Neobicno: uspjesan sportas koji se podmazuje rakijom?!? Nejse.car-x wrote:cuj, kojim novinama vjerujete.. pa nije ni cudo sto postavljas teme tipa "neka mi neko objasni" kad vjerujes novinama..
evo ti jedna "insider information", tek da ti bude jasno kako to hoda u novinarstvu..
sjedim kod jarana.. on relativno uspjesni sportas.. na nekoliko nivoa proglasavan najboljim u svojoj klasi.. zvoni mu mobac, poznati sportski novinar koji pise za nase renomirane sportske novine.. kaze, misko, nesto si mi los bio na zadnjem susretu.. sta je to bilo, vako nako.. zadube se oni u pricu.. da bi na kraju novinar reko.. ponesi jedan kanistercic one tvoje dobre rakije, pa cemo napisati kako nisi bio najgori.. :D
vjerovati novinama ti je obicna, najobicnija neinformiranost.. u avazu npr. usudjujem se vjerovato samo cituljama, a ponekad i tv programu, i ako se i tu zna omaci.. sve ostalo primam s rezervom..
Ukoliko je tacno da je ..."vjerovati novinama ti je obicna, najobicnija neinformiranost" onda i mi ovdje na forumu imamo ozbiljan problem. Jer, cemu onda postaviti neku diskusiju baziranu na novinskom napisu koja je vec unaprijed diskreditovana? Ako ne mozemo vjerovati informacijama od raznih medija--jer novinar je novinar, bez obzira gdje radi--kome cemo se okrenuti za iste?
Novine su samo toliko dobre koliko su njihovi novinari. Citajuci internet izdanja, vidim da je nasa recenzija na niskom stupnju. Valjda, nema se para.
Ali negdje treba da povucemo liniju. Ko vjeruje da Hamza Baksic, Gojko Beric, i Senka Kurtovic (sve Oslobodjenje) sa 20, 30 ili vise godina novinarskog iskustva, nemaju sve elemente integriteta i reputacije? To se ne moze tvrditi.
Na jednoj od prijasnjih tema, neko je izrazio misljenje da se Oslobodjenju ne moze vjerovati jer su im navodno vlasnici iz Slovenije. Sutra im mogu biti Kinezi. Moguce je--i ako to ne znam--da ce u takvim slucajevima novine radije propustiti da nesto iznesu nego pisati sa nedostatkom integriteta.
Znamo da su neki napisi, a posebno od strane editora, obojeni bojama lista ili stranke koju sluze. Tako je i u stvarnim demokratskim drustvima. Ali generalno, vjerujem da ogromna vecina novinara zeli da napise tacno ako zele karijeru u zurnalistici. Ubijedjen sam takodjer da Senka kao urednica ne bi svjesno dozvolila da njen list redovno iznosti netacne informacije.
Ne znam nista o Valteru ili Ljiljanu i samo nesto o Avazu, ali se uglavnom smatram dobro informisanim oko situacije u BH kroz Oslobodjenje i Nezavisne Novine.