o cemu se radi jel imas link?Perun wrote:U ime sina
10 minuta
.
Kojim filmom predstaviti BiH?
Moderator: _BataZiv_0809
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
-
shown
#27 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Remake i ovo malo duse sve ostalo je nidje veze mame mi
cuuj gori vatra

cuuj gori vatra
-
omar little
#28 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Bosanac sa dna kace wrote:o cemu se radi jel imas link?Perun wrote:U ime sina
10 minuta
.
http://imdb.com/title/tt0999895/
http://rapidshare.com/files/89487450/U_ ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/89502321/U_ ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/89513044/U_ ... .part3.rar
http://rapidshare.com/files/89523398/U_ ... .part4.rar
http://rapidshare.com/files/89532342/U_ ... .part5.rar
- Perun
#29 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Download the film in high quality here
(xvid, avi, 100 MB):
http://lix.in/e5f9a9
10 minutes by Ahmed Imamovic. 1994. Sarajevo, Bosnia and Rome, Italy. How many different things can happen for only 10 Minutes. The film won the award for the best European short film in 2002.
(xvid, avi, 100 MB):
http://lix.in/e5f9a9
10 minutes by Ahmed Imamovic. 1994. Sarajevo, Bosnia and Rome, Italy. How many different things can happen for only 10 Minutes. The film won the award for the best European short film in 2002.
- Bosanac sa dna kace
#30 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
eh ovdje sada ima jedan problem naime ako odaberem Miris dunja kako nac sa prevodom na engleski ili turski?
za film od Milče Mančevskog mislim da nece bit problem
za film od Milče Mančevskog mislim da nece bit problem
- fishtrija
#31 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Jedan od najboljih bosanskih filmova svih vremena je definitivno Ovo malo duše, koji je bez ikakve rasprave bolji od ijednog poslijeratnog filma snimljenog ovdje. Sad, što si ti u Turskoj i što hoćeš našim dragim okupatorima da pokažeš nekakav autentični bosanski film, koji oni ionako neće skontati... to je malo veći problem nego izbor samog filma. Sama činjenica da se oni "lože" na teroristu Gavrila, dovoljno govori kakva je to publika i čemu je sklona. Mislim da bi ih više interesovao neki, mentalitetom njima bliskiji zasigurno, bučni, vulgarni i nasilni srpski film, nego ijedan naš, koji koliko god bio loš, ipak ima dozu suptilnosti. Od Mliječnog puta preko Savršenog kruga pa sve do Go West-a i Kod amidže Idriza. Miris dunja je također jedan prilično dobar film, sa svojom notom historijsko-činjeničnih kvaliteta, ali opet to neće piti vode kod tvoje buduće publike. Mislim da ti nije lahko, i ja bih se složio da radije odabereš jedan izbor kratkih filmova, koji su mahom bolji od ovih dugometražnih poslijeratnih, bolji ćeš efekat postići i pokazaćeš se kao poznavatelj filma i te vrste umjetnosti nego da se okreneš komercijali tipa Pre kiše, koji je razvikana i izlizana fora. I u suštini jedini dobar film koji je ikada došao iz Makedonije, u kojem je jedini autentični makedonski element njegov redatelj. Eto, sretno...
-
uhljupce
#32 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Ovo malo duse
- Op3r4t0r
#33 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Umjesto filma predlazem da im pustis par serija Lud, zbunjen, normalan 
- Bosanac sa dna kace
#34 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
seres ko foka seratorka.fishtrija wrote:Jedan od najboljih bosanskih filmova svih vremena je definitivno Ovo malo duše, koji je bez ikakve rasprave bolji od ijednog poslijeratnog filma snimljenog ovdje. Sad, što si ti u Turskoj i što hoćeš našim dragim okupatorima da pokažeš nekakav autentični bosanski film, koji oni ionako neće skontati... to je malo veći problem nego izbor samog filma. Sama činjenica da se oni "lože" na teroristu Gavrila, dovoljno govori kakva je to publika i čemu je sklona. Mislim da bi ih više interesovao neki, mentalitetom njima bliskiji zasigurno, bučni, vulgarni i nasilni srpski film, nego ijedan naš, koji koliko god bio loš, ipak ima dozu suptilnosti. Od Mliječnog puta preko Savršenog kruga pa sve do Go West-a i Kod amidže Idriza. Miris dunja je također jedan prilično dobar film, sa svojom notom historijsko-činjeničnih kvaliteta, ali opet to neće piti vode kod tvoje buduće publike. Mislim da ti nije lahko, i ja bih se složio da radije odabereš jedan izbor kratkih filmova, koji su mahom bolji od ovih dugometražnih poslijeratnih, bolji ćeš efekat postići i pokazaćeš se kao poznavatelj filma i te vrste umjetnosti nego da se okreneš komercijali tipa Pre kiše, koji je razvikana i izlizana fora. I u suštini jedini dobar film koji je ikada došao iz Makedonije, u kojem je jedini autentični makedonski element njegov redatelj. Eto, sretno...
kakvi okupatori kakvi bakraci...covjece to su studenti i profesori, ljudi koji su proputovali vise od pola svijeta....i eto da gledaju na Bosnu ko na neku provincijicu....ma daj ba....prije svega oni koji ce doc na taj film jesu student i profesori koji su porijekolm sa podrucja bivse Juge, a takvih ovjde nije malo-....i uz to bice i stranih studenata, pogotovo ako bude film sa engleskim prevodom.....
ljudi se ne lože na Gavrila Principa za to što je on izvršio atentat već prosto ljudi bi više voljeli znati o njemu i to je to.....
a što se tiče Pre kiše ipak mislim da je imala dobrog uspjeha u Turskoj
- fishtrija
#35 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Slušaj, ako ti misliš drugačije, to nije problem, ali nemaš pravo osporavati ljudima ako ne misle kao ti. Ako živiš u turskoj i voliš tu zemlju i njen narod, to je tvoja stvar. Ja ti pokušavam reći da poznajem taj mentalitet i znam vrlo dobro zašto se lože na Gavrila, i vjeruj mi, to nije zato što misle kao ja - da je bio terorista. I ako je neko student ili profesor ili doktor nauka, to ne znači da su mu geni drugačiji. To što govoriš za Pre kiše to sam ti i ja rekao - najkomercijalniji film makedonski koji ne zadovoljava previše profesionalne estetske kriterije. Izvini, ali s tobom o tome ne mogu raspravljati, ako želiš prihvatiti moju sugestiju, izvoli, ako ne, to je do tebe, ja ti samo želim pomoći s profesionalne strane.
Sretno.
Sretno.
-
shalaedin
#36 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Savrseni krug ili Duhovi Sarajeva...
- Bosanac sa dna kace
#37 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
ja sam reko svoje, a ti svoje, steta sto Turke poznajes kroz prizmu nepismenih jadnih radnika po Zapadnoj Evorpifishtrija wrote:Slušaj, ako ti misliš drugačije, to nije problem, ali nemaš pravo osporavati ljudima ako ne misle kao ti. Ako živiš u turskoj i voliš tu zemlju i njen narod, to je tvoja stvar. Ja ti pokušavam reći da poznajem taj mentalitet i znam vrlo dobro zašto se lože na Gavrila, i vjeruj mi, to nije zato što misle kao ja - da je bio terorista. I ako je neko student ili profesor ili doktor nauka, to ne znači da su mu geni drugačiji. To što govoriš za Pre kiše to sam ti i ja rekao - najkomercijalniji film makedonski koji ne zadovoljava previše profesionalne estetske kriterije. Izvini, ali s tobom o tome ne mogu raspravljati, ako želiš prihvatiti moju sugestiju, izvoli, ako ne, to je do tebe, ja ti samo želim pomoći s profesionalne strane.
Sretno.
- Air Ramiz
#38 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
fishtrija wrote:Sad, što si ti u Turskoj i što hoćeš našim dragim okupatorima da pokažeš nekakav autentični bosanski film, koji oni ionako neće skontati... to je malo veći problem nego izbor samog filma.
Dok god raja zivi u srednjem vijeku, nema selameta za BiH.
Helem,
Ako ti imas kompleks od Turaka, zbog toga sto radikalni Srbi identificiraju Bosnjake s Turcima, pa ga lijecis tako sto mrzis Turke kako bi pokazao da Bosnjaci nisu Turci, onda se ne razlikujes od ljudi koji zive u mitovima i legendama...Iz licnog iskustva mogu reci, da nema vecih prijatelja Bosnjacima od Turaka danas. Da nije bilo turskog lobiranja u NATO, nikada ne bi Amerika intervenirala, da nije bilo turske pomoci u naoruzanju tokom rata, bog zna gdje bismo mi danas bili. Da su nam bogdo svi okupatori kao Turci...
Bosanac, ne slusaj neozbiljne komentare...
-
Pusur
#39 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
E ovo je do sada najveca nebuloza koju sam ja cuo, pa cijeli filmski svijet (imena puput Roberta Redforda, Oldmana, Stona...)To što govoriš za Pre kiše to sam ti i ja rekao - najkomercijalniji film makedonski koji ne zadovoljava previše profesionalne estetske kriterije.
je priznao Pre Kise kao jedan od najboljih filmova svih vremena, Zlatni Lav i mnoge druge nagrade govore suprotno od tvojih tvrdnjih. Sto se estetike tice, fakat nekako nisam siguran ni jesi li gledao film?! Milcho je prije svega pjesnik, poeta, fotograf pa onda reziser a takav mu je i film, estetike ima na pretek, fakat!
- fishtrija
#40 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Odavno sam prestao da vjerujem u nagrade, tako da meni taj Zlatni lav nista ne znaci dok sam ne prosudim kakav je film. A vjeruj mi, to radim vjerovatno duze od tebe, ne amaterski i ne bez iskustva i ne bez naknade. Ako se ti oslanjas na nagrade i na imena koja si pobrojao (Redford ima instinkt, priznajem, za ovu dvojicu ne garantujem, pogotovo ne znam kako je Oldman tu zalutao...) a ne na svoje licno misljenje i ako te to zadovoljava... super za tebe. Film sam gledao, naravno i ostajem pri svome misljenju. A ako zelite raspravljati o poetici filmske umjetnosti, ostavite se Balkana i prosirite obzorje sa nekim dalekoistocnim remek-djelom, tipa Proljece, ljeto, jesen, zima i opet proljece...Pusur wrote:E ovo je do sada najveca nebuloza koju sam ja cuo, pa cijeli filmski svijet (imena puput Roberta Redforda, Oldmana, Stona...)To što govoriš za Pre kiše to sam ti i ja rekao - najkomercijalniji film makedonski koji ne zadovoljava previše profesionalne estetske kriterije.
je priznao Pre Kise kao jedan od najboljih filmova svih vremena, Zlatni Lav i mnoge druge nagrade govore suprotno od tvojih tvrdnjih. Sto se estetike tice, fakat nekako nisam siguran ni jesi li gledao film?! Milcho je prije svega pjesnik, poeta, fotograf pa onda reziser a takav mu je i film, estetike ima na pretek, fakat!
P.S. O Turskoj i Turcima svakako se previse raspravlja na ovom forumu, potpuno bespotrebno i nezasluzeno, tako da se ja suzdrzavam od daljih komentara na te subjekte. Samo cu reci da to sto se oni loze da smo "braca" i da su nam najveci prijatelji, ne znaci nuzno da ih i ja trebam prihvatiti kao takve. A za te politicke komentare tipa rata i njihove uloge za tog perioda, toga se ostavi, ovo je podforum koji nema veze s time.
-
pipliček
#41 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
1. Sjećaš li se Dolly Bell
2. Žena s krajolikom
3. Valter brani Sarajevo
4. Grbavica
5. Ničija zemlja
6. ...i ih još
2. Žena s krajolikom
3. Valter brani Sarajevo
4. Grbavica
5. Ničija zemlja
6. ...i ih još
-
shalaedin
#42 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Ispade onda Nicija zemlja losiji film od toga nema zlatnog lava, a ima kan i oskar... ali svakako mislim da to nije film koji bi trebao da nas predstavlja. Jer mislim da ne ubijedljivo prica o Bosanskoj ratnoj prici, a o Bosni da negovorim. Sami naslov govori sve. Kad predlazete tako nebulozne filmove onda bi nas "Ljeto u zlatnoj dolini" najbolje opisao.Pusur wrote:E ovo je do sada najveca nebuloza koju sam ja cuo, pa cijeli filmski svijet (imena puput Roberta Redforda, Oldmana, Stona...)To što govoriš za Pre kiše to sam ti i ja rekao - najkomercijalniji film makedonski koji ne zadovoljava previše profesionalne estetske kriterije.
Naslov ove je teme tesko pitanje, medjutim puno je tih filmova koji se bave BiH-a realnoscu, ali svaki je pecat svoga doba i prica za sebe. Onda bi ih najbolje poredati hronoloski njih jedno pet, sest i mozda dobijemo odgovor na pitanje.
- Bosanac sa dna kace
#43 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
dogovor je da bude 1 film iz BiH 1 iz Makednoije, jer samo tolko imamo vremena, ok? sa filmom Pre kise nije cilj predstaviti BiH vec Makednoiju
- Air Ramiz
#44 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Upravo tako. Problem je sto se ti na ovoj temi vracas u srednji vijek i govoris o Turcima "okupatorima"?! Ako to nije psihoza ne znam sta je...fishtrija wrote:P.S. O Turskoj i Turcima svakako se previse raspravlja na ovom forumu, potpuno bespotrebno i nezasluzeno, tako da se ja suzdrzavam od daljih komentara na te subjekte. Samo cu reci da to sto se oni loze da smo "braca" i da su nam najveci prijatelji, ne znaci nuzno da ih i ja trebam prihvatiti kao takve. A za te politicke komentare tipa rata i njihove uloge za tog perioda, toga se ostavi, ovo je podforum koji nema veze s time.
-
Kjajević Majko
#45 Re: Kojim filmom predstaviti BiH?
Ničija zemlja, baš je dobro uhvaćen duh Bosanaca.