaju , tumace bibliju i diskutuju. . nema crkve, ikona,slika, kipova. . nego u stanu , po pozivu, dolazis . . ????

Dopuna : nisu Jehovini, Adventisti (subotari),protestanti8na kraju oni imaju crkve). . . .nazivaju se nesto kao prvi krscani. .
Nazareni?
Mormoni?
Crkva Jednoce?
dje su se pojavili?
imaju web stranicu?
Borg-Resistence is FUTILE

#30 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Mnogi koji su to u skorije vrijeme uradili (večinom muslimani u protestima protiv rata) nisu završili u zatvorima.

Misionari , koliko je meni poznato ne krščanski, ne pljuju po režimu, nego ga nastoje promijeniti.
Dok za neke druge, saznao sam ovo od mog bivšeg poslodavca Indijca iz njegovih razgovora sa njih nekoliko, malo "radikalnije" Islamske misionare u BiH, je tipično da govore protiv vlasti i sistema i kako se treba uvesti šerijat.

Nije provokacija niti odbrana, samo konstatacija, da možda postoji i druga strana.

#31 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

alijadzigibau wrote:volio bi da znam sta je religija dobrog donijela ? :?:
Pa ako zanemarimo prve škole, usvršavanje pisma, medicine, prve bolnice, muzeje, i tako dalje....onda ništa dobrog nije donjela.

#32 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Evo kako je završio čovjek i njegova porodica iz Kine jer su pokušali da urade ispravno, a uz to su i Krščani.

http://www.nytimes.com/2009/05/10/world ... lobal-home
New York Times
Asia Pacific - How the Family of a Dissident Fled China

Priča o Gao Zhisheng, advokat za promociju ljudskih prava.

http://www.prisoneralert.com/pprofiles/ ... d4b27446ea

#33 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Evo još jednog interesantnog članka.

Outrage Over US Military Bible Burnings In Afghanistan چاپ ايميل
FCNN - 23-May-2009
http://www.fcnn.com//index.php?option=c ... &Itemid=63

Interesuje me šta mislite o ovome?
Bosanac sa dna kace

#34 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Borg-Resistence is FUTILE wrote:Evo još jednog interesantnog članka.

Outrage Over US Military Bible Burnings In Afghanistan چاپ ايميل
FCNN - 23-May-2009
http://www.fcnn.com//index.php?option=c ... &Itemid=63

Interesuje me šta mislite o ovome?
fino cojk kaze da ne zeli imidz americkih vojnika kao krstasa ;-)

#35 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Znam, zato sam i postavio link za članak, za one kojižele da se ti ljudi tako predstave.
Očiglrdno je da nisu takvi.

Je si li zapazio da im je strogo zabranjeno razgovarati o religiji ili politici?
Iz istog razloga.
Bosanac sa dna kace

#36 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Je si li zapazio da im je strogo zabranjeno razgovarati o religiji ili politici?
Iz istog razloga.
još kad bi to imali u praksi :-) :-) :-)

#37 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

http://www.222ministries.com/iran/church.html
Evo još jedne jako dobre stranice koja osim što govori o istoriji crkve u Iranu, govori i o životu krščana u istoj zemlji.

Inače stranica je dio portala čiji je vlasnik Krščanska organizacija sastavljena primarno od Iranaca Krščana u dijaspori i koji žele da se vrate i služe u svojoj zemlji, svome narodu.

Jedan mali copy paste:
Christians are also considered as second class citizens and face daily discriminated from both government and society.
It is harder to get a job, promotion, and access to better schooling and health services.

Christian shopkeepers have to put up notices in their shops to indicate their religious affiliation.
This makes life even more difficult for the Christians, who are often in private business because it is hard to find employment with Muslims or the government.

Open Doors ranks Iran as the 3rd most hostile country for Christians and the gospel - preceded only by North Korea and Saudi Arabia.
In 2005, Iran had ranked 5th.
Ovaj dio zajedno sa listom drugih zemalja se nalazi na dnu stranice.
andrija2007

#38 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by andrija2007 »

KOLIKO ZNATE O PROGONJENIM KRŠĆANIMA ( KRŠĆANI meko ć ) ?+

Da vidimo, da vidimo, pa za početak znamo da su bili proganjani. kao što sam naslov teme kaže.
Rottweiler

#39 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by Rottweiler »

Ja neznam koliko je kojih gdje protjerano, ali znam da Vatikan na svoj cirkus potrosi dnevno para, da bi mogla sva djeca Afrike taj dan da budu sita i okupana, valjda su se ugledali na ove seike iz Saudije ili obrnuto.
PRO testant

#40 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by PRO testant »

Mislim da je i ovo malo relevantno.

U jednoj od debata u UK u kojoj je učestvovao i Dowkins (ne podržavam ga uopšte, sasvim suprotno) u kojoj je postavio direktno pitanje jednom učesnika koji je očigledno uvaženi Islamski vođa ili predavač.

Pitanje je bilo "Koja je kazna za apostaziju u Islamu?"
Odgovor je dobio od tog gospodina na samom kraju klipa.

http://www.youtube.com/watch?v=K1b0QKO1rJQ&NR=1

Moja konstatacija je da je sasvim normalno očekivati progonstvo kršćana u takvim zemljama u kojima vlada takav zakon.
Odnosno da postoji relevantna bojazan i u drugim zemljama radi mogučnosti praktikovanja iste ideologije.
Sam primjer je i navod jedne od učesnica u debati, da je tog dana jedna tinejđerka ubijena od strane oca jer nije htjela da nosi veo.
Što je samo po sebi još radikalnije, jer ne uključuje drugu vjeru, nego samo nepoštivanje određenih propisa Islama.

Naravno to je jedan, extreman, i nesvakidašnji slučaj.
Ali je očigledna opcija barem kod nekih.
SenSen

#41 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by SenSen »

@PRO testant: Richard Dawkins je jeftini demagog i strucnjak za samopromociju. Trenutno je uzdjahao Muslimane, jer je to moderno u Europi i USA, a i pomaze mu u karijeri. Zato njegovim "argumentima" ne pridajem previse paznje, iako se u principu slazem sa njim u pitanju prevelikoj vaznosti koja se pridaje religiji uopste u drustvu..

Sto se tice kazne za apostaziju u Islamu, bas sam juce citala nesto o tome.. Apsolutna je glupost tvrditi da "Islam" trazi da se "otpali" ubiju. To jedino mogu potencirati oni koji imaju nekakvu korist od takve politike (i na "Muslimanskoj" i na antimuslimanskoj strani).. Mislim da je fer reci da niko nema patent za tumacenje Islamskih pogleda na to pitanje (ili bilo koje drugo).. Naravno, uvijek se moze birati izmedju izjava raznih velikih ili malih religioznih auktoriteta, da bi se potpomogli sopstveni ciljevi. Tako npr roditelji koji nece da kupe hrcka svom djetetu, mogu tvrditi da je drzanje hrckova antiislamsko, jer je neki tamo "autoritet" u Saudijskoj Arabiji rekao da je Mickey Mouse antiislamski, a misevi i hrckovi oboje pripadaju porodici glodara :roll:

Dali je uopste potrebno komentarisati "da je tog dana jedna tinejđerka ubijena od strane oca jer nije htjela da nosi veo"? Onaj ko je pratio ovaj slucaj, zna da to uopste nije bio razlog zasto je mahniti otac ubio cerku. Na kraju se uspostavilo da je ubijena djevojcica bila najmladja cerka, i da njene starije sestre ne nose "veo". Sto pokazuje da ta teorija nema veze sa stvarnoscu.. Naravno, ovo se sve ignorise od strane onih u cijoj je koristi kaljanje izvesne grupe ljudi, ili prodaja novina sa skandaloznim!!!11 naslovnim stranama.. :roll:

Elem znam da je stara tema, samo sam htjela ovo gore da prokomentarisem.. :run:
PRO testant

#42 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by PRO testant »

Poslušaj šta imam kaže na kraju klipa kao odgovor na to pitanje.

Nije Dowkins ništa izjavio, samo je postavio pitanje.
melac

#43 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by melac »

Rottweiler wrote:Ja neznam koliko je kojih gdje protjerano, ali znam da Vatikan na svoj cirkus potrosi dnevno para, da bi mogla sva djeca Afrike taj dan da budu sita i okupana, valjda su se ugledali na ove seike iz Saudije ili obrnuto.
Vatikan na svoj cirkus dnevno troši oko 700-800 hiljada eura u prosjeku.
Da li to može da nahrani svu gladnu djecu u Africi?
zonbirile

#44 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by zonbirile »

melac wrote:
Rottweiler wrote:Ja neznam koliko je kojih gdje protjerano, ali znam da Vatikan na svoj cirkus potrosi dnevno para, da bi mogla sva djeca Afrike taj dan da budu sita i okupana, valjda su se ugledali na ove seike iz Saudije ili obrnuto.
----------------------------------------------------------------------
malo proguglati Cecil Rodes,Openhajmer,danas je plavo zlato-coltan i sve je jasno.Vatikan je kolektor mnogih interesa i veliki investitor,pa kada upoznaš druge značeš i odgovor.
Bosanac sa dna kace

#45 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

melac wrote:
kolko kosta u prosjeku jedan hljeb, jedan safun, jedno jaje u Africi?
melac

#46 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by melac »

Bosanac sa dna kace wrote:
melac wrote:
kolko kosta u prosjeku jedan hljeb, jedan safun, jedno jaje u Africi?
Ne znam i ja se pitam da li može da milijun eurića da nahrani djecu u Africi?
Neki dan sam gledao jednog svećenika iz BiH, i čoja kaže da ljudi koji su bogati jedu jednom dnevno, a ovi siromašniji ako su sretni 2 puta u sedmici, pa sam siguran da je moguće naharaniti veliki broj ljudi, a najgora situacija je u Ruandi, Burundiju i Kongu.
PRO testant

#47 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by PRO testant »

Evo i ovaj link i priče o progonjenim Kršćanima.
Nadam se da če neko pročitati.

http://www.somalimission.org/index.php? ... s&Itemid=3
Bosanac sa dna kace

#48 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

PRO testant wrote:Evo i ovaj link i priče o progonjenim Kršćanima.

neam kad citat o proganjanju krscana u Somaliji, o cemu link jeste, ali ne zaboravi da je krscanstvo za Somalijce (koji su 99,99% muslimani) strana okupoatroska, kolonizatorska religija, ne zaboravi da do somalijske nezavisnosti Somalijci nisu imali gradjanska prava, kolonizatori-uglavnom Italijani nisu nikad pokazali nikako postovanje prema domacim ljudima, jako malo je njih ikad pokazalo interes da zna bilo kako somalski jezik koji se govori na 99% teritorije Somalije
SenSen

#49 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by SenSen »

PRO testant wrote:Evo i ovaj link i priče o progonjenim Kršćanima.

Ja sam procitala link. Ako smijem, htjela bih na cas da ga prokomentarisem :D Moram reci da mislim da sam jezik i nacin izrazavanja u doticnom tekstu otkriva mnogo toga o licnom stavu pisca, koji je daleko od neutralnog. Zato nisam sklona da ga uzimam za rijec sto se tice razvoja dogadjaja. Mislim, pisac cak citira Britanske okupatore, dok je poznato da je njihov stav prema domacem stanovnistvu u zemljama koje su kolonizirali bio obojen prezirom i nepostovanjem. Osim toga, razne misionarske akcije se u tekstu opisuju kao neutralne, dok je valjda logicno da su uopste i postavljene tu sa kolonizatorskim namjerama..

Sto ne znaci da sumljam u to da su kriscani ugrozeni u Somaliji, apsolutno mi je jasno da jesu! Samo mislim da bas Somalija nije najbolji primjer danasnjeg proganjanja Kriscana, kada se uzme u obzir trenutacno stanje. U toj zemlji nemaju ni centralnu vladu da zastiti ugrozene gradjane. Koliko ja znam, stanje je haoticno, skoro pa postapokalipticno (ako ta rijec i postoji). Onaj ko ima najvise placenika, oruzja i saveznika, moze da okupira dijelove zemlje i provodi svoje lude "zakone". Mogu zamisliti da je jako tesko biti manjina u takvoj situaciji. Zivot je tezak za svo stanovnistvo, zato i znam tako puno ljudi ovdje (u Svedskoj) koji su izbjeglice iz Somalije..
SenSen

#50 Re: Koliko i šta znate o progonjenim Krščanima?

Post by SenSen »

Dupli post. Sori :D
Post Reply