Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post Reply
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#126 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by A1fa »

Mene je uvijek zanimala jedna stvar koja je naravno sa nasim politicarima u domenu naucne fantastike. Zasto ne pokusati napraviti nesto po svicarskom modelu? Mislim, najveci poslodavac u mome gradu je firma koja zaposljava 2500 radnika, a u BIH je dosla iz Slovenije kada su oni usli u EU zbog jeftinije radne snage i manjih poreza. Kada jednog dana BIH udje u tu EU, oni ce se spakovati i za 7 dana sa kamionima prebaciti sve masine za Moldaviju i u Alzir gdje takodjer imaju proizvodne pogone. Zasto mi nebismo stali uz rame sa Monacom, Luxemburgom i slicnim drzavicama, oazama za razne banke, firme i kompanije?? BIH nema razvijenu infrastrukturu, nista nemamo sa cime bismo bili ravnopravni sa ostalim clanicama EU u privredi i ekonomiji. Kada nas jednog dana barem po pravnoj osnovi, izjednace sa Italijom, Njemackom itd., bojim se da ce tad nastati egzodus veci od onog 1992, jer ce se stanje jos vise pogorsati u odnosu na ovo danasnje, iako je to tesko i zamisliti.
osa

#127 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

A1fa wrote:Mene je uvijek zanimala jedna stvar koja je naravno sa nasim politicarima u domenu naucne fantastike. Zasto ne pokusati napraviti nesto po svicarskom modelu? Mislim, najveci poslodavac u mome gradu je firma koja zaposljava 2500 radnika, a u BIH je dosla iz Slovenije kada su oni usli u EU zbog jeftinije radne snage i manjih poreza. Kada jednog dana BIH udje u tu EU, oni ce se spakovati i za 7 dana sa kamionima prebaciti sve masine za Moldaviju i u Alzir gdje takodjer imaju proizvodne pogone. Zasto mi nebismo stali uz rame sa Monacom, Luxemburgom i slicnim drzavicama, oazama za razne banke, firme i kompanije?? BIH nema razvijenu infrastrukturu, nista nemamo sa cime bismo bili ravnopravni sa ostalim clanicama EU u privredi i ekonomiji. Kada nas jednog dana barem po pravnoj osnovi, izjednace sa Italijom, Njemackom itd., bojim se da ce tad nastati egzodus veci od onog 1992, jer ce se stanje jos vise pogorsati u odnosu na ovo danasnje, iako je to tesko i zamisliti.
liče li ti gore nabrojane porezne oaze u ičemu na bih ili bilo koju drugu državu u susjedstvu, kad nađeš sličnosti (ili ne nađeš) shvatićeš da je ono što si poželio u najboljem smislu SF.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#128 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by A1fa »

osa wrote:
A1fa wrote:Mene je uvijek zanimala jedna stvar koja je naravno sa nasim politicarima u domenu naucne fantastike. Zasto ne pokusati napraviti nesto po svicarskom modelu? Mislim, najveci poslodavac u mome gradu je firma koja zaposljava 2500 radnika, a u BIH je dosla iz Slovenije kada su oni usli u EU zbog jeftinije radne snage i manjih poreza. Kada jednog dana BIH udje u tu EU, oni ce se spakovati i za 7 dana sa kamionima prebaciti sve masine za Moldaviju i u Alzir gdje takodjer imaju proizvodne pogone. Zasto mi nebismo stali uz rame sa Monacom, Luxemburgom i slicnim drzavicama, oazama za razne banke, firme i kompanije?? BIH nema razvijenu infrastrukturu, nista nemamo sa cime bismo bili ravnopravni sa ostalim clanicama EU u privredi i ekonomiji. Kada nas jednog dana barem po pravnoj osnovi, izjednace sa Italijom, Njemackom itd., bojim se da ce tad nastati egzodus veci od onog 1992, jer ce se stanje jos vise pogorsati u odnosu na ovo danasnje, iako je to tesko i zamisliti.
liče li ti gore nabrojane porezne oaze u ičemu na bih ili bilo koju drugu državu u susjedstvu, kad nađeš sličnosti (ili ne nađeš) shvatićeš da je ono što si poželio u najboljem smislu SF.
Ma jasno je meni sve to, ali isto tako mi je jasno da clanstvo u EU podrazumjeva i hrpu propisa i zakona te standarda do kojih su oni dosli u svom zdravom, ekonomskom razvoju od 1945 pa do danas i oni imaju svu potrebnu infrastrukturu i osoblje za sprovodjenje tih zakona, a kod nas ce to biti samo mrtvo slovo na papiru, ili u jos gorem slucaju odlicna prilika za mito i korupciju :roll:
Mene interesuje samo kako da se nama u BIH poboljsa zivotni standard, bojim se da kad nam ode i ovo malo stranih firmi koje su ovdje dosle upravo zbog te EU, onda smo tek donji! :roll:
Optimus Prime

#129 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

A1fa wrote:
osa wrote:
Ma jasno je meni sve to, ali isto tako mi je jasno da clanstvo u EU podrazumjeva i hrpu propisa i zakona te standarda do kojih su oni dosli u svom zdravom, ekonomskom razvoju od 1945 pa do danas i oni imaju svu potrebnu infrastrukturu i osoblje za sprovodjenje tih zakona, a kod nas ce to biti samo mrtvo slovo na papiru, ili u jos gorem slucaju odlicna prilika za mito i korupciju :roll:
Mene interesuje samo kako da se nama u BIH poboljsa zivotni standard, bojim se da kad nam ode i ovo malo stranih firmi koje su ovdje dosle upravo zbog te EU, onda smo tek donji! :roll:
Ne, naprotiv!

Zasto mislis da bi strane kompanije koje su vec ulozile novac u BiH otisle. Pa ulazak u EU bi bas bio podstrek za njih da ovdje prosire svoje poslovanje. Taj scenario se moze desiti samo ako u BiH dodje do naglog rasta standarda to jest rasta plata. U tom slucaju bi se moglo desiti da neke radno intenzivne industrije kao sto je tekstilna presele svoje poslovanje negdje gdje je jeftinije.

Znacajniji rast plata ali moze biti samo posljedica povecanja produktivnosti nase radne snage kroz veca strana i domaca ulaganja u privredu i smanjenja opste nezaposlenosti. Tako da u konacnici ta slabije placena radna mjesta mogu biti samo zamjenjena bolje placenim, produktivnijim radnim mjestima.

Sve nove EU clanice su do izbijanja krize znacajno smanjile nezaposlenost i povecale plate.
Bili su cak prinudjeni da uvoze radnu snagu. Samo u Sloveniji se od 2004 do izbijanja krize zaposlilo 20.000 Bosanaca.

Vjeruj mi, da tek kad u BiH strane firme ne uspiju naci ljude koji su spremni da rade za manje od 700 KM u nekoj tekstilnoj fabrici onda mozes reci da smo gornji.
cistunac

#130 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by cistunac »

Jedan001 wrote:prednosti ne ulaska u EU je u tome sto bi ekipa koja pljacka trenutno mogla sa istom pljackom da nastavi i dalje.. a opet kad udju u EU morali bi racune polagati za stvari sto rade..e posto im se to ne radi necemo nikad ni uci u EU. :
U stvari, ovo je 'u sridu' kao prvi i veoma vazan razlog da NE ulazimo u EU.

Ali drugi je daleko vise skuplji. Mnogi od vas znaju za nekoga od svojih prijatelja, komsija, ili rodjaka, koji su za vrijeme ili odmah nakon 1995 otisli van, i koji se nikada vise nisu javili ni razglednicom. Eh sada, sa tom ogromnom generacijskom rupom u kvalitetnim kadrovima koji su trebali da nose drzavu, pridruzice se i druga grupa: najsposobniji i najbolji ce kupiti kartu u jednom pravcu prema zemljama EU.

Gastarbajteri su proslost ali euroarbajteri su realnost i daljnji korak za propast kojoj se kolektivno izlazemo.
Optimus Prime

#131 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

cistunac wrote:
Jedan001 wrote:prednosti ne ulaska u EU je u tome sto bi ekipa koja pljacka trenutno mogla sa istom pljackom da nastavi i dalje.. a opet kad udju u EU morali bi racune polagati za stvari sto rade..e posto im se to ne radi necemo nikad ni uci u EU. :
U stvari, ovo je 'u sridu' kao prvi i veoma vazan razlog da NE ulazimo u EU.

Ali drugi je daleko vise skuplji. Mnogi od vas znaju za nekoga od svojih prijatelja, komsija, ili rodjaka, koji su za vrijeme ili odmah nakon 1995 otisli van, i koji se nikada vise nisu javili ni razglednicom. Eh sada, sa tom ogromnom generacijskom rupom u kvalitetnim kadrovima koji su trebali da nose drzavu, pridruzice se i druga grupa: najsposobniji i najbolji ce kupiti kartu u jednom pravcu prema zemljama EU.

Gastarbajteri su proslost ali euroarbajteri su realnost i daljnji korak za propast kojoj se kolektivno izlazemo.
Sa ovim se ne slazem.
Najsposobniji i najbolji mogu i danas naci nacina da se ispale ako bas ne zele da zive u BiH.
A i pored toga postoje rokovi adaptacije za neke zemlje, tako da odmah pri ulasku u EU za Bosance nece biti moguce dobiti radne dozvole u drugim drzavama.

Ako skolovani ljudi osjete da u njihovoj domovini ima perspektive, oni nece ici vani jer ce bas oni iznadprosjecno profitirati. Migracija ce biti, ali ne treba sve gledati u negativnom kontekstu jer i nebi bilo tako lose da barem u prelaznom periodu nezaposleni iz Bosne odu na privremeni rad u inostranstvo. Tako mogu pomoci sebi, a kroz doznake mogu povecti priliv deviza u domovinu. Sa rastom standarda oni ce se vracati kuci.

To nije nikakva fikcija nego vec vidjeni scenarij.
Prije pridruzenja istocnoevropskih drzava u EU, zapadnjaci su se pribojavali vala imigranata, ali on je izostao.
Samo se jedan odredjeni broj Poljaka koji su tada imali visoku nezaposlenost ispalio u Engelsku, ali se nije radilo o visokoobrazovanom kadru, nego uglavnom o ljudima koji bi u Poljskoj sjedili kod kuce da nisu otisli vani.
karljos

#132 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by karljos »

stvarno wrote:Prednosti ne ulaska u EU ima mnogo kao sto ima prednosti ulaska u EU.

Dosta je pritiska tipa eu, eu, eu, eu u svim bh medijima. Da bi se uslo u eu trazi od naroda da se odrekne svoje dedovine i svog prava na 1000-godisnju drzavu, jednostavno receno trazi se podjela Bosne i Hercegovine na dvije drzave. Zasto da se na to pristane???

Jedina prednost ulaska u EU jesta da se dodje do razvojnih fondova tj. novca za razne projekte. Ali svi zaboravljuju da sve clanice eu placaju godisnju clanarinu eu koja nije mala te imaju obaveze drugih davanja.

Da li se moze usporediti novcano sta BiH gubi ako udje u eu pod ovakvim pritiscima, ucjenama i uvjetima. Gubi pola drzave a dobiva malo para iz razvojnih fondova. Taj novac se nikada ne moze usporediti sa gubitkom pola drzvave. Jer pola drzave vise vrijedi od novca iz razvojnih fondova.
Oim toga ako se zeli razvijati uvijek se moze naci onaj koji bi posudio novc uz malu kamatu.

Meni su jasne neke od prednosti NE ULASKA u EU.

Prva prednost je ta sto BiH u tom slucaju ne mora ispuniti NAMETNUTE uslove za ulkazak u EU koje je nametnula rs/srbija preko svojih lobija. Ti usolovi su VAN PAMETI i neprihvatljivi za prosjecnog covjeka u fbih.

Druga predonst: sto ce BiH ostati drzava
Treca prednost: sto ce je napusti jedan dio nepriatelja i preseliti se u razvijene zemlje u regionu
Cetvrta prednost:
peta prednost:
itd.

Te je moj zakljucak: BOLJE NE UCI u EU pod ovim pritiscima. Svakako to treba biti dugorocni interes, tad mislim na period od 50 godina kad pomru svi neprijatelji BiH.

najveca prednost je veci nivo obrazovanja stanovnistva. neulaskom u eu postoji rizik da ce vecina ljudi biti "pametna" kao ti a ja ne vidim sta time dobija i jedna zemlja a kamoli ionako zaostala bosna.
stvarno

#133 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by stvarno »

karljos wrote:najveca prednost je veci nivo obrazovanja stanovnistva. neulaskom u eu postoji rizik da ce vecina ljudi biti "pametna" kao ti a ja ne vidim sta time dobija i jedna zemlja a kamoli ionako zaostala bosna.
karljos pravi si karljos.
Kakav je ovo argument: da je veci nivo obrazovanja stanovnistva u eu? Valjda znas da nivo i obuhvatnost obrazovanja regulise drzva a ne eu?
kost_u_grlu

#134 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by kost_u_grlu »

stvarno wrote:Prednosti ne ulaska u EU ima mnogo kao sto ima prednosti ulaska u EU.

Dosta je pritiska tipa eu, eu, eu, eu u svim bh medijima. Da bi se uslo u eu trazi od naroda da se odrekne svoje dedovine i svog prava na 1000-godisnju drzavu, jednostavno receno trazi se podjela Bosne i Hercegovine na dvije drzave. Zasto da se na to pristane???

Jedina prednost ulaska u EU jesta da se dodje do razvojnih fondova tj. novca za razne projekte. Ali svi zaboravljuju da sve clanice eu placaju godisnju clanarinu eu koja nije mala te imaju obaveze drugih davanja.

Da li se moze usporediti novcano sta BiH gubi ako udje u eu pod ovakvim pritiscima, ucjenama i uvjetima. Gubi pola drzave a dobiva malo para iz razvojnih fondova. Taj novac se nikada ne moze usporediti sa gubitkom pola drzvave. Jer pola drzave vise vrijedi od novca iz razvojnih fondova.
Oim toga ako se zeli razvijati uvijek se moze naci onaj koji bi posudio novc uz malu kamatu.

Meni su jasne neke od prednosti NE ULASKA u EU.

Prva prednost je ta sto BiH u tom slucaju ne mora ispuniti NAMETNUTE uslove za ulkazak u EU koje je nametnula rs/srbija preko svojih lobija. Ti usolovi su VAN PAMETI i neprihvatljivi za prosjecnog covjeka u fbih.

Druga predonst: sto ce BiH ostati drzava
Treca prednost: sto ce je napusti jedan dio nepriatelja i preseliti se u razvijene zemlje u regionu
Cetvrta prednost:
peta prednost:
itd.

Te je moj zakljucak: BOLJE NE UCI u EU pod ovim pritiscima. Svakako to treba biti dugorocni interes, tad mislim na period od 50 godina kad pomru svi neprijatelji BiH.
Sve je netacno.

Ko trazi od BIH da se podeli na 2 drzave?! Kakvo otimanje dedovine, koja 1000 godisnja drzava kad od dolaska Turaka Bosna nije drzava vec provincija otomanskog carstva, AU monarhije i jedan deo Juge.

Postoji za svaku drzavu spisak uslova koji mora da se ispuni ako hoces pristupiti, nema nikakvog prisiljavanja, ako hoces - uradi to i to, ako neces...furaj svojim putem.

Vec statusom kandidata dobijas predpristupne fondove koji se mere milijardama eura, ceo istocni blok koji je 50 godina bio pod sapom Moskve danas je u EU, razvili su svoje drzave, imaju nisku inflaciju, Slovacka koja je bila nerazvijeni deo Cehoslovacke danas ima 3 fabrike automobila i manjak radne snage, ulazak znaci i korupciju u dozvoljenim okvirima, preciznu pravnu regulativu, slobodnu trgovinu, protok ljudi i kapitala.

Nikome nije palo na pamet da izadje iz unije, cak i snaznim drzavama koje svojim parama jednim delom finansiraju siromasne drzave. EU je spas za trusni Balkan, znaci da rata nikad nece biti, da ce vremenom nestajati mrznja, da ce se poboljsati regionalna saradnja na svim poljima.

Ne tece tamo med i mleko, jaka je konkurencija, ekonomska kriza je ostavila posledice...al dobijas neku sansu i izvesnost. Ostanes li van, ostajes van svih civilizacijskih i evropskih tokova, okruzen zemljama koje su u tom savezu, pa se ti dici nekom istorijom i odlucnim NE...ispadas neozbiljan!
sammo

#135 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by sammo »

Nisam procitao sve postove na ovu temu, ali cu ipak komentirati. Mozda kao Slovenac znam vise o EU od nekih ovdje. Glavne prednosti clanstva u EU su: slobodan pretok ljudi, kapitala i robe. Znaci prelazis granice i niko te ne zaustavlja. Vozis robu, nema carine i ne stojis na granici, znaci ne gubis vrijeme. Ako imas eur, je jos bolje...dio si velikog monetarnog podrucja. U svakom slucaju clanstvo u EU znaci da si odjednom ti sam dio velikog trzista i npr BIH moze sa jeftinijom radnom snagom biti konkurentnija na tom trzistu. Sto se tice EU fondova je opet plus, to znaci do 50% subvencija za firme koje investiraju u proizvodnju ( nabava neke masine ili nove proizvodne linije ili hale ). jedan od uvjeta da firma dobije subvenciju je i povecati broj zaposlenih...te i te struke...
Ima toga jos puno, ali necu sad sve nabrajati. Za samo clanstvo se treba i malo potruditi...prilagoditi domace zakone zakonima ili odredbama ili direktivama EU, isto tako standarde. Treba vjerovati u EU...
Clanstvo BIH u EU bi bio samo plus, vise ne bi bile vazne RS i FBIH, nego BIH i EU ( zakoni, politika...razmisljanje, posao...). Ima i minusa, npr. poskupljenja i to kad napravis neko kazneno djelo, si svugdje u evidenciji ( policija )...
Sve u svemu...ja sam za ulazak BIH u EU, hajde malo vise dobre volje, imate od koga prepisati...
karljos

#136 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by karljos »

stvarno wrote:
karljos wrote:najveca prednost je veci nivo obrazovanja stanovnistva. neulaskom u eu postoji rizik da ce vecina ljudi biti "pametna" kao ti a ja ne vidim sta time dobija i jedna zemlja a kamoli ionako zaostala bosna.
karljos pravi si karljos.
Kakav je ovo argument: da je veci nivo obrazovanja stanovnistva u eu? Valjda znas da nivo i obuhvatnost obrazovanja regulise drzva a ne eu?

tako mislis jer si neobrazovan. regulacija nema veze vec razmjena znanja i mobilnost studenata i profesora, nivo istrazivanja, konkurencija, i sl.
konstruktor

#137 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by konstruktor »

Cinjenica je da EU ne odgovara ,i ne bi odgovarala onima koji su dobili diplome bez studiranja ,preko odredjenih partija,iskoristavajuci nakaradni sistem u ovoj drzavi ,i na racun te diplome ,i na racun veza se zaposlili ,i brane sistem u kojem egzistiraju.
Pri ulasku u EU ,to bi se smanjilo ,vrijednovao bi se rad,kreativnost ,ambicioznost ,inteligencija ,upucenost u granu u pravom smislu te rijeci ,i sa diplomom bez znanja bi mogao obrisati guzicu ,jer na tolikom trzistu do izrazaja takvi uhljupi ne bi mogli opstati.
To je jedan od razloga zbog kojih se i nasim politicarima ne ide tamo gdje bi oni bili izgubljeni ,u takvom ambijentu oni ne bi mogli iskljucivo prodavati nacionalizam ,a i ljudi bi se osvijestili kad bi otisli par puta tamo gdje je sve drugacije.
Pa,cinjenica je da 90 % ljudi koji vladaju u ovoj drzavi ,bilo gdje u Europi ne bi mogli biti ni trgovci ,a kamoli politicari koji se pitaju vise nego Tito birvaktile.
Znam da spam-am,nije tema ko nece u EU ,ali je povezano ,sto se mene tice apsolutno sam za tu veliku porodicu naprednih drzava koja bi nam ponudila dio kolaca ,i gdje bi mi ,uvjeren sam ,u vrlo kratkom periodu napravili ogroman progres.
nihoniho

#138 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by nihoniho »

recimo,
ako si pripadnik vladajucih oligarhija ili njihov simpatizer,
ako si nacionalista ili vjerski fundamentalista,
ako te strah prosirivanja horizonata i osjecas ti je sigurnije okruzenje koje je nepismeno i primitivno
ako uzivas da se parkiras na trotoar, bacas smece kroz prozor,stvari rjesavas guranjem"cvancike" u dzep,
ako vise volis biti prvi na selu nego zadnji u gradu,
ako te strah rada i konkurencije,
ako mislis da je evolucija proces koji ces moci zaustaviti u trenutku kada je po tvojoj volji
ako mislis da se mozes karati, a da ti ne udje
onda je NEulazak u EU opcija koju trebas podrzati
stvarno

#139 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by stvarno »

nihoniho wrote:recimo,
ako te strah prosirivanja horizonata i osjecas ti je sigurnije okruzenje koje je nepismeno i primitivno
ako uzivas da se parkiras na trotoar, bacas smece kroz prozor,stvari rjesavas guranjem"cvancike" u dzep,
ako mislis da je evolucija proces koji ces moci zaustaviti u trenutku kada je po tvojoj volji
Mora da je sve tako u Noverskoj i Svicarskoj :lol: :lol: :lol: :lol:
stvarno

#140 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by stvarno »

EU policija ima pravo da udje u tvoj kompjuter i cacka, te ce da te osudi. :lol:

Migracija iz Bosne i Hercegovine ce da bude velika.
Optimus Prime

#141 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

stvarno wrote:
Ne mjesaj kruske i jabuke!

Norveska i Svicarska su najbogatije evropske drzave i ne trebaju im EU fondovi.

Norveska nije pristupila EU prvenstveno zbog svog ribolovstva koji igra znacajnu ulogu u ekonomiji. Nisu zeljeli da im EU odredjuje kvote. Drugi razlog je nafta, posto su jedina zemlja u Evropi koja ima velike viske za izvoz, pa zeli da i u tom pogledu sacuvaju potpunu autonomiju (recimo u slucaju ako budi htjeli da pristupe OPEC-u ili slicno)

Svicarci su uvijek bili neutralni, ali jedan od razloga njihovog ne pristupanja EU je svakako bankarska tajna.
mostarac

#142 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

konstruktor wrote:Cinjenica je da EU ne odgovara ,i ne bi odgovarala onima koji su dobili diplome bez studiranja ,preko odredjenih partija,iskoristavajuci nakaradni sistem u ovoj drzavi ,i na racun te diplome ,i na racun veza se zaposlili ,i brane sistem u kojem egzistiraju.
Pri ulasku u EU ,to bi se smanjilo ,vrijednovao bi se rad,kreativnost ,ambicioznost ,inteligencija ,upucenost u granu u pravom smislu te rijeci ,i sa diplomom bez znanja bi mogao obrisati guzicu ,jer na tolikom trzistu do izrazaja takvi uhljupi ne bi mogli opstati.
To je jedan od razloga zbog kojih se i nasim politicarima ne ide tamo gdje bi oni bili izgubljeni ,u takvom ambijentu oni ne bi mogli iskljucivo prodavati nacionalizam ,a i ljudi bi se osvijestili kad bi otisli par puta tamo gdje je sve drugacije.
Pa,cinjenica je da 90 % ljudi koji vladaju u ovoj drzavi ,bilo gdje u Europi ne bi mogli biti ni trgovci ,a kamoli politicari koji se pitaju vise nego Tito birvaktile.
Znam da spam-am,nije tema ko nece u EU ,ali je povezano ,sto se mene tice apsolutno sam za tu veliku porodicu naprednih drzava koja bi nam ponudila dio kolaca ,i gdje bi mi ,uvjeren sam ,u vrlo kratkom periodu napravili ogroman progres.

Joj sto ne mogu ove argumentacije - ako nisi za EU, onda si lijen, primitivan, zaostao i nepismen. Klasicna arguemntacija onih koji misle da ce kad udjemo u EU ovdje plate da skoce i da cemo da zivimo sa svedskim primanjima, a nasim davanjima. E pa gospodo tako to nece ici.
A sto se tice rada - popustite malo. Nigdje se vise ne radi, a manje ima kao u Bosni. Oni koji u Bosni rade i zaposleni su u firmi koja nije drzavna se ne boje rada nigdje na svijetu, pa ni u EU, jer jednostavno ne postoji nacin da se radi vise. Radi se uglavnom 7 dana u sedmici po 8 do 10 sati. I vi cete meni doci i reci da se neko boji rada i da je lijen.

Isto su mi smjesne te vase bajke o vrednovanju i vrijednostima. Je li vi stvarno mislite da tamo nema veza i vezica i da je to tamo sve tako bajkovito kako izgleda? Tamo ima vise zakona i to je dobro i to je odlicno i ti zakoni se uglavnom provode, ali to ne znaci da nas tamo ceka med i mlijeko i da nas tamo ceka neko da nam omoguci bolji zivot.

Meni stvarno nije jasno da vi vjerujete da je EU organizacija kojoj je cilj da razvija siromasne i da im pomaze. Britanija, Francuska, Njemacka, Portugal, Holandija, Spanija...Ljudi trijebili i unistavali cijele civilizacije, a danas ima kao naglo savjest proradila sta li i svi bi da mi budemo jedna velika i zagrljena sretna porodica evropskih naroda. Jbg tu pricu prosjecan citalac avaza i moze konzumirati, ali bilo ko ko je procitao makar nesto u zivotu tu pricu bas tako lako nece svariti.

Mi izbora nemamo i tamo moramo, ali da ce nam tamo biti bolje, sasvim je izvjesno da nece. Bice nam isto, tj. imacemo manje para nego sto imamo danas, a vise zakona istina. Vize ce nam ukinuti i prije ulaska u EU, ali nama to nece nista znaciti jer necemo imati novca da putujemo, a ko ima novca ni danas mu vize nisu problem. Osnovni problem je da mnogi ljudi uopste ne poznaju materiju o kojoj pisu i vezu stvari koje nisu u vezi.

Mi cemo uci u EU i to je super, ali nisam bas siguran da cemo se nauzivati u njoj i da nas jedva cekaju i da cemo mi ziviti takvim nacinom zivota da smo danas u parizu sutra u rimu. Toga nema i nece toga bit i ne treba ljude lagat i pricati im bajke. Mi cemo i dalje ostati zatvoreni u ovoj vukojebini jer necemo imati novca da putujemo negdje. Imacemo bolje zakonske okvire i to je dobro, ali cemo kompletnu privredu bacit na koljena i ono malo sto nam je uspjelo da prezivi, opstane i digne se na noge.

Da postoji ikakav drugi nacin i put i da nas nece izolovati, finansijski izrezbariti, drzavu rasturiti na proste faktore i eventualno nas gurnuti u novi rat, ja bi sutra bio protiv EU, ali ovako nemam izbora i fakticki nama se taj izbor i ne nudi.

Tezak ce bit taj nas evropski hljeb i mogucnost da kazemo da smo mi EU. Ima da to debelo platimo, al eto zivite u snovima. Lijepo je sanjati, jer ako nista snove nam nikada ne mogu ukrasti i jedino su sto nam je ostalo.
statix

#143 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by statix »

Ne mjesaj kruske i jabuke!

Norveska i Svicarska su najbogatije evropske drzave i ne trebaju im EU fondovi.

Norveska nije pristupila EU prvenstveno zbog svog ribolovstva koji igra znacajnu ulogu u ekonomiji. Nisu zeljeli da im EU odredjuje kvote. Drugi razlog je nafta, posto su jedina zemlja u Evropi koja ima velike viske za izvoz, pa zeli da i u tom pogledu sacuvaju potpunu autonomiju (recimo u slucaju ako budi htjeli da pristupe OPEC-u ili slicno)

Svicarci su uvijek bili neutralni, ali jedan od razloga njihovog ne pristupanja EU je svakako bankarska tajna.
Potpuno tacno.
Interesantno da se nisu ko arapi zaletili sa prodajom nafte, nego su zadrzali istu privrednu strukturu, sto je bio odlican potez vlade.
Optimus Prime

#144 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

.....
Last edited by Optimus Prime on 05/02/2010 04:07, edited 2 times in total.
Optimus Prime

#145 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

mostarac wrote: Joj sto ne mogu ove argumentacije - ako nisi za EU, onda si lijen, primitivan, zaostao i nepismen. Klasicna arguemntacija onih koji misle da ce kad udjemo u EU ovdje plate da skoce i da cemo da zivimo sa svedskim primanjima, a nasim davanjima. E pa gospodo tako to nece ici.
Nisu lijeni, samo slabo informisani!

Niko nije rekao da cemo zivjeti kao Svedjani.
Da bi zivjeli kao Svedjani moracemo steci njihov nivo obrazovanja i njihove radne navike, naravno pod uslovom da prije toga stvorimo jake drzavne institucije i do odredjene mjere iskorijenimo korupciju ( Ali u demokratijama je svakako nivo obrazovanja obrnuto proporcionalan nivou korupcije zato sto skolovanim ljudima politicari i ne mogu bas prodati muda pod bubrege. Za obrazovane religiozne fanatike ne garantujem, ali njih i nema puno.

To ili da nadjemo jedno 100 milijardi barela nafte pod zemljom. :D
mostarac wrote: A sto se tice rada - popustite malo. Nigdje se vise ne radi, a manje ima kao u Bosni. Oni koji u Bosni rade i zaposleni su u firmi koja nije drzavna se ne boje rada nigdje na svijetu, pa ni u EU, jer jednostavno ne postoji nacin da se radi vise. Radi se uglavnom 7 dana u sedmici po 8 do 10 sati. I vi cete meni doci i reci da se neko boji rada i da je lijen.
To uopste nije istina. To je slucaj u svim zemljama gdje je produktivnost niza nego u BiH, a ima ih preko stotinu na svijetu.
mostarac wrote: Isto su mi smjesne te vase bajke o vrednovanju i vrijednostima. Je li vi stvarno mislite da tamo nema veza i vezica i da je to tamo sve tako bajkovito kako izgleda?
Ima veza i vezica, ali cilj je smanjiti korupciju do koje god mjere. REgulacija propisa koje EU zahtjeva sigurno bi doprinjela smanjenju korupcije.
mostarac wrote: Tamo ima vise zakona i to je dobro i to je odlicno i ti zakoni se uglavnom provode, ali to ne znaci da nas tamo ceka med i mlijeko i da nas tamo ceka neko da nam omoguci bolji zivot.
Ne ceka nas med i mlijeko nego brze povecanje zivotnog standarda, nego sto bi imali bez EU.
mostarac wrote: Meni stvarno nije jasno da vi vjerujete da je EU organizacija kojoj je cilj da razvija siromasne i da im pomaze. Britanija, Francuska, Njemacka, Portugal, Holandija, Spanija...Ljudi trijebili i unistavali cijele civilizacije, a danas ima kao naglo savjest proradila sta li i svi bi da mi budemo jedna velika i zagrljena sretna porodica evropskih naroda. Jbg tu pricu prosjecan citalac avaza i moze konzumirati, ali bilo ko ko je procitao makar nesto u zivotu tu pricu bas tako lako nece svariti.
Ne, ali to je nus produkt pristupa EU, empirijski dokazano kod svih novih clanica.

Jer ako je zakonska regulativa svuda otprilike ista, a postoji zajednicko trziste, onda same snage trzisne ekonomije uspostavljaju balans izmedju siromasnih i bogatijih regiona. Zivotni standard regije onda dugorocno zavisi samo od potencijala humanog kapitala. Siromasne regije imaju komparativnu prednost zbog nizih plata, sto privlaci strani kapital i dugorocno povecava produktivnost, a time i standard gradjana sve dok se komparativna prednost ne izbalansira.
mostarac wrote:
Mi izbora nemamo i tamo moramo, ali da ce nam tamo biti bolje, sasvim je izvjesno da nece. Bice nam isto, tj. imacemo manje para nego sto imamo danas, a vise zakona istina. Vize ce nam ukinuti i prije ulaska u EU, ali nama to nece nista znaciti jer necemo imati novca da putujemo, a ko ima novca ni danas mu vize nisu problem. Osnovni problem je da mnogi ljudi uopste ne poznaju materiju o kojoj pisu i vezu stvari koje nisu u vezi.
Izbor uvijek postoji, ali bili bi glupi da ne uradimo sve sto je u nasoj moci, da sto prije dobijemo status kandidata.
Ono sto mozemo uraditi je da na izborima konacno skinemo nacionaliste sa vlasti.
Neka nova Alijansa, ali ovaj put bez stranke za 100% fotelja bi sigurno ubrzala put ka EU.
mostarac wrote: Mi cemo uci u EU i to je super, ali nisam bas siguran da cemo se nauzivati u njoj i da nas jedva cekaju i da cemo mi ziviti takvim nacinom zivota da smo danas u parizu sutra u rimu. Toga nema i nece toga bit i ne treba ljude lagat i pricati im bajke. Mi cemo i dalje ostati zatvoreni u ovoj vukojebini jer necemo imati novca da putujemo negdje. Imacemo bolje zakonske okvire i to je dobro, ali cemo kompletnu privredu bacit na koljena i ono malo sto nam je uspjelo da prezivi, opstane i digne se na noge.
Hocemo li putovati to jest u kojoj mjeri, zavisi od jacine ekonomskog rasta. Zasto privreda nece pasti na koljena sam ti objasnio gore. Ekonomija nije staticna, nego dinamicna.
SoulSeeker

#146 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by SoulSeeker »

stvarno wrote:Te je moj zakljucak: BOLJE NE UCI u EU pod ovim pritiscima. Svakako to treba biti dugorocni interes, tad mislim na period od 50 godina kad pomru svi neprijatelji BiH.
Bolje je ući u BiH i postati dio Evrope sa "neprijateljima", nego živjeti u BiH sa ovakvim "prijateljima".

- Nema ti tamo jarane javnog psovanja "matere srpske" uz obavezno dodavanje i "četničke" ("ustaške", "islamsko-terorističke", svejedno), jer odmah dobiješ lijepu i urednu prijavu za plaćanje kazne.

- Neovisni mediji su djelomično neovisni. Ne mogu širiti nacionalnu i vjersku mržnju kako to rade naši, domaći.

- Vehabijsko - četničko - ustaškim organizacijama će uveliko biti spriječen, ili barem ometan rad. Dakle, nema islamske Bosne, velike Srbije, i nove NDH.

- Po meni, ulaskom u EU nestat će mržnje jer će se ljudi pustiti iz kaveza, iz ovog ograničenog zoološkog vrta. Ne moramo se družiti u Banja Luci, Sarajevu, i Širokom. Možemo se sresti i negdje u Berlinu i čisto sumnjam da ćemo se tamo pobit`.

- Nakon što ljudi osjete kako je lijepo na zapadu, čisto sumnjam da će neko glasati za moderne "demokrate" koji nas sve skupa vuku u propast, na dno samog dna.

- Mogućnosti upošljavanja ulaskom u EU su veće za osobe koje su izgubile posao, naročito za visokoškolce. Ako ništa drugo, preko ljeta svi koji su izgubili posao mogu raditi sezonske poslove u inostrantvu i za par mjeseci ostvariti primanja koja neki ovdje imaju za čitavu godinu.

Razloga "za" ima mali milion, razlozi "protiv" se baziraju samo na jednom - "ne pripadam zapadnom svijetu i želim ostati u kamenom dobu".

Btw. o kakvom "raspadu države" pišeš? Pa BiH je rasturena toliko da se više ne može ni rasturiti. Čak ni matematički.
Fair Life

#147 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Fair Life »

Gluposti su nase prednosti... nikako nedostaci.
mostarac

#148 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

Optimus Prime wrote: Nisu lijeni, samo slabo informisani!

Niko nije rekao da cemo zivjeti kao Svedjani.
Da bi zivjeli kao Svedjani moracemo steci njihov nivo obrazovanja i njihove radne navike, naravno pod uslovom da prije toga stvorimo jake drzavne institucije i do odredjene mjere iskorijenimo korupciju ( Ali u demokratijama je svakako nivo obrazovanja obrnuto proporcionalan nivou korupcije zato sto skolovanim ljudima politicari i ne mogu bas prodati muda pod bubrege. Za obrazovane religiozne fanatike ne garantujem, ali njih i nema puno.

To ili da nadjemo jedno 100 milijardi barela nafte pod zemljom. :D
Za ovo nam ne treba EU. Mozemo ovo i sami, samo je pitanje zelimo li. Opet dolazimo do onoga da nama treba tutor jer smo nesposobni sami uraditi bilo sta i svi cekamo da neko drugi rjesi nase probleme. Tako i sada ocekujemo da EU prisili nase parlamentarce da donesu adekvatne zakone, jer mi sami nemamo ni hrabrosti, ni gradjanske svijesti, ni odgovornosti prema vlastitoj djeci da ih prisilimo da te zakone donesu i onda kao i uvijek ocekujemo da neko drugi rjesi nas problem.

To uopste nije istina. To je slucaj u svim zemljama gdje je produktivnost niza nego u BiH, a ima ih preko stotinu na svijetu.
Mislio sam na evropu, a ne na kongo, nigeriju i slicno. Dakle nigdje u evropi se ne radi vise, a ima manje ko u Bosni, al svejedno to ipak znaci na kraju da se ovdje niko ne boji rada.
Ima veza i vezica, ali cilj je smanjiti korupciju do koje god mjere. REgulacija propisa koje EU zahtjeva sigurno bi doprinjela smanjenju korupcije.
Potpuno isto vazi kao i za prvi citat - Za ovo nam ne treba EU. Treba nam nasa dobra volja i zelja. EU sasvim sigurno ne.
Ne ceka nas med i mlijeko nego brze povecanje zivotnog standarda, nego sto bi imali bez EU.
To ces tek da vidis. Ne znam bas da se standard stanovnika ovih zemalja povecao nesto specijalno. Rumuni umiru od gladi, a ubili causeskua, za kojim ima da zaplacu i zakukaju. Debili ubiju lika koji im je dug sveo na nulu. kakav god da je bio imali su dug na nuli i mogli su da krenu naprijed i oni ubiju lika koji im je to omogucio i onda se zaduze do nebesa. Al nesto mislim da on bas nije ubijen kao rezultat ploda rumunskog patriotizma i nezadovoljstva, al...
Ne, ali to je nus produkt pristupa EU, empirijski dokazano kod svih novih clanica.
Jer ako je zakonska regulativa svuda otprilike ista, a postoji zajednicko trziste, onda same snage trzisne ekonomije uspostavljaju balans izmedju siromasnih i bogatijih regiona. Zivotni standard regije onda dugorocno zavisi samo od potencijala humanog kapitala. Siromasne regije imaju komparativnu prednost zbog nizih plata, sto privlaci strani kapital i dugorocno povecava produktivnost, a time i standard gradjana sve dok se komparativna prednost ne izbalansira.
To je kratkorocna prednost kad oni u startu upumpaju odredjene svote novca da bi kasnije izvukli 10 puta vise. Nikad i nikome britanija nije poklonila nesto, a da zauzvrat nije trazila povrat toga u 5 puta vecem iznosu. to sto ce oni upumpati milijardu je super, ali je pitanje koliko ce ta milijarda ispumpati i uz sve to pitanje je evo sve i da je to omogucavanje dizanja naseg standarda i privrednog rasta do kojih mjera ce veliki dozvoliti to da ide. Pa Jugoslavija je u krvi ugusena samo jer je bila ekonomski najrazvijenija komunisticka drzava i ti meni prodajes sad pricu da ce nama Britanci i Francuzi i ostala kapitalisticka regimenta dozvoliti da se razvijamo i napredujemo. Gdje vi zivite ljudi moji? Taj razvoj ce ici tacno i samo do one crte do koje je njima u interesu da ide i ni mrve dalje.
Uz sve to opcinjeni ste stranim kapitalom, ali mi niko ne kaze sta je sa nasim kapitalom i ulazak stranog kapitala u drzavu u globalu ne znaci velik dobitak za drzavu i njene gradjane jer se zarada ispumpava iz drzave, tj. novac ne ostaje u drzavi i ne kruzi njenim finansijskim tokovima, al strani kapital jako lijepo zvuci, moderno, fensi i "proeuropski". Strani kapital = porobljavanje, bar onaj na koji vi mislite, a to znaci ulaz stranog kapitala u neogranicenoj mjeri. Bas me zanima kako bi Bosanac otvorio fabriku u Njemackoj i na kakve bi "sitne" probleme naisao.
Izbor uvijek postoji, ali bili bi glupi da ne uradimo sve sto je u nasoj moci, da sto prije dobijemo status kandidata.
Ono sto mozemo uraditi je da na izborima konacno skinemo nacionaliste sa vlasti.
Neka nova Alijansa, ali ovaj put bez stranke za 100% fotelja bi sigurno ubrzala put ka EU.
Pisao sam prije da izbor u ovom slucaju ne postoji iz jednostavnog razloga sto mi nismo gospodari svoje sudbine i svoje drzave i sto nismo nezavisna i suverena drzava i ne pita nas niko hocemo li ili necemo u EU. Mi o tome ne odlucujemo, osim mozda prividno. Dakle izbor ne postoji, a ako vec ne postoji, onda treba poceti ispunjavati uslove koje su propisali, jer jednostavno ovoj zemlji nedostaje provodjenja zakona

i da. Na kraju da vas pozdravim u ime Grcke. Oni su svoj put i misiju zavrsili. Sto li boze Britanija nije uvela EUR :D
Al eto ako ko ima kapitala, sad u grckoj moze svasta da se kupi u bescijenje. Oni krecu u takve probleme da ce prodavati bubreg za 500 maraka, a strani kapital ima da im uleti pokupuje to sve u bescijenje i onda da im izvlaci lovu koju ionako nemaju. Slijede Irska, Madjarska, Rumunija, Poljska.
Cudi me sto ne slijedi recimo Francuska, Austrija, Njemacka, Britanija, Spanija. Boze sto li :D
nihoniho

#149 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by nihoniho »

ja sam siguran da mozemo sami, samo sto ce nam trebati jedno 200 godina, 5-6 ratova i kad mi dodjemo na nivo danasnje EU , oni ce vec odseliti na mars putem "transmisije", a mi ce opet trebat vize za interplanetarno putovanje.
nihoniho

#150 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by nihoniho »

stvarno wrote:
evo ga. uporedi se sa svicarskom i norveskom, a nije ni trepno.
hrabro, hrabro! i vizionarski!
Last edited by nihoniho on 05/02/2010 11:02, edited 1 time in total.
Post Reply