Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ahuseino

#126 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ahuseino »

mofo33 wrote:
ahuseino wrote:
pitt wrote:mozda je ghetto boy :D :D
:wink: street cred :P

Image
ako vi zivite u getu, nema potrebe de klasirate sav svijet u vas nacin zivota
:sleep:

Imal' kakav smajlistoplache da mu ga stavim?...
zgembo_sa

#127 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by zgembo_sa »

Ma sto bi mi radili kad imamo vas da nam saljete pare za kafu :D
terapija

#128 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by terapija »

Danger wrote:Ljudi u banci, posti, prodavnicama......niko se nezna nasmijati, a jos da kazu "hvala"
Ja sve sluzbenike demonstrativno i nasmijano pozdravim, persiram, molim, hvala, dobardan, prijatno - garnitura.

Samo da im gledam zbunjene face :)
encian

#129 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

meni ne nedostaju sve one "drustvene norme" kojima su uzroci samo nasi kompleksi. te moras se ovako obuci, te nije red, te ne ide tako i sl. gomila stvari koje nas sputavaju i skrecu paznju i energiju.
ladyada

#130 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ladyada »

vikanje sa balkona, na nekom 5-6 spratu "dino rucak gotov ...."
poslije par minuta "dino rucak gotov , ulazi dok ti nisam usi iscupala...."
i tako jedno pola sata , usput mu oca mater i neke dijelove tijela pomene...... :x :x :x :x :x
ladyada

#131 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ladyada »

location wrote:
CLIO wrote:Pola svijeta izgleda obišao "Naše gore list", dabogda se ti @location sine osušio kad ti tvoj korijen ne valja.
Da nisam bio vani sve bih ti povjerovao ali ovako... :roll: .

Ja bi tebe svezao u luđačku košulju pa bih te onda tjerao da budeš fin dečko i pružiš čiki ruku.
Možda tad ne bi pričao kako rođaci ne traže posao. :x
Pa ne traze. Meni moj korijen valja, ali ima jos korijena sirom svijeta koji se trebaju vidjeti i izuciti. Moj cilj je mozda zajedno sa svojim bratom i sestrom da otvorimo firmu u Bosni. Ne znamo jos sta i kako ali imamo financijsku mogucnost napokon. Cilj firme nije da zaradimo novac, nego da zaposlimo omladinu. Sigurno bi ta firma bila u viziji tehnologije i zeljeli bi da sto vise radne klase u toj oblasti u Bosni zaposlimo. Dva nasa prijatelja koji su to vec prije par godina uradili, govore nam da smo budale. Oni su skupili pare, otisli sa slicnom viziju, ljubav za Bosnu ih je to navodila da uradi i patriotizam do neba. Nije da su izgubili pare, nego su samo bili razocarani u nas narod i nedostatka truda da urade nesto za bolje sutra. Njihov novi moto je radi sta god hoces i ulazi u biznis avanture samo sto dalje od Bosne.

Da mene nije briga za korijene nebi ovoliko dugo tumario na ovoj temi. Meni je zao ljudi sto zive dole, ali svatio sam da im ja nemogu pomoci ako oni to nece sami od sebe da urade. MI sa vana mozemo toliko puno pomoci, osjetili smo ostale kulture u globalnoj ekonomiji smo uhodani, ali mi samo mozemo da pokazemo razlicite puteve ka boljem sutra, omladina sto tu zivi treba da zagrebe.
znam i ja dosta koji su tako grlom u jagode otisli , pojma nemaju o zakonima i propisima u bih a hoce firmu da otvore ........tako pitam jednog koje poreze mora placati i koliki su porezi u bih ...........kaze on meni ma boli me k...c, sto me to briga i nemoj ti sad da mi pametujes ..........poslije pola godine firma mu propala ........malo smo mi iz dijaspore sami krivi sve stavljamo na nas nivo zivota ovdje , gdje su jake pravne drzave i nesmijes da pisnes jer znas da ce ti sutra zakucati na vrata i onda ti ispravljaj i dokazuj je si li kriv ili nisi ..........mi iz dijaspore nemamo volje da se stavimo u poziciju ti ljudi sto su dolje ostali, jer nije sve ni tako crno i nije sve bijelo kako neki misle ................ ima ih dosta da su samo olupine ostale od nji sto su nekada bili, slomljni raznim gubitcima nepravdama i neimastinom, a novac je taj svira dokle ces u zivotu stici ali ako nemas sjedi u svojoj mahali i suti...........tako nam je i na zapadu ako nemas nemozes ni u wc otici jer treba u onaj automat da ubacis, da bi usao u javni wc ........... a sto se tice davanja po raznim ustanovama i bolnicama, bilo prije rata i do danas ostalo .............
Amela

#132 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Amela »

Sta znaci "na zapadu"? Da li je to i Evropa, USA, Australija.... pa mislim stvarno, budimo konkretniji. :oops: A ovo (priu)pitah jer na ovom "zapadu" gdje sam ja, ako je to zapad :-) nikada nigdje nisam niti (sto ce reci 4N :lol: ) jednog centa platila koristenje javnog toaleta.

Meni ne nedostaje onaj moj paganluk koji mi je dozvoljavao da skupim jednom sedmicno one kusur zvake i sibice pa odnesem teti u prodavnicu koja mi ih je i davala u kusuru i kazem "Mozete li molim vas mi sada ovo ukrupniti." :lol: Mada, ovo nema veze s Bosnom, rekla bih, jer ne znam nesto da i da sam tamo da bih tako sada uradila... godine - sta da se radi. :-)

Ne znam da li je jos praksa dobiti kusur ove vrste ili smo dosli i do piva, cigara,... i tako... :lol:

Sjecam se prosle godine mi je prodavacica u zgradi gdje zive moji (a do duse znamo se) dala jabuku umjesto kusura, i jos mi kaze da je mogu "usput pozobat" i jos mi fino opere. :lol:

#133 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by location »

Amela wrote:Sta znaci "na zapadu"? Da li je to i Evropa, USA, Australija.... pa mislim stvarno, budimo konkretniji. :oops: A ovo (priu)pitah jer na ovom "zapadu" gdje sam ja, ako je to zapad :-) nikada nigdje nisam niti (sto ce reci 4N :lol: ) jednog centa platila koristenje javnog toaleta.

Meni ne nedostaje onaj moj paganluk koji mi je dozvoljavao da skupim jednom sedmicno one kusur zvake i sibice pa odnesem teti u prodavnicu koja mi ih je i davala u kusuru i kazem "Mozete li molim vas mi sada ovo ukrupniti." :lol: Mada, ovo nema veze s Bosnom, rekla bih, jer ne znam nesto da i da sam tamo da bih tako sada uradila... godine - sta da se radi. :-)

Ne znam da li je jos praksa dobiti kusur ove vrste ili smo dosli i do piva, cigara,... i tako... :lol:

Sjecam se prosle godine mi je prodavacica u zgradi gdje zive moji (a do duse znamo se) dala jabuku umjesto kusura, i jos mi kaze da je mogu "usput pozobat" i jos mi fino opere. :lol:
WOW!!! Dobro je da nije naplatila za vodu koju je iskoristila da opere jabuku.

Ja moram platiti ako ne udjem u neki malo bolji WC, gdje radi covjek sto ti dadne peskiric, ocisti odjelo, namirise te i takvima onda dadnem novcanicu.
lys

#134 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by lys »

U mojoj nekoj racunici najgori vozaci ili najgora saobracajna kultura je u Sarajevu/Zagrebu a na drugom mjestu je Boston. Ne znam sta mi je gore biti pjesak ili da sjednem u kola sa gradzaninom tog grada. London i Pariz su ok.
Predlazem ti setnju Kairom ili Bankgokom, cirka pola sata da predjes ulicu, ili recimo kurs voznje u Portugalu, na Cubi, ili da smotas koji krug oko Trijumfalne Kapije u Parizu oko 19h, da vidis kako covjek pozeli onu nasu sarajevku dzadu i nase mile vozace...
encian

#135 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

lys wrote:
U mojoj nekoj racunici najgori vozaci ili najgora saobracajna kultura je u Sarajevu/Zagrebu a na drugom mjestu je Boston. Ne znam sta mi je gore biti pjesak ili da sjednem u kola sa gradzaninom tog grada. London i Pariz su ok.
Predlazem ti setnju Kairom ili Bankgokom, cirka pola sata da predjes ulicu, ili recimo kurs voznje u Portugalu, na Cubi, ili da smotas koji krug oko Trijumfalne Kapije u Parizu oko 19h, da vidis kako covjek pozeli onu nasu sarajevku dzadu i nase mile vozace...

pa ruku dajem da su sampioni vijetnamci :D . ni dan danas ne znam kako sam prezivjela tih 7 dana. sve ono za sto se kod nas gubi vozacka, kod njih je normalno.
amalia

#136 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by amalia »

Izvinjavam se sto smetam, ali mene zanima sta je svrha ovakvih tema? Da mi iz dijaspore pricamo o tome kako mi zivimo u uredjenom drustvu, kako kod nas haman niko ne krsi saobracajne propise, kako kod nas niko ne mahala...Ma ne da mi se nabrajati, nisam sve ni citala.
A istovremeno da pokazemo ovim u Bosni kako ih smatramo nekulturnim, zaostalim, smrdljivim :shock: , i sta jos sve ne.
Ma daj ljudi ba, popustite jedni druge: i mi iz dijaspore trebamo prestati njima dirigovati kako bi trebali zivjeti i ponasati se, a i vi iz Bose pustite se price o pidzami i radnom odijelu, o tome kako mi ovamo cistimo hale da vama pokazemo novog BMW-a, i slicne stereotipe.
Nek' svako zivi onako kako hoce i kako misli da treba. I da, trebamo razgovarati, diskutovati, razmjenjivati misljenja, ali stvarno ne vidim smisao ovakvih tema. Isto kao sto ne vidim smisao tema na kojima domaci pljuju po dijaspori (a sad ce i to poceti, obicno se te teme aktiviraju pred ljeto).

Live and let live!

Cheers!
Amela

#137 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Amela »

Svrha ovakvih tema je da ovi sto ucestvuju u njima sami sebe ubjede kako ono sto je bilo do juce nije vise danas, a tako se nadamo da ce biti sutra. Sto ce reci, lakse covjeku kada sam sebe tjesi tu gdje jeste, a u biti sama cinjenica da smo ovdje kaze da je pola duse u Bosni ostalo.
mofo33

#138 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mofo33 »

Amela wrote:Svrha ovakvih tema je da ovi sto ucestvuju u njima sami sebe ubjede kako ono sto je bilo do juce nije vise danas, a tako se nadamo da ce biti sutra. Sto ce reci, lakse covjeku kada sam sebe tjesi tu gdje jeste, a u biti sama cinjenica da smo ovdje kaze da je pola duse u Bosni ostalo.
tacno tako Amela :thumbup:
encian

#139 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

moja je sva tamo. i pored toga sto imamo svi stvari koje nam ne nedostaju, ima (barem meni) mnogo vise onih koji mi nedostaju. ko malo proputuje, shvati da je to sve manje-vise u pet deka (ukoliko ti ne trebaju nasi doktori :x ).
Bosanac sa dna kace

#140 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Bosanac sa dna kace »

encian wrote:moja je sva tamo. i pored toga sto imamo svi stvari koje nam ne nedostaju, ima (barem meni) mnogo vise onih koji mi nedostaju. ko malo proputuje, shvati da je to sve manje-vise u pet deka (ukoliko ti ne trebaju nasi doktori :x ).
samo se razupitaj kako do Nipona na magestarski, donijecu vam sve sto vam nedostaje, sve sa dnu kace :D
encian

#141 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

Bosanac sa dna kace wrote:
encian wrote:moja je sva tamo. i pored toga sto imamo svi stvari koje nam ne nedostaju, ima (barem meni) mnogo vise onih koji mi nedostaju. ko malo proputuje, shvati da je to sve manje-vise u pet deka (ukoliko ti ne trebaju nasi doktori :x ).
samo se razupitaj kako do Nipona na magestarski, donijecu vam sve sto vam nedostaje, sve sa dnu kace :D
do nipona na magistarski, hm. najsvjezije informacije ce ti dati japanska ambasada. osim zvanicne stipendije japanske vlade za koju su zaduzeni, trebalo bi da imaju i spisak drugih asocijacija koje daju stipendije za studij u japanu. ako nista ne urodi plodom, moze se i raditi i placati studij (cesto mozes dobiti i oprost skolarine ako pokazes da nisi pri parama ili cak i kredit). jedino sto trebas jeste dobiti acceptance letter (naravno, prije toga naci profa na nekom univerzitetu koji ce te primiti) i onda sa njim u ambasadu po vizu. ako dolazis bez stipendije treba ti i garantor.

5 kila suhotine, nemoj da zaboravis :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#142 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Nosferatu »

encian wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
do nipona na magistarski, hm. najsvjezije informacije ce ti dati japanska ambasada. osim zvanicne stipendije japanske vlade za koju su zaduzeni, trebalo bi da imaju i spisak drugih asocijacija koje daju stipendije za studij u japanu. ako nista ne urodi plodom, moze se i raditi i placati studij (cesto mozes dobiti i oprost skolarine ako pokazes da nisi pri parama ili cak i kredit). jedino sto trebas jeste dobiti acceptance letter (naravno, prije toga naci profa na nekom univerzitetu koji ce te primiti) i onda sa njim u ambasadu po vizu. ako dolazis bez stipendije treba ti i garantor.

5 kila suhotine, nemoj da zaboravis :D
De mi reci bogati, jel moras nauciti Japanski ili kako prodje ta tranzicija?

Mislim - ako je skolska ustanova, pretpostavljam da ne mozes studirati na Engleskom?

Meni se Japan jako svidja, govoreci to kao izvana neko ko nikad nije ga posjetio ni zivjeo. Ali imam namjeru, steta pa nisam u periodu zivota kad bih imao 6-12 mjeseci za baciti, pa da dodjem u funkciji nekog ucitelja Engleskog a da oni mene malo nauce svojim obicajima i tradicijama. Gledao sam nedavno Memoare Geishe, i Food Safari - epizodu o Japanskoj kuzini, nevjerovatno sasvim, mislim - sve ono sto sam ja - totalni obrnuto je Japan, i to mi je nekako privlacno. Trebala bi ti jednu temu otvoriti, na jednom od podforuma, moze i ovaj "dijaspora" pa nam pisati kad imas vremena o tome kako je i sta u Japanu. Ja bih stvarno to sa zadovoljstvom procitao, a moguce i ostavio za neko vrijeme kad budem bio u mogucnosti da posjetim...
encian

#143 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

prije nego se odlucim o temi:

moguce je studirati na engleskom. pogotovo na velikim univerzitetima i na popularnim (dobrostojecim) odsjecima. ja navodno studiram na japanskom, ali se uglavnom dogovorim sa profesorima da mi daju literaturu i ispit na engleskom. predavanja ne razumijem, i malo ko od stranaca ih razumije ikako.

kad dobijes stipendiju posalju te prvo godinu ili sest mjeseci da ucis intenzivno japanski. to ti je dovoljno za sve dnevne situacije i probleme.

iako radis, pogledaj na stranici ambasade sta imaju oko exchange programa. moguce je da dodjes na tri mjeseca sa stipendijom ili neka druga varijanta.

japan je mars. sta god i koliko god, ne mozes biti marsovac, pa ni tranzicije nema u pravom smislu te rijeci. mozes se jedino naviknuti. stranci u japanu se uglavnom slazu oko jednog: japan je super zemlja za zivjeti ako imas exit policy :) .
Bosanac sa dna kace

#144 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

ha, šta reče, kakav exit policy?
ma nije men mrsko učit mjesec dana japanski nimalo, hehheee rayupitacu se ja ya to..
encian

#145 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by encian »

:) ako imas plan i mogucnost da odes iz japana :).
Bosanac sa dna kace

#146 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

encian wrote::) ako imas plan i mogucnost da odes iz japana :).
ne svid mi se u Japanu, ma samo Boze zdravlja pare za kartu i put pod noge...
iz dna duše

#147 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by iz dna duše »

Živjela sam u inostranstvu i znam kakav je to osjećaj.
Zato sam se vratila.
Radim puno,vozim stari auto, muku mučim školujući djecu, ali sam ispunjenija...
Falilo mi je sve to, dok sam tamo živjela... falila mi je duga ulica na kraju koje stanuju moji roditelji, falilo mi je da prolazim ulicom i da zastajkujem pored svakog drugog kapidžika, da bih se ispričala sa komšijama...
Imam to i sretna sam. Komšija mojih iz djetinjstva sve je manje i sve su stariji, ali volim kada naiđem i kada me nazovu mojim nadimkom iz djetuinjstva, kao da je vrijeme stalo. Osjećam se lijepo i ispunjeno. Volim osjećaj kada se pojavim roditeljima na vrata i oni mi se obraduju kao da sam još uvijek njihova mala kćerkica...
Volim one besposlene komšinice koje vječito sjede ispred zgrade, mjerkaju svakoga i svakoga komentarišu, boga pitaj šta o meni pričaju, ali se ne ljutim, pa to im je jedino ostalo i naravno sapunice na TV...
Naš javašluk me ponekada nervira, a često ga i volim jer je naš....
Kako rekoh, nemam para onoliko koliko bi mi možda trebalo, ali, koliko je to, koliko to treba, pa da čovjek bude zadovoljan. Ne treba mi jet-set odmor, ponekada malo na more, nekada izlet u planinu, na Unu, Neretvu.... Imam puno prijatelja koji imaju više, nisam baš sigurna da su i sretniji...
Imala sam dobrog prijatelja u inostranstvu-stranca, imam ga i danas, kao brat mi je bio kada mi je bilo najteže, ali sam vezana za ovog mog prijatelja iz BiH, koji je do bola "Bosanac", što znači sa svim bosanskim dobrim i lošim osobinama, (pametan je, ali se pravi ponekada glup, ponekada je nesenzibilan, a ponekada na ranu da ga priviješ, kada ne treba, reaguje emotivno, a kada očekuješ da je emotivan, on je totalno racionalan i odbija od sebe, djeluje kao veliki egoista, ali znam da pomaže svima, iskren je i pravi se pred drugima i da je još gori,nego što jeste i nemoj mu bogati naturiti nešto što liči na obavezu), ali ga prosto obožavam i uz njega se osjećam "svoja". A smatram ga prijateljem jer svaki puta kada mi je teško ili lijepo, želim sa njim da podijelim, on mi prvi padne na pamet...A bogami nije baš lako njegovati muško-žensko prijateljstvo u BiH, to odmah naš svijet asocira na vezu. Znaš kako je moj otac govorio: Muško ti može biti ili brat ili rodjak ili muž, ne može ti biti prijatelj...U medjuvremenu je moj otac proširio vidike i drugačije razmišlja i shvata, ali još ne velika većina u BiH.
Preporučujem ti da što češće dolaziš, neće to štetiti tvojoj integraciji u državi u kojoj živiš, a napunićeš baterije, jer vidim da voliš ovo ovdje naše...kakvo je-takvo je.
A pod ovim "naše" ne podrazumijevam naše nacionalno, nego naše bosansko i hercegovačko. :bih:

ovo_malo_duse wrote:Ma fali mi upravo galama, javasluk, djeca sto se igraju zmurke u sumrak...Izlazak s rajom na kafu svako vece ...´Zubor neretve kad se vracam kuci...Fali mi komsiluk...
Ma fali mi sve i ono dobro i ono lose...Zaboli me sta ko misli i sta ko kaze .Fali mi dusa bosanska koje nema nigdje. Fali mi da se posvadzam s nekim u redu za nesto da kad mu kazem "mamalze" jedan da me razumije a ne da bleji u mene ko tele. Ma fali mi kako rekoh sve i nikad se necu naviknut ovdije .. Nije da mi nije dobro: lagodan zivot dobra plata, stan, auto putovanja...ali fali nesto i gotovo, mozda sam otisao sa previse godina u dzepu a star ker se ne uci lov mozda je to.. neznam ali fali ona atmosfera da se osjecas da si kod kuce... Mnogi ce reci da serem...mozda i serem al tako se osjecam i to nemogu promjeniti... Jedva cekam kad cu opet dole KUCI. :D

Zvuci smijesno 7 godina sam vec u Danskoj ali jos uvjek mi na telefonu ispred broja telefona iz Bosne, koji je naravno jos uvjek aktivan stoji "KUCNI".... :bih:
pustopoljina

#148 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by pustopoljina »

ne nedostaje mi ono-ciji je ko sin/kcerka/muz/zena/ljubavnik/ljubavnica...
upoznas nekoga i kazes-bas je ok-i odmah ih troje ima pricu-ko je to,sta radi,kako radi,s kim se druzi,ko mu je sta u rodu...kao iz mi nismo andjeli 1 pa onaj dnevnik nezenja :D
student-x

#149 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by student-x »

pitt wrote:pametovanje, javasluk sluzbenika, (ne)kulturu na ulicama, u sredstvima javnog prevoza, ...../.....
Joj, pa ti ko da si u Rejkjaviku a ne u Pitsburgu.
Sve ovo sto je nabrojano na ovoj temi se desava i u Americi. Ne znam za Zapadnu Evropu i Skandinaviju iako sam vidio par slika sa slicnim ciganlucima i u Skandinaviji.

Previse smo "osjetljivi" na ono sta se dogadja u "lijepoj nasoj" BiH. Ljudi su svugdje isti samo zakoni nisu. I to je ono sto sprjecava recimo jednog Njemca da baci smece na ulicu. Ali zato kad dodje na odmor "kod nas" ponasa se mozda i gore od nas.
Pa zar nam nisu najbolji primjer svi ovi "promatraci" i ostali stranici koji su nam prodefilovali kroz zemlju. Pogledajte sta je ostalo iza njih: od atomskog otpada do tamnopute djece.
Brunello

#150 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Brunello »

nedostaju mi oni stari telefoni sa tockom/brojevima i kad dobro necujes da okrenes nulu pa da bolje cujes..... :D
Post Reply