Koji ste film DANAS pregledali ?
Moderator: _BataZiv_0809
- Praetorious
#4426 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Ali Čemberlen je Čemberlen. Sad više nema glumaca, samo osoba koje glume da glume. U moje doba (dinosauri su još bili živi) bila je kamara JAKIH ličnosti, koje "nose" sa ekrana. Sad je sve nešto blijedo, k'o fol se trude ali ništa od toga, nemaju ni ličnost ni karizmu. Elem da, Čemberlen je savršeno donio ulogu Grofa, a ni meni ne pada na pamet gledati re-re-re-remake tog filma.
- dale cooper
#4427 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?

Nije baš totalna katastrofa kako sam mislio da će biti, ali nije film za preporučiti (vjerovatno je za te teme, ali već je pisano o njemu tamo)
Postoji zrno nekog puno boljeg filma i mogu shvatiti neke od ideja kojima se Phillips vodio. Ali film je nefokusiran i ima grozan pacing koje
mjuzikl momenti dodatno vuku na dno.
- Praetorious
#4428 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Evo jedne poslastice za gledanje: The Great Wall (2016).
Kineski zid, to je taj Veliki Zid. Ukratko: grupa zapadnjaka dolazi u Kinu da uzme/kupi/ukrade/domogne se kako zna i umije - crnog praha. Baruta, narodski rečeno. Samo ih dvojica preživljavaju dolazak do Zida, gdje nailaze na prilično opsadno stanje, jer ih napada krdo/čopor čudovišta.
Odlično snimljen film, masovne scene su poslastica, efekti su izuzetno dobri, a radnja donosi skoro neprekidnu akciju. Odlična kombinacija žanrova: malo fantasy-horror-akcija. Romantike bi moglo biti, ali kako je Ona kineskinja a On zapadnjak - ništa od svega toga.
Preporuke za gledanje jer je film zaista odlično snimljen

Kineski zid, to je taj Veliki Zid. Ukratko: grupa zapadnjaka dolazi u Kinu da uzme/kupi/ukrade/domogne se kako zna i umije - crnog praha. Baruta, narodski rečeno. Samo ih dvojica preživljavaju dolazak do Zida, gdje nailaze na prilično opsadno stanje, jer ih napada krdo/čopor čudovišta.
Odlično snimljen film, masovne scene su poslastica, efekti su izuzetno dobri, a radnja donosi skoro neprekidnu akciju. Odlična kombinacija žanrova: malo fantasy-horror-akcija. Romantike bi moglo biti, ali kako je Ona kineskinja a On zapadnjak - ništa od svega toga.
Preporuke za gledanje jer je film zaista odlično snimljen

- medvjed23
#4429 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?

Tanko, neuvjerljivo, na momente besmisleno...
Samo, ovaj Tom Cruise je strašno televizičan. Kad se kreće, kad stoji, kad je bilo kako prisutan u kadru, snažno je prisutan. Ako je iko za išta rođen, onda je Tom Cruise rođen za filmski kadar. Pod tim dojmom sam gledao film, jer ništa drugo nije bilo vrijedno pažnje...
- banjaluka078
- Moderator
#4430 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
https://www.imdb.com/title/tt14824600/
Meh... Lijepo je bilo ponovo čuti one muzičke LOTR teme u kinu, doduše.
Meh... Lijepo je bilo ponovo čuti one muzičke LOTR teme u kinu, doduše.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#4431 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
sad na nova tv odgleda ga u cugu, ma filmčina... odličan... jako nabijen emocijom i tominim pjesmama

- medvjed23
#4432 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?

Nije loš film, al nekako je suvišan. Nepotreban. Formalno nastavak, a u suštini rimejk. Ista priča sa istim elementima kao u prvom dijelu. I uzimajući u obzir ono što sam gledao i čitao između prvog i drugog dijela, svi ti elementi mi djeluju pomalo izlizano: poremećen car, pametan i dobar general, gladijator sa viškom ambicija, borba protiv carstva, a za republiku - povuci, potegni...
Republika je umrla kad je Augustus preuzeo vlast, možda i ranije. I svaki film, svaka serija, svaka knjiga - svako djelo o restauraciji republike biće ili predvidljivo ili historijski netačno do ili preko granice uvjerljivog. Daj, jebemu, nešto drugo, neku drugu temu...
- Praetorious
#4433 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Danas, tačnije jutros u gluho doba, odgledah po N-ti put jedan klasik: The Enemy Below (1957) sa Robertom Mičamom u glavnoj ulozi.
Mičam je svojevremeno imao dobrih filmova, u onom periodu Zlatnog Doba US kinematografije, kad je bilo dosta dobrih glumaca. Ovo je jedan od kratkih i ne pretjerano ambiciozno snimljenih filmova o dužnosti, odanosti ali i časti - ovog zadnjeg opako nedostaje u zadnje vrijeme. Čak i u predzadnje, kad malo bolje promislim...
Mičam je u ulozi kapetana US razarača tokom 2. svj. rata i proganja Njemačku podmornicu. Oba kapetana su iskusna u svojoj oblasti i tu je udario brus na kosu.
Ko voli ratne filmove i fimove ovog perioda neka obavezno pogleda i ovaj film... tj. ako ga je nekako do sada preskočio.
FIlm ima na YT doduše bez titlova.

Mičam je svojevremeno imao dobrih filmova, u onom periodu Zlatnog Doba US kinematografije, kad je bilo dosta dobrih glumaca. Ovo je jedan od kratkih i ne pretjerano ambiciozno snimljenih filmova o dužnosti, odanosti ali i časti - ovog zadnjeg opako nedostaje u zadnje vrijeme. Čak i u predzadnje, kad malo bolje promislim...

Ko voli ratne filmove i fimove ovog perioda neka obavezno pogleda i ovaj film... tj. ako ga je nekako do sada preskočio.
FIlm ima na YT doduše bez titlova.

- problemnatravunu
#4434 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
I ja ga sinoć konačno pogledao , dugo se "kiselio" na USB sticku ,Praetorious wrote: ↑02/11/2024 20:10 Napokon se nakanio i u gluho doba noći (dakle danas) odgledao Alien Romulus (a i Remus). Ne znam šta da kažem... da je horror - za mene i nije, da je Sci-Fi - ko i jeste. Prije 45 godina mi je Alien, onaj prvi film, utjerao strah u kosti, k'o kad sam ga gledao u uzrastu od 9 možda 10 godina. Romulus se odbio o moje deflektorske štitove takvom lakoćom da je film samo skliznuo ne izazvavši nikakva osjećanja s moje strane. Strah? Nervoza? Isčekivanje? HA! Da li sam navijao za "glavne ličnosti"? Za kamaru omladine, glupe i sebične? Jok ja. U takvom izboru ja sam na strani Aliena. U filmu se nije javio ni jedan lik s kojim bih se "povezao", koji bi nosio radnju i bio nosilac svih pozitivnih osjećanja prema njemu/njoj.
Dobro su pogodili lik originalnog Androida. On je već postao zaštitini znak zla u toj frašizi. Nedavno sam čitao (možda i obrađivao, više se ne sjećam, puno stripova mi prođe kroz ruke i PhotoShop) jedan od stripova iz Aliena franšize gdje se javio upravo taj, originalni android - naravno kao "negativac". AKO se za uprogramiranu mašinu može tako nešto reći, ali čini se da i oni imaju svoje individualne karakteristike. Kako god, ko ih ****. Romulus nam je ponudio infantilnog Woke andoida, kad već nema BDSM-a nek' ima bar jedan "nigga bro".
Film se dobro oslanja na originalnog Aliena, od prikupljanja Aliena #1 iz svemira, preko završne scene NJE u svemirskom odijelu, izbacivanje baje u svemir, dnevnički zapis tipa "Posljendja preživjela sa..." dakle, isto kao što je Ripley odigrala 1979. godine. Malo što se od tada desilo u svijtu Aliena, pa je i Romulus samo još jedan u nizu filmova koje ću ocijeniti kao: "'nako, može i bolje". Nije da je loš, nemojte me pogrešno shvatiti, samo... eto. Može i bolje.
ma ne znam , meni izgleda kao nova verzija (remake) onog originalnog prvog Aliena , samo puno lošija , u svakom pogledu... ali , eto, volim i ja i supruga taj "svemirski" žanr , pa je bilo zabavnih dva sata
.
.
.
A popodne uz kafu odgledao onaj kratki hrvatski, nominiran za Oskara ,

"Čovjek koji nije mogao šutjeti",
odličan

- skrbavi-admin
#4435 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Romulus je prequel prvog Aliena.... kao 0 verzija.... Prometheus sam shvatio kao postquel svih.... inace lijep omaz Ianu Holmu koji je mrtav vec 5 godina i jos uvijek zaradjuje pare
Sto se tice samog filma - mrtvi tresh..... Alien 1 i tzv Osmi Putnik 2 koji je megaremek Kameronovo djelo - nemaju pandana danasnjim holivudskim komercijalistickim isprdcima.... pranje stare slave preko starih filmova.... bilo bi lijepo A-2 imat u nekoj super DVD Blurej verziji i pogledat na nekom mocnom hi/fi sistemu.... samo, poslije rata i svega nemam zivce za to kidanje organa prerezavanja i slicno

po meni Romulus ni blizu 7/10,,,, vise nekako 4,5-5

Sto se tice samog filma - mrtvi tresh..... Alien 1 i tzv Osmi Putnik 2 koji je megaremek Kameronovo djelo - nemaju pandana danasnjim holivudskim komercijalistickim isprdcima.... pranje stare slave preko starih filmova.... bilo bi lijepo A-2 imat u nekoj super DVD Blurej verziji i pogledat na nekom mocnom hi/fi sistemu.... samo, poslije rata i svega nemam zivce za to kidanje organa prerezavanja i slicno

-
#4436 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Ne, Romulus nije prequel prvog Aliena (Osmog putnika).skrbavi-admin wrote: ↑02/02/2025 08:03 Romulus je prequel prvog Aliena.... kao 0 verzija.... Prometheus sam shvatio kao postquel svih.... inace lijep omaz Ianu Holmu koji je mrtav vec 5 godina i jos uvijek zaradjuje pare![]()
Sto se tice samog filma - mrtvi tresh..... Alien 1 i tzv Osmi Putnik 2 koji je megaremek Kameronovo djelo - nemaju pandana danasnjim holivudskim komercijalistickim isprdcima.... pranje stare slave preko starih filmova.... bilo bi lijepo A-2 imat u nekoj super DVD Blurej verziji i pogledat na nekom mocnom hi/fi sistemu.... samo, poslije rata i svega nemam zivce za to kidanje organa prerezavanja i slicno![]()
Naime, radnja prvog Aliena (Osmi putnik, iz 1979-e) se dešava 2122. godine, a radnja Romulusa se dešava dvadeset godina poslije, 2142. godine.
Radnja u Prometheusu se dešava 2093. godine, a radnja u Covenantu 2104. godine.
I da, slažem se sa tobom da je Aliens (drugi po redu film, iz 1986. godine), najbolji. Inače, njegova radnja se dešava 2179. godine.

Last edited by Seawolf on 02/02/2025 08:29, edited 1 time in total.
- skrbavi-admin
#4437 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
nisam guglaoSeawolf wrote: ↑02/02/2025 08:13Ne, Romulus nije prequel prvog Aliena (Osmog putnika).skrbavi-admin wrote: ↑02/02/2025 08:03 Romulus je prequel prvog Aliena.... kao 0 verzija.... Prometheus sam shvatio kao postquel svih.... inace lijep omaz Ianu Holmu koji je mrtav vec 5 godina i jos uvijek zaradjuje pare![]()
Sto se tice samog filma - mrtvi tresh..... Alien 1 i tzv Osmi Putnik 2 koji je megaremek Kameronovo djelo - nemaju pandana danasnjim holivudskim komercijalistickim isprdcima.... pranje stare slave preko starih filmova.... bilo bi lijepo A-2 imat u nekoj super DVD Blurej verziji i pogledat na nekom mocnom hi/fi sistemu.... samo, poslije rata i svega nemam zivce za to kidanje organa prerezavanja i slicno![]()
Naime, radnja prvog Aliena (Osmi putnik, iz 1979-e) se dešava 2122. godine, a radnja Romulusa se dešava dvadeset godina poslije, 2142. godine.
Radnja u Prometheusu se dešava 2093. godine, a radnja u Covenantu 2104. godine.
I da, slažem se sa tobom da je Aliens (drugi po redu film, iz 1986. godine), najbolji. Inače, njegova radnja se dešava 2179. godine.

Alien vs. Predator
Aliens vs. Predator: Requiem
Prometheus
Alien: Covenant
Alien
Alien: Romulus
Aliens
Alien 3
Alien: Resurrection
- skrbavi-admin
#4438 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Da sou bude pOtPun FB mi ponudi rezultat pretrazivanja ranije

- mayab
#4439 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Evo i Chat GPT sve zna...

Naravno, mogu vam pružiti hronološki redoslijed filmova iz franšize "Alien" prema radnji:
Alien vs. Predator (2004) – Radnja se odvija 2004. godine, kada tim arheologa otkriva drevnu piramidu na Antarktiku, gde se ljudi nađu usred borbe između Predatora i Xenomorfa.
Aliens vs. Predator: Requiem (2007) – Neposredno nakon događaja iz prvog filma, radnja se odvija u malom gradu u Koloradu, gde hibridni Predalien stvara haos.
Prometheus (2012) – Smješten 2089–2093. godine, tim naučnika putuje na daleki planet u potrazi za poreklom čovečanstva, gde otkrivaju tragove inženjera i preteče Xenomorfa.
Alien: Covenant (2017) – Radnja se dešava 2104. godine, posada kolonijalnog broda otkriva napušteni planet sa smrtonosnim tajnama i susreće androida Davida iz prethodne ekspedicije.
Alien (1979) – Smješten 2122. godine, posada teretnog broda Nostromo odgovara na poziv u pomoć sa nepoznatog planeta i susreće se sa smrtonosnim stvorenjem.
Alien: Romulus (2024) – Radnja se odvija između događaja iz "Alien" i "Aliens", fokusirajući se na novu grupu likova koji se suočavaju sa pretnjom Xenomorfa.
Aliens (1986) – Smješten 2179. godine, Ellen Ripley se vraća na planet LV-426 sa timom marinaca kako bi istražili gubitak komunikacije sa kolonijom.
Alien³ (1992) – Neposredno nakon događaja iz "Aliens", Ripley se nađe na zatvorskoj planeti Fiorina 161, gde se suočava sa novom pretnjom.
Alien: Resurrection (1997) – Radnja se dešava 2381. godine, 200 godina nakon Ripleyine smrti, kada je kloniraju zajedno sa kraljicom Xenomorfa u pokušaju da iskoriste stvorenja u vojne svrhe.
Ovaj redoslijed prati hronologiju događaja unutar univerzuma "Alien" franšize.
- TAFKAP
#4440 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Večeras gledah "The color of money" sa Newmanom i mladim Cruisom.
Film 80tih za 80te, u današnje vrijeme bi bio totalno deplasiran.
Film 80tih za 80te, u današnje vrijeme bi bio totalno deplasiran.
- mayab
#4441 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
ANORA , nije loše sve u svemu , neka vrsta moderne interpretacije Pepeljuge , vidim ima 6 nominacija za Oskara!
https://www.imdb.com/title/tt28607951/? ... _0_q_anora

https://www.imdb.com/title/tt28607951/? ... _0_q_anora

- pepeljara
#4442 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Gdje ga odgleda?problemnatravunu wrote: ↑02/02/2025 07:53I ja ga sinoć konačno pogledao , dugo se "kiselio" na USB sticku ,Praetorious wrote: ↑02/11/2024 20:10 Napokon se nakanio i u gluho doba noći (dakle danas) odgledao Alien Romulus (a i Remus). Ne znam šta da kažem... da je horror - za mene i nije, da je Sci-Fi - ko i jeste. Prije 45 godina mi je Alien, onaj prvi film, utjerao strah u kosti, k'o kad sam ga gledao u uzrastu od 9 možda 10 godina. Romulus se odbio o moje deflektorske štitove takvom lakoćom da je film samo skliznuo ne izazvavši nikakva osjećanja s moje strane. Strah? Nervoza? Isčekivanje? HA! Da li sam navijao za "glavne ličnosti"? Za kamaru omladine, glupe i sebične? Jok ja. U takvom izboru ja sam na strani Aliena. U filmu se nije javio ni jedan lik s kojim bih se "povezao", koji bi nosio radnju i bio nosilac svih pozitivnih osjećanja prema njemu/njoj.
Dobro su pogodili lik originalnog Androida. On je već postao zaštitini znak zla u toj frašizi. Nedavno sam čitao (možda i obrađivao, više se ne sjećam, puno stripova mi prođe kroz ruke i PhotoShop) jedan od stripova iz Aliena franšize gdje se javio upravo taj, originalni android - naravno kao "negativac". AKO se za uprogramiranu mašinu može tako nešto reći, ali čini se da i oni imaju svoje individualne karakteristike. Kako god, ko ih ****. Romulus nam je ponudio infantilnog Woke andoida, kad već nema BDSM-a nek' ima bar jedan "nigga bro".
Film se dobro oslanja na originalnog Aliena, od prikupljanja Aliena #1 iz svemira, preko završne scene NJE u svemirskom odijelu, izbacivanje baje u svemir, dnevnički zapis tipa "Posljendja preživjela sa..." dakle, isto kao što je Ripley odigrala 1979. godine. Malo što se od tada desilo u svijtu Aliena, pa je i Romulus samo još jedan u nizu filmova koje ću ocijeniti kao: "'nako, može i bolje". Nije da je loš, nemojte me pogrešno shvatiti, samo... eto. Može i bolje.
ma ne znam , meni izgleda kao nova verzija (remake) onog originalnog prvog Aliena , samo puno lošija , u svakom pogledu... ali , eto, volim i ja i supruga taj "svemirski" žanr , pa je bilo zabavnih dva sata
.
.
.
A popodne uz kafu odgledao onaj kratki hrvatski, nominiran za Oskara ,
"Čovjek koji nije mogao šutjeti",
odličan![]()
- problemnatravunu
#4443 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
www.arte.tv
https://www.arte.tv/en/videos/120356-00 ... in-silent/
samo nije dostupan u BiH , pa sam koristio neki VPN , koji je gadno usporio konekciju , te sam ga skinuo kroz Firefox download helper , i onda gledao...
https://www.arte.tv/en/videos/120356-00 ... in-silent/
samo nije dostupan u BiH , pa sam koristio neki VPN , koji je gadno usporio konekciju , te sam ga skinuo kroz Firefox download helper , i onda gledao...
- billy organ
#4444 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Stolic za kafu.
- mayab
#4445 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Wild at Heart
1990
spremio ga za pogledati kad je umro David Lynch , pa konačno uhvatio vremena....prije toga , mislim da sam ga gledao onda nekada davno kad je bio "aktuelan", ako ima neko da nije gledao, a voli otkačenost gore pomenutog režisera , obavezno pogledati

1990
spremio ga za pogledati kad je umro David Lynch , pa konačno uhvatio vremena....prije toga , mislim da sam ga gledao onda nekada davno kad je bio "aktuelan", ako ima neko da nije gledao, a voli otkačenost gore pomenutog režisera , obavezno pogledati

-
#4446 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Španski film, dekapitacija bebe?
- TAFKAP
#4447 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Prije neki dan Police Story I, juče III
Jesam se furao na Jackiea kao malac
Jesam se furao na Jackiea kao malac

- banjaluka078
- Moderator
- pepeljara
- Point.
#4450 Re: Koji ste film DANAS pregledali ?
Bolujem ovih dana pa se ima vremena za filmove. Dva old skul filma kojih se ne sjećam da sam ranije gledao, jedan indie uradak onako simpatičan i ponovljeno gradivo The Martian, betončić.