Ne razumijem obrazlozenje za ovu zadnju recenicu.TaleBiH wrote:E sad sam malo u nedoumici jer nema navedenog primjera. Za određenu izbornu jedinicu prag je 3% od ukupno vazecih.Ako glasovi stranaka koje nisu u toj izb jedinici presle prag ostaju baceni onda onaj prag od 3% nije od 100%.Hocu da kazem da na nekoj izb jedinici stranke koje su presle prag cine ukupno npr. 86% vazecih glasova a 14% je rasuto na stranke ispod praga od 3%. Onda bi trebalo, cini mi se, sabrati samo glasove stranaka u izb jedinic koje su presle prag i na osnovu toga odrediti ukupan njihov procenat koji bi bio relevantan za zbirni procenat na nivou entiteta...malo mi je u ovome konfuznoo
Da ponovo kazem - pojam kompenzacijskih mandata je upravo povezan iskljucivo sa ukupnim zbrojem glasova svih ucesnika izbora. Taj dio kolaca upravo postoji tu da bi udjelio nesto strankama koje nisu nista dobile, ili nisu dovoljno dobile u izbornim jedinicama. Zbog toga se prilikom racunanja kompenzacijskih mandata uracunavaju svi glasovi svih ucesnika izbora u svim izbornim jedinicama.
Imas jedan nivo - izbornu jedinicu. I imas odredjeni broj glasova dodjeljen istoj. To gledas samo za sebe. Kad racunas tu raspodjelu onda odbacis sve ispod 3 posto.
Onda imas drugi nivo - entitet. Imas odredjeni broj glasova i tu. I tu odbacis sve koji imaju ispod 3 posto i onda racunas dalje.
To je to.