Koja je dob najbolja za sunecenje(obrezivanje) djeteta?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Bosanac sa dna kace

#1 Koja je dob najbolja za sunecenje(obrezivanje) djeteta?

Post by Bosanac sa dna kace »

Koja?
Da sve ispadne uredu, bez ikakvih problema?
Lady Saray

Post by Lady Saray »

sto manje to bolje, najbolje ako jos nije ni prohodalo odmah nema straha da piski prvi put ne uvrijedi se kad hoda, igra lopte...
Macuser

Post by Macuser »

Obavezno neka ljekar to uradi.
Bosanac sa dna kace

ma sad da ne ispanem bas kreten, al ne mogu otrpjet a sve me kopka, jel ima kakvog efekta na duzinu ako se osuneti dok je mladje?
ziggy

Post by ziggy »

Ma dajte ljudi nema to nikakvih losih (duzinskih :D ) posljedica.Ionako se odstranjuje samo koza a ne dio spolnog organa.
Sretno! :)
Bosanac sa dna kace

molim vas nemoj te sad drzat predavanje o tome kolko je to korisno, znam ja to sve, zna to i moja citava porodica, samo me interesuje kad je najbolje! evo recimo burazeri su sunetili sinove sa mjesec-dva starosti! jel valja? ili su trebali sacekat vise?
dok recimo imamo rodjaka ima 10-11 godina i jos nije osunecen!
hananah

Post by hananah »

Ja bih uvela da muskarac sam odlucuje da li ce biti sunecen ili ne, dakle 18 godina i unda ga upitati, nikad nije kasno da se muskarac osuneti, samo nije fer bez njegovog dopustenja :(
I ne zezam se niti provociram, mrtva sam ozbiljna, okrutno je bez necijeg dopustenja to uraditi!
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Ja bih uvela da muskarac sam odlucuje da li ce biti sunecen ili ne, dakle 18 godina i unda ga upitati, nikad nije kasno da se muskarac osuneti, samo nije fer bez njegovog dopustenja :(
I ne zezam se niti provociram, mrtva sam ozbiljna, okrutno je bez necijeg dopustenja to uraditi!
A jos je okrutnije pustit ga da dobije razne upale pa ostane cak i sterilan! A to se moze desit vrlo laHko, kad se uzme u obzir da mnogi muskarci ne vode racuna o higijeni splovila!!
I ja sam isto mrtav ozbiljan!
hananah

Post by hananah »

jest dobro zboris, sad kriscanski svijet je pun upala i sterilan :(
de ba ne lupetaj, meni kao zeni je licno puno bolje sa neosunecenim, i pitao si za velicinu, mislim da, ali da se niko ne naljuti, utice na velicinu, to je moje misljenje i iskustvo, takodjer je puno ljepsi neosunecen :)
a sto se tice suplje o upalama, svako ko ne vodi racuna o higijeni bio osunecen ili ne dobit ce upalu i gljivice, a ko vodi racuna bio osunecen ili ne nece dobiti upalu
a okrutno je ne pitati muskarca da li to uopce zeli, nego tako malu djecu :(
Bosanac sa dna kace

hanija ne bi reko da bas utice na velicinu!
A na upalu sto posto, jer zlijezde vise luce pod kozicom i manje je odbbrambeni sistem otporan na tom predjelu!
hananah

Post by hananah »

utjece i te kako dragi moj bosanac, stipu ono tehnicar itd., na velicinu utjece, npr. pogledaj statistiku ko je obdareniji, googlaj malo pa potrazi po zemljama, prema tome ne lupetaj
no svako svoga Dorata brani, tako i ti :D
a sto se tice higijene, meni je nehigijenskije imati vise zena, kao sto je to slucaj u nekim Islamskim zemljama nego biti neosunecen,
i djaba je, zlijezde su zlijezde, ako se muskarac ne pere redovno, jedini izlaz je da ga skroz capne pa da nema upala, ako se muskarac redovito pere i kupa i vodi racuna o svom zdravlju, pogotovo o spolnom nema problema sa upalama :)
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:utjece i te kako dragi moj bosanac, stipu ono tehnicar itd., na velicinu utjece, npr. pogledaj statistiku ko je obdareniji, googlaj malo pa potrazi po zemljama, prema tome ne lupetaj
no svako svoga Dorata brani, tako i ti :D
a sto se tice higijene, meni je nehigijenskije imati vise zena, kao sto je to slucaj u nekim Islamskim zemljama nego biti neosunecen,
i djaba je, zlijezde su zlijezde, ako se muskarac ne pere redovno, jedini izlaz je da ga skroz capne pa da nema upala, ako se muskarac redovito pere i kupa i vodi racuna o svom zdravlju, pogotovo o spolnom nema problema sa upalama :)
vala proguglo sam ja to davno hanija :D najmanji u Kineza, a oni se ne porezuju, jel tako!?
A i u svaba je medju manjima!
P.S. kroz moju kucu proje armija nena, nana, bika, tetki, strina, sta ti ja znam sve kojih zena, poboznih i nepoboznih i sve vele za djecu da ih treba sunetit! A i sama ti to znas, samo si poplaho islamofobicna, pogotovo haman ovih zadnjih dana!
digger

Post by digger »

hananah wrote:Ja bih uvela da muskarac sam odlucuje da li ce biti sunecen ili ne, dakle 18 godina i unda ga upitati, nikad nije kasno da se muskarac osuneti, samo nije fer bez njegovog dopustenja :(
Gledajuci sa cisto eticke strane, tvoje stoji. Neka svako svijesno odlucuje o sebi.

Ali da sam znao sto nisam, bio bih presrecan da me je majka odvela na sunecenje dok sam bio mali.

Dok to nisam napravio u "srednjim godinama" imao sam problem kod seksa zbog iritiranja i malih upala koje na tom mjestu izgledaju ogromne. :) Isto se nije moglo zalijeciti medicinski ili je mozda moglo sa nekakvim dnevnim tretmanom. Tek nakon posjete hirurgu, stvari su se normalizovale.

Dakle: glasam "za" za raniji zahvat i bez obzira na vjeru ali i "za" doktora.

Nadam se da cu sada biti bolje prihvacen od krajnje religiozne desnice. :)
Qler

Post by Qler »

ne utice na velicinu 100%

sta onda japanci i kinezi rede? rezu do jaja? :D

hannah glupo je cekati 18 godina pa da odluci... haj mi nadji jednog koji se pokajao? ne bitno koje religije? i sunetiti u 18 je veci pshiloski udar nego u 2 mjesecu... na djecaka
shadow

Post by shadow »

Najbolje je sunetiti se odmah nakon rodjenja. Kod nas je to radio Skaka pa smo morali cekati na red :-D , meni je bilo 2 godine. U Americi a i drugim zemljama gdje vode brigu o higijeni to rade odmah u bolnici. Ne znam koji krscanski svijet hananah spominje, vjerovatno samo nase istocne i zapadne komsije ali oni su izuzetak svakako, pogotovo ovi sa istoka :-D
Nije sunecenje muslimanski obicaj, to je strogo stvar higijene i da bi se umanjile bilo kakve posljedice kad muskarac odraste treba ga osunetiti dok je mlad i dok mu je mal :D
Sunecenjem velicina ne dolazi u opasnost :-D , svakako se samo skida extra kozica od koje kasnije mozes kaput skrojiti :D
danas

Post by danas »

jao... :-)

hajde ovako -- jevreji sunete obavezno 8-og dana po rodjenju. takva im je tradicija, 8-i dan. u americkim bolnicama (hano -- obrati paznju -- ovo su hriscani) se djeca sunete drugi dan po rodjenju. to je "default" opcija, moras da trazis specificno da NE osunete dijete ako neces. svi su ovdje osuneceni, jednostavno se to radi svoj muskoj djeci sa time da jevreji i muslimani imaji vjerski obred (ako hoce) a hriscani bas i ne. elem, meni je to najbolje ovako rano obaviti, dijete svakako nije svjesno sta se desava, malo zaplace i eto.

bosanac, zivis u turskoj pa znas kako oni sunete. kad je djetetu 12-13 godina, sve sa onom uniformama :D :D :D svi znaju da se mali sunetio :D ali on dobije i love i bude slavlje :D pa eto, valjda je to neka kompenzacija za stravu sto prezivi od suneta :D :-)
hananah

Post by hananah »

Ono sto sam ja shvatila iz svega je:
1. Diger postao drag Bosancu
2. Sunecenje je obred
3. Svasta moze da bude ako se ne osuneti dijete
4. Nema pod cetiri

Z A K L J U C A K

S vecinom glasova je zakljuceno - sunetiti!

Hana je malo zahebavala pogotovo sto Hana nikad ne bi dala svome zlatu da se osuneti, uh kako mu miruhi, al' redovno se on kupa i pere a boga mi mu i Hana u tom pomaze, dusa joj kupati ga...uh zanjela sam se :D
i takodjer Hana izjavljuje da svoje dijete sunetiti nece!
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Ono sto sam ja shvatila iz svega je:
1. Diger postao drag Bosancu
2. Sunecenje je obred
3. Svasta moze da bude ako se ne osuneti dijete
4. Nema pod cetiri

Z A K L J U C A K

Hana je malo zahebavala pogotovo sto Hana nikad ne bi dala svome zlatu da se osuneti, uh kako mu miruhi, al' redovno se on kupa i pere a boga mi mu i Hana u tom pomaze, dusa joj kupati ga...uh zanjela sam se :D
i takodjer Hana izjavljuje da svoje dijete sunetiti nece!
1. @digger uvijek men bşo drag
2. sunecenje nije obred u mojoj porodici vec obicaj koji je sveden na minimum i shvacen je ko obicna mala operacija i niko ga ne povezuje sa vjerom
3.mooze svasta da bude ako se dijete osuneti kako ne treba, a eto i kad ne treba
4. niko te ne goni da svog osunetis
digger

Post by digger »

hananah wrote:Z A K L J U C A K
:thumbup:

Samo da dodam da isto nema veze sa licnom higijenom i cistocom (inace ce te me uvrijediti debelo :) ). Meni je doktor rekao da je osnovni razlog za upalu kozice mijenjanje partnera. Mea culpa. :wink:
Bumbar

Post by Bumbar »

Sto ranije to bolje...moj se dajdzic osunetio sa 10 mjeseci...malo plakao, malo kenjkao i nakon par sati okolo trcao (rano djete prohodalo :) ))...

A tecic se osunetio sa 5 godina...majko moja...daju mu sok da popije a on cmizdri...ajjjjjjjjjjj mojjjjjjjjjjjjj cunoooooooooooooo... kao da su ga izmasakrirali.

Uglavnom sto ranije to bolje jer dijete i ne skonta pa se i ne istraumira... :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ovdje u Norveskoj je najbolje izraziti zelju sunecenja jos dok je zena trudna tako da kratak period poslije rodjena se dijete moze sunetiti, a ne cekati par godina. Sto manje dijete - to bolje. :) :-)
Harrys

Post by Harrys »

Danas je vec napisala da Jevreji prave "brit mila", sunete se,obrezuju se osmog dana,prema vjerskim propisima.Da bi se izbjedli bilo kakvi vjerski propisi najbolje je to obaviti u prvom mjesecu zivota.
To nema nikakve veze sa duzinom :) ali s obzirom da se odstrani kozica i sa njom oko 1o.ooo osjetljivih celija,ima veze na duzinu erekcije. :lol: :lol:
Ili je to opet induvidualno,ko ce ga znati. :lol: :lol: :-)
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

:D :D Vidim da ste napravili seminarski rad od jedne banalne stvari..
Sunecenje moze se obaviti bez obzira na velicinu i starost djeteta( najbolje dok je dijete malo, jos dok nije svijesno, a kasnije moze da mu izazove neke traume od toga.)
Sto se tice sunecenja to je najbolje radi higijenskih razloga zato se i u islamu
prakticira.
digger

Post by digger »

\/\/\/ wrote:...Sto se tice sunecenja to je najbolje radi higijenskih razloga zato se i u islamu prakticira.
Od kuda li je sunecenje doslo u islam?
gavrilo

Post by gavrilo »

kao sto je hana vec rekla... svakodnevno pranje cini cuda :D
Post Reply