Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
fantom slobode

#101 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by fantom slobode »

pita@ pa ti jos ovdje da malo trazis bilo kakvu slamku za koju se mozes uhvatiti da bi ti bilo lakse u tvojim kompleksima.Znamo da ti se Bosna ne svidja, a da ti je od Sarajeva zlo, ostani tamo gdje jesi, nemoj dolaziti tamo gdje ti se ne svidja.Procitaj sve svoje "komentare" jos jednom i vidi koliko si prazan u njima, ponavljas se kao pokvarena gramofonska ploca. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
turban

#102 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by turban »

Prosle godine bio sam u Zenici.Najljepse julske noci su u Bosni.Korzo.Prepuno ljudi.Miris peciva koji opija.Ljepota BOSANSKE DUSE.

P.S
Nigdje neces dozivjeti da se upoznas sa covjekom i da ti doticni nakon pola minute kaze,hajmo na kahvu.Nigdje samo u Bosni.. :-D
mojgrad

#103 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mojgrad »

pita wrote: Pa sve iskreno receno...to sto je u BiH trenutacno je za k.....
Ma svjesna sam ja toga vrlo dobro zato me nostalgija i ne puca tako cesto kao nakada. Kad malo bolje razmislim ja sam (valjda zbog daljine ili sta vec) u jednom momentu pocela na nase stanje u Bosni gledam kroz ruzicaste naocale, ono dok si ovdje ti bi svim srcem da si dole. Pomislis na cevape, raju, zezanciju, ma joj dernek od zivota svaki dan. A kad odem onda me pukne istina po sred lica i skontam da od romantiziranja situacije u kojoj se nalazi nas narod nije nikako dobro. Onda ti u drugu ruku bude nekako lakse sto znas da ima negdje neki kutak na ovoj planeti koji je tvoj, gdje si siguran prosto ti bude drago sto se vracas. Tesko je objasniti osjecaje ako ih sam nisi na taj nacin dozivio.
Normalno je to da covjek kad je odvojen od svojih i svog grada puno vise cijeni sve to nego kod je bio dole, normalno je da se pozeli svega i svacega, noramalno je da sve sto nema ovdje a ima dole da to hoces posto-poto opet ostvariti. Ustvari vuce te onaj zivot koji si imao i vise ga nemas niti ces ga imati jer ti to prvo ova kapitalisticka drzava ne pruza a Bosna pogotovo. Ti dani su davno prosli. Sad je aktuelno radno odijelo i pidzama kako ovdje tako i u BiH.
S razlikom da je u bosni kapitalizam jednak robovlasnistvu. Eh pa kad sjednes sam sa sobom i malo dublje razmislis sve saberes pa oduzmes od obje situacije, shvatis da je onda bolje biti tamo gdje su ti barem ta osnovna prava zagarantovana a pite, cevape i derneci sa rajom se mogu uvijek organizovati. Boga mi kad si nezadovoljan, gladan i u dugovima do guse a drzva ti ne pomaze ni u cemu da rijesis svoje probleme onda ti nije ti ni do pite, ni cevapa niti raje.

Jos nesto moram da napisem, kad sam se vec zaletila. Tuga me stegla u srcu kad sam ljetos bila u Sa za vrijeme Sarajevo film festivala. Nisam licno bila na festivalu ali sam prolazila ulicama grada. Festival je super, organizacija je odlicna. Ali ja hocu nesto drugo da kazem. Tuga je to da je nasem narodu svih klasa bitnije napirlitati se u armani odijelu ili vec neka druga marka ali mora biti marka! Voli prosetati ispred kamera i pokazati svoje lice da je bio tu, zauzeti najbolju pozu dok s druge strane tog istog Narodnog Pozorista nasi penzioneri (oni koji su izgradili drzavu nakon onog rata i ulozili svoj znoj) kopaju po kontejnerima da bi nasli komadic hljeba. Da isto taj penzioner koji je mozda nekad bio ucitelj, profesor, koji nas je godinama ucio o tome kakav covjek trebas biti, ne samo o skoli vec i o moralnim osnovama.. Onaj koji je posteno zaradjivao svoju platu sada nema ni za hljeba. Zar to ljudi moji nije uzasno? A da ne pricam za ratne vojne invalide, za borce koji nemaju normalne prihode nitu posao a ostavili su krv svoju za ovu drzavu, za djecu koja su ostala ni kriva ni duzna osakacena u ratu. Ko se brine o njima? Gdje je nas NAROD u tom svom glamuru?!? U tim armani odijelima? Pred kamerama? Na crvenom tepihu???

Ne zelim da pomislite da ja ovdje solim pamet. Ja sam samo realna i vidim stvari kakve jesu. Nikada mi ni jedan festival nece biti glamurozan dokle god budem gledala sa jedne strane crvene tepihe a sa druge narod koji pati i muci se da prezivi. Nema tu glamura ...Na zalost takvih scena je sve vise i vise...:( u prelijepoj Bosni, zemlji opjevanoj, vijekovima gradjenoj na temeljima tolerancije, humora, solidariteta i merhameta.
gilla

#104 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by gilla »

ma neka svega toga al ja odavde kad svrsim :D fax(bjezim) bjezim,sigurno ce mi nedostajati raja i nase cure,al dobro,neki ce i sami otici izz ove pljackaske drzave,dje me fax dodje kao da studiram u londonu,samo uslov gdje idem je engleski jezik,australija,usa,canada,uk...
pita

#105 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by pita »

mojgrad wrote:
Ma svjesna sam ja toga vrlo dobro zato me nostalgija i ne puca tako cesto kao nakada. Kad malo bolje razmislim ja sam (valjda zbog daljine ili sta vec) u jednom momentu pocela na nase stanje u Bosni gledam kroz ruzicaste naocale, ono dok si ovdje ti bi svim srcem da si dole. Pomislis na cevape, raju, zezanciju, ma joj dernek od zivota svaki dan. A kad odem onda me pukne istina po sred lica i skontam da od romantiziranja situacije u kojoj se nalazi nas narod nije nikako dobro. Onda ti u drugu ruku bude nekako lakse sto znas da ima negdje neki kutak na ovoj planeti koji je tvoj, gdje si siguran prosto ti bude drago sto se vracas. Tesko je objasniti osjecaje ako ih sam nisi na taj nacin dozivio.
Normalno je to da covjek kad je odvojen od svojih i svog grada puno vise cijeni sve to nego kod je bio dole, normalno je da se pozeli svega i svacega, noramalno je da sve sto nema ovdje a ima dole da to hoces posto-poto opet ostvariti. Ustvari vuce te onaj zivot koji si imao i vise ga nemas niti ces ga imati jer ti to prvo ova kapitalisticka drzava ne pruza a Bosna pogotovo. Ti dani su davno prosli. Sad je aktuelno radno odijelo i pidzama kako ovdje tako i u BiH.
S razlikom da je u bosni kapitalizam jednak robovlasnistvu. Eh pa kad sjednes sam sa sobom i malo dublje razmislis sve saberes pa oduzmes od obje situacije, shvatis da je onda bolje biti tamo gdje su ti barem ta osnovna prava zagarantovana a pite, cevape i derneci sa rajom se mogu uvijek organizovati. Boga mi kad si nezadovoljan, gladan i u dugovima do guse a drzva ti ne pomaze ni u cemu da rijesis svoje probleme onda ti nije ti ni do pite, ni cevapa niti raje.

Jos nesto moram da napisem, kad sam se vec zaletila. Tuga me stegla u srcu kad sam ljetos bila u Sa za vrijeme Sarajevo film festivala. Nisam licno bila na festivalu ali sam prolazila ulicama grada. Festival je super, organizacija je odlicna. Ali ja hocu nesto drugo da kazem. Tuga je to da je nasem narodu svih klasa bitnije napirlitati se u armani odijelu ili vec neka druga marka ali mora biti marka! Voli prosetati ispred kamera i pokazati svoje lice da je bio tu, zauzeti najbolju pozu dok s druge strane tog istog Narodnog Pozorista nasi penzioneri (oni koji su izgradili drzavu nakon onog rata i ulozili svoj znoj) kopaju po kontejnerima da bi nasli komadic hljeba. Da isto taj penzioner koji je mozda nekad bio ucitelj, profesor, koji nas je godinama ucio o tome kakav covjek trebas biti, ne samo o skoli vec i o moralnim osnovama.. Onaj koji je posteno zaradjivao svoju platu sada nema ni za hljeba. Zar to ljudi moji nije uzasno? A da ne pricam za ratne vojne invalide, za borce koji nemaju normalne prihode nitu posao a ostavili su krv svoju za ovu drzavu, za djecu koja su ostala ni kriva ni duzna osakacena u ratu. Ko se brine o njima? Gdje je nas NAROD u tom svom glamuru?!? U tim armani odijelima? Pred kamerama? Na crvenom tepihu???

Ne zelim da pomislite da ja ovdje solim pamet. Ja sam samo realna i vidim stvari kakve jesu. Nikada mi ni jedan festival nece biti glamurozan dokle god budem gledala sa jedne strane crvene tepihe a sa druge narod koji pati i muci se da prezivi. Nema tu glamura ...Na zalost takvih scena je sve vise i vise...:( u prelijepoj Bosni, zemlji opjevanoj, vijekovima gradjenoj na temeljima tolerancije, humora, solidariteta i merhameta.
Ti se fakat napisa...pak ja mislim osobno da takvu situaciju BiH treba trenutno prihvatiti i raditi da bude bolje----
To je rezultat sustav vrijednosti koji je u bosni postavljen na glavu :roll:
ovo_malo_duse

#106 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ovo_malo_duse »

Ma fali mi upravo galama, javasluk, djeca sto se igraju zmurke u sumrak...Izlazak s rajom na kafu svako vece ...´Zubor neretve kad se vracam kuci...Fali mi komsiluk...
Ma fali mi sve i ono dobro i ono lose...Zaboli me sta ko misli i sta ko kaze .Fali mi dusa bosanska koje nema nigdje. Fali mi da se posvadzam s nekim u redu za nesto da kad mu kazem "mamalze" jedan da me razumije a ne da bleji u mene ko tele. Ma fali mi kako rekoh sve i nikad se necu naviknut ovdije .. Nije da mi nije dobro: lagodan zivot dobra plata, stan, auto putovanja...ali fali nesto i gotovo, mozda sam otisao sa previse godina u dzepu a star ker se ne uci lov mozda je to.. neznam ali fali ona atmosfera da se osjecas da si kod kuce... Mnogi ce reci da serem...mozda i serem al tako se osjecam i to nemogu promjeniti... Jedva cekam kad cu opet dole KUCI. :D

Zvuci smijesno 7 godina sam vec u Danskoj ali jos uvjek mi na telefonu ispred broja telefona iz Bosne, koji je naravno jos uvjek aktivan stoji "KUCNI".... :bih:
mojgrad

#107 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mojgrad »

pita wrote:
mojgrad wrote:

Ti se fakat napisa...pak ja mislim osobno da takvu situaciju BiH treba trenutno prihvatiti i raditi da bude bolje----
To je rezultat sustav vrijednosti koji je u bosni postavljen na glavu :roll:
Kad me krene pisanje ne znam stati :-D . Sto ovo pisem i jeste da neki kojima su oklopi na ocima progledaju i uvide da situacija ne samo da je kriticna vec da je stvarno krajnje vrijeme da se razbudimo iz tog nekog melanholizma, svijet se mijenja pocevsi od sebe. Ne ocekujem ni ja sad preko noci promjene ali pocevsi od sebe od sitnih stvari moze se dosta toga postici.. vreemenom
Nek se pocne od osnovne kulture: stajati u redu pred salterom i ne gurati se preko reda :mrgreen:
S osmijehom docekati klijenta kad si u nekoj radnji.
Ne bacati smece kroz balkon
Pokupiti isto to smece 1 maja na vrelu Bosne
Kad se desi incident u tramvaju svi ustati i izbaciti osobu koja pravi probleme. jer sta moze njih 2-3 na suprot svih ostalih
Izaci na izbore a ne misliti uvijek ista prica s politicarima, daj svoj glas makar mislio da nemas u tom momentu ni za koga birati jer su svi isti, ali izadji to ti je osnovno pravo.
Ma joj ima tu milion stvari koje covjek kad krene od sebe moze da ucini..
ahuseino

#108 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ahuseino »

The Nightwatchman wrote:hrakanje po ulici i ispuhivanje nosa u dalj

ps. jucer sam vidio covjeka kako sere u grmu usred grada, jel se to pika ili je van konkurencije?
... Crko sam od smjeha... Cuj 'u dalj'...

Ne nedostaje mi:
- 'preko stele'
- pametovanje (svak je strucnjak u svemu - 'de da ti JA kazem')
- jako misljenje ili judgmentalism o svemu
- uske ulice
- dugi redovi na salteru (a i preko reda)
- sloga (klub, nikad je nisam volio)
- kultura konobara
- radosnalost: 'kol'ko ti materet'tamo (jedna rijec) zaradjujes u Americi?

Nedostaje mi:
- cevapi na carsiji
- 'zvono' tramvaja
- zvukovi religijskih ustanova u nedelju
- miris proljeca
- uckurusa iza jevrejskog muzeja
- pogled (sa malo vise brdnih naselja)
- jahorina
pita

#109 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by pita »

ahuseino wrote:
The Nightwatchman wrote:hrakanje po ulici i ispuhivanje nosa u dalj

ps. jucer sam vidio covjeka kako sere u grmu usred grada, jel se to pika ili je van konkurencije?
... Crko sam od smjeha... Cuj 'u dalj'...

Ne nedostaje mi:
- 'preko stele'
- pametovanje (svak je strucnjak u svemu - 'de da ti JA kazem')
- jako misljenje ili judgmentalism o svemu
- uske ulice
- dugi redovi na salteru (a i preko reda)
- sloga (klub, nikad je nisam volio)
- kultura konobara
- radosnalost: 'kol'ko ti materet'tamo (jedna rijec) zaradjujes u Americi?

Nedostaje mi:
- cevapi na carsiji
- 'zvono' tramvaja
- zvukovi religijskih ustanova u nedelju
- miris proljeca
- uckurusa iza jevrejskog muzeja
- pogled (sa malo vise brdnih naselja)
- jahorina
Kelneri su zakon niko te ne persirsa...odmah si na TI :D
71440

#110 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by 71440 »

Dijasportikusi neka vas na sigurnom živite za pidžamu i posao,ali vama je vokri kako narod ovdje u BiH živi mi koliko radimo elhamdulilah .Vi šljakaj te od sabaha do aksama da kupite auto"da se ne bi vozili GRASom .Jeli znate sta Bosni ne nedostaje takvi kao vi sto blatite i pričate gluposti od kojih nama ne možete nauditi već samim sebi. Pozdrav i dodjite sebi dok jos imate kome.
rogic

#111 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by rogic »

Meni trakodzer ne nedostaju dijasporaši.Kako ih je večina otišla ovde se manje kuka i lakše diše :D :D :D
mofo33

#112 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mofo33 »

rogic wrote:Meni trakodzer ne nedostaju dijasporaši.Kako ih je večina otišla ovde se manje kuka i lakše diše :D :D :D
:thumbup: tacno tako, brate!
ja sam vani, ali mi ne pada na um pljuvati po Bosni.
sve mi nedostaje, nedostaje mi cak i sve ono sto papci u dijaspori smatraju javaslukom.
kao da su se svi rodili sa zlatnom kasikom u ustima :lol:
ljubav_aha

#113 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ljubav_aha »

mofo33 wrote:
rogic wrote:Meni trakodzer ne nedostaju dijasporaši.Kako ih je večina otišla ovde se manje kuka i lakše diše :D :D :D
sve mi nedostaje, nedostaje mi cak i sve ono sto papci u dijaspori smatraju javaslukom.
I was born wtih a silver spoon :mrgreen:
ljubav_aha

#114 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ljubav_aha »

tacno,odredjeni krug ljudi kuka,cak nije ni potrebno reci i opsati takve osobe,ali ne kukaju svi iz dijaspore

tacno je da raja u BiH ne kuka,nema kome da kuka,u tome je jos veci problem,letargija i inodolentnost su postali svakodnevnica
Misirlija

#115 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Misirlija »

Nedostaju mi lica sa karijesom na zubima, zena u kalosama i zapah jeftinog alkohola :roll:
mofo33

#116 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mofo33 »

ljubav_aha wrote:
mofo33 wrote:
I was born wtih a silver spoon :mrgreen:
You was born brainless :lol:
ahuseino

#117 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ahuseino »

mofo33 wrote: You was born brainless :lol:
:roll: :roll: :sad:

:skoljka:

Klizeci nije uspio... :-?
pitt

#118 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by pitt »

mozda je ghetto boy :D :D
lunci

#119 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by lunci »

Sto se palite .Dijasporovci ili ne opet smo vecina odgojeni tamo.Kukamo zato sto smo ljudi.Ko i sve ostale nacije zivjeli u svome ili tudjem svijetu.A i ovakvi dodju u ovu temu samo da nas provociraju od grize savjesti ili neimastine(ljubomore).
Ili dodju da provjere na koje nacine mogu i sami da izadju iz Bosne.Uopste me ne vrjedja ni sekunde.
Na kraju krajeva mi smo ovdje samo zato sto nam jako puno stvari i ne dostaje iz Bosne .

Jos jednu moram da ti dodam ja sam na svoj posao i pidjamu navikla i nebi vise provodila dane ispijajuci kafe i gubeci svoje vrijeme na gluposti koje me nikud ne vode.Neka ste vi sretni zivjeti tako kako zivite i podrzavate te budale fasiste i samo interezdjije na nacelu.Kad bi se ostavili te kafe i svoje rijeci sproveli u dijelo srusili bi zgrade vlade a ne vladu ili zaustavili korupcije.I sama imam u drustvu tamo takvih ponosnih .Malo malo zovu treba 500 km -600 km visi o glavi a posao im ne pada na pamet da traze.Kad im kazem trazi posao kazu ajde sto kukas ma ne da kukam nego zavrnite rukave i gradite zivot sebi.
Samo da vi vise ne izgledate tako jadno.
ahuseino

#120 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ahuseino »

pitt wrote:mozda je ghetto boy :D :D
:wink: street cred :P

Image

#121 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by location »

mojgrad wrote:
jale wrote:Neka nama nase BiH!!!
I neka nam i onih iz dijaspore (koji nazalost evo i malo pljuju) koji zive citavu godinu u nadi da dodju tih 20-tak dana u BiH i da bar malo osjete zivot, rahatluk, raju, kahvu, cevape, zeljanicu, humor ... (ima toga jos puuuuuno). Pa se vrate 'gore' gdje je sve med i mlijeko (i jedno i drugo cista hemija) i onda ih uspomene s toga odmora drze u zivotu citavu godinu do slijedecg ljeta, dok zive sa dva odijela : radno i pidzama.
I upravo ti, koji dodju da osjete miris rostilja, zubor potoka, ostave za sobom tone smeca, donesu ga iz vana u nasu BiH i onda nam 'odozgo' kazu da nam to ne valja.

Svaka cast izuzecima, ali je vecina ovakva bas.

P.S. Ljetos bio na medenoj hefti u Parizu, prelijep grad, fantazija.. Ali sto se tice metroa, tramvaja, guzve u saobracaju - jednako kao u Sarajevu (osim sto su ljudi hladniji, nema one pitomosti..).
Na pola metra od izloga u kojem cipele PRADA snizeno kostaju oko 1000 eura, spava beskucnik koji nema sta da jede.. No comment!
St se tice pite i ostalih stvari pa to mogu i sama napraviti hahhaha. Koja bosanka ne zna pitu razvuci :mrgreen: nije prava :mrgreen: . Salu na stranu.
Mene svaki put crnjak spuca kad odem i vidim da se situacija ni malo ne popravlja (osim zgrada koje grade) a o boljem zivotu naroda i obicnog radnika ni milimetar na bolje :(. Pocinje mi sve ne nedostajati, polako ali sigurno shvacam da se osjecam lijepo ovdje gdje sam i da me najmanje nostalgija hvata u zadnjih par godina. Jer nostalgija i ako uhvati to je za onim vremenom prije rata kad je zivot stvarno nesto znacio i vrijedio. Ovo od rata pa na ovamo mi uopste ne nedostaje (da se razumijemo u ratu sam bila i nanosala se kanistera i kanistera), shvatila jednu za mene vrlo bitnu stvar a to je da NIKADA necu dozvoliti da neko drugi odredjuje mojim zivotom i mojom slobodom. To je moja odluka i nema veze sa emocijama prema gradu u kojem sam se rodila i odrasla. Jos uvijek ga volim ali isto tako volim i svoj zivot ovdje, slobodu kretanja koju imam, jednostavno normalan zivot bez briga da li cu imati sutra da jedem. Ma i na Mars da me posalju ako je tamo kvalitet zivota oke ja se ne bih bunila :lol:
To sto ljudi spavaju ispod mostova razlika kod nas i na zapadu je ta sto ovdje ne moraju biti na ulici jer imaju kuce koje im daju smjestaj i hranu a kod nas moraju jer drzava ne cini nista da smanji siromastvo :(.
Ja sam bosanac ali znam pitu razvuci. Samo mi ne ide bas najbolje oklagijom pa onda spustim na sto pa rukama kruzim okolo stola i razvlacim, tako mi onda ne pukne.

Ja kada dodzem u BiH sto je svakih 4 godine kako se do sada islo, posizim. Gledam svoje rodzako kako u toku ljeta nista nerade. Samo kafa, kafici i to je to. I to je meni zabavno mozda prvu sedmicu. Vidim svakoga isprica se, sjedi se, uzivancija prava. Nemoze biti bolje, ali nakon sedam dana pocnem misliti sta bi ja mogao raditi. Jednostavno hocu da se ubijem od nerada i jos mi idu na zivce ti moji rodzaci koji jednostavno nemaju mentaliteta zato da traze posao. Prije tri godine kada sam bio, poceo sam ih tjerati da traze posao. Oni se smijali, haj dobro dali izgovor kao nema se raditi, politicari itd. Ja sam misljenja, ako zivim izvan BiH da nemam pravo da glasam, kada njih upitam za koga su glasali da bi promjenuli situaciju "mi ne glasamo". Rekao sam im, rodjaci ste mi ali ne zasluzujete nista bolje. Nemam ja nikakve volje da odem, volio bi otici, ali ne znam sta cu tamo. I mislim da diasporci koji jedva cekaju da se vrata nazad u BiH preko ljeta su glupi. Sta ce te tamo, zivjeli ste vidje li ste, nije Bosna jedina destinacija na zemaljskoj kugli. Ja sam sebi obecao prvo putovanje izvan USA je u Juznu Ameriku ili Thailand. Zasto ici svako ljeto na jednu te istu destinaciju?

Ti govoris o pitomosti u Sarajevu? Nema pitomosti na citavom Balkanu koji sam obisao a kamo u Sarajevu. Istina, da je tako i u drugim gradovima. U mojoj nekoj racunici najgori vozaci ili najgora saobracajna kultura je u Sarajevu/Zagrebu a na drugom mjestu je Boston. Ne znam sta mi je gore biti pjesak ili da sjednem u kola sa gradzaninom tog grada. London i Pariz su ok. Najhladniji ljudi po svacemu gledaju, Englezi. Najbolji Florida, Texas, Georgia. Samo oni su veoma fini u lice, iza ledja znaju biti svakakvi. Hmm na nekoga me podsjecaju.
CLIO

#122 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by CLIO »

Pola svijeta izgleda obišao "Naše gore list", dabogda se ti @location sine osušio kad ti tvoj korijen ne valja.
Da nisam bio vani sve bih ti povjerovao ali ovako... :roll: .

Ja bi tebe svezao u luđačku košulju pa bih te onda tjerao da budeš fin dečko i pružiš čiki ruku.
Možda tad ne bi pričao kako rođaci ne traže posao. :x

#123 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by location »

CLIO wrote:Pola svijeta izgleda obišao "Naše gore list", dabogda se ti @location sine osušio kad ti tvoj korijen ne valja.
Da nisam bio vani sve bih ti povjerovao ali ovako... :roll: .

Ja bi tebe svezao u luđačku košulju pa bih te onda tjerao da budeš fin dečko i pružiš čiki ruku.
Možda tad ne bi pričao kako rođaci ne traže posao. :x
Pa ne traze. Meni moj korijen valja, ali ima jos korijena sirom svijeta koji se trebaju vidjeti i izuciti. Moj cilj je mozda zajedno sa svojim bratom i sestrom da otvorimo firmu u Bosni. Ne znamo jos sta i kako ali imamo financijsku mogucnost napokon. Cilj firme nije da zaradimo novac, nego da zaposlimo omladinu. Sigurno bi ta firma bila u viziji tehnologije i zeljeli bi da sto vise radne klase u toj oblasti u Bosni zaposlimo. Dva nasa prijatelja koji su to vec prije par godina uradili, govore nam da smo budale. Oni su skupili pare, otisli sa slicnom viziju, ljubav za Bosnu ih je to navodila da uradi i patriotizam do neba. Nije da su izgubili pare, nego su samo bili razocarani u nas narod i nedostatka truda da urade nesto za bolje sutra. Njihov novi moto je radi sta god hoces i ulazi u biznis avanture samo sto dalje od Bosne.

Da mene nije briga za korijene nebi ovoliko dugo tumario na ovoj temi. Meni je zao ljudi sto zive dole, ali svatio sam da im ja nemogu pomoci ako oni to nece sami od sebe da urade. MI sa vana mozemo toliko puno pomoci, osjetili smo ostale kulture u globalnoj ekonomiji smo uhodani, ali mi samo mozemo da pokazemo razlicite puteve ka boljem sutra, omladina sto tu zivi treba da zagrebe.
ahuseino

#124 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by ahuseino »

Slicno iskustvo je imao i jedan moj poznanik.
Covjek, kao da uchini Bosni, izmedju ostalih aktivnosti svog biiiiznisa, htjeo da uvozi Travnichki Sir u Ameriku. Skont'o tamo snadbjevache u domovini, i get this - sredio sve papire sa USFDA!!!!, da se SIR!!!! prodaje u Stop and Shop supermarket lancima u medjunarodnoj 'sekciji'.

U procesu, tamo s nashe strane, promijeni mu se jedno tri postave zvanicnhika (za uvoz /izvoz), i svaka postava pita - "Gdje sam tu ja $$$ ?" i "Ima'l mene dze tu $$$ ? ".

Covjek na kraju odustao... Kaze platis jedne, a sutra eto ti drugih...

Go figure...
mofo33

#125 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mofo33 »

ahuseino wrote:
pitt wrote:mozda je ghetto boy :D :D
:wink: street cred :P

Image
ako vi zivite u getu, nema potrebe de klasirate sav svijet u vas nacin zivota
Post Reply