Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post Reply
chuchumbamayumbe

#101 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by chuchumbamayumbe »

U Rumuniji je OK u vecim gradovima.
Kada mislim OK, mislim da se ljudi nekako snalaze, zive, prezivljavaju (kao i kod nas recimo u Sarajevu).
Cim maknes iz grada, cirkus, Ko to tamo peva, svega sto u svom zivotu nisam vidio.
A posto dosta ljudi zivi van gradova, samim tim je i situacija teska.
Srecom, dosta je plodna zemlja, nesto narod ceprka, sadi, muze...
7cokanja

#102 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by 7cokanja »

..chumbi, nemoj se "nalaziti uvrijedjenim"..ovo je samo forum..besposlica.. ;-)
chuchumbamayumbe

#103 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

7cokanja wrote:
p.s. niko mi jos nije napisao kako me dovedoste u vezu sa Dodikom ili cime vec sve ne stranicu-dvije prije?!
..pa ti i Dodo ste protiv pravne drzave.. ;-) ..doduse, i Dodov haver, Ti'ic je protiv..neg on to radi malo suptilnije..ponekad shuptilnije.. :razz: ..sad uvodi "zatvorene liste", kaze "da zastiti narod".. :lol:
Daj, molim te, odakle ti to da sam ja protiv pravne drzave?!
A ljudi svasta, pa kako tako olako prisivate atribute ljudima?!
Ako je iko za pravnu drzavu, to sam ja, koji vam je vise!
Hahaha, sada znam kako se osjecaju pojedinci kada ih Avaz ni krive ni duzne pocne prozivati!
hahah, anbfaknlivbl!
chuchumbamayumbe

#104 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

7cokanja wrote:..chumbi, nemoj se "nalaziti uvrijedjenim"..ovo je samo forum..besposlica.. ;-)
Ma jarane, ovaj forum se itekako cita, koliko god bio besposlica.
Vjeruj mi, nije dzaba najposjecenija BH stranica.
Tako da, koliko god bila besmislica, vala vise volim palamuditi sa vama ovdje nego ici "na gole" u Konstancu!
8-)
7cokanja

#105 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by 7cokanja »

:lol: :lol:
chuchumbamayumbe wrote:[quote=" drzave?!
Hahaha, sada znam kako se osjecaju pojedinci kada ih Avaz ni krive ni duzne pocne prozivati!
hahah, anbfaknlivbl!
..chumbi, jes' to mene "prepis'o na havaz??... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ..nije cudo da si protivu EU..
jutarnji

#106 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by jutarnji »

Optimus Prime wrote:Rumunija i Bugarska nisu dobri primjeri ali i oni su itekako profitirali od EU.
Normalno. I najvecem levatu je valjda jasno da su te zemlje primljene preko reda, a razlozi za to su bili sve samo
ne ekonomske prirode. I opet, onakvi smotani i nikakvi, nalaze se ispred tog famoznog zapadnog Balkana. Sto
vrijeme prolazi taj ce se "gap" samo prosirivati. EU nema alternativu, ustvari ima...hos` da bude Somalija, pa
izvoli, ko te `ebe.
chuchumbamayumbe

#107 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Sve to stoji,
Ali sa nasim politicarima, zar se moze ocekivati da ce tih 1.5 milijardi ili vec koliko, zavrsiti tamo gdje im je i mjesto.
Pa nama fali 5 puta toliko para koje su dosle poslije rata, je li iko odgovarao za bilo sta?!
Sa danasnjom vlascu, sudstvom, ministrima, dadjicima, amidzicima...mrzim i samu pomisao da ukradu jos i tih 1.5 milijardi...
Optimus Prime wrote:Ljudi ne budite smijesni!
Sasvim jasno je da bi BiH dugorocno profitirala od clanstva u EU.
Najvazniji aspekt je regulacija propisa koji bi omogucio brze uvodjenje kakvog takvog reda u zemlji i omogucio jacu borbu protiv korupcije.

Drugi aspekt koji potcjenjujete jesu upravo EU fondovi od kojih siromasnije drzave zajednice iznadproporcionalno profitiraju. Litva koja ima slican broj stanovnika je prosle godine tako imala saldo od 1,5 milijardi KM. Znaci za samo jednu godinu im je EU maltene poklonila vise love nego sto je Dodik zaradio na prodaji Telekoma RS.
Ako vas interesuje o kojim se iznosima kod drugih drzava radi mozete pogledati ovdje.
Na njemackom je ali se tabela moze lako razumjeti.

http://de.wikipedia.org/wiki/Nettozahler

Vrlo znacajan je i psiholoski momenat za strane ulagace koji radije ulazu u jednu nerazvijenu zemlju u EU koja ima slobodan pristup evropskom trzistu, nego onim zemljama koji to nemaju.
Dakle dugorocno, radi se o milijardama KM investicija koje gubimo zato sto nismo u EU.

Rumunija i Bugarska nisu dobri primjeri ali i oni su itekako profitirali od EU.
Ako vec trazite primjer uzmite balticke zemlje ili jos bolje Irsku i Spaniju koje su za 20 godina clanstva u EU od relativno siromasnih drzava pretekli mnoge druge clanice. Irska je danas cak poslije Danske i najbogatija u EU.
Novac iz fondova su odlicno iskoristili tako sto su ulagali u skolstvo, pogotovo ono visoko, i sad su zbog "know-how"-a centar IT industrije u Evropi.
mostarac

#108 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

Optimus Prime wrote:Ljudi ne budite smijesni!
Sasvim jasno je da bi BiH dugorocno profitirala od clanstva u EU.
Najvazniji aspekt je regulacija propisa koji bi omogucio brze uvodjenje kakvog takvog reda u zemlji i omogucio jacu borbu protiv korupcije.

Drugi aspekt koji potcjenjujete jesu upravo EU fondovi od kojih siromasnije drzave zajednice iznadproporcionalno profitiraju. Litva koja ima slican broj stanovnika je prosle godine tako imala saldo od 1,5 milijardi KM. Znaci za samo jednu godinu im je EU maltene poklonila vise love nego sto je Dodik zaradio na prodaji Telekoma RS.
Ako vas interesuje o kojim se iznosima kod drugih drzava radi mozete pogledati ovdje.
Na njemackom je ali se tabela moze lako razumjeti.

http://de.wikipedia.org/wiki/Nettozahler

Vrlo znacajan je i psiholoski momenat za strane ulagace koji radije ulazu u jednu nerazvijenu zemlju u EU koja ima slobodan pristup evropskom trzistu, nego onim zemljama koji to nemaju.
Dakle dugorocno, radi se o milijardama KM investicija koje gubimo zato sto nismo u EU.

Rumunija i Bugarska nisu dobri primjeri ali i oni su itekako profitirali od EU.
Ako vec trazite primjer uzmite balticke zemlje ili jos bolje Irsku i Spaniju koje su za 20 godina clanstva u EU od relativno siromasnih drzava pretekli mnoge druge clanice. Irska je danas cak poslije Danske i najbogatija u EU.
Novac iz fondova su odlicno iskoristili tako sto su ulagali u skolstvo, pogotovo ono visoko, i sad su zbog "know-how"-a centar IT industrije u Evropi.
Irska ti je los primjer totalno. Prvo oni su u EU tek 6 godina, a njihov razvoj je naglo buknuo pocetkom devedesetih i kad su usli u EU vec tad su bili centar IT industrije. Irska je totalno los primjer jer EU sa njenim razvojem i naglim ekonomskim napretkom nema bas mnogo toga, jer se isti desio prije ulaska Irske u EU.

Stvar je u tome sto ce nasa ekonomija koju cemo do ulaska u EU kako tako podici malo na noge, opet da tresne nevjerovatnom snagom od pod i da se saspe kao kula od karata, jer jednostavno nece moci da izdrzi trzisnu utakmicu sa vec razvijenim ekonomijama zapada, a poslovace pod istim uslovima. Ulaganja ce biti nenormalna, a neizvjesnost posla ogromna. Dolazice do raspada sistema i ovo malo privrednog potencijala koji imamo i krenucemo doslovno od nule i da gospodo, spremimo se na teske i gladne momente. Cijeli gradovi poput Gdanjska su ostajali bez posla ulaskom drzava u EU.
Sustina je da EU ukoliko stvarno hoce ravnopravnost razvoja i jednaku sansu za sve i da pomogne privredama drzava koje se prikljucuju treba da im omoguci konkurentnost bar na domacim trzistima, a to nije moguce, jer moze sutra u Bosni i Hercegovini neko poceti da proizvodi patike i da one budu vrhunske i onda mu uleti Adidas kojeg je stimulisala i pomogla njemacka drzava i ponudi jeftiniju patiku i mi lijepo zatvorimo fabriku patika, 300 ljudi posaljemo na ulicu i budemo svi sretni i zadovoljni jer i mi se mozemo udarat u prsa govoreci "Mi smo u EU". Medjutim to vasu djecu nahraniti nece.
Mi u EU nazalost moramo jer smo totalno konfuzna drzava i EU ce tu da uvede red, moramo i zbog toga sto nam i komsije idu pa nemamo izbora, moramo i zbog toga sto nas u sustini niko i ne pita zelimo li mi to ili ne zelimo, ali da ce nam poteci med i mlijeko kad udjemo i da ce nam biti bolje, to sasvim sigurno nece. Mnogi ljudi se varaju i misle da ce plate da porastu ili da cemo da zivimo bolje. Plate ce da padaju, a ne da rastu i broj nezaposlenih ce da poraste i neces Bosnjo njemacke plate, a bosanske nafake. Toga nema i to treba da si ljudi izbiju iz glave. Jednostavno to ne postoji.
Oni koji budu imali srecu radice, a oni koji ne budu imali srecu pokusace da prezive. Neki ce uspjeti, a neki nece.
i jos jednom naglasavam da mogucnost naseg slobodnog putovanja bez viza po evropi nema apsolutno nikakvu vezu sa ulaskom Bosne i Hercegovine u EU.
Za nas je mnogo znacajniji u ovom momentu NATO od EU, jer sa NATO paktom mi veoma mnogo dobijamo, a veoma malo gubimo, tj. imamo sigurnost svojih granica a prakticna ulaganja su minimalna.
Sa EU cemo dobiti bacanje na koljena ionako razbijene privrede i tek onda ima da se susretnemo na pravi nacin i u svoj njegovoj punini sa najvecom posasti covjecanstva - kapitalizmom.
chuchumbamayumbe

#109 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

7cokanja wrote::lol: :lol:
chuchumbamayumbe wrote:[quote=" drzave?!
hahah, anbfaknlivbl!
..chumbi, jes' to mene "prepis'o na havaz??... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ..nije cudo da si protivu EU..
A ti mene u SNSD?!
8-)
7cokanja

#110 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by 7cokanja »

..chumbi, alahimanet, odoh, eto "halal McDone".. :D :sax:
chuchumbamayumbe

#111 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

7cokanja wrote:..chumbi, alahimanet, odoh, eto "halal McDone".. :D :sax:
Jes, dobicemo i McD, BK, KFC, kao i Rumuni!
Mojoj sreci nece biti kraja!
Manet 7cokanja...
8-)
Optimus Prime

#112 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

jutarnji wrote:
Optimus Prime wrote:Rumunija i Bugarska nisu dobri primjeri ali i oni su itekako profitirali od EU.
Normalno. I najvecem levatu je valjda jasno da su te zemlje primljene preko reda, a razlozi za to su bili sve samo
ne ekonomske prirode. I opet, onakvi smotani i nikakvi, nalaze se ispred tog famoznog zapadnog Balkana. Sto
vrijeme prolazi taj ce se "gap" samo prosirivati. EU nema alternativu, ustvari ima...hos` da bude Somalija, pa
izvoli, ko te `ebe.
Slazem se, ali ipak bi stao malo i u odbranu tih drzava.
Ekonomski gledano i Bugarska, pogotovo Rumunija su danas ekonomski jace i od svih zemalja zap. Balkana osim od Hrvatske. Njihov GDP po glavi je skoro duplo veci od bosanskog. Oni su itekako napredovali od 90 nadalje i izgradili su u medjuvremenu kakvu takvu industriju.

Mi moramo imati u vidu da mi i danas zivimo od stare slave. Preko 90% infrastrukture koju BIH posjeduje je napravio Tito. Ako neka bosanska sela imaju bolje puteve od nekih sela u Rumuniji to je zbog jace startne osnove ne zbog jace ekonomske moci BiH.
Ono sto je za nas tragicno je to da mi ne uspjevamo ni da odrzavamo tu infrastrukturu iz SFRJ a kamoli da idemo dalje (35 km autoputa za 15 godina je smijesno).

Veci GDP kod Rumuna ce tek za koji godinu biti vidljiviji na izgledu njihovih gradova i sela.
jutarnji

#113 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by jutarnji »

mostarac wrote:Za nas je mnogo znacajniji u ovom momentu NATO od EU, jer sa NATO paktom mi veoma mnogo dobijamo, a veoma malo gubimo, tj. imamo sigurnost svojih granica a prakticna ulaganja su minimalna.
Ja nisam siguran kako to fercera, al` sumnjam da ce ti ameri kupovati oruzje i davati platu vojsci. Malo morgen
minimalna ulaganja.
chuchumbamayumbe wrote:Sa EU cemo dobiti bacanje na koljena ionako razbijene privrede i tek onda ima da se susretnemo na pravi nacin i u svoj njegovoj punini sa najvecom posasti covjecanstva - kapitalizmom.
Za sada je to jedino sto se pokazalo funkcionalnim. Sve drugo je propalo, na zalost, u nasem slucaju se i krvavo
zavrsilo.
Manojlo1

#114 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Manojlo1 »

Ne bih rekao da ima ikakve prednosti od cinjenice da nismo dio EU...

Trebamo i mi njima... ako nizasta drugo, bar zbog teritorijalnog zaokruzivanja, a i zbog zelje da dokaze(EU) da je u stanju da rjesi probleme u svom dvoristu .
Kako da u bude respektovana i smatrana ozbiljnom svjetskom silom (a to joj je zelja)ako joj npr USA uredjuje predsoblje?

Same za sebe GB,Njemacka, Francuska nisu vise mocne kao nekada, ( prije 100-200 g . preko po planete bile su britanske kolonije) i nema im druge nego ''zajednicki nazivnik''.

Ne znam,mozda sam preveliki optimista , ali mislim da ce EU (posto jednom ,mozda vec 2014. i mi postanemo njen dio) potruditi da nam pomogne da nadjemo nacina da i mi napunimo stomake.
Sitiji, biti cemo manje ''nervozni''.
Ne vjerujem da ce evropski zapad pokusati da iskoristava evropski istok u bilo cemu (cak mi se cini da je trenutno upravo suprotno), jer to bi kad tad, citavu Evropu dovelo u velike probleme, i ko zna kakve sukobe . Sto bi od nekada mocnog kontinenta napravilo najveceg primaoca humanitarne pomoci .
''Ikara'', recimo...ili ''Trumanovih'' i ko zna cijih jaja.

Zato mislim da nema razloga za zaziranje od evrointegracija... Ebiga pa i mi smo evropljani, u ovom sve zahebanijem Svijetu.
Ono jest...tesko se odreci ovakve miline ,posebno zadnjih decenija...Ali mislim da se rizik ipak isplati :lol:
Optimus Prime

#115 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

mostarac wrote:
Irska ti je los primjer totalno. Prvo oni su u EU tek 6 godina, a njihov razvoj je naglo buknuo pocetkom devedesetih i kad su usli u EU vec tad su bili centar IT industrije. Irska je totalno los primjer jer EU sa njenim razvojem i naglim ekonomskim napretkom nema bas mnogo toga, jer se isti desio prije ulaska Irske u EU.
Jarane, ti si nesto pobrkao. Irska je pristupila EU 1983, i taj nagli razvoj pocetkom 90ih zahvaljuje upravo EU fondovima. Tako su se brzo razvili da cak i danas primaju ogromne novce od EU umjesto da ih placaju drugim siromasnim clanicama. Ista situacija sa Spanijom.
mostarac wrote: Stvar je u tome sto ce nasa ekonomija koju cemo do ulaska u EU kako tako podici malo na noge, opet da tresne nevjerovatnom snagom od pod i da se saspe kao kula od karata, jer jednostavno nece moci da izdrzi trzisnu utakmicu sa vec razvijenim ekonomijama zapada, a poslovace pod istim uslovima. Ulaganja ce biti nenormalna, a neizvjesnost posla ogromna. Dolazice do raspada sistema i ovo malo privrednog potencijala koji imamo i krenucemo doslovno od nule i da gospodo, spremimo se na teske i gladne momente. Cijeli gradovi poput Gdanjska su ostajali bez posla ulaskom drzava u EU.
Sustina je da EU ukoliko stvarno hoce ravnopravnost razvoja i jednaku sansu za sve i da pomogne privredama drzava koje se prikljucuju treba da im omoguci konkurentnost bar na domacim trzistima, a to nije moguce, jer moze sutra u Bosni i Hercegovini neko poceti da proizvodi patike i da one budu vrhunske i onda mu uleti Adidas kojeg je stimulisala i pomogla njemacka drzava i ponudi jeftiniju patiku i mi lijepo zatvorimo fabriku patika, 300 ljudi posaljemo na ulicu i budemo svi sretni i zadovoljni jer i mi se mozemo udarat u prsa govoreci "Mi smo u EU". Medjutim to vasu djecu nahraniti nece.
Mi u EU nazalost moramo jer smo totalno konfuzna drzava i EU ce tu da uvede red, moramo i zbog toga sto nam i komsije idu pa nemamo izbora, moramo i zbog toga sto nas u sustini niko i ne pita zelimo li mi to ili ne zelimo, ali da ce nam poteci med i mlijeko kad udjemo i da ce nam biti bolje, to sasvim sigurno nece. Mnogi ljudi se varaju i misle da ce plate da porastu ili da cemo da zivimo bolje. Plate ce da padaju, a ne da rastu i broj nezaposlenih ce da poraste i neces Bosnjo njemacke plate, a bosanske nafake. Toga nema i to treba da si ljudi izbiju iz glave. Jednostavno to ne postoji.
Oni koji budu imali srecu radice, a oni koji ne budu imali srecu pokusace da prezive. Neki ce uspjeti, a neki nece.
i jos jednom naglasavam da mogucnost naseg slobodnog putovanja bez viza po evropi nema apsolutno nikakvu vezu sa ulaskom Bosne i Hercegovine u EU.
Za nas je mnogo znacajniji u ovom momentu NATO od EU, jer sa NATO paktom mi veoma mnogo dobijamo, a veoma malo gubimo, tj. imamo sigurnost svojih granica a prakticna ulaganja su minimalna.
Sa EU cemo dobiti bacanje na koljena ionako razbijene privrede i tek onda ima da se susretnemo na pravi nacin i u svoj njegovoj punini sa najvecom posasti covjecanstva - kapitalizmom.
Tvoj problem je da ti izgleda ne poznajes osnove trzisne ekonomije.
Razmisljas kao pravi komunista.

Jedini potencijal koje zemlje posjeduju pored prirodnih resursa je humani kapital.

Trzisnu utakmicu ne gube zemlje nego kompanije. Vrlo je izvjesno da bi neke kompanije propale ali to bi bile one koje trzistu svakako ne mogu ponuditi kvalitetne proizvode po nizim cijenama.

Kompanije dakle nisu bitne, nego radna snaga. Dok god mi imamo neku komparativnu prednost ( trenutno su to niske plate i blizina trzista) i pristup evropskom trzistu bice i kompanija koje ce ulagati u BIH. Sve nove clanice su do izbijanja krize prosle godine tako znacajno smanjile svoju nezaposlenost i povecale plate.
Last edited by Optimus Prime on 31/01/2010 22:20, edited 1 time in total.
vonSchtigliz

#116 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by vonSchtigliz »

oldplague wrote:
vonSchtigliz wrote:Jedna od prednosti NE ulaska BiH u EU je ta sto bi ulaskom bila ostvarena ideja o Velikoj Srbiji. To je ujedno i jedna od najvecih prednosti jer je EU zajedno sa Srbijom mac sa dvije ostrice. Zato mjesto toga licno mislim da bi najbolje rjesenje za BiH bila neutralnost kao Svajcarska. Uz jaku armiju koja bi bila rasporedjena na granicam to bi politicki a i ekonomski stabiliziralo drzavu i onemogucilo dalje uplitanje stranaca i tzv susjeda u unutrasnju stvar BiH.
A ko bi ti činio tu jaku vojsku koja bi predano čuvala granice BiH i njenu neutralnost? Predlažem niške specijalce. :-) O stabilnoj ekonomiji izvan EU da ti ne pričam.
Vojsku koja bi trebala da cini i cuva drzavu trebala bi biti prije svega satavljena od od patriota BiH i njezin brojno stanje bi trebalo ciniti oko 65 hiljada vojnika. To znaci da ako dobro razumijes da bi trebalo biti ukinut vjestacki nametnu nacionalni kjuc u vojsi koka Bosnu nebi cuvali njeni najveci neprijatelji kao sto je to sada slucaj. Za takve ko ti oldplague koji predlaze niske specijalce :-) mogu da civaju i Seseljevi dobrovoljci ili Hrakanovi tigrovi :D . Treba samo da se prijavis u neki od njihovih konc logora i bices pricuvan :D P.S. Prvo sloboda pa onda ekonomija.
mostarac

#117 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

Optimus Prime wrote:
mostarac wrote:
Jarane, ti si nesto pobrkao. Irska je pristupila EU 1983, i taj nagli razvoj pocetkom 90ih zahvaljuje upravo EU fondovima. Tako su se brzo razvili da cak i danas primaju ogromne novce od EU umjesto da ih placaju drugim siromasnim clanicama. Ista situacija sa Spanijom.
Priznajem ovdje sam zajebao, a ni sam ne znam zasto sam ja bio ubjedjen da je irska pristupila u onom velikom paketu 2004. godine :roll: , a ne 1973.
Sto se ovog ostalog tice sto si citirao, naravno da gubi drzava, ako gube kompanije to je uzrocno-posljedicna veza.
Nije isto odlijeva li se kapital iz drzave ili ostaje u njoj.
Optimus Prime

#118 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Optimus Prime »

mostarac wrote:
Optimus Prime wrote:
mostarac wrote:
Priznajem ovdje sam zajebao, a ni sam ne znam zasto sam ja bio ubjedjen da je irska pristupila u onom velikom paketu 2004. godine :roll: , a ne 1973.
Sto se ovog ostalog tice sto si citirao, naravno da gubi drzava, ako gube kompanije to je uzrocno-posljedicna veza.
Nije isto odlijeva li se kapital iz drzave ili ostaje u njoj.
Ali zaboravljas da dolaze nove kompanije koje grade svoje proizvodne pogone tamo gdje im se isplati, a Bosna bi bila itekako interesantna nakon ulaska u EU. Skoro sve ostale zemlje istocne evrope su nas presisale u prosjecnoj plati u industriji. Dakle te nove kompanije zaposljavaju radnike koji placaju porez, a naravno i kompanije same placaju porez, plus sto lokalna privreda ima velike koristi.

Pogledaj Slovacku. U zadnjih deset godina 5 autokompanija je otvorilo nove pogone. I upitno je bili svih 5 ulagalo u Slovacku da nisu bili u EU. Danas Slovaci sa 5 miliona stanovnika proizvode preko 800.000 automobila godisnje, a za vrijeme Cehoslovacke 0. Mislis da oni zale za teskom industrijom iz vremena komunizma koja je propala.
Bosnolog

#119 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Bosnolog »

Problem je sto mi kao drzava i drustvo nismo spremni uci u EU zbog mnogih stvari zbog kojih smo tu gdje smo sve ove godine,.....svakako da bi ulazak BiH u EU imao svoje dobre i lose strane ali zasigurno vise dobrih,..... mada se bojim da se to nece jos dugo desiti a mozda nikada ukoliko nas ne uguraju u paketu sa drugima zbog okruzenja i specificnosti samotereta i balasta kojeg se necemo moci otresti sami kao posljedice stanja drustvene svijesti i okruzenja iz proslosti i sadasnjosti to jest naslijeda istog ,......... :roll:
bijelo_dugme

#120 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by bijelo_dugme »

muha_sa wrote:jos jedna tema koja ode u prepucavanje :-)

ja sam za EU--naravno. Ako me ko pita koje su prednosti :-) jebi me ako znam :D

znam da cu ondaK ko cojk-bez vize moc pred "Ikeom" serbez sjedit a da me murija oCerat nece :D

Image
“It is every person's right to demand to know what we're doing, and it's our right to ignore those people”
~ European union on policy :D
djeno

#121 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by djeno »

Prednosti ili ne, ovako Bosna i Hercegovina nikada neće ulaziti u EU!
osa

#122 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

chuchumbamayumbe wrote:
osa wrote:a oko čega bi se biznis trebao vrtjeti nego oko profita.
Osa, govorim o lasku EU firmi na nase trziste, liberalizacijama izvoza, kojekakvim ucjenjivackim zakonima, a uglavnom s ciljem da se isisa kapital i sirovine jedne siromasne zemlje i od nje napravi EU kolonija.
OK?
Hajde ti meni reci sta ce meni donijeti pristup u EU?
Pristupne fondove? Prvo me ka*ju, pa me onda istuku, ili obrnuto?!
Osim skidanja viza i liberalizacije trzista (koje je vec sada liberalnije sa nase nego sa EU strane).
Oni mogu nama izvesti sve, sta god hoce, a mi njima slabo sta.
Jel to licemjerno?
Najvise bih volio da nam EU uopste ne treba, da smo dovoljno jaki i stabilni, ali to nije slucaj.
treba se potruditi da bi se izvozilo, hrvatska recimo najveći izvoz ima upravo u eu, pa da nema izvoza kod njih šećerane odmah mogu pod ključ, barem dvije.
najveća korist od eu je što će naše političke elite biti prisiljene na nekakav drukčiji tip rada, malo transparentniji, idealno bi bilo kad bi mi bez pomoći ili prisile eu uredili naše zemlje po njihovom primjeru, ali ne budimo naivni, ne ide to tako.
groka_00

#123 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by groka_00 »

osa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
osa wrote:a oko čega bi se biznis trebao vrtjeti nego oko profita.
Osa, govorim o lasku EU firmi na nase trziste, liberalizacijama izvoza, kojekakvim ucjenjivackim zakonima, a uglavnom s ciljem da se isisa kapital i sirovine jedne siromasne zemlje i od nje napravi EU kolonija.
OK?
Hajde ti meni reci sta ce meni donijeti pristup u EU?
Pristupne fondove? Prvo me ka*ju, pa me onda istuku, ili obrnuto?!
Osim skidanja viza i liberalizacije trzista (koje je vec sada liberalnije sa nase nego sa EU strane).
Oni mogu nama izvesti sve, sta god hoce, a mi njima slabo sta.
Jel to licemjerno?
Najvise bih volio da nam EU uopste ne treba, da smo dovoljno jaki i stabilni, ali to nije slucaj.
treba se potruditi da bi se izvozilo, hrvatska recimo najveći izvoz ima upravo u eu, pa da nema izvoza kod njih šećerane odmah mogu pod ključ, barem dvije.
najveća korist od eu je što će naše političke elite biti prisiljene na nekakav drukčiji tip rada, malo transparentniji, idealno bi bilo kad bi mi bez pomoći ili prisile eu uredili naše zemlje po njihovom primjeru, ali ne budimo naivni, ne ide to tako.
Kao što "osa" kaže najveća bi prednost bila rada naših političara naravno pod prisilom EU, znatno bi se u velikoj mjeri smanjio nacionalizam jel EU neće nemir u svom krugu.... dosta bi se stvari promjenilo...
osa

#124 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

kad god se povede ovakva rasprava na ovu temu, sjetim se izjave(ironične) jednog mog kolege sa izbora za neke organe samoupravnog rada u rafineriji u sisku, negdje 1988/89, na tvrdnje jednog starog ortodoksnog komunista, velikog euroskeptika u stilu "ma kakva europa, ne trebaju oni nama , nego mi njima"( takve izjave zanimljivo nalazimo i dan danas), odgovorio, "ma da glupi njemci ne znaju wc očistiti pa im naši ljudi čiste".
što je najgore stari partijac ga nije ni skužio, nego mu se ozaren nasmiješio i time valjda zahvalio na potpori.
osa

#125 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

@di wrote:
osa wrote:mnogi uđoše u eu, mnogi žele ući u eu, a još nitko nije izašao ni poželio izaći, pametnom dosta.
Austrija?
pa što ne izađe.
Post Reply