KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Moderator: anex
-
djes_ba
#101 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
bolje konobari zaradjuju 
- Amazonka27
#102 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Treba znati kada treba stati sa pametovanjem...dalje od ljetnih basta ispred ekonomije nisi ni vidjela. Svi argumenti ti se zasnivaju na cula-kazala. Cisto da se ne provaljujes vise, savjetujem ti da odes na http://www.efsa.unsa.ba i potrazis info paket (pdf) i da se malo informises iz prve ruke prije nego ovako javno iznosis neistine.ružmarin-a wrote:@cobankov
znam slučaj u Srbiji da je momak završio po bolonji radio malo u školi (tehnički neki fakultet) i onda mu više nisu dali jer je po bolonji...
nemaju šta da dokazuju ovi sa visoke poslovne škole
po Bolonji
ne može nikada biti izjednačeno sa fakultetom (nemaju ni matematiku na njoj a ni statistiku)
sami asistenti su izražavali neslaganje sa tim bolonjskim sistemom
i u više navrata izjavljivali da je njima x puta lakše doći do ocjene (i to veće)
samo su im nazbijani ispiti u te tri godine
pedagogija i psihologija - u struci i školi ne mogu dobiti posao sa 3 god već moraju +2
a ima ovih bolonjaca što su dobili pripravnički u državnim institucijama
znam 2 slučakja, jedno je ta visoka poslovna škola drugo je Bolonja, rade niko ih ne dira
(zadnjih nekoliko mjeseci)
ne može biti inžinjer neko s 3 godine i neko ko je 5-6 godina studirao ....
-
cobankov1
#103 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Amazonka27 wrote:Treba znati kada treba stati sa pametovanjem...dalje od ljetnih basta ispred ekonomije nisi ni vidjela. Svi argumenti ti se zasnivaju na cula-kazala. Cisto da se ne provaljujes vise, savjetujem ti da odes na http://www.efsa.unsa.ba i potrazis info paket (pdf) i da se malo informises iz prve ruke prije nego ovako javno iznosis neistine.ružmarin-a wrote:@cobankov
znam slučaj u Srbiji da je momak završio po bolonji radio malo u školi (tehnički neki fakultet) i onda mu više nisu dali jer je po bolonji...
po Bolonji
ne može nikada biti izjednačeno sa fakultetom (nemaju ni matematiku na njoj a ni statistiku)
i u više navrata izjavljivali da je njima x puta lakše doći do ocjene (i to veće)
pedagogija i psihologija - u struci i školi ne mogu dobiti posao sa 3 god već moraju +2
znam 2 slučakja, jedno je ta visoka poslovna škola drugo je Bolonja, rade niko ih ne dira
Amazone,
pa jel ti vjeruješ da tvoja trogodišnja poslovna škola je ekvivalent ekonomskom četverogodišnjem fakultetu i nazivu dipl.ecc?
Ali iskreno.
- Amazonka27
#104 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Da! Zasto? Zbog toga sto imam 36 ispita (naglasavam: koji nisu podjeljeni na dva dijela nego cijeli ispiti kakvi su i prije bolonje bili) Zato sto sada za svaki predmet imas i redovne vjezbe + demonstratorske vjezbe na predmetima gdje je to potrebno (racunovodstvo, informatika, mis, ekonomika preduzeca, statistika itd) zato sto za svaki predmet se radi istrazivacki (seminarski) rad + case study na vjezbama...zato sto imamo jedna ispitni rok + popravni ( jos mjesec dana nastave i ponovno izlazenje na finalni i koji je beskoristan ako si zabrljao cijeli semestar) i zato sto moramo cekati cijelu godinu da ponovo izadjemo na ispit. Iz tog razloga studenti se malo vise trude nego oni kao po starom sistemu koji su imali nekoliko rokova i mjesec dana lufta od nastave do ispita da bi spremili ispit. Bolonjac nema vremena da tako spema. - iskace iz nastave na ispit. zasto na postdiplomskom (po starom) ima isti predmet kao i na dodiplomskom (po novom) ista knjiga, isti profa...cobankov1 wrote:
Amazone,
pa jel ti vjeruješ da tvoja trogodišnja poslovna škola je ekvivalent ekonomskom četverogodišnjem fakultetu i nazivu dipl.ecc?
Ali iskreno.
ljudi nemojte pricati ono sto niste vidjeli vlastitim ocima.
- metar_drva
#105 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
evo, pokusacu ti ja odgovoriti; jel ti iskreno vjerujes da je bolje putovati cirom do ploca 15 sati il autom za 4?cobankov1 wrote:
Amazone,
Ali iskreno.
- bubavi1
#106 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Nasi stari diplomirani su uvjereni da sa 20 ispita, 20 izlazka u godinu na ispit, i 20 godina studiranja istog razreda, sa bezveznim predmetima nevezani sa strukom, su BOLJI nego ovi danasnji, sa dva roka, 36 ispita, strucnim radom, i pismenim ispitima...Ali eto, neka sada probaju traziti posla van BIH sa svojom diplomom kada dosada nisu mogli, jednostavno sto i nisu strani jezik ucili...Ali eto, pametniji su, nema tu sta!metar_drva wrote:evo, pokusacu ti ja odgovoriti; jel ti iskreno vjerujes da je bolje putovati cirom do ploca 15 sati il autom za 4?cobankov1 wrote:
Amazone,
Ali iskreno.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#107 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Ne lupetaj kad ne znaš. na Ekonomiji se učio i polagao strani jezik po starom. A de, mi živ bio, napiši koje smo to predmete učili koji nemaju veze sa strukombubavi1 wrote:Nasi stari diplomirani su uvjereni da sa 20 ispita, 20 izlazka u godinu na ispit, i 20 godina studiranja istog razreda, sa bezveznim predmetima nevezani sa strukom, su BOLJI nego ovi danasnji, sa dva roka, 36 ispita, strucnim radom, i pismenim ispitima...Ali eto, neka sada probaju traziti posla van BIH sa svojom diplomom kada dosada nisu mogli, jednostavno sto i nisu strani jezik ucili...Ali eto, pametniji su, nema tu sta!
- bubavi1
#108 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Samo znam da predmetI nisu bili u skladu sa strukom, objasni mi koliko je bio Karl Marx koristan za strucnjake? Strani Jezik?? evo ti primjer,KatarinaKosaca wrote:Ne lupetaj kad ne znaš. na Ekonomiji se učio i polagao strani jezik po starom. A de, mi živ bio, napiši koje smo to predmete učili koji nemaju veze sa strukombubavi1 wrote:Nasi stari diplomirani su uvjereni da sa 20 ispita, 20 izlazka u godinu na ispit, i 20 godina studiranja istog razreda, sa bezveznim predmetima nevezani sa strukom, su BOLJI nego ovi danasnji, sa dva roka, 36 ispita, strucnim radom, i pismenim ispitima...Ali eto, neka sada probaju traziti posla van BIH sa svojom diplomom kada dosada nisu mogli, jednostavno sto i nisu strani jezik ucili...Ali eto, pametniji su, nema tu sta!![]()
" Dr. Nikola Spiric
Prime Minister of Bosnia and Herzegovina
Born on September 4th, 1956, in Drvar in western BiH, Spiric finished high school in Sarajevo, where he also completed his undergraduate and postgraduate studies. He obtained his Bachelor's Degree in economics (BBE) from the Economics Faculty of the University of Sarajevo in 1980 and also holds Master's and PhD degrees in economics. His doctoral thesis was on monetary and public finance"
... i nas domaci Spiric nema pojma o stranim jezicima!! Ah zaboravio reci da je isao u skolu po starom sistemu!
Sad ako pricas o Diplomiranim u zadnjim godinama, mozda su onda uveli strane jezike da se priblize standardu, nazalost nekoliko diplomirani koji nisu nasli posla zavrsili su u cevabdzinici ili kaficu a kada mu dodje stranac pa pita na engleskim ili francuskim, gleda u njega kao tele u sarena vrata, iz licnog iskustva sam to vidio!!
- KatarinaKosaca
#109 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Ovo nije tema o NIkoli Špiriću, nego ekonomskom fakultetu. Strani se jezik učio i polagao na trećoj godini. Učila se i privredna i financijska matematika koju sad nemate, pa dok dipl.oec, nove generacije izračuna procenat ili ne skonta da nije isto odbijati od sto, pozli mi,
O Marxu pokazuješ svojeneznanje. Kapital je kapitalno dijelo. A Marxovu teoriju radne vrijednosti nije oborio nikada niti jedan građanski ekonomsita.
Nemoj dalje, živ bio, samo pokazuješ koliko znaš o ekonomiji.
btw... Ukoliko ne znaš teoriju radne vrijednosti i nastajanje extraprofita, rado ću ti objasniti, a vidim da ne znaš
O Marxu pokazuješ svojeneznanje. Kapital je kapitalno dijelo. A Marxovu teoriju radne vrijednosti nije oborio nikada niti jedan građanski ekonomsita.
btw... Ukoliko ne znaš teoriju radne vrijednosti i nastajanje extraprofita, rado ću ti objasniti, a vidim da ne znaš
- bubavi1
#110 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Nije tema o Spiricu a covijek zavrsio ekonomski fakultet i ima doktorat. Pa kako da nesmijem nhjega dati kao primjer jer je upravo taj isti isao na ekonomski fakultet i isao po BIH skolskim standardu!!KatarinaKosaca wrote:Ovo nije tema o NIkoli Špiriću, nego ekonomskom fakultetu. Strani se jezik učio i polagao na trećoj godini. Učila se i privredna i financijska matematika koju sad nemate, pa dok dipl.oec, nove generacije izračuna procenat ili ne skonta da nije isto odbijati od sto, pozli mi,
O Marksu?? Znam ja sta je Marks pisao, i nemislim da je potrebno imati jedan citav predmet o Njemu, zasto nema predmeta o Smith, Keynes , Say, Mundell, Stiglitz i Krugmanu?`Jednostavno sto se tada ucilo na komunisticki nacin, i sve sta je vezano bilo s komunizmom se ukivalo u zvijezde!
Sada ako se ne uci finansijska matematika po Bolonji u BIH, nemoj generalizovati, licno sam ucio taj predmet kao probabiliteti, statistike, racunovodstvo, privredna ekonomija/financsija, mikro/makro ekonomija, geo ekonomija, finansije, industrijska ekonomija, medjunarodna ekonomija, strategije itd da ne nabrajam dalje ...same predmete vezane sa strukom...Ah da preciziram, ne studiram u BIH tako da se nemam licno sta brukati!
- bubavi1
#111 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Nemoras mi objasnjavati to, ziva bila, ucio sam i to u Makro ekonomiju, a ne ekskluzivno jednog teoricara kao sto je bio Marx...btw... Ukoliko ne znaš teoriju radne vrijednosti i nastajanje extraprofita, rado ću ti objasniti, a vidim da ne znaš
- KatarinaKosaca
#112 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Čovjek završio ekonomski faks i ne zna jezik, znači svatko ko je završio po starom je kao Špirić. Pa imaš sad novih studenata koji ne znaju rečenicu sastaviti ni na maternjem jeziku. Glupo poređenje.
Dalje, da znaš o Marxu, ponavaljam znao bih i th radne vrijednosti, ali hajdemo reći, postojao je predmet marxizam koji se neko vrijeme zvao i sociologija. I po čemu to nema veze sa strukom?? Učio se i Smith i ostali građanski ekonomisti.
Sve predmete koje si pobrojao učile su generacije na Ekonomiji.
btw... To št studiraš vani, ne znači ništa. Ja sam postdiplmski završila vani i znam da je fakultet u Sarajevu bio bolji nego onaj vani ida sam ovdje više naučila.
Dalje, da znaš o Marxu, ponavaljam znao bih i th radne vrijednosti, ali hajdemo reći, postojao je predmet marxizam koji se neko vrijeme zvao i sociologija. I po čemu to nema veze sa strukom?? Učio se i Smith i ostali građanski ekonomisti.
btw... To št studiraš vani, ne znači ništa. Ja sam postdiplmski završila vani i znam da je fakultet u Sarajevu bio bolji nego onaj vani ida sam ovdje više naučila.
- bubavi1
#113 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Sve , sigurna? Dobro necemo debatirati o tome, samo ovo sto sam ti naveo je po novim standardom u Bacheloru.KatarinaKosaca wrote:Čovjek završio ekonomski faks i ne zna jezik, znači svatko ko je završio po starom je kao Špirić. Pa imaš sad novih studenata koji ne znaju rečenicu sastaviti ni na maternjem jeziku. Glupo poređenje.
Dao sam ti primjer Gosp.Spirica koji je dogurao do doktorata a da nezna niti jedan strani jezik,mislim da nije izuzetni slucaj u toj generaciji, ali nema veze, dokaz da i oni koji su zavrsili doktorat nisu stigli se zainteresovati za strane jezike...nema veze.
Sad uporedjivati nacim isprovdojenja BOlonje je nelogicno, u BIH se nije jos implementiralo, dok vani jest vec par godina...
MOzemo 100 godina uporedjivati ali hajmo uporedjivati Bolonju kako se provodi u EU sa starom diplomo, ako je vec to tema!
Opet ponavljam, Bachelor u Svicarsku je i te kako cijenjen!
- KatarinaKosaca
#114 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Ne, ti si generalizirao , ne ja. Ponavljam srećem strudente društvenih fakulteta nepismene neusmene. Pa nisam cijele generacije generalizirala, kao ti. I učilo se ekonomija. Nije bilo predmeta nevezanih sa strukom 
- bubavi1
#115 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Pa kada je bio bolji sto si isla vani? Ja licno znam da EFSA nije uopste popularan barem u CH i u FR..jednostavno sto te zemlje su napredne sto se tice ekonomije. ali opet ponavljam, nije to tema. Za osobu koja je zavrsila Postdiplomski cudi me jedna stvar, jesili to vani postala tako okrutna ili kada si se vratila u BIH? jer omalozavati Bolonju a neznati kako je implementirana u realnosti van BIH, je cudno!btw... To št studiraš vani, ne znači ništa. Ja sam postdiplmski završila vani i znam da je fakultet u Sarajevu bio bolji nego onaj vani ida sam ovdje više naučila.
Zasto studenti po starom sistemu prevedu diplome u Bsc ili Msc kad su toliko vijedni!!
Zasto uzimas u obzir te studente iz BIH koje sreces, i koji nemaju zive veze o nekim osnovnim predmetima?
Znamo svi kako se napreduje kod nas u fakultetima, u indeksu pare ili termin za specijalni odnos!!
- KatarinaKosaca
#116 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
<Išla vani nekim sticajem okolnosti, da sad o tome ne pričam. Ne bih analizu sveučilišta po svijetu, samo da ti kažem da to tvoje ...studiram vani, ne znači kvalitet. Ne znači samo po sebi ništa.bubavi1 wrote:Pa kada je bio bolji sto si isla vani? Ja licno znam da EFSA nije uopste popularan barem u CH i u FR..jednostavno sto te zemlje su napredne sto se tice ekonomije. ali opet ponavljam, nije to tema. Za osobu koja je zavrsila Postdiplomski cudi me jedna stvar, jesili to vani postala tako okrutna ili kada si se vratila u BIH? jer omalozavati Bolonju a neznati kako je implementirana u realnosti van BIH, je cudno!btw... To št studiraš vani, ne znači ništa. Ja sam postdiplmski završila vani i znam da je fakultet u Sarajevu bio bolji nego onaj vani ida sam ovdje više naučila.
Zasto studenti po starom sistemu prevedu diplome u Bsc ili Msc kad su toliko vijedni!!
Zasto uzimas u obzir te studente iz BIH koje sreces, i koji nemaju zive veze o nekim osnovnim predmetima?
Znamo svi kako se napreduje kod nas u fakultetima, u indeksu pare ili termin za specijalni odnos!!
I dragi moj, kad završš i budeš u struci naučićeš da se stariji kolega uvijek cijeni, a nikada pljuje po cijelim predhodnim generacijama, posebno sa totalnom ignorantijom koju pokazuješ glede njihovog nastavnog plana
-
poisongirl
#117 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
kako ti objasnjavas fenomen zvani studiranje po nekoliko godina po starome sistemu i da su i dalje ostali prva godina a onda se prebace na bolonju i krene im za nepovjerovati...godinu daju za godinom, nema zapinjanja...Amazonka27 wrote:cobankov1 wrote:
a da im mozda nije smetao usmeni?? ebi ga na pismenom se uvijek moze prepisati ali izadji nesto usmeno pa ces vidjeti kako je..
-
mirza11
#118 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Promasi i kolovodju i stanicu,heheh,sta ima inace kod tebe........poisongirl wrote:kako ti objasnjavas fenomen zvani studiranje po nekoliko godina po starome sistemu i da su i dalje ostali prva godina a onda se prebace na bolonju i krene im za nepovjerovati...godinu daju za godinom, nema zapinjanja...Amazonka27 wrote:cobankov1 wrote:
a da im mozda nije smetao usmeni?? ebi ga na pismenom se uvijek moze prepisati ali izadji nesto usmeno pa ces vidjeti kako je..
-
rednailed
#119 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
plate u drzavnoj sluzbi su izjednacene u smislu da svi fakulteti imaju iste plate,..i ovise od pozicije na kojoj radis,...a sve su plate javne i objavljuju se prilikom obajve konkursa u novinama ili na ads.gov.ba. ..tako da i tamo mozes pogledati njihove visine ( nizine) ..heheh
-
poisongirl
#120 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
kako je[/b]..[/quote]Promasi i kolovodju i stanicu,heheh,sta ima inace kod tebe........
[/quote]
Sto sam promasila??
Pitanje je za one koji vjerju da je bolonja kvalitetnija-teza od starog plana i programa, u ovom slucaju za amazonku
Sto sam promasila??
Pitanje je za one koji vjerju da je bolonja kvalitetnija-teza od starog plana i programa, u ovom slucaju za amazonku
- ružmarin-a
#121 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
opet ti mene čepaš đevojkoAmazonka27 wrote:Treba znati kada treba stati sa pametovanjem...dalje od ljetnih basta ispred ekonomije nisi ni vidjela. Svi argumenti ti se zasnivaju na cula-kazala. Cisto da se ne provaljujes vise, savjetujem ti da odes na http://www.efsa.unsa.ba i potrazis info paket (pdf) i da se malo informises iz prve ruke prije nego ovako javno iznosis neistine.ružmarin-a wrote:@cobankov
po Bolonji
vidim piše ti moderator ovdje, a ipak će izostati ono poštovana jer nešto ne nalazim za shodno ispoštovati tu formu jer bi bilo neiskreno i nadasve licemjerno s moje strane
(sjećam te se s drugih tema, vrlo odlično)
kao prvo, uvreda tipa: dalje od ljetnih basta ispred ekonomije nisi ni vidjela. je za svaku osudu, pogotovo stoga što
su meni još u srednjoj govorili da studiram, a ne na fakultetu, koliko sam studiozna uvijek bila i crpila znanje iz literature (šire) a ne samo one predviđene planom i programom
drugo: što se argumenata tiče, fulila sam za ovu statistiku, jer na višoj poslovnoj školi je nije bilo
kao treće: neistina i neapdejt info-a nije isti (kao pojam) te ti mogu reći da si jako jako neprijatna u ophođenju s narodom i više nego iritantna, pisanje po forumu i nizanje sentenci, ne podrazumijeva zvanično objavljivanje podataka i informacija bilo koje vrste koje bi onda bilo korišteno u svrhu obmanjivanja javnog mnijenja "neistinama" i ne koristi se za zvanično objavljivanje
Neistina je ono što si iznijela o meni i mojim vidicima, draga @amazonka, moji vidici (hvala Bogu) dosežu dalje i šire i kompleksnije neg' ti možeš i pojmiti
Zaključak:
Visoka poslovna škola je samo za neki blagi stepen veća od ondašnje Poslovne škole te kao takva ne može biti ravna VII stepenu (zvanju dipl.oec) a ni trogodišnjoj bolonji
a naravno da se zna da Svaki cigo svoga konja hvali i ja to nikome ne osporavam
- Amazonka27
#122 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
fenom zvani studiranje po nekoliko godina a onda sve krene za nepovjerovati bi objasnila kao bolja organizacija studenta i kvalitetnija nastava. Licno ja nisam ni po bolonji sve u roku polozila...i to sam padala na ispitima gdje nisam dovoljno posvetila paznje...jer mi je ostalo stare navike - kasnije cu to...ima vremena....e nema...cekaj narednu godinu i masno plati...pa kad ja u svojoj glavi saberem da mi se ne isplati zajebavati tokom nastave i da sam i novcano i vremenski ogranicena - onda malo bolje zagrijem stolicu i spremim ispit. Sto se tice usmenog...jos uvijek to postoji u slucaju da je student na prelaznoj ocjeni ili ako zeli vecu ocjenu.poisongirl wrote:kako ti objasnjavas fenomen zvani studiranje po nekoliko godina po starome sistemu i da su i dalje ostali prva godina a onda se prebace na bolonju i krene im za nepovjerovati...godinu daju za godinom, nema zapinjanja...Amazonka27 wrote:cobankov1 wrote:
- Amazonka27
#123 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
nebi te ni briferom pipl'aružmarin-a wrote:
opet ti mene čepaš đevojko![]()
nisam moderator na ovom podforumu...a i kad to jesam na nekom drugom podforumu, ja sam i dalje forumash koji iznosi svoje mishljenje i stavove tako da mi titula moderatora nedaje za pravo da nekoga editujem, prijavim za ban i sl...samo zato sto se ne slazem sa njegovim/njenim mishljenjem.vidim piše ti moderator ovdje, a ipak će izostati ono poštovana jer nešto ne nalazim za shodno ispoštovati tu formu jer bi bilo neiskreno i nadasve licemjerno s moje strane![]()
(sjećam te se s drugih tema, vrlo odlično)
Ne znam kako da ti nacrtam, ali htjela sam reci da ne mozes pricati o ekonomiji jer nisi studirala ekonomiju a vjerujem da nisi ni usla u zgradu efsa. To sto su te drugi hvalili kako si pametna ili jok....ostavljam onima koji te poznaju....ja nemam zelju da te upoznam jer ne volim osobe koje velicaju sebe da bi druge omalovazavali. I za mene kazu da sam veliki klikeras - zahvalim se na komplimentu i guram dalje jer znam da mogu jos bolje.kao prvo, uvreda tipa: dalje od ljetnih basta ispred ekonomije nisi ni vidjela. je za svaku osudu, pogotovo stoga što
su meni još u srednjoj govorili da studiram, a ne na fakultetu, koliko sam studiozna uvijek bila i crpila znanje iz literature (šire) a ne samo one predviđene planom i programom
drugo: što se argumenata tiče, fulila sam za ovu statistiku, jer na višoj poslovnoj školi je nije biloa sad je ima (big dil)
jer je visoka poslovna ekvivalentna višoj
ok... viša i visoka = pronadji razliku
statistike nije bilo, kao ni ostalih 20 ispita... pa tu tvoju ekvivalenciju okaci macku o rep.
kada napises nesto poput onog NEMA STATISTIKE, podrazumjeva se da ti iznosis cinjenice a ne da si "nepadejtovana". Zato ti i dadoh link fakulteta da se "apdejtujes" i tek onda si kompetentna da razgovaras o vrijednosti ekonomskih diploma starog i novog sistema. Naglasavam da je bolonja na ekonomiji krenula prije 4 godine i ti za to vrijeme nisi bila u stanju da provjeris osnovne informacije, ali si dajes za pravo da o njima diskutujes i govoris sta valja ili ne; sta vrijedi ili ne;kao treće: neistina i neapdejt info-a nije isti (kao pojam) te ti mogu reći da si jako jako neprijatna u ophođenju s narodom i više nego iritantna, pisanje po forumu i nizanje sentenci, ne podrazumijeva zvanično objavljivanje podataka i informacija bilo koje vrste koje bi onda bilo korišteno u svrhu obmanjivanja javnog mnijenja "neistinama" i ne koristi se za zvanično objavljivanje
...jer onaj koji cita tvoj post prihvata to ili podrazumijeva da je to "zvanično objavljivanje podataka i informacija " jer ta osoba smatra da ti imas pojma o informacijama koje iznosis....ne razmishlja jesi li ili ne "apdejtovana"
Zaboli me djon za tebe i tvojim vidicima i dokle dosežu. Za razliku od tebe, sve sto postam na forumu je argumentovano ili ako nije naglasim da je izvor informacija "cula-kazala".Neistina je ono što si iznijela o meni i mojim vidicima, draga @amazonka, moji vidici (hvala Bogu) dosežu dalje i šire i kompleksnije neg' ti možeš i pojmiti
hehehehe, pa bona nebila PROCITAJ malo dalje od dnevnog avaza. VISOKA POSLOVNA ŠKOLA TRAJE 3 GODINE - 6 SEMESTARA I ZAVRŠAVA SE ODBRANOM DIPLOMSKOG RADA.Zaključak:
Visoka poslovna škola je samo za neki blagi stepen veća od ondašnje Poslovne škole te kao takva ne može biti ravna VII stepenu (zvanju dipl.oec) a ni trogodišnjoj bolonji
niti sam ja niti bilo ko od moje uze ili sire familije nije ni vlasnik ni zaposlenik fakulteta kojeg studiram tako da nemam pravo da ga svojatam. Na efsa sam iskesirala jako puno para i turda i znoja i nece mi jedna mahalusa poput tebe koja misli da je pokupila svu pamet svijeta, pricati o vrijednosti diplome sa fakulteta kojeg studiram.a naravno da se zna da Svaki cigo svoga konja hvali i ja to nikome ne osporavam
- Kona__
#124 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
U šta se pretvori tema, tc tc tc... Prije svega na pitanje iz naslova se može odgovoriti samo u rasponu od do, i to ono što su naše "oči vidjele"... Pored toga ekonomija obuhvata toliko toga, i krajnje je nisko omalovažavati računovodstvo, ili marketing ili bilo koji drugi segment ekonomije.
Umjesto da pričate šta je ko vidio, gdje je koliko cijenjeno nešto, najlakše je tvoje ne valja-moje valja... VPS je uglavnom shit, računovođe su šablonđije, da nema marketara ne bi ni bilo ekonomije!
Kakvo prosvjetljenje...
Umjesto da pričate šta je ko vidio, gdje je koliko cijenjeno nešto, najlakše je tvoje ne valja-moje valja... VPS je uglavnom shit, računovođe su šablonđije, da nema marketara ne bi ni bilo ekonomije!
- alphonse kauders
#125 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??
Džaba raspravljate, jer stavljate formu ispred suštine, a suština je da kako Bolonjci, tako i stari studenti izađu sa fakulteta sa malo ili nimalo praktičnog znanja i njihova upotrebljivost na tržištu rada nije bogznakakva.
Što će ti reći ovako - radnik koji nije išao na faks 4 godine (ili 3, svejedno) a radio je ( i usavršavao) bilo koji "ekonomski" posao sa SSS spremom je milion mnogo vredniji na tržištu rada od svježeg dipl. ecc.
Ili stvarno vjerujete da danas postoje poslodavci koji će vam platiti i 1KM zato što vi znate "teoriju radne vrijednosti" ili znate nacrtati grafik ponude/potražnje?
Moje mišljenje je da studij ekonomije (ovakav kakav jeste danas) kod nas vrijedi samo ako neko misli polagati ispite za certificiranog računovođu (pošto ti treba manje radnog iskustva sa završenim faksom da bi dobio certifikat) , jer za sve ostalo (ali FAKAT SVE!!!!) u našoj dragoj BiH ti nije potreban fakultet, ali baš nimalo.
Naravno, osim ako se ne radi o državnoj službi gdje je VSS uslov za dobijanje radnog mjesta (a, izgleda da državnoj grbači svi i teže).
Da sam poslodavac, i da primam ekonomiste (pripravnike) osnovni kriteriji za primanje nekoga na posao bi bili:
1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;
3. Test engleskog jezika;
4. Profil (karakter) radnika;
Pozdrav.
Što će ti reći ovako - radnik koji nije išao na faks 4 godine (ili 3, svejedno) a radio je ( i usavršavao) bilo koji "ekonomski" posao sa SSS spremom je milion mnogo vredniji na tržištu rada od svježeg dipl. ecc.
Ili stvarno vjerujete da danas postoje poslodavci koji će vam platiti i 1KM zato što vi znate "teoriju radne vrijednosti" ili znate nacrtati grafik ponude/potražnje?
Moje mišljenje je da studij ekonomije (ovakav kakav jeste danas) kod nas vrijedi samo ako neko misli polagati ispite za certificiranog računovođu (pošto ti treba manje radnog iskustva sa završenim faksom da bi dobio certifikat) , jer za sve ostalo (ali FAKAT SVE!!!!) u našoj dragoj BiH ti nije potreban fakultet, ali baš nimalo.
Naravno, osim ako se ne radi o državnoj službi gdje je VSS uslov za dobijanje radnog mjesta (a, izgleda da državnoj grbači svi i teže).
Da sam poslodavac, i da primam ekonomiste (pripravnike) osnovni kriteriji za primanje nekoga na posao bi bili:
1. Test pismenosti;
2. Test opšteg znanja;
3. Test engleskog jezika;
4. Profil (karakter) radnika;
Pozdrav.