ima jada i bijede razlicith vrsta i profila, na obe strane,tacnije,u cijelom svijetu,smiri se malobeka_mo wrote: Procitah samo prvu stranicu. Nasekirala sam se da cu otvoriti temu,Sta nama smeta kod dijaspore? kukuzluk,cicije,gube,sve dzabe hocete, sto se neko neupita koliko porodica(koje uopste neznate )ne darujete bar s 50KM ono radi sevaba),nego se uvalite kome stignete. I taj osmjeh u prodavnici sto vam ne pruzaju,ok to i meni smeta,ali pita li se iko koliko mjeseci ta zena nije vidjela platu,mozda nema djetetu sta dat da jede. I ti liftovi,hej ljudi OVDJE JE RAT BIO, jos smo pod rusevinama. A sto ljudi smrde po tramvajima,mislim da ne smrde ni vise ni manje po svijetu gdje ste vec,nego mozda mirisu i obuceni su a kad im udjes u kucu GOVNO I KASIKA. Ma sorry,vi ne ulazite ni u kog,sto ce vam to,da vas ko ne upita za privatni zivot! Ko da ga uopste tamo imate. Jadu i bijedo,veca nego ovamo.
Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
- ljubav_aha
#176 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
- ljubav_aha
#177 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Kesedzija wrote:Volim brate svoju B&H pa nek je svak mrzi... jedva cekam da se vratim u Bosnu pa nek crknu oni kojima je Amerika - Amerika...
TO svi kazu,i znas kako se vrate- u kovcegu brate,ono posljednja zelja"ukopajte me u haremu u bosni".
nisam mogao ni sam bolje da kazem![]()
![]()
ljudi se nadaju,svako ima pravo da se nada,zar ne![]()
ja bih voljela zivjeti u dalamciji,npr.30 godina prije smrti,znaci,nemamo svi iste snove i nade
-
jefferson
#178 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Evo sad frisko iz BiH. Realno, nikad mi bolje na odmoru nije bilo. Posto nisam sletio u Sarajevo (jer nije bilo mjesta morao sam za BG), i nakon provobitnog soka kroz "bolji dio BiH" u Federaciji, tj. konkretno Zenici sam se bas pozitivno iznenadio. Ono raja ima vise para nego kad sam otisao, to je vise nego ocito, tj. vise ljudi radi, a i sami ljudi su postali svjesni da od supljiranja nema nista. Medjutim, ono sto mene vuce za BiH jeste to sto se ljudi nisu povukli sada kada rade, nego i dalje izlaze, kafice i sl. Nema nista bolje od onog gubljenja vremena u po radnog dana kad se izadje s posla na kaficu. Ovdje kada vidim "drive through" zlo mi dodje, ili kada narucim espresso svi misle da sam poludio.
Medjutim, sad npr. ne bi mogao da se vratim iz razloga sto mislim da mogu vise napraviti ovdje nego sto jesam, i sto sam jos mlad, a kako idem dva puta godisnje u BiH, malo kupanje, a dosta vise skijanje, napunim baterije pa me ni nepuca neka velika nostalgija.
Ali mislim da se nikada ne bi mogao odreci Bih u smislu da nemarim za tu zemlju ili da ne idem dole. Mozda najveci razlog zasto sam se skolovao ovoliko koliko jesam jeste da mogu putovati dole cesto, a da opet mogu zivjeti u drugoj zemlji.
Medjutim, kad sam se vratio nazad prosle sedmice jednostavno nisam mogao vjerovati da sam se vratio nazad!
Ko moze biti ravnodusan prema ovome svaka mu cast:

Medjutim, sad npr. ne bi mogao da se vratim iz razloga sto mislim da mogu vise napraviti ovdje nego sto jesam, i sto sam jos mlad, a kako idem dva puta godisnje u BiH, malo kupanje, a dosta vise skijanje, napunim baterije pa me ni nepuca neka velika nostalgija.
Ali mislim da se nikada ne bi mogao odreci Bih u smislu da nemarim za tu zemlju ili da ne idem dole. Mozda najveci razlog zasto sam se skolovao ovoliko koliko jesam jeste da mogu putovati dole cesto, a da opet mogu zivjeti u drugoj zemlji.
Medjutim, kad sam se vratio nazad prosle sedmice jednostavno nisam mogao vjerovati da sam se vratio nazad!
Ko moze biti ravnodusan prema ovome svaka mu cast:

-
Nisich
#179 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
okle slika.. mozda ja bas najbolje neznam al meni ovo ne lici na BiH.. sorry ak grijesim al nidje veze!!!

- ljubav_aha
#180 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Nisich wrote:okle slika.. mozda ja bas najbolje neznam al meni ovo ne lici na BiH.. sorry ak grijesim al nidje veze!!!![]()
![]()
![]()
![]()
sta je toliko smijesno
ocevidno nisi bio u svim dijelovima BiH
-
Nisich
#181 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
ocigledno nisi procitao sta pisem.. sorry ak grijesim, al mislim da ovo nema veze s BiH!!!!!ljubav_aha wrote:Nisich wrote:okle slika.. mozda ja bas najbolje neznam al meni ovo ne lici na BiH.. sorry ak grijesim al nidje veze!!!![]()
![]()
![]()
![]()
sta je toliko smijesno![]()
a posto si ti tu na odmoru bio a ja zivim ovdje oces mi reci gdje se nalazi??
- ljubav_aha
#182 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
procitala sma dobroNisich wrote:ocigledno nisi procitao sta pisem.. sorry ak grijesim, al mislim da ovo nema veze s BiH!!!!!ljubav_aha wrote:Nisich wrote:okle slika.. mozda ja bas najbolje neznam al meni ovo ne lici na BiH.. sorry ak grijesim al nidje veze!!!![]()
![]()
![]()
![]()
sta je toliko smijesno![]()
a posto si ti tu na odmoru bio a ja zivim ovdje oces mi reci gdje se nalazi??
jefferson je bio na godisnjem odmoru,odgovorit ce ,naravno, nakon citanja tvog pitanja
-
jefferson
#183 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Ima veze, a evo kako.Nisich wrote:okle slika.. mozda ja bas najbolje neznam al meni ovo ne lici na BiH.. sorry ak grijesim al nidje veze!!!![]()
![]()
![]()
![]()
Probudim se ja to jutro (kad sam to uslikao) i odem na nedjeljnu jutarnju kaficu u kafic gdje vazda pijem kafu. I dodjem tamo, nigdje nikog od raje, nazovem prijatelja, kaze on, evo me sa zenom na granici odo u B. Vodu. Reko ja "eto i mene." I fino u bibi, i spucam u B. Vodu, uslikam nesto slika na putu jer volim slikati prirodu, dodjem dole kafica (pardon, kavica, posto su B. Vode), odbanjam s epar puta i opet kafica (kavica) i nazad, dodjem kuci u 1 ujutro.
Ovdje isto zivim nekih dva i po do tri sata od plaze (Florida) ali kad odem mogu samo na kaficu kroz fucking drive through, a to da cu nekog nazvat ili srest nekog poznatog granici sa "sajens fiksn."
E zato ona slika ima itekakve veze sa BiH!
Inace to je slikano na onoj krivini izmedju Arzana i B.Voda.
- ahuseino
#184 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Jefe, ono cemu ti 'referirash' u ovoj slici nije u istoj sadrzano. Znachi nesto 'izmedju redova'.
Tvoj nagli odlazak, availability raje on short notice, blizina toliko lijepog primorja etc...
Ono sto nama chini ovaj pejzaz toliko lijepim je nostalgija. Scena ko scena, lichno bio sam na ljepshim destinacijama nego i 'nasha' bajna Dalmacija. Ali ona nama ostaje bajna...
Nemoj me pogreshno shvatit', nisam ravnodushan, samo kazem...
Thus, nasha rasprava - sta vam ne/nedostaje...
... Nostalgija... Istorija, geografija... Filozofija?
Tvoj nagli odlazak, availability raje on short notice, blizina toliko lijepog primorja etc...
Ono sto nama chini ovaj pejzaz toliko lijepim je nostalgija. Scena ko scena, lichno bio sam na ljepshim destinacijama nego i 'nasha' bajna Dalmacija. Ali ona nama ostaje bajna...
-
jefferson
#185 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Licno sam i ja bio na destinacija koje covjeka ostavljaju bez daha, ali onda se vracamo na drive thru coffee!ahuseino wrote:Jefe, ono cemu ti 'referirash' u ovoj slici nije u istoj sadrzano. Znachi nesto 'izmedju redova'.
Bas tako, kada se cita izmedju redova, i sve to sabere, dobijas tu neku nostalgiju, koja je zdrava po meni, samo treba biti u svemu umjeren, cijeniti i ono gdje si bio, gdje si i gdje se vidis u buducnosti!
-
Nisich
#186 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
ma nemam ja nista protiv toga.. nostalgije, ispijanja kafica(kavica).. to stoji..Ima veze, a evo kako.
Probudim se ja to jutro (kad sam to uslikao) i odem na nedjeljnu jutarnju kaficu u kafic gdje vazda pijem kafu. I dodjem tamo, nigdje nikog od raje, nazovem prijatelja, kaze on, evo me sa zenom na granici odo u B. Vodu. Reko ja "eto i mene." I fino u bibi, i spucam u B. Vodu, uslikam nesto slika na putu jer volim slikati prirodu, dodjem dole kafica (pardon, kavica, posto su B. Vode), odbanjam s epar puta i opet kafica (kavica) i nazad, dodjem kuci u 1 ujutro.
Ovdje isto zivim nekih dva i po do tri sata od plaze (Florida) ali kad odem mogu samo na kaficu kroz fucking drive through, a to da cu nekog nazvat ili srest nekog poznatog granici sa "sajens fiksn."
nego ti ja samo kazem da ova slika nije BiH.. B.Vode nisu u BiH!! to je ono sto sam ja htjela da kazem..
jer ljubav_aha je pisala o Bosni i kao u tom smislu ko bi mogao ovom odoliti i postavila sliku...
a sto se tice toga sto ti kazes, sve to stoji al vjeruj mi to nije dovoljno da se covjek vrati u BiH.. jer ti nemozes zivjeti od kafica(kavica)!!
-
jefferson
#187 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Nisich wrote:ma nemam ja nista protiv toga.. nostalgije, ispijanja kafica(kavica).. to stoji..Ima veze, a evo kako.
nego ti ja samo kazem da ova slika nije BiH.. B.Vode nisu u BiH!! to je ono sto sam ja htjela da kazem..
jer ljubav_aha je pisala o Bosni i kao u tom smislu ko bi mogao ovom odoliti i postavila sliku...
a sto se tice toga sto ti kazes, sve to stoji al vjeruj mi to nije dovoljno da se covjek vrati u BiH.. jer ti nemozes zivjeti od kafica(kavica)!!
Pa dobro jel moram naglasiti da se od kafica/kavica ne moze zivjeti? Hocu reci zivot je manje stresan, a sto se tice posla, radit je ha u americi ha u BiH!
- iz dna duše
#188 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
Jefferson reče:
"Pa dobro jel moram naglasiti da se od kafica/kavica ne moze zivjeti? Hocu reci zivot je manje stresan, a sto se tice posla, radit je ha u americi ha u BiH!"
U pravu si, mora se raditi, ha tamo, ha ovamo...
Ne znam samo gdje se to može živjeti, a da se ne radi?
Na socijali negdje na zapadu? Ili od "socijale" koju šalje rodbina sa Zapada?
Ja znam da sam živjela uvijek od svoga rada...
Na Zapadu jesam zaradjivala više, ali sve više košta i za neke skupe izlaske nema se baš često šanse...
Tako i ovdje...Imam da odem na kafu i sok, kolač...svaki dan, ali nemam baš svaki dan za ručak u nekom boljem restoranu...Ali, tako mi je bilo i na Zapadu...
Znači, svugdje se pikrivam onoliko koliko mi je dug jorgan, ni više i manje...
Stoga mi je bilo lijepo i na Zapadu, ali i ovdje mi nije loše...
Bar sam oslobodjena nostalgije...
Istina, osjetim ponekada i nostalgiju za gradom na Zapadu, u kojem sam živjelqa, odem u posjetu i zadovoljim svoju potrebu za tim gradom i mojim prijateljima koji žive tamo...
Ko zna, biće mu lijepo i tamo i ovamo, a koće dati prednost kojem mjestu življenja, pa to je zaista lična stvar...
Ne treba jedni druge da napadamo zbog toga...
Idealno nije nigdje, ako nisi u stanju da sebi stvoriš svoj svijet i u njega isfiltriraš ono što želiš...
"Pa dobro jel moram naglasiti da se od kafica/kavica ne moze zivjeti? Hocu reci zivot je manje stresan, a sto se tice posla, radit je ha u americi ha u BiH!"
U pravu si, mora se raditi, ha tamo, ha ovamo...
Ne znam samo gdje se to može živjeti, a da se ne radi?
Na socijali negdje na zapadu? Ili od "socijale" koju šalje rodbina sa Zapada?
Ja znam da sam živjela uvijek od svoga rada...
Na Zapadu jesam zaradjivala više, ali sve više košta i za neke skupe izlaske nema se baš često šanse...
Tako i ovdje...Imam da odem na kafu i sok, kolač...svaki dan, ali nemam baš svaki dan za ručak u nekom boljem restoranu...Ali, tako mi je bilo i na Zapadu...
Znači, svugdje se pikrivam onoliko koliko mi je dug jorgan, ni više i manje...
Stoga mi je bilo lijepo i na Zapadu, ali i ovdje mi nije loše...
Bar sam oslobodjena nostalgije...
Istina, osjetim ponekada i nostalgiju za gradom na Zapadu, u kojem sam živjelqa, odem u posjetu i zadovoljim svoju potrebu za tim gradom i mojim prijateljima koji žive tamo...
Ko zna, biće mu lijepo i tamo i ovamo, a koće dati prednost kojem mjestu življenja, pa to je zaista lična stvar...
Ne treba jedni druge da napadamo zbog toga...
Idealno nije nigdje, ako nisi u stanju da sebi stvoriš svoj svijet i u njega isfiltriraš ono što želiš...
-
Nisich
#189 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?
sasvim je logicno da zivio gore il ovdje covjek mora raditi.. ja ne zelim da se svadjam i raspravljam, samo hocu da kazem da je njima "gore" milion puta nego nama lakse naci posao, zaradit, ustedit.. nemojte mi molim vas o onim pricama kako se ne moze sparati, imate kredite za stanove i sl.. jer ja sam za 2 mjeseca koja sam bila u Austriji na raspustu sve skontala i nije mi potrebno da mi neko soli pamet..
ne zelim nikog vrijedjati, al ljudi shvatite da ste u puno boljoj poziciji od nas, da mozete birati sta cete i kako cete, a ovdje nije tako nego kako ti se kaze i to je!!
malo smop skrenuli s teme..
ne zelim nikog vrijedjati, al ljudi shvatite da ste u puno boljoj poziciji od nas, da mozete birati sta cete i kako cete, a ovdje nije tako nego kako ti se kaze i to je!!
malo smop skrenuli s teme..