Kolera u Haitiju
- Simply_Red
#1 Kolera u Haitiju
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101117069
Nisam primjetio da ima tema i hocu samo da kazem da je tuzno kako niko ne benda ove ljude ni 5%, i jos je tuznije da ima toliko NGO organizacija u svijetu, i organizuju milionske kongrese, i zgrću milione koje onda troše na odvratno glupe "projekte", tipa seminari o sustainable developmentima, project managmentu i ostalim novoizmisljenim slozenicama, a tako je tesko organizovati prikupljanje pomoci za recimo ove ljude na Haitiju. U biti nikad nisam vidio da se kod nas skuplja pomoc za bilo koga vani osim za palestince od prije par godina. Tako bih volio da ima negdje neko sanduče i samo da ubacim kolko para imam, kad očigledno nisam dovoljno "aktivan" da sam organizujem nešto takvo
Nisam primjetio da ima tema i hocu samo da kazem da je tuzno kako niko ne benda ove ljude ni 5%, i jos je tuznije da ima toliko NGO organizacija u svijetu, i organizuju milionske kongrese, i zgrću milione koje onda troše na odvratno glupe "projekte", tipa seminari o sustainable developmentima, project managmentu i ostalim novoizmisljenim slozenicama, a tako je tesko organizovati prikupljanje pomoci za recimo ove ljude na Haitiju. U biti nikad nisam vidio da se kod nas skuplja pomoc za bilo koga vani osim za palestince od prije par godina. Tako bih volio da ima negdje neko sanduče i samo da ubacim kolko para imam, kad očigledno nisam dovoljno "aktivan" da sam organizujem nešto takvo
- SimplyRed
#2 Re: Kolera u Haitiju
Simply_Red wrote:http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101117069
U biti nikad nisam vidio da se kod nas skuplja pomoc za bilo koga vani osim za palestince od prije par godina.
nije tacno. bila je organizirana pomoc za pakistan. bili su ziro-racuni, razne organizacije i prikupljalo se i na dzumama.
uostalom, ovdje ima dovoljno bijede koju niko ne vidi. tacnije, ne zeli da vidi. dok je siromastva i bolesti kod nas, "ono preko bare" mi je manje bitno.
- JThomas
#3 Re: Kolera u Haitiju
bila je i za haiti akcija koliko se sjećam.
- karbofix
#4 Re: Kolera u Haitiju
sad se ti po forumu ibretiš što dok ljudi umiru od kolere, neka dama vodi svog psa na večeru u "lilly's kitchen dinner"Simply_Red wrote:http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101117069
- Joey Tribbiani
#5 Re: Kolera u Haitiju
Eno imaju slike. Ljudi goli leže, djeca plaču, a one koji mogu i trebaju uraditi nešto, boli kurac. To smo naučili i osjetili na našoj koži. 
- airedale
#6 Re: Kolera u Haitiju
Haiti nije imao problema sa Kolerom dok nisu dosli UN vojnici, Nepalci i poceli kenjati u tok rijeke koju su nizvodno koristili Haicani za pice i pranje vesa. Pokusavaju se sad izvuci ovi iz UN al nece proci tako lako jer je otkriveno da taj soj bakterije kolere jeste upravo taj koji je specifican za Aziju za podrucje Nepala i Indije...
Mrsko papcima bilo ici u hemijske toalete u kampu vec pravac sracka i nuzda u rijeku.
https://ktwop.wordpress.com/2010/11/16/ ... mbassador/
https://ktwop.wordpress.com/2010/11/16/ ... mbassador/
- JThomas
#7 Re: Kolera u Haitiju
mah, ko stvarno želi da pomogne, makar danas nije teško uplatiti, milion akcija i organizacija na netu. ne gumo supe na viljušku nikako...
- Simply_Red
#8 Re: Kolera u Haitiju
JThomas wrote:mah, ko stvarno želi da pomogne, makar danas nije teško uplatiti, milion akcija i organizacija na netu. ne gumo supe na viljušku nikako...
U pravu si što kažeš, međutim ovo kapitalističko društvo je tako postavljeno da te drži uvijek na rubu egzistencije i stvarno malo ljudi ima snagu volje da ganja po netu i uplacuje. A u Sarajevu ima milion nekakvih organizacija koje mlate pare, a u opisu posla su im akcije prikupljanja pomoći itd. Zar moramo čekati da se za svaku pojedinačnu akciju udružuju ljudi kojima je stvarno stalo?
Toliko nam je teško bilo i toliko smo bili ogorčeni u ratu što su nas svi bili zaboravili, i opet ništa nismo naučili. Naravno sebe ne isključujem iz toga, i na sebe sam ljut kad nemam snage da mijenjam svijet
-
Desert Wind
#9 Re: Kolera u Haitiju

u kakvom svijetu mi zivimo - ova me je slika unistila....
- JThomas
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Kolera u Haitiju
ima li mjesta na planeti gdje je UN pomogao
tojest gdje nije odmogao
- Simply_Red
#12 Re: Kolera u Haitiju
ovo je odlično
- SimplyRed
#13 Re: Kolera u Haitiju
komi wrote:ima li mjesta na planeti gdje je UN pomogao![]()
![]()
tojest gdje nije odmogao
- Joey Tribbiani
#14 Re: Kolera u Haitiju
bilo prije dosta vremena.Svaka njima čast.Simply_Red wrote:ovo je odlično
- kriticarka_nikova
#15 Re: Kolera u Haitiju
Pa pomogli su!SimplyRed wrote:komi wrote:ima li mjesta na planeti gdje je UN pomogao![]()
![]()
tojest gdje nije odmogao
pomogao?! strana rijec u rjecniku i prirucniku UN-a! realno, za mene UN postoji samo na papiru i kad vidim njihove transportere, a da mi postoje kao organizacija za mir i ostale gluposti, ne. cista idiotarija sastavljena od idiota koji skakucu po svijetu i slikaju se.
hebemu zivot, k'o da su ovdje ista pomogli. nisu ni palestini ni pakistanu ni indoneziji.
Recimo ja se sjecam kako sam 1992, 1993, 1994 i 1995.godine imala prozore oblijepljene nailonima UNHCR-a (po cijeloj kuci) koji me nisu stititli od hladnoce, niti sam mogla da vidim kroz njih, ...ali su njima posluzili kao reklama...
- airedale
#16 Re: Kolera u Haitiju
Sve to dzaba ovdje treba u korijenu sasjecati krivca a to je UN, da rade papci kako treba ne bi se ovakve stvari desavale tek tako jer je to eto Haiti, crnci, pa eto nece se niko ibretiti i kad obole.
http://biosurveillance.typepad.com/hait ... -june.html
po IDIS kategorizaciji predvidjalo se da ce biti dogadjaj nivoa 4 i da ce se to zadrzati na tome:
IDIS Category 4. Infectious disease event associated with social disruption. Category 4 events highlight when organized response has occurred, yet significant social disruption has been documented.
Ali vec je preslo preko noci u kategoriju 5. :
IDIS Category 5. Infectious disease event associated with disaster indicators.
I sad to pokusavaju improvizatorski da obuzdaju...
.... jer ako predje u 6 tu kategoriju bice ih mrtvih kao da ih je jos jedan zemljotres strefio...
IDIS Category 6. Infectious disease event associated with apocalyptic indicators.
Prije mjesec dana sve se moglo zaustaviti podjelom 100 grama granula sredstva za hemijsko tretiranje vode svakoj porodici, sto je dovoljno za tretman 250 litara vode koja se moze koristiti za pice, moze i iz barustine neke filtrira se kroz gazu i doda granule,kafena kasicica mala na 5 litara npr. u kanistar, protrese se i ostavi da odstoji par sati prije upotrebe. Tih 100 grama kosta nesto vise od 1 $ na veliko kad se kupuje. Naravno to se nije desilo vec su koristeni sistemi za prociscavanje vode koje je UN naravno obezbijedio a koji nikad nisu dovoljno pitke vode mogli da dostave..
- JThomas
#17 Re: Kolera u Haitiju
frajer otvorio temu i rekao da bi on pomogao, ali nema akcija...pa ja samo postavio da vidi da ima. ko hoće da pomogne...pomoći će, makar i simbolično, ko neće, palamudit će...
-
michio
#18 Re: Kolera u Haitiju
UN je pomogao najviše u BiH 92-95.
- alica.k
#19 Re: Kolera u Haitiju
ja sam donirala preko yele haiti... radje nego preko nasih. ne znam ni ja zasto.
- SimplyRed
#20 Re: Kolera u Haitiju
michio wrote:UN je pomogao najviše u BiH 92-95.
mogu amerikanci svoje silne amandmane iskoristiti u toaletu. rasizma ima i bice ga dokle god se ameri nesto pitaju. parola amera i njima slicnih: Nek crkne marva, nicemu ni ne sluze!
fkt mi dizu huju cim pomislim na njih...
-
michio
#21 Re: Kolera u Haitiju
UN je je pomagao u BiH. Sigurno biste bili sretniji bez tog najlona ,UNPROFOR-a( prvi put da UNPROFOR stane između dvije strane a bez da je uspostavljeno primirje), hrane, evakuacije ranjenika i onih malo manje ranjenih. Sigurno da bi uzdajući se samo u Alijinu politiku bilo bolje. Naravno da vam UN nije odgovarao kad ste čekali šestu flotu. Pored UN tu su bili i MKCK i mnogi drugi.
Nisu Bosanci u poziciji da kritikuju UN kao neki zapadni ljevičari koji i sami ionako nemaju nikakav uticaj ni u vlastitoj mjesnoj zajednici.
Nisu Bosanci u poziciji da kritikuju UN kao neki zapadni ljevičari koji i sami ionako nemaju nikakav uticaj ni u vlastitoj mjesnoj zajednici.
Last edited by michio on 17/11/2010 23:25, edited 2 times in total.
- poznanik
#22 Re: Kolera u Haitiju
Kolera se proširila i na Dominikansku republiku.
Dok stanovništvo umire u muci i bolovima, vlast Haitija se sprema za izbore, kao u najnormalnija vremena...
Dok stanovništvo umire u muci i bolovima, vlast Haitija se sprema za izbore, kao u najnormalnija vremena...
- SimplyRed
#23 Re: Kolera u Haitiju
ni mom gradu ni meni UN nije pomogao. Pomogao mi je Caritas, Crveni polumjesec (Crveni kriz), drzave Pakistan, Iran, Turska, Njemacka. Neki su dostavljali hranu, neki novac, a preko nekih je islo crno trziste oruzja. Na VB bih bacila nuklearku da je imam. Za njom na Francusku, Italiju...michio wrote:UN je je pomagao u BiH. Sigurno biste bili sretniji bez tog najlona ,UNPROFOR-a( prvi put da UNPROFOR stane između dvije strane a bez da je uspostavljeno primirje), hrane, evakuacije ranjenika i onih malo manje ranjenih. Sigurno da bi uzdajući se samo u Alijinu politiku bilo bolje. Naravno da vam UN nije odgovarao kad ste čekali šestu flotu. Pored UN tu su bili i MKCK i mnogi drugi.
Zachatavam temu. Necu da je zbog mene i meni slicnih zakljucaju.
- slobodni armirach
#24 Re: Kolera u Haitiju
sta li sad imaju da kazu oni crnjaci, kad pocnu slagat price kako smo mi najgora drzava na svijetu, da jedini nakradni,.....
Naravno da su slike potresne, da na miru ne mozes da kucas SMS-ove, a da se ne spotaknes na komsiju koji usput umire.
Kod nas makar mogu pisati u hodu SMS-ovi.
Tuzno jeste, ali slucajno nije, ubrzo ce da se pojavi neka farmaceutska firma sa spanosnim lijekom, koje ce debelo da naplati od ove pomoci sto se sabira za jadni narod.
Tesko mogu da povjerujem da se na cudan nacin, organskim putem zatrovala rijeka, pa se iznenada kolera pojavila.
Da se kolera tako iznenada pojavljuje onda ne bi postajali toliki Slum-ovi, po svijetu, svi bi pomrli.
Sve izgleda na kontrolisano sirenje virusa.
Naravno da su slike potresne, da na miru ne mozes da kucas SMS-ove, a da se ne spotaknes na komsiju koji usput umire.
Kod nas makar mogu pisati u hodu SMS-ovi.
Tuzno jeste, ali slucajno nije, ubrzo ce da se pojavi neka farmaceutska firma sa spanosnim lijekom, koje ce debelo da naplati od ove pomoci sto se sabira za jadni narod.
Tesko mogu da povjerujem da se na cudan nacin, organskim putem zatrovala rijeka, pa se iznenada kolera pojavila.
Da se kolera tako iznenada pojavljuje onda ne bi postajali toliki Slum-ovi, po svijetu, svi bi pomrli.
Sve izgleda na kontrolisano sirenje virusa.
-
zelenashica
#25 Re: Kolera u Haitiju
http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/t ... 27441.aspx
Katastrofalna potvrda stručnjaka: UN-ovi mirotvorci donijeli koleru u Haiti
Katastrofalna potvrda stručnjaka: UN-ovi mirotvorci donijeli koleru u Haiti